Een week na de nederlaag in Deventer mogen we vandaag weer aantreden in Overijssel. Dit keer staat koploper FC Zwolle ons te wachten. Vorig jaar reisden honderden Fortuna-fans mee naar deze wedstrijd om Fortuna te zien verliezen, maar uiteindelijk toch te feesten vanwege het lijfsbehoud. Hoe zou het dit jaar gaan?


12 November 2010

Concentratie kost Fortuna de kop in Zwolle

FC Zwolle 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 1. Slot 1-0; 30. Grabovac 1-1; 45. Schreurs 2-1; 71. Ars 3-1; 79. Ars 4-1.
Opstelling: Wintjens, Schroyen, Geenen, Liard, Kotbani (70. Dadda), Voorn, Hofstede, Pinheiro, Di Lallo, Grabovac, Garlisi (81. Jaspers).
Toeschouwers: 5.870
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Liard
Rood (Fortuna): –

De hoop dat er vandaag wéér honderden fans meegaan, kan al snel de prullenbak in. Om diverse redenen reizen er vandaag slechts 28 Fortunezen mee, waarvan er 24 om vier uur netjes op tijd de bus instappen. Zwolle heeft gekozen voor een verplichte bus- en autocombi waardoor er op de wedstrijddag geen kaarten gekocht kunnen worden.

De busreis begint vandaag uitstekend wanneer de prominente en vaste busganger Jeroen met een mini greumele abrikozenvlaai op de proppen komt. De verrassing is nog groter wanneer Waldorf een hele bestekset uit zijn rugzak tovert. Nadat Jeroen de vlaai netjes in acht stukjes heeft gesneden, krijgt ieder zijn deel.

De reis verloopt zonder een enige file en we veroorloven ons zelfs een eet-, drink-, plas- en rookpauze van een half uur. De een gaat voor vier satékroketten, de ander voor een pizzabroodje of bamiblok: een tankstation biedt meestal voor iedereen iets van zijn gading. We vervolgen onze reis en arriveren even na zeven uur bij het stadion van FC Zwolle.

Beelden van feestende fans, dansend op het dak van de Witte Tornado uit Thoear schieten even door mijn gedachten. Rondom de betreffende wedstrijd, ruim zeven maanden geleden, beloofde een vijftal Fortuna-fans plechtig een tatoeage te laten zetten, wanneer Fortuna zich zou handhaven. Zou het feit dat tot nu toe slechts één van hen woord heeft gehouden te maken hebben met de matige prestaties van Fortuna tot dusverre in dit seizoen?

Na een grondige fouillering betreden we het nog lege bezoekersvak. Wat me direct opvalt is het grote aantal ‘niet-supporters’ dat er rondloopt. Ik tel uiteindelijk drie Fortuna-stewards, twee ‘stillen’, vijf beveiligers, vier Zwolse stewards, twee brandweerlieden en onze veiligheidscoördinator.

Blijkbaar oefent Zwolle al voor de eredivisie wanneer er clubs met een gevreesde aanhang het stadion zullen bezoeken, maar voor ons bezoek waarvan al vantevoren bekend was dat er slechts 28 personen meekomen (waarvan eenderde 45+, met alle respect uiteraard) is dit een beetje overdreven. Als ik dan in de catacomben nóg twee onbekenden in pak zie rondlopen, vraag ik maar eens wat hun functie dan moet zijn. ‘Wij zijn van de horeca’ is het antwoord. Nadat ze de jongen in het cateringpunt er fijntjes op hebben gewezen dat hij de verlichting van de M&M-lichtbak nog moet aandoen, vertrekken ze tevreden naar een ander deel van de tribune.

Het is inmiddels bijna acht uur en de elftallen betreden het kunstgrasveld. Trainer Dusseldorp heeft weer moeten puzzelen voor de opstelling. Onder andere Shakison, Caracciolo, De Boer en Riyani zijn geblesseerd.
We beginnen vandaag met de volgende elf spelers: Wintjens; Schroyen, Rick Geenen, Liard, Kotbani; Voorn, Di Lallo, Hofstede; Diogo, Grabovac en Garlisi. Laatstgenoemde speelde een aantal goede wedstrijden in het 2de elftal en krijgt vandaag de voorkeur boven Dadda. Aan Zwolle-kant zien we oud-publiekslieveling Danny Schreurs die het prima doet bij de koploper.

Fortuna trapt af en speelt de bal een keer of drie netjes bij een teamgenoot in de voeten. Totdat Garlisi zich vergist en de bal kwijt raakt. Danny Schreurs wordt weggestuurd, legt netjes terug op Arne Slot, die op zijn beurt de bal onhoudbaar achter Danny Wintjens knalt. 21 seconden gespeeld en 1-0 achter.

Het typen en lezen van bovenstaande drie regels kost waarschijnlijk meer tijd dan Zwolle nodig had om tegen ons te scoren. Wederom een triest dieptepunt in een seizoen waarin we sowieso al weinig verwend zijn. We lachen er maar een beetje om en kunnen niets anders dan hopen dat we niet grandioos afgeschoten worden vandaag.

Een kwartiertje later lijkt die hoop gegrond. Fortuna herpakt zich enigszins en creëert zelfs twee aardige kansen. Eerst is het Bernard Hofstede die de zestien in dribbelt, maar vervolgens niet kan kiezen tussen een schot en een voorzet. Even later is het diezelfde Hofstede die na goed werk van Voorn en Grabovac alleen op keeper Boer af mag gaan. Om onverklaarbare reden besluit Hofstede met zijn mindere linkerbeen te schieten. Een zwakke roller die naast de verkeerde kant van de paal verdwijnt is het gevolg. Een 100% kans, vergelijkbaar met die van Di Lallo vorige week in Deventer.

Halverwege de eerste helft is het Danny Schreurs die de wedstrijd al bijna kan beslissen. Gelukkig is hij coulant en schiet van drie meter afstand tegen de paal. We mogen dus blijven hopen. In de dertigste minuut wordt Fortuna’s aardige spel beloond. Er wordt goed door gejaagd op rechtsback Bakkati. Deze speelt te zacht terug op Boer, een bal die door Grabovac wordt onderschept. Zorro combineert rustig met Ramon Voorn en krijgt de bal met zijn rug naar het doel terug gespeeld. Als een volleerde spits draait Zarko zich om en plaatst de bal in het vijandelijke doel: 1-1!

Volgens het ideale plan van de aanwezige fans houden we deze stand zo lang mogelijk vast om vervolgens vlak voor tijd op een diefje de winnende treffer binnen te prikken. Helaas blijkt dit niet het plan van Zwolle en scheidsrechter Ketting. In de blessuretijd van de eerste helft krijgt Zwolle een discutabele vrije trap op een meter of 25 schuin voor het doel van Fortuna. De klok staat al op 45:00 minuten en de speaker heeft aangekondigd dat er één minuut blessuretijd wordt toegevoegd. De vrije trap wordt genomen en weggewerkt. De bal komt terug en nu kopt Rick Geenen de bal weg. Helaas komt de bal wéér terug en glijdt Philippe Liard uit, hierdoor Danny Schreurs een niet te missen kans biedend. Danny tikt de bal langs onze Danny en het staat 2-1. Een flinke tegenvaller op een zeer vervelend moment. Of de minuut blessuretijd al voorbij was toen de bal het doel in rolde? Alleen de KNVB-marionetten zullen het weten.

Rust en tijd voor een hapje. Echt veel trek heb ik niet, maar de plicht roept. Voor de belachelijke prijs van €3,50 euro koop ik een broodje Unox. Het broodje worst wordt vergezeld door een zakje Calvé-saus, waardoor de kans op een ster uiteraard al verkeken is. Het is wellicht ouderwets, toch reken ik nog even om naar de oude vertrouwde gulden. Ik betaal 7,70 gulden voor een broodje knakworst en daarnaast ook nog 4,40 gulden voor een klein bekertje cola. Er kan natuurlijk nooit een Goodyear-ster tegenover dit soort monopolistische, commerciële prijzen staan.

Er wordt in het vak nog wat tegen elkaar geschreeuwd over de eerste helft. Geschreeuwd ja, want door het oorverdovende geluid van de stadionboxen is normaal met elkaar praten niet mogelijk. Tevens vernemen we dat er maar liefst 174 fanatieke supporters thuis voor hun pc de wedstrijd volgen op een bevriende fansite.

Natuurlijk heeft het gros van deze fanatiekelingen een goede reden om niet naar Zwolle te reizen (school, werk, financiën, geen kinderoppas, zwanger, etc.). Maar ik vraag me af of het wel zo fair is om vervolgens het team en de trainer met de grond gelijk te maken, terwijl je niet persoonlijk hebt gezien hoe er gespeeld is. Zouden deze mensen op basis van een radioverslag, een samenvatting van een paar seconden en gechat kunnen beoordelen of het werkelijk zo slecht was? Of baseert men zich puur op de uitslag? Hoe kan men weten dat Hofstede, Wintjens, Grabovac en Geenen ondanks de ruime nederlaag best een prima wedstrijd speelden? Hoe kan men weten dat het aan inzet en aanvallende intenties niet ontbrak? Ik denk dat het enige juiste antwoord ‘Dat kan men niet’ is.

Wij (de supporters) hebben Fortuna gezamenlijk gesteund richting gemeenteraad, tegen een fusie, tegen het intrekken van de licentie en er financieel mede aan bijgedragen dat we nog steeds bestaan. In feite zijn dit allemaal taken die eigenlijk niet in ons basispakket als ‘supporter’ zitten. Het zou dan ook erg jammer zijn wanneer we de club nu, nu het voor 90% om het sportieve gaat, gaan laten vallen. Bij deze dan ook een welgemeende oproep om weer eens wat vaker in de bus, trein of auto te stappen om dit jonge en kwetsbare Fortuna door deze moeilijke tijden heen te slepen!

De tweede helft is begonnen en we hebben minimaal één treffer nodig om niet weer met lege handen richting Limburg te moeten rijden. Zo lang Zwolle niet de derde treffer maakt, houden we hoop. We mogen uiteindelijk vijfentwintig minuten lang hopen.

Trainer Dusseldorp merkt dat het alles of niets gaat worden en besluit twintig minuten voor tijd Kotbani naar de kant te halen voor Soufiane Dadda. Schroyen verhuist van rechts naar links in de verdediging. Een omzetting die helaas slecht uitpakt. Joeri is nog niet goed en wel aangekomen op zijn nieuwe positie als Danny Schreurs hem al zijn hielen laat zien. Sjoerd Ars wordt goed weggestuurd en faalt oog in oog met Wintjens helaas niet: 3-1.

In het restant van de wedstrijd gaat vrijwel elke aanval over de flank waar Schreurs Schroyen helemaal wegspeelt. Gelukkig leidt dit nog tot slechts één treffer van Ars (die overigens een rode kaart tegen Twente had verdiend, maar dat terzijde). Mede door prima keeperswerk van Wintjens blijft de schade enigszins beperkt en wordt ons een monsterscore bespaard.

Tien minuten voor tijd mag Noah Jaspers nog zijn debuut maken door in te vallen voor Sebastiano Garlisi. Meer dan meehelpen de schade te beperken zit er voor hem niet in.

Ondanks de ruime nederlaag worden de spelers bedankt voor hun inzet en wij voor onze aanwezigheid. Ook Danny Schreurs krijgt een hartelijk applaus, wat door hem zichtbaar wordt gewaardeerd. Met drie assists en een treffer is hij duidelijk de man van de wedstrijd. De officiële eer gaat echter naar Arne Slot die blijkbaar zijn vierhonderdste wedstrijd in het betaald voetbal speelde.

Vandaag verliezen we door een gebrek aan kwaliteit en met name een aantal momenten van onachtzaamheid. Bij elke tegentreffer werd er óf net even te slordig gespeeld, net even niet goed opgelet, óf net wat te ver van de man af gedekt. Bij de spaarzame kansen die we zelf krijgen, ontbreekt net de benodigde scherpte (Hofstede alleen voor keeper). Het zal trainer Dusseldorp kopzorgen bezorgen en nog veel werk kosten om deze punten zoveel mogelijk te verbeteren. Alleen dan, én met de benodigde steun van de fans, kunnen we ons dit seizoen handhaven in de Jupiler League.

De terugreis verloopt net als de heenreis zonder oponthoud. De aanwezigen in de bus zijn het erover eens dat het spel vandaag niet eens zo heel slecht was, maar dat er volgende week tegen Telstar absoluut gewonnen zal moeten worden. Geen excuses, alleen winst telt dan. Even voor één uur in de nacht arriveren we bij de Trendwork Arena.

Ten slotte wil ik de clubleiding nog één advies meegeven. Het is fantastisch dat een lichting hele jonge jongens uit de eigen jeugd een kans krijgt in ons eerste elftal, zij het vaak noodgedwongen. Het kan echter geen kwaad wat extra aandacht aan de begeleiding van deze jongens te besteden zodat ze ook klaar zijn voor het werk buiten het veld.
Hiermee doel ik bijvoorbeeld op spelers die in een Ajax-trainingspak verschijnen op een TOF-toernooi, in een interview in de krant vertellen dat ze na een jaartje Fortuna wel toe zijn aan een grotere club of in een Belgische krant verkondigen dat ze toch eigenlijk wel een kans in het eerste van Racing Genk hadden verdiend. Dit soort dingen vergroot de afstand tussen spelers en fans, zeker in deze periode waarin het sportief allesbehalve goed gaat.

Ralf