Rond 1 april komt er doorgaans enige duidelijkheid over de plannen die Fortuna heeft met werknemers met aflopende contracten. Fortuna moet namelijk minimaal drie maanden voordat een arbeidscontract formeel afloopt, de werknemer mededelen of het contract verlengd wordt. Doet de club dat niet, dan wordt het aflopende contract automatisch verlengd met een jaar. Contracten in het betaalde voetbal lopen af op 30 juni. Haal er drie maanden vanaf en je komt uit op 1 april.

Als we goed hebben geteld, heeft Fortuna Sittard twaalf spelers en twee stafleden wiens verplichtingen bij de club deze zomer aflopen.

Zeven van die twaalf spelers huurt Fortuna van andere clubs en dus ligt de (eventuele, dit zijn per slot van rekening Nederlandse regels) verantwoordelijkheid voor het opzeggen van een (eventueel) aflopend contract bij de huurbaas; niet Fortuna. Het betreft hier Nikolai Frederiksen, Álex Carbonell, George Cox, Vitalie Damașcan, Carlos Faya, Leandro Fernandes en Felix Passlack. Op Frederiksen en Passlack na, heeft Fortuna overigens wel opties tot koop voor deze huurlingen. Daarover moet Fortuna op het einde van het seizoen een beslissing nemen.

Twee van de overige vijf spelers heeft Fortuna verhuurd aan andere clubs: Luc Tinnemans en Job van de Walle. Fortuna geeft aan het contract van Tinnemans niet te verlengen. Fortuna noemt Van de Walle niet. We gaan er vanuit dat hij vorig seizoen al definitief is vertrokken naar Groene Ster.

Twee van de overige drie spelers maken deel uit van de huidige selectie (Ažbe Jug en Rowen Koot). Fortuna heeft Koot te kennen gegeven dat zijn aflopende contract niet verlengd zal worden; Jugs contract wordt voorlopig niet verlengd. Fortuna heeft een optie in Jugs contract opgenomen voor een contractverlenging tot de zomer van 2021, maar wil daar nu nog geen belissing over nemen.

De laatste selectiespeler met een aflopend contract is Wessel Dammers, die zelf heeft aangegeven niet verder te willen bij Fortuna. Hij stapt deze zomer over naar FC Groningen.

De twee stafleden met een aflopend contract zijn hoofdtrainer Sjors Ultee en keeperstrainer Sieb Dijkstra. Fortuna heeft de intentie met beiden verder te gaan (de club kan ook een optie lichten in Ultee’s contract). Fortuna onderhandelt al met Ultee, maar wil nu nog geen beslissing nemen en heeft dus beide contracten formeel opgezegd.

Zeker weten we dus op dit moment dat keeper Rowen Koot en middenvelder Luc Tinnemans komend seizoen niet zullen terugkeren bij Fortuna Sittard. Beide spelers doorliepen de jeugdopleiding van Fortuna, maar slaagden er dus niet in door te breken richting eerste elftal. Tinnemans kwam tot een invalbeurt in het eerste elftal (Fortuna Sittard 3 Go Ahead Eagles 0); Koot speelde nooit voor het eerste elftal. We wensen beide spelers veel succes in hun verdere loopbaan.

Bron: Fortuna Sittard