Fortuna Sittard weet voor het eerst sinds 21 jaar weer eens te winnen op de Vijverberg. Juist op het moment dat De Graafschap haar zestig jarig bestaan viert, wint Fortuna met 0-1 door een doelpunt van Aziz Khalouta. De supporters vierden hun eigen feestje in het uitvak, wat weer mooie momenten en herinneringen opleverde.


1 februari 2014

Uniek moment op de Vijverberg

De Graafschap 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 15. Khalouta 0-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Dreesen, Janssen; Voorn, Briels (74. Gulpen), Zennaro; Khalouta (90. Linssen), N’Koyi, Nepomuceno (90. Vankan).
Toeschouwers: 9.300.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel: Briels, N’Koyi, Gulpen.
Rood: .

Op het rare tijdstip van één uur in de middag verzamelt een zeventigtal Fortuna supporters zich voor het Offermans Joosten Stadion. Een uitwedstrijd op de zaterdagmiddag hadden we al lange tijd niet meer meegemaakt. Helaas zijn de supporters wel veroordeeld tot een verplichte buscombi. Er staat dan ook een dubbeldekker klaar van de firma Slangen. Eenmaal binnen in de bus blijkt deze niet over te houden aan luxe. De beenruimte is zeer gering en er is al meteen geklaag over het volume in de bus. Volgens de mensen onderin de bus mag het allemaal wel wat zachter, maar voor bovenin mag het allemaal wel een tikje harder. De volumeknop kan door de passagiers zelf bediend worden, wat tot een op en neer gehol leidt om de strijd der volume te winnen. Als dan ook nog blijkt dat de chauffeur zijn vijfde versnelling vandaag niet kan gebruiken, kunnen we eigenlijk alleen nog maar lachen om deze ellendige bus.

Als we even zijn gestopt bij een Texaco tankstation en terug aankomen bij de bus laat de chauffeur zich van zijn beste kant zien. Hij heeft het nummer YMCA van The Village People opgezet, waarna we de beste man helemaal niet meer serieus kunnen nemen.  Na de tussenstop vindt ook de loterij plaats, waarbij er opvallend veel prijzen onderin de bus worden gewonnen. Toch is daar nog ‘Koalesjup’ die vandaag niet zijn moppen heeft meegenomen, maar wel twee prijzen wint. Nadat hij nog even de microfoon heeft overgenomen van Annette, zijn we al bijna bij het stadion. Niet voordat natuurlijk de gebruikelijke rondleiding door de wijken van Doetinchem heeft plaatsgevonden. Er ontstaat enige paniek bij de motoragenten als blijkt dat de aanrijroute is afgezet door een stilstaand voertuig. Het blijkt echter geen hinderlaag te zijn, en dus komen we een half uur voor de wedstrijd aan in het stadion.

Er is vandaag door de plexiglas wand geen plaats voor onze spandoeken. We amuseren ons met onze huisfotograaf Niels die zich weer in een mooi Eredivisie Live vestje heeft gehuld en kijken naar de warming up. Op het veld keert Roel Janssen gelukkig weer terug in de basis. Zijn plaats in de verdediging werd tegen FC Den Bosch erg gemist. Hij vervangt de geschorste Kevin Kis. Verder zien we Aziz Khalouta weer eens in de basis verschijnen.  Hij vervangt Jeffrey Vlug, die tegen FC Den Bosch een rode kaart ontving. Tot slot zien we Jordie Briels in de basiself verschijnen ten koste van Lars Gulpen. Bij De Graafschap zien we dit keer geen Anco Janssen en Piotr Parzyszek. Dat kan aan die zijde voor een erg groot gemis worden aangezien.

Bij de opkomst van de spelers zien we dat de thuisclub heeft uitgepakt voor het zestigjarig bestaan. Er zijn blauw witte vlaggen en ballonnen vliegen door de lucht.  Wanneer het muntje door de lucht vliegt voor de toss, kiest Ramon Voorn de verkeerde kant. Fortuna moet dan ook de eerste helft richting het uitvak voetballen en De Graafschap mag in de tweede helft richting de fanatieke Spin side spelen.

Fortuna begint erg agressief aan de wedstrijd. Niet met veel overtredingen, maar juist met veel druk naar de bal. Spelers van De Graafschap worden vroeg onder druk gezet, en aangezien het niveau in de Jupiler League niet al te hoog is gaat dit erna dan ook wel eens mis. Tot grote kansen leidt dit echter niet voor Fortuna.


Fortuna in de aanval

In de 15e minuut is het echter Aziz Khalouta die rechtdoor kan lopen op de helft van de tegenstander. Hij wordt totaal niet aangepakt en schuift de bal links langs de keeper. We zien in het uitvak de bal langzaam in het net glijden en springen elkaar in de armen. Op voorsprong bij de Superboeren, hoe lang is dat wel niet geleden! De sfeer begint er in het uitvak dan ook steeds beter in te komen. Op voorhand hadden weinig supporters vertrouwen in een goede afloop, maar na zo’n voorsprong krijgen zelfs de doemdenkers weer hoop. Het hele repertoire aan liedjes wordt ingezet en de vraag naar de Spinside om een liedje te zingen kon dan ook niet uitblijven. Normaal delven we op Stadion de Vijverberg altijd het onderspit, maar vandaag zijn wij het hardst te horen. En dat met slechts 70 Fortunezen on Tour.

De Graafschap probeert ondertussen de Sittardse motor te verstoren door steeds harder wordende overtredingen te maken. Scheidsrechter Mulder weigert echter een kaart uit te delen, waardoor de Doetinchemse selectie deze tactiek lange tijd blijft aanhouden. Als Jordie Briels dan de eerste is die een gele kaart krijgt na een lichte overtreding, slaat de vlam een beetje in de pan. Fortuna weet echter zijn kalmte te bewaren, in tegenstelling tot enkele supporters,  en weet een paar kansen te creëren. Zo gaan Patrick N’Koyi en Gevaro Nepomuceno met zijn tweeën op één laatste verdediger af. De twee Roemeense vrienden kunnen elkaar echter niet zo goed vinden. Daar waar dit natuurlijk de 0-2 moet opleveren, komt er slechts een slap rollertje van N’Koyi tevoorschijn. Vlak erna is er ook de eerste grote kans voor De Graafschap. Kabasele krijgt een diepe hoge bal, en neemt deze zeer handig aan. Doordat Ferhat Kaya er echter heel kort opzit, moet hij erna nog een keer snel handelen. Kaya stopt de bal met zijn borst en weet de 1-1 te voorkomen.


Fortuna neemt een corner

Na een half uur spelen is het Khalouta die zichzelf een grote mogelijkheid verschaft. Via de linkerflank kan hij veel meters maken, maar komt net niet goed uit met zijn schot. Hij weet echter te knokken voor een herkansing. Deze schietpoging is veel beter, maar verdwijnt helaas met een mooie krul voorlangs. Even later is er dan eindelijk een gele kaart voor een speler van De Graafschap. Na een veel te grove charge op Briels krijgt Kabasele meer dan terecht geel, daar waar rood ook op zijn plaats had kunnen zijn. In de laatste minuut mag één van onze Roemeense vrienden nog alleen op doel af. Dat was zo geweest als Nepomuceno de bal handig had meegenomen. Dit gebeurt echter niet en kan er gefloten worden voor de terechte 0-1 ruststand. De manager van Petrolul moet ondertussen met tranen in zijn ogen dit alles aan het bekijken zijn.


Fortuna plooit terug na een aanval

In de pauze maken we een korte wandeling naar de catering. Daar is het aanbod dit jaar uitgebreider dan de voorgaande jaren. Niet alleen het gebruikelijke broodje bal is aanwezig, maar er is zelfs popcorn en speciaal voor The Monk ook capri-sun te koop. Misschien is dit dan toch het effect van de inmiddels gestopte Goodyear-commissie.

De tweede helft begint met een aanvallend De Graafschap. In de kleedkamer moet er een donderspeech hebben plaatsgevonden. Meteen denken we terug aan de momenten dat we al de 0-2 hadden moeten maken, iets wat ons al vaker is opgebroken dit seizoen. Denk aan de wedstrijd in Volendam waar alles na rust omdraaide. We laten ons als supporters echter niet kisten en gaan weer vol achter de ploeg staan. Dit alles leidt tot waanzinnige proporties. Dit seizoen was de sfeer nog niet zo goed in een uitvak. De liedjes worden al dansend en springend steeds langer en harder meegezongen. De supporters in het vak aan de rechterkant kijken steeds meer met een verbaasde blik, wat er bij ons allemaal aan de hand is. Dat we uniek zijn wisten we al, maar soms weten we onszelf ook te verbazen.

Op het veld krijgt onze andere Roemeense vriend, N’Koyi, ondertussen een grote kans op de 0-2. Hij lobt de bal echter over, daar waar een simpel schot had volstaan. Een kwartier voor tijd wordt Lars Gulpen voor Briels gebracht. Hiermee wordt een van de beste spelers op het veld gewisseld. De Graafschap probeert in het laatste kwartier nog aan te zetten maar komt eigenlijk niet tot een goede mogelijkheid. Ze krijgen een aantal corners, maar deze komen vaak niet tot de eerste paal, of vliegen aan de andere zijlijn uit het veld. In de laatste minuut past trainer Wil Boessen zijn huzarenstukje toe. Hij heeft twee wissels klaarstaan en weet daarmee de nodige tijd te rekken. Bob Vankan krijgt toch weer één speelminuut erbij op zijn CV en ook Sjoerd Linssen mag nog even van de Jupiler League genieten. Veel tijd krijgen ze daar echter niet voor aangezien scheidsrechter Mulder het na drie minuten blessuretijd voor gezien houdt. Op dat moment kom er een orkaan van vreugde los in het uitvak.


Na 21 jaar komt er een einde aan een negatieve reeks

Voor het eerst sinds 1993 wint Fortuna weer eens op de Vijverberg! Veel supporters die vandaag aanwezig zijn hebben al die nederlagen moeten verteren om dit mooie moment te kunnen meemaken. Dat maakt deze overwinning des te zoeter.  De spelers komen naar het uitvak, en er wordt door ons gevraagd om te gaan zitten op het veld. “Ik draai een rondje om te tafel” wordt twee keer zacht gezongen en bij de derde keer springt iedereen op om als een gek door elkaar heen te dansen. Een schitterend gezicht, de vreugde tussen de spelers en supporters.


Spelers vermaken zich prima

Nadat we een kwartier zijn vastgehouden in het uitvak en we alle De Graafschap supporters hebben uitgezwaaid mogen we weer op weg naar Sittard. De terugreis vliegt voorbij, maar uiteraard kan die niet voorbij gaan zonder dat het bier al halverwege op is. Als dat dan het enige minpuntje van deze reis is, kan ik daar mee leven en hoop ik dat we nog vele unieke dagen zoals deze mogen meemaken.

Tot slot de beoordeling in het Thank God It’s Friday klassement.

Resultaat: Een eerste overwining sinds 21 jaar levert 9 punten op.
Uitvak: 70 fantiekelingen zijn goed voor 4 punten.
Stadion: Stadion De Vijverberg is een van de mooiste stadions in de Jupiler League. Het oogt wat grijs, maar daar is de club ook naar: 6 punten.
Thuisfans: We zien ze niet, en horen ze vandaag ook nauwelijks. Normaal is er meer onderling gestoei, maar vandaag blijft het ondanks het bijna volle stadion op 6 punten steken.
Catering: Ruime keus en zelfs capri sun. 6 punten
Randvoorwaarden: Plexiglas is niet handig om vlaggen op te hangen. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar. Gelukkig zijn de stewards wel in het vak, maar merk je niks van hun aanwezigheid. In totaal 6 punten op dit onderdeel.

37 punten en daarmee gaat De Graafschap voorlopig aan de leiding in dit klassement. Waar een overwinning al niet goed voor is.

Tot de volgende keer!

Evert