Moedeloos werden we ervan. 89 weken en drie dagen geleden wonnen we bij FC Eindhoven. Daarna werd het stil, heel stil. Tweewekelijks reisden tientallen, soms wel honderden, Fortunezen het hele land door, tevergeefs op zoek naar een nieuwe uit-overwinning. Tot een koude, winterse maandagavond in Waalwijk.


13 December 2010

De aanhouder wint!

RKC Waalwijk 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 8. Caracciolo 0-1; 31. Gulpen 0-2; 45. Boerrigter 1-2; 66. Meijers 2-2; 79. Voorn 2-3.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Liard, Shakison (71. Kotbani), Hofstede (15. Gulpen), De Boer, Voorn, Di Lallo, Caracciolo, Garlisi (86. Riyani).
Toeschouwers: 2.500
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Ricksen, Geenen, De Boer, Di Lallo
Rood (Fortuna): –

Het is rond de klok van half zeven als 45 getrouwen zich de bus in hijsen voor een verplichte combireis naar het Brabantse Waalwijk. Het late tijdstip van vertrek heeft te maken met het feit dat we vandaag om 20.45 uur aftrappen. Dit heeft op zijn beurt weer te maken met het feit dat Eredivisie Live deze wedstrijd live wenst uit te zenden. Als ook twee, voorheen zeer frequente, busgangers zijn ingestapt, kunnen we vertrekken.

Onze vorm van de laatste tijd en het feit dat RKC op een derde plek staat met tien keer zoveel punten als wij, biedt de burger weinig moed. Het enige lichtpuntje vormt de terugkeer van Fernando Ricksen.

Na enige weken van gesprekken met de speler zelf en vervolgens de KNVB, is Fernando dan eindelijk speelgerechtigd. Door de afgelastingen tegen Almere City werd zijn debuut uitgesteld, maar vanavond is het dan zover. Ricksen zelf heeft er zin in en lijkt erg ambitieus als hij in het Zondagsnieuws droomt over een periodetitel. We dromen echter graag met hem mee.

Zonder tussenstop en na de gebruikelijke plichtplegingen bij de ingang van het Mandemakers-stadion arriveren we netjes op tijd in het bezoekersvak. De winter slaat weer toe en een straffe wind en een sneeuwbui doen het kwik snel dalen tot onder het vriespunt.

Daar we nog voldoende tijd hebben en we op de heenreis niet zijn gestopt, besluit ik al vóór de wedstrijd mijn witte jas van de Goodyear-commissie aan te trekken. Mijn keus valt op een broodje hamburger met mayonaise en curry, waarvoor ik €3,- neertel. Het ruikt nog wel lekker, maar na één hap is me al duidelijk dat dit geen ster gaat opleveren. Het broodje is duidelijk oud en daardoor erg droog. Bovendien zitten curry en mayo aan dezelfde kant van het broodje, dat zien we liever anders. Geen ster dus voor RKC.

Als de klok richting kwart voor negen gaat, wordt het de hoogste tijd om de tribune op te gaan. Twee dingen vallen op in positieve zin: er is zowaar zout gestrooid op de trappen en er hangen warmte-elementen boven ons aan het dak. Wat opvalt in negatieve zin is het feit dat het stadion nog niet voor de helft gevuld is. En dat voor een ploeg die derde staat en bij winst vandaag zelfs naar de tweede plek kan klimmen. Nee, Waalwijk is geen echte voetbalstad en zal dat ook nooit worden.

Trainer Dusseldorp stuurt de volgende elf mannen het veld op om te proberen RKC van de eerder genoemde tweede plek af te houden: Wintjens; Geenen, Ricksen, Liard, Shakison; Voorn, De Boer, Hofstede; Di Lallo, Caracciolo en Garlisi. Ricksen begint dus als extra slot op de deur in de verdediging. Een verstandige keuze van Dusseldorp omdat we achterin te veel doelpunten simpel en onnodig weggeven.

Zoals verwacht start RKC vol op de aanval en probeert, net als vele tegenstanders van Fortuna dat eerder dit seizoen deden, snel te scoren. Di Lallo moet op de lijn redding brengen bij een kopbal en ook Wintjens moet al vroeg aan de bak om een snelle achterstand te voorkomen.
Na acht minuten krijgt de slimme Hofstede een vrije trap mee halverwege de helft van RKC, aan de rechterkant van het veld. Onder andere Ricksen en Geenen komen mee om onrust te stoken en dat blijkt te werken. Liards’ vrije trap wordt slecht weggewerkt en stuitert precies voor de geheel vrijstaande Caracciolo. Het is voor hem een koud kunstje om de 0-1 binnen te koppen, daarmee het uitvak in extase brengende.

Het is alweer de zevende treffer van de spits, die steeds beter zijn draai lijkt te vinden. Hofstede blesseert zich al vroeg en wordt na een kwartier vervangen door de jonge Lars Gulpen.

RKC gaat op jacht naar de gelijkmaker, maar Ricksen heeft zijn manschappen goed neergezet. Bij vrijwel elke doelpoging zit er wel een Sittards been tussen en mocht de bal toch doorschieten, staat Wintjens klaar om zijn doel schoon te houden. Na een half uur spelen probeert Fortuna er weer eens uit te komen en dat lukt verdomd aardig. Garlisi gaat zijn man goed voorbij en zet de bal voor. Deze blijft een beetje hangen en valt, na goed doorzetten van Di Lallo, voor de voeten van Gulpen. Die bedenkt zich niet en schiet de bal netjes in de hoek naast de Israelische doelman Levita. 0-2, de meegereisde fans kunnen hun ogen haast niet geloven. Zou het vandaag dan eindelijk gaan gebeuren?

Uiteraard komt Fortuna direct na de tweede treffer weer volledig in de verdrukking. Maar de getoonde inzet van alle elf de spelers, geven ons hoop op een goede afloop. We lijken de rust met de 0-2 voorsprong te gaan halen, totdat we in de 45ste minuut aan de linkerkant slecht uitverdedigen.
Garlisi denkt de bal terug te spelen op Shakison, maar die is helaas al doorgelopen. RKC komt in balbezit en na een scrimmage kan Boerrigter vrij inschieten. Wederom een tegendoelpunt op een zeer ongelukkig moment.
We gaan dan wel met een zeer onverwachte voorsprong de rust in, maar écht vertrouwen in een goede afloop doen er maar weinig in ons vak.

De pauze wordt met name gebruikt om ons op te warmen door middel van koffie en warme chocomel. De aanwezigen zijn tevreden over het vertoonde spel en dan met name over de inzet. Tevens is iedereen het erover eens dat de aanwezigheid van Ricksen direct merkbaar is. Met zijn brok aan ervaring geeft hij zijn medespelers vertrouwen, hij coacht het hele elftal en gaat zelf voorop in de strijd. Een zeer welkome en broodnodige aanvulling op onze selectie dus.

Wat me wel enige zorgen baart is het feit dat Geenen, Ricksen en Di Lallo al een gele kaart te pakken hebben. Met het gemak waarmee scheidsrechter Sanders de kaarten trekt, zou het me niks verbazen als we nog tegen een rode kaart aan gaan lopen.

Fortuna en RKC beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Zoals te verwachten blijft RKC het spel domineren. Fortuna komt er echter af en toe gevaarlijk uit. Zo zet Di Lallo Garlisi vrij voor de keeper. ‘Seba’ omspeelt Levita prima, maar schiet dan te slap in, waardoor de bal door een RKC-verdediger weggewerkt kan worden. De RKC-verdediging, inclusief keeper, maakt vanavond overigens een uitermate povere indruk.

RKC brengt vijfentwintig minuten voor tijd de grote en sterke Robert Braber in de ploeg. Een teken dat we het nog moeilijker gaan krijgen om de voorsprong vast te houden.
Dat blijkt helaas één minuut later al. Geenen wordt opgejaagd en speelt netjes terug op Wintjens. Die raakt de bal echter verkeerd en Boerrigter kan van twintig meter uithalen. Een Sittardse voet zorgt er nog voor dat de bal net naast gaat. De hieropvolgende hoekschop blijft hangen en kan door Van Mosselveld worden ingeschoten. Aaron Meijers krijgt de bal onbedoeld tegen zijn been en de bal verdwijnt in het Fortuna-doel: 2-2.
Een volgende hoge bal belandt via het hoofd van Braber op de paal en kaatst vervolgens via het been van Wintjens naast de goal.
Met nog ruim twintig minuten op de klok, moeten de Fortuna-fans vrezen voor een nieuwe teleurstelling.

Onder leiding van Ricksen recht Fortuna echter de rug. Shakison zit er conditioneel al de hele tweede helft helemaal doorheen en wordt nu gewisseld voor Kotbani. ‘Sjakie’ speelde overigens een goede wedstrijd en verbaast de tweede helft met enkele onorthodoxe solo’s. Wie echter nog meer verbaast in positieve zin is Sebastiano Garlisi. Hij is een constante plaag voor de Waalwijkse verdediging en passeert spelers alsof ze er niet staan. Als hij deze vorm weet vast te houden, zullen we nog veel plezier aan deze linkerspits beleven.

Fortuna graaft zich niet in en blijft, waar mogelijk, de aanval zoeken. Iets meer dan tien minuten voor tijd krijgt Kotbani op rechtsbuiten de bal. Hij zet hoog voor, Voorn kopt door en Caracciolo kan bij de tweede paal het duel aangaan met een verdediger en de uitkomende keeper van RKC. Ook Caracciolo wint zijn duel, waardoor Voorn de 2-3 binnen kan tikken. Korte protesten over hands worden door de scheidsrechter gelukkig weg gewuifd.

De spanning wordt nu langzaam aan wel erg groot en neemt alleen maar toe als de man in het zwart in elk luchtduel een overtreding van Sittardse zijde ziet. Met kunst – en vliegwerk en heel veel inzet blijven we overeind en overleven zelfs de vijf minuten blessuretijd.

De ontlading in het bezoekersvak en op het veld zal tot in de Efteling te horen zijn geweest. Wat een heerlijk gevoel om eindelijk van dat ‘uit-syndroom’ verlost te zijn!

Na een kort feestje met de zichtbaar opgeluchte spelers en een prachtig afscheid van Adrie Bogers (die Papagaiovic gaat ondersteunen in Japan) zoeken we de warmte van de bus op. De terugreis verloopt uiteraard in een zeer uitgelaten stemming.

Het gat met Almere City, MVV en Telstar is verkleind tot respectievelijk 3, 4 en 5 punten. Alle aanwezigen zijn het er over eens dat, wanneer we met dezelfde passie en lef als vanavond spelen, handhaving absoluut mogelijk moet zijn. Aan de spelers de taak om dit waar te maken.

Om half een arriveren we veilig in een witgesneeuwd Sittard. Vrijdag wacht Den Bosch, uiteraard zijn we er dan weer bij.

Ralf