Bekerwedstrijden zijn wedstrijden op zich. Inderdaad, maar Fortuna geeft daar wel een heel speciale invulling aan. In bekerwedstrijden passen wij ons feilloos aan aan het niveau van de tegenstander. Uit de afgelopen jaargangen herinneren we ons Geldrop, Gemert, Ter Leede, Noordwijk, Excelsior, IVS en nu dus Cambuur. Het positieve nieuws is dat hoe slecht we ook spelen, winnen doen we meestal wel, zo ook deze keer!


6 November 2001

Fortuna bekert verder na schertsvertoning

Fortuna Sittard 2 Cambuur Leeuwarden 1
Doelpuntenmakers: 11. Ferrier (e.d.) 1-0; 52. Gerritsen (pen) 2-0; 69. Van der Heide 2-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, El-Khadri (85. Heering), Van der Hoeven, Rook, Gerritsen, Krijgsman, Hamming (73. Cramb) .
Toeschouwers: 2.200
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): –

Op deze gure dinsdagavond in november begeven we ons naar het Wagner&Partners Stadion. In dit voetbalbolwerk zal vanavond namelijk een plek in de achtste finales van het Amstelcup toernooi vergeven worden, maar daarvoor zullen we wel moeten afrekenen met Cambuur Leeuwarden. Cambuur is die andere club uit Friesland alhoewel, als ik één van de twee spandoeken mag geloven in het uitvak, ze niet bepaald trots zijn op hun “Friesschap”. Anyway, na Heerenveen kunnen we dus vanavond definitief afrekenen met de Friezen.

De succesformule die Amstelcup voetbal heet, werpt ook vandaag weer haar vruchten af want er komen maar liefst 2.200 supporters op dit duel af (slechts ons vak C is op volle oorlogssterkte aanwezig: 19 man…). Van die 2.200 supporters zijn er een stuk of 40 helemaal uit Leeuwarden gekomen en als beloning voor de ontberingen die zij zich hebben moet getroosten gedurende de reis mogen ze op de hoofdtribune plaatsnemen.

Als we naar de warming-up kijken dan zien we dat Verel gekozen heeft voor dezelfde elf spelers als tegen Heerenveen. Op zich niet vreemd, want die hadden het afgelopen weekend natuurlijk niet slecht gedaan. Bovendien concluderen we dat het verrekte gezellig moet zijn in die ziekenboeg, want opnieuw heeft geen van de snotterkuikens de behoefte gevoeld, om de ziekenboeg te verlaten. En dus is Verel ook niet in staat om veel te veranderen aan de opstelling. Maar toch, Cramb kwam terug van een schorsing en die staat er nu naast. Verel gaat toch niet alleen met dezelfde elf spelers spelen, maar toch niet ook in dezelfde opstelling? Ik bedoel, Cambuur is qua kwaliteiten toch Heerenveen niet?

Nou ja we zullen wel zien hoe zich dat ontwikkelt in de wedstrijd. De tegenstander dan maar. Cambuur speelt geen eredivisie dus ook geen (tot dusverre bedenkelijk voorspellende) Fever Pitch statistics. Bekende spelers? Zeker, Robert Loontjes speelt er, maar hij is geschorst en François “Eindhoveèèh” Gesthuizen loopt er rond, maar hij is geblesseerd. Dus geen bloedverwanten als tegenstander vanavond. Verder bekenden? Tja, Jan Bruin ken ik wel. Dirk-Jan Derksen is wel bekend en Kenneth Goudmijn ook wel, maar deze drie zijn bezig met een rondootje. Kortom ze spelen niet.

Ehhh wacht eens even, Fortuna gaat naar alle waarschijnlijkheid met één spits spelen en Cambuur zonder spits, kan ik mijn geld nog terugkrijgen als ik nu vertrek???

Nee, dat zit er niet in, we zullen het hiermee moeten doen. Als de wedstrijd een paar minuten bezig is, blijken de doemscenario’s inderdaad van de kast gehaald te kunnen worden. Fortuna speelt met slechts één spits (Hamming), die verloren op een eiland staat (waarom niet Krijgsman naast Hamming en dus een 4-4-2 opstelling?). Aan de andere kant is het zo mogelijk nog droeviger gesteld. Van der Heide (wel de laatste Cambuur speler die tegen Fortuna scoorde!) loopt wat verdwaasd in de spits rond, terwijl dat volgens mij van origine niet eens een echte spits is….

Tja, wat is het gevolg? Ik zou hier een bevlogen verhaal kunnen gaan houden over de schoonheid van gestaag neervallende regen in een verlicht voetbalstadion en alleen dat al compenseert de entreekosten ruimschoots. Ik zou hier een bevlogen betoog kunnen houden over de toewijding die “de man van de reclameborden” ook vandaag weer ten toon spreidt door in weer en wind zijn troetelkindjes (zijn roterende reclameborden) te verzorgen. Maar ik zou geen bevlogen verhaal kunnen houden over de eerste tien minuten van datgene wat er zich op het veld afspeelt. Ik volsta met de observatie dat de bal in de middencirkel ligt en de 22 acteurs schijnbaar geen mogelijkheid zien de bal uit die cirkel te krijgen……..

Door naar de 11de minuut. Eindelijk, de bal verlaat op constructieve wijze de middencirkel en komt terecht bij El Khadri. Onze Marokkaan wil een actie maken, doet dat ook, maar wordt afgestopt ten koste van een overtreding. De bal ligt op een vrijwel identieke plek als drie dagen geleden toen Hermans de bal op het hoofd van Volmer lepelde die 1-0 binnenkopte. Hermans komt aan rennen van de overkant en neemt al rennend het draaiboek nog eens door. Komt die bal, en ja hoor hij ligt weer in het netje: 1-0!!

Hier is duidelijk sprake van voortschrijdend inzicht. Gaf ik afgelopen zaterdag al aan dat er minstens drie redenen zijn om een indraaiende vrije trap te prefereren boven een wegdraaiende voorzet, dan voegen we daar vandaag een vierde reden aan toe.

Punt 4: als die indraaier heel “sneaky” vlak voor de verdedigingslinie scheert dan is er maar een heel kleine beroering van de bal nodig om de bal iets van richting te doen veranderen waardoor ie onhoudbaar binnengaat.

Dat tikje komt overigens van Ferrier, maar dat past dan wel weer volkomen in het wedstrijdbeeld, want wie van onze spelers zou er in hemelsnaam een goal moeten maken?

Gelukkig, de wedstrijd is open, Cambuur zal nu wel iets anders gaan spelen. Of niet soms? Niet dus…

Pfff, waarom is er in het bekertoernooi slechts sudden death in de verlenging en niet in de reguliere tijd? Kijk dat zou het spel nog eens ten goede komen. Hoe dan ook het spel sleept zich verder. Fortuna wordt in het verloop van die eerste helft wel de iets betere ploeg, maar dit Cambuur maakt in deze eerste helft zo’n onthutsend zwakke indruk dat je dat nauwelijks onze verdienste kunt noemen. Als er aan onze kant al iets gebeurt, dan gebeurt het op rechts, waar El Khadri en Emeran het nog steeds goed met elkaar kunnen vinden. Hoogtepunt is een actie waarbij El Khadri drie Cambuur verdedigers met één actie het bos in stuurt. Jammer alleen dat zijn voorzetten nog niet het gewenste niveau hebben. Maar ach, wat hebben we aan goeie voorzetten. Er staat voorin toch niemand die ze kan inkoppen, want Hamming kan veel, maar koppen is zeker niet zijn specialiteit. Opkomende middenvelders? Daar is die El Khadri veel te snel voor, middenvelders die willen bijsluiten, komen simpelweg te laat….


Sommige tegenstanders vragen ook om een tunnel!

In die eerste helft noteren we nog een paar kansen voor Fortuna, die meestal voortkomen uit ontstellend zwak verdedigingswerk van Cambuur kant. Hamming mag een onwaarschijnlijke blunder achterin afstraffen, maar is niet scherp genoeg en een ziedend schot van Van der Hoeven gaat tussen de palen, maar nu moeten we Jochem nog uitleggen dat de bal ook nog onder de lat moet! Ruststand: 1-0.

In de rust is vandaag zowaar een normaal gesprek mogelijk, want dat gejengel van competitiewedstrijden is er niet. De valwinden van Nijpels zijn er trouwens wel en zo hoort dat natuurlijk ook!

Tweede helft dan maar. Kijk eens aan Gert Kruys heeft ingegrepen. We zien daar ineens Derksen en Goudmijn invallen. Cambuur is dus van plan uit de schulp te kruipen. Maar voordat Cambuur tot uitvoering van de snode plannetjes kan overgaan, kunnen ze al bij het oud vuil, want wat gebeurt er? Een speler van onze tegenstander krijgt rood. Dat is de zoveelste keer al dit seizoen dat de tegenstander de wedstrijd niet met 11 tegen 11 wenst af te werken en ik hoor je al denken: “waar rood is, is Rook”. Maar niet in dit geval, want deze rode kaart is van een ongekende triestigheid dat zelfs Rook daar niks mee te maken wil hebben. Terugspeelbaal op keeper De Vries, die maait volkomen over de bal heen, Hamming is ter plekke om het cadeautje te verzilveren maar wordt door De Vries onderuit gehaald (kijk dat lukt dan weer wel, maar een bal wegtrappen is te veel gevraagd). Penalty plus rood. Sure, dat zullen de regels wel voorschrijven, maar die jongen staat daar toch al moederziel alleen (zuidtribune is gesloten) zeiknat te regenen in de winderige kou, maakt bovendien een verschrikkelijke blunder en krijgt alsof het nog niet genoeg is een penalty tegen. Moet ie er dan ook nog af?


Wat een lullige rode kaart zeg!

Ja zegt Buiting. Ene Feenstra komt tussen de palen staan en neemt zijn vishengel maar mee, want dat zal wel zijn eerste actie worden. En ja hoor, Gerritsen trapt de bal mooi in de linkerbenedenhoek: 2-0!


En dus kan Feenstra inderdaad onmiddellijk vissen

Zo, een 2-0 voorsprong tegen een gedecimeerde tegenstander. Het voetbal was tot nu toe bar en boos, Fortuna heeft nu dus 40 minuten de tijd om aan het eigen zelfvertrouwen te werken en vooral om aan klantenbinding te doen. De 2.000 man op de tribune willen nu toch wel eens wat zien!

Maar nee, niets van dat alles, want wat zien we vanaf de zijkant gebeuren? Er worden 11 geel/groene slaapmutsen het veld ingeworpen en onze spelers maken daar gretig gebruik van. Sommige trekken de slaapmuts iets verder over hun hoofd dan anderen, maar als de N-side op zou houden met dat “Nooit FC Limburg” liedje zouden zomaar enkele spelers in slaap kunnen vallen.

Deze collectieve siësta duurt een minuutje of twintig als plotseling de wekker gaat. Cambuur heeft zowaar met tien man een doelpunt gescoord! Geloof het of niet, het is gelukt en het was nog een mooie ook: 2-1. Van der Heide is de maker van de treffer.

Dan zijn er nog twintig minuten te gaan en wat dan volgt is in zeker zin wel vermakelijk, alhoewel het niet goed voor je hart is. Kijk als je twintig minuten slaapt en de wekker gaat, dan ben je natuurlijk niet meteen klaarwakker. Onze halfwakkere slaapmutsen brigade rent enigszins verdwaasd als aangeschoten wild over het veld rond. En Cambuur, dat tot op dat moment nog geen enkele aanwijzing had afgegeven hoe zij ooit in staat zouden moeten worden geacht een treffer te produceren in deze wedstrijd, wordt met tien man ineens de betere ploeg. Cramb komt Hamming nog aflossen in de spits, maar ook dat mag niet baten.


Wie zal de bal vangen? Hesp of Volmer? En wat zoekt Rook eigenlijk?

Het is eigenlijk wachten tot die tien man zowaar ook nog de gelijkmaker gaan maken. Hoe dichter de wedstrijd bij het eindsignaal komt, hoe kolderieker het wordt. Neem veldheer Gerritsen. Hij denkt op zijn elfendertigst de bal even in de ploeg te houden, gaat op zoek naar een medespeler, zoekt en zoekt en zoekt, totdat hij tot de conclusie komt dat hij zolang heeft gezocht dat hij compleet is omsingeld door Cambuurspelers. Een beetje prof trapt die bal dan maar weg, maar ons aller Dennis besluit om de tegenstanders eens man voor man te gaan uitspelen. Nou ja dat gaat natuurlijk mis, maar Cambuur wenst er geen gebruik van te maken.

Volgende moment diepe bal op Cramb (want er ligt me daar een zee van ruimte) en wat doet onze Colin? In plaats van naar het doel te gaan, gaat ie naar de cornervlag om daar wat tijd op te houden. Oké, dat levert ook altijd grappige situaties en tijdwinst op dus prima. Cramb staat daar te wachten op een tegenstander, die komt even later ook. En dan wil Cramb die bal tegen die verdediger opschieten. Hij mist hem van twee meter afstand…….

Volgende moment, dat Fortunezen wel eens over de bal struikelen is tot daar en toe, maar dat ze over elkaar struikelen in al hun ijver om een bal te pakken gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. En toch is dat wat de heren Van der Hoeven en Gerritsen in blessuretijd doen!


Alle ballen zijn ineens voor Cambuur…

En Cambuur dan, doen ze ook nog wat met die verschrikkelijke chaos bij Fortuna? Nou ze creëren nog één kans en wat voor een. Ferrier kan zijn flater van voor rust goed maken als hij een puntgave voorzet moederziel alleen voor Hesp kan inkoppen. Gelukkig zoekt hij het doel een metertje te hoog anders was het hier zowaar nog 2-2 geworden.

Nu gebeurt er niks meer, want Buiting houdt het voor gezien. Fortuna wint dus in een hoogst merkwaardige wedstrijd met 2-1 van Cambuur Leeuwarden en plaatst zich voor de volgende ronde. En verder zeggen we er helemaal niks meer over, behalve dan dat ook deze wedstrijd toegevoegd kan worden aan de zo langzamerhand rijke Sittardse geschiedenis van hilarische bekerwedstrijden.