Niet aflatende regenval noopte de KNVB afgelopen vrijdag tot het afgelasten van de beladen wedstrijd van Fortuna Sittard in Leeuwarden. Althans, dat is de versie die de voetbalbond naar buiten bracht. Echter gezien de vendetta, die er door diezelfde bond, tegen onze club wordt gevoerd, leidt de beslissing tot allerlei complottheorieën in het Sittardse. Wel of geen complottheorie, uiteindelijk is het aan de Sittardse ploeg om de felbegeerde periodetitel binnen te halen. Een overwinning op SC Cambuur zou alles wel heel dicht binnen handbereik brengen.


27 Januari 2009

Fortuna strijdend ten onder in Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 45. Boymans 0-1; 55. Geenen (ed) 1-1; 92. Jansen 2-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Van den Ouweland (80. Taktak), Schreurs, Boymans (83. Miljkovic)
Toeschouwers: 7.125
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Van de vijf bussen die aanvankelijk naar Leeuwarden zouden afreizen, zijn na verplaatsing naar de dinsdag nog drie en een halve bus over. Dat wil zeggen, twee gewone bussen en een dubbeldekker. Nog steeds een mooi aantal, gezien het een doordeweekse dag betreft en ook nog eens een club zonder enige levensvatbaarheid.

Blijft een beetje een vreemd beeld. De nieuwe busmaatschappij van de SV Nao Veure. Om even over half drie vertrekken de bussen richting het hoge Noorden met op de achterzijde een groot gedrukte, niet nader te noemen plaatsnaam. De reizigers in bus 1 zijn in ieder geval goed voorbereid op deze barre tocht, gezien het ruimschoots ingeslagen proviand met de nodige caloriewaarde.Enige voordeel dat men zou kunnen bedenken van voetbal op de dinsdagavond, is de verminderde kans op files ten opzichte van de vaste speeldag van de Jupiler League. De busreis verloopt dan ook voorspoedig met uitzondering van een kort oponthoud in de buurt van Zwolle. Omstreeks 18.45 uur rijden we dan ook Friesland binnen en korte tijd later komen we langs het stadion van SC Heerenveen. Zie daar, het schoolvoorbeeld van hoe de toekomst van het Limburgse voetbal eruit ziet. Althans volgens bondsvoorzitter Kesler, die hardop droomt van het affiche: FC Heerlenveen vs SC Heerenveen.

Tegen 19.15 uur arriveren we bij het Cambuurstadion, alwaar we gratis toegang verkrijgen tot het uitvak. Een mooie geste van de algemeen directeur van Cambuur, Alex Pama, ten einde de geplaagde Fortuna aanhang een hart onder de riem te steken, waarvoor hulde!


Zuid-Europese toestanden in het hoge noorden

Als even voor achten beide ploegen het veld opkomen, blijken er nog heel wat supporters verkozen te hebben om op eigen vervoer te komen. Naar schatting zo’n 250 Fortuna-aanhangers bevolken uiteindelijk het uitvak.


Koud was het niet in Leeuwarden

De Sittardse ploeg wordt verwelkomd met Bengaalse fakkels en vuurwerk. Het mag duidelijk zijn, dat de visitatie door het Friese stewardkorps erg losjes was. Vooral ook een zeer klantvriendelijke en respectvolle behandeling. Een heel verschil met de schandalige behandeling van ons plaatselijke (af)keurkorps, waar we bij iedere thuiswedstrijd weer mee worden geconfronteerd. Zal ongetwijfeld te maken hebben met het niveau van het geworven personeel. Mocht het onverhoops tot een fusie komen tussen ons eigen Fortuna en het Parkstad gedrocht, dan kan zo’n 95% te werk gesteld worden als primaten in het Gaia Park.

Fortuna begint vrijwel ongewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Helmond Sport aan het duel tegen SC Cambuur. Alleen Danny Schreurs verschijnt aan de aftrap in plaats van de geschorste Cedric Olondo. De volledige opstelling luidt: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Van den Ouweland, Heinrichs, Boymans en Schreurs.Bij Cambuur geen spelers met een geel/groen verleden. Enige noemenswaardige Fortuna-moment, waarbij een huidig werknemer van Cambuur was betrokken, komt op naam van trainer Stanley Menzo. Het bananen incident op Noord staat immers voor eeuwig in het geheugen gegrift van iedere 25-plusser onder de Fortunezen.

De uitploeg gaat voortvarend van start. Na twee minuten is er een eerste kans voor Danny Schreurs, maar de jonge aanvaller weet niet te profiteren van de hem geboden ruimte. Drie minuten later is het weer Danny Schreurs, die wordt gevonden als aanspeelpunt. Echter, in plaats van de bal aan te nemen en een schot te wagen op het doel van Peter van der Vlag, probeert hij met de bal het strafschopgebied binnen te dringen. Helaas verliest hij de controle over de bal en gaat een uitstekende mogelijkheid op een vroege voorsprong verloren.


Schreurs op weg naar het doel

Na de felle start van Fortuna, krijgt de thuisploeg steeds meer controle over de wedstrijd. Vooral het cornerverloop is opzienbarend. Lijkt er een beetje op alsof Cambuur een poging doet tot vermelding in het Guiness book of World Records. Gelukkig voor de Sittardse ploeg zijn de Friezen beter in het behalen van die corners dan in het verzilveren daarvan. Zonder al te veel moeite, weet de Fortuna verdediging onder leiding van David Meul het gevaar te neutraliseren.


Cambuur heeft de regie overgenomen….

De grootste kans voor SC Cambuur in de eerste helft komt in de 39ste minuut. Uit wederom een hoekschop, wordt de bal weggewerkt door een Fortunees. De bal komt op zo’n 20 meter van het doel voor de voeten van Danny Guijt. Deze aarzelt niet en haalt vol uit richting doel van David Meul. Zoals wel vaker dit seizoen blijkt Meul niet de eerste de beste ballenvanger te zijn en met een schitterende reflex houdt hij de stand op 0-0.

Ondanks het veldoverwicht van de geel/blauwe formatie van Menzo, lijkt de rust zonder doelpunten bereikt te worden. Op slag van rust krijgt Fortuna een overtreding mee van scheidsrechter Van Meenen. Ramon Voorn neemt de vrije trap vliegensvlug en geeft de bal mee aan de opstomende Nico Vanek. Met een afgemeten voorzet, vindt hij feilloos het hoofd van Ruud Boymans bij de tweede paal. De aanvaller uit Born knikt de bal onhoudbaar voor doelman Van der Vlag, via de onderkant van de paal in het Cambuur doel.


Uit het niks is daar ineens de beer van Born

0-1 voor de Sittardse ploeg op slag van rust. De meegereisde aanhang wordt gek van vreugde en begint zo langzamerhand te geloven dat dit een sprookje kan worden met een goede afloop.


Juichende spelers, gaat dat ooit nog wennen?

In de rust begeef ik me naar de catering in het uitvak. Een weg die ik me liever had uitgespaard, aangezien de culinaire versnapering bij Cambuur sinds jaar en dag uit een broodje bal bestaat. Deze bal, roept (in ieder geval uiterlijk) veel vergelijkingen op met het geserveerde broodje slachtafval met water, dat bij Go Ahead Eagles op de menukaart staat. Nu heeft uw verslaggever wat eten betreft wel een redelijk ijzeren maag, maar echt uitdagend is het natuurlijk niet. Echter een belofte aan de Capo van de Lateral Boys en hoofdwebmaster van Fortuna-Online, doet me toch met knikkende knieën de trap afdalen.

Aangekomen bij het cateringpunt, zie ik dat 250 meereizende fans toch zo zijn voordelen heeft. Met geen mogelijkheid kom ik in de rust nog aan de beurt bij dit drukbezochte eetstulpje. Van het broodje bal is overigens in geen velden of wegen iets te bekennen. Wel zie ik broodjes worst voorbijkomen, die zo op het eerste gezicht gefabriceerd lijken te zijn door Unox. Hmm, lange wachttijden en A-merken is een garantie voor het niet verkrijgen van het zo begeerde kleinood, de Goodyearster. Ondanks dat ik in de afgelopen weken nog meer respect heb gekregen voor deze (anti) Friese club en directeur Pama, moet ik als lid van de Goodyearcommissie natuurlijk rechtvaardig in mijn oordeel blijven.

SC Cambuur begint op twee plaatsen gewijzigd aan de tweede helft. Nassir Maachi vervangt Rachid El Khalifi en nieuwe aankoop Jeffrey de Visscher neemt de paats in van Danny Guijt. De verse krachten lijken Cambuur vleugels te geven en Fortuna wordt vanaf de eerste seconde achteruit gedrukt. De aanvalsgolven rollen onafgebroken richting het doel van David Meul en het mag duidelijk zijn dat de Sittardse ploeg nog een heet vervolg staat te wachten.


Boymans komt voorlopig niet in het stuk voor, maar geeft niet op

In de 57ste minuut oordeelt de grensrechter dat Nico Vanek met onreglementaire middelen zijn tegenstander te sterk af is. Een vrij trap is het gevolg. In plaats van de bal op de plaats waar de vermeende overtreding plaats vond te leggen, staat scheidsrechter Van Meenen SC Cambuur toe om de bal naar eigen goeddunken klaar te leggen. De daarop volgende vrije trap verdwijnt in een scrimmage via Fortuna verdediger Rick Geenen over de doellijn, achter de ditmaal kansloze David Meul, 1-1.


Gino strijdt voor wat ie waard is

Vreemd genoeg, is de gelijkmaker voor Cambuur het teken om wat gas terug te nemen. De Friese ploeg blijft ontegenzeggelijk de betere ploeg, maar geeft de geel/groene brigade van Roger Reijners wel de kans om weer wat vat op de wedstrijd te krijgen. Beste man bij Fortuna is zonder meer Angelo Simone. De Italo-Belg verzet bergen werk op zijn eigen positie en ondersteunt en ontlast daarbij ook nog eens zonder oponthoud de eigen defensie.


Ook Ruudje komt weer eens aan de bal

Cambuur heeft dan wel het betere van het spel, Fortuna krijgt via counters wederom enkele uitstekende mogelijkheden, maar weet deze niet te benutten. In de 80ste minuut krijgt wederom Danny Schreurs de uitgelezen mogelijkheid om de uitploeg andermaal op voorsprong te zetten. Na een snelle counter, beginnende bij Simone, ziet Jürgen Heinrichs, Danny Schreurs diepgaan. Een perfecte pass bereikt de aanvaller en Danny kan zo het strafschopgebied van de tegenstander binnen lopen. In tegenstelling tot de eerste helft, probeert Schreurs ditmaal wel om doelman Van der Vlag met een schot te passeren. Helaas verdwijnt de bal rakelings langs de paal over de achterlijn.


Schreurs blijft loeren op dat ene kansje

Waar de rust met 0-0 bereikt leek te worden, lijken beide ploegen nu met een 1-1 genoegen te moeten nemen. Helaas gebeurt ook ditmaal datgene waar we de laatste jaren enorm veel ervaring mee hebben opgedaan. Een vrije trap in blessuretijd komt terecht bij Michael Jansen, die omgeven door drie verdedigers van Fortuna de bal met een halve omhaal richting Fortuna-doel brengt. Doelman Meul staat iets te ver voor zijn doel opgesteld en ziet de bal gevaarlijk dalen richting doel. Met een uiterste krachtsinspanning probeert de Belgische sluitpost het noodlot nog af te wenden, maar dat blijkt tevergeefse moeite. Met een uiterste precisie valt de bal in de kruising, over de achterlijn…2-1.

Iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, is geslagen. De spelers liggen verslagen op het veld en de meegereisde aanhang kijkt nog maar eens in de gifbeker, waarvan men eindelijk dacht de bodem te kunnen ontwaren. Niet veel later fluit scheidsrechter Van Meenen voor het einde van de wedstrijd. Na afscheid genomen te hebben van de spelers, stapt iedereen in de bus. Zonder punten, maar met € 173,- op zak voor stichting TOF. Een bedrag dat bijeen werd gehaald door een collecte van enkele Cambuur supporters onder de eigen aanhang. Absoluut een TOF gebaar van deze personen.Vraag me oprecht af waarom men een tweede Heerenveen wil creëren, terwijl ons clubje veel meer lijkt op aartsrivaal SC Cambuur. Een fanatieke aanhang die meer waarde hecht aan clubcultuur dan aan succes. Een voorbeeld als Heerenveen, een club met klapvee op de tribune en een Friese variant van het moderne Ajax publiek, zal ons daarentegen nooit kunnen bekoren.

De terugweg verloopt op een bijna crash met een verkeersbord na voorspoedig. Daarnaast vernemen we enkele openbaringen, waarvan de vrouw die toch niet helemaal vrouwelijk blijkt te zijn, de meeste gespreksstof oplevert. Tegen 03.00 uur bereiken we veilig de thuishaven en kunnen we ons gaan opmaken voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Excelsior van aanstaande vrijdag. Een wedstrijd waarin Fortuna alles nog in eigen hand heeft. Een wedstrijd ook die ongetwijfeld een emotionele aangelegenheid gaat worden voor de redactie van dit medium, alsmede enkele andere supporters.

Groeten,

Guido Erens