Vlees noch vis, dat lijkt me een goede typering van deze wedstrijd en dan met name de Sittardse bijdrage aan de wedstrijd. Het was niet echt slecht, maar ook zeker niet goed. De 0-0 einduitslag lijkt me dan ook een terechte afspiegeling van het geploeter. Overigens pas de eerste 0-0 van Fortuna en voor de tweede keer op rij de nul gehouden in een uitwedstrijd. Ach ja, we moeten ons met kleine dingetjes tevreden stellen op dit moment.


12 Februari 2000

0-0: daarmee is eigenlijk alles wel gezegd

Cambuur L’warden 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Landerl (75. Gesthuizen), Volmer, Van der Schaaf, Kool, Amoah (80. Krijgsman), Gerritsen.
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Van der Schaaf
Rood (Fortuna): –

Uit naar Cambuur, sinds de degradatie van FC Groningen is dat de grootste afstand die door Fortunezen overbrugd dient te worden om de plaatselijke helden aan het werk te kunnen zien.

Er was opnieuw een buslading idioten bereid gevonden om deze barre reis te maken. De bus vertrok om 13.45uur in Sittard, terwijl de wedstrijd pas om 19.30uur zou beginnen. Reken zelf maar uit hoe lang die busreis moest gaan duren.

Na twee uur reizen komen we aan in Apeldoorn. Dat is ongeveer halverwege Sittard-Leeuwarden. Daar even gepauzeerd, om vervolgens onze reis voort te zetten. Een erg rustige reis overigens. Gebeurde er dan niks vermeldenswaardigs? Nou toch wel, wie haalt ons in, 80 kilometer voor Leeuwarden? De spelersbus van PSV. Die spelen morgen de topper tegen Heerenveen en slaan blijkbaar een trainingskampje op ergens in Friesland, geen gek idee overigens, ik zit nu al bijna vier uur in de bus en voel me niet meer zo fris als een hoentje. Of anders gezegd vier uur in een bus zitten lijkt me geen ideale voorbereiding op een competitiewedstrijd.

Hopelijk hebben onze Fortunezen dat ook begrepen en zijn ook zij al eerder naar Leeuwarden vertrokken. PSV komt dus langs en wie speelt er bij PSV? Mark van Bommel! Iemand in onze bus pakt zijn mobiele telefoon en belt Van Bommel op. Een hoop geblabla. Napraten over Fortuna-Feyenoord enz. Verder kan Van Bommel ons nog vertellen dat de Fortuna spelersbus achter ons zit….

Wat zitten die stumpers achter ons? Gaan die dan nog later dan ons arriveren in Leeuwarden? Tjonge jonge, dat kan toch helemaal niks worden. Hebben wij dan geen geld voor een klein trainingskampje? Blijkbaar niet…

Ondertussen staan we weer eens op een parkeerplaats bij een tankstation en inderdaad daar tuft de spelersbus langs. Met nadruk op tuffen, want we zijn nog geen tien minuten onderweg of we halen de spelersbus in die zich met een slakkengangetje door het troosteloze Friese land heen worstelt.

Om kwart over zes komen we aan bij het Cambuur stadion. Vijf kwartier te vroeg dus. Er blijken bij het uitvak niet eens kassa’s te zijn. Daar staan gewoon twee man kaartjes voor 25 gulden uit te delen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de fiscus niet te weten zal komen dat wij daar aanwezig zijn geweest!

Goed veel te vroeg aanwezig in Leeuwarden, wat doe je dan? De snackbar natuurlijk! Het zag er allemaal proper uit, alhoewel ik er altijd moeite mee heb als de snackbar naast de toiletten gesitueerd is….

Er was keuze tussen een broodje bal en een broodje worst. Collega-supporters die me voor waren geweest bij de snackbar ontraadden mij ten strengste te kiezen voor het broodje bal. De diverse gezichtsuitdrukkingen spraken boekdelen, ik koos dus het broodje worst. Ach dat viel reuze mee! Het was warm en redelijk eetbaar. Niet goed genoeg voor een Goodyear ster, maar kom het is al eens erger geweest.

Even dan iets over het stadion, bij Cambuur hebben ze een vrij grote hoofdtribune, waartegen de andere drie tribunes toch een beetje afsteken. Het geheel ziet er allemaal wel gezellig uit, maar echt eredivisiewaardig zou ik het toch niet willen noemen. Opvallend is dat drie van de vier tribunes gevuld zijn met rood witte stoeltjes, terwijl Cambuur toch in geel blauw speelt?

Een collega supporter wist me te melden dat dat een overblijfsel is uit het verleden. Cambuur schijnt in het verleden in rood wit gespeeld te hebben, omdat dat de toenmalige shirt sponsor beter uit kwam. Hoezo je club verkopen aan de commercie? Die stoeltjes komen dus ook uit die periode. Meer valt er over Cambuur niet te vertellen dus snel door naar de wedstrijd.

Het was natuurlijk geen onbelangrijke wedstrijd die hier gespeeld werd. Het ging tussen de nummer zestien en zeventien van de ranglijst, waarbij dient te worden aangemerkt dat Fortuna 4 punten meer had dan Cambuur.

Wil Cambuur dus nog de nacompetitie ontlopen dan moeten dit soort wedstrijden toch echt gewonnen worden. Voor Fortuna geldt eigenlijk een gelijksoortig verhaal. Alle collega kneusjes hebben we al thuis gehad (behalve MVV), waardoor er in het nieuwe stadion alleen nog maar moeilijke wedstrijden resteren. De punten moeten dus ook in uitwedstrijden gepakt worden en deze wedstrijd tegen Cambuur is daar een perfect voorbeeld van.

A propos het nieuwe stadion, het gerucht gaat dat we eindelijk een bedrijf hebben gevonden dat zijn naam wil verbinden aan het stadion. Het zou gaan om het Amerikaanse bedrijf Jacobs, het stadion zou dan gaan heten en schrik nu niet: het “Jacobs Stadium”. Ook dit kan bijgevoegd worden aan het hoofdstuk: Hoezo je club verkopen aan de commercie?

Terug naar de wedstrijd, het blijkt al snel dat Fortuna voetballend meer te bieden heeft dan Cambuur. Enkele leuke aanvallen worden opgezet maar worden niet afgerond door met name Amoah. Geen makkelijke kansen dus geen verwijten. Wie wel een verwijt te maken valt is Landerl. Hij kreeg de dikste kans van de eerste helft. Na een slechte uittrap van De Ron die terechtkwam bij Amoah kan Landerl zo maar doorlopen naar het Cambuur doel waar De Ron helemaal uit positie staat. Landerl moet gewoon scoren maar doet dat niet. Te slap, niet scherp genoeg.

Jammer, want dit zijn van die buitenkansjes die je gewoon moet benutten. Kansen voor Fortuna dus, maar er waren ook wel enkele hachelijke momenten voor onze goal. Cambuur kreeg een pak corners in die eerste helft die zeer gevaarlijk voor gedraaid werden (geen idee wie dat deed). Dat levert natuurlijk altijd gevaar op, maar gelukkig ging er geen één in. Ruststand 0-0 dus.

Na rust een ander Cambuur. Gert Kruis had blijkbaar pagina 651 van teletekst aangezet en met een markeerstift op het beeld aangegeven welke posities op de ranglijst recht geven op nacompetitievoetbal of nog erger rechtstreekse degradatie. De spelers moeten zich rot geschrokken zijn, toen bleek dat Cambuur beneden die streep stond.

Helaas zijn er geen TV faciliteiten in de kleedkamers van de gasten, zodat ons aller Bertje niet dezelfde truc kon uithalen, of hoe moet ik anders het verschil in beleving tussen Fortuna en Cambuur na rust verklaren?

We komen dan ook al snel onder druk te staan, maar ach Cambuur is zo zwak dat Van Zwam geen enkele redding hoeft te maken. Maar ja, een bal kan altijd verkeerd vallen en de gevolgen van een nederlaag hier zijn nauwelijks te overzien. Het lijkt me dan ook verstandig dat Fortuna ook de mouwen gaat opstropen.

Na een minuutje of twintig zien we weer eens wat constructiefs van Fortuna. Amoah krijgt een dikke kans op de openingstreffer, hij passeert De Ron, maar komt dan in een moeilijke hoek terecht, te moeilijk blijkbaar, want hij schiet in het zijnet.

Cambuur schrikt behoorlijk van deze kans van Fortuna, want het offensief van Cambuur is ten einde. De wedstrijd lijkt een beetje dood te bloeden, totdat Kruis na enige wissels het vuurtje weer op gang krijgt bij Cambuur.

We zitten nu in het laatste kwartier en Cambuur valt aan. Dit offensief levert één kans op, maar wel een dikke! De beste man van het veld, Nelisse kan zomaar doorlopen naar de goal van Van Zwam. Hij schiet, Van Zwam kan er niet bij, maar dat hoeft ook niet, want de lat brengt redding. De bal spat uiteen op de onderkant van de lat, maar stuit gelukkig niet achter de lijn.

De laatste minuten worden dan nog hachelijk. Gelukkig gebeurt er niks meer en dat is dit seizoen al eens anders geweest. Het is nu 21.20uur en de wedstrijd is afgelopen. Snel naar huis dan maar! Nou ja snel….

Vier uurtjes reizen scheiden ons van Sittard. De sfeer is weer prima in de bus, de Brandjes vloeien rijkelijk. Na drie uur reizen gaat de prijs van de Brandjes terug van 2 gulden naar 0 gulden. De voorzitter van de supportersvereniging is redelijk ver heen…. En iedereen die dat nog wil, komt in aanmerking voor gratis gele rakkers. Gelukkig slaapt een groot gedeelte van de reizigers en is een ander gedeelte zo zat dat er niks meer bij kan. De kostenpost voor de supportersclub loopt dus niet te hoog op.

We schrijven nu 01.00uur. We komen aan in IJsselstein. Daar zijn we al een tijd niet meer geweest. Volgens mij was het vorig jaar uit tegen NEC de laatste keer geweest. Er was daar om één uur uiteraard niks meer te doen en dan komen er ineens vijftig idioten binnen! Nou dan zie je toch ineens dollartekens in de ogen van de uitbaters verschijnen!

Daar nog een half uurtje gezeten en toen verder voor het laatste stuk naar Sittard, waar we even na twee uur aankwamen. Tegen die tijd ben je zo moe en zat dat je niet eens meer weet, wat de aanleiding eigenlijk was voor de reis.

Recapitulerend, we hebben dus 0-0 gespeeld tegen Cambuur in een wedstrijd die nauwelijks het aanzien waard was. Alle ploegen die rond ons op de ranglijst staan zullen wel vinden dat deze 0-0 de perfecte uitslag was, want zowel Fortuna als Cambuur schieten er natuurlijk niet veel mee op. Nou ja, we hebben in ieder geval het gat naar onder intact gehouden.