De start van de competitie was, qua resultaten, slecht. Zowel tegen RBC als tegen Volendam werd er nipt met 1-0 verloren. Vlagen van die wedstrijden bieden echter perspectief voor de wedstrijd van vandaag, uit bij Cambuur Leeuwarden.


24 Augustus 2007

Fortuna pakt op valreep eerste punt

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 6. De Wagt 1-0; 39. Barakat 2-0; 54. Derksen 2-1; 93. Jacobs 2-2.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Op den Kamp, Grabovac, Vanek, Van Driel, Heinrichs, Van den Ouweland (89. Simone), Olondo (58. Jacobs), Derksen, Bouhadan (83. E. Guvenc)
Toeschouwers: 5.112
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Derksen, El Hammouchi
Rood (Fortuna): Grabovac

De tweede uitwedstrijd leidt ons naar Leeuwarden. Om half drie stappen 32 getrouwen vol goede moed in de bus van Schmitz. De heenreis wordt gedomineerd door gesprekken over de verplichte buscombi naar MVV. De algemene mening is dat niemand voorstander is van een verplichte combireis, maar dat eigenlijk ook vrijwel niemand de wedstrijd wil missen en / of de spelers in de steek wil laten. Van een leeg uitvak zal geen enkele speler beter gaan spelen.

De reis verloopt verder rustig en na een tussenstop arriveren we netjes om half acht in Leeuwarden. Daar zijn nog negen supporters binnengedruppeld die de reis met eigen vervoer hebben gemaakt. In totaal tellen we vanavond dus 41 Fortunezen. Gezien de afstand en de sportieve prestaties tot dusverre zeker geen slecht resultaat. Ter vergelijking, Volendam was vorige week met welgeteld zes supporters in Sittard aanwezig.Kijken we naar de selecties van beide clubs, dan zien we dat Dirk Jan Derksen een Cambuur-verleden heeft. In de periode 2001-2003 kwam Derksen in totaal 33 wedstrijden tot zes doelpunten voor de Friezen. Aan Cambuurzijde niemand met een Fortuna-verleden. Of het moet al Jurrick Juliana zijn, die in de zomer van 2006 enkele dagen op proef was.


Camigo groet de hoekvlag!

Trainer Wisman ziet geen reden om aan de basisopstelling van vorige week te sleutelen en start met de volgende elf spelers: Christianen; Vanek, Grabovac, Op den Kamp, El Hammouchi, Van Driel, Heinrichs, Van den Ouweland; Bouhadan, Derksen en Olondo.

Over de eerste helft kunnen we eigenlijk heel kort zijn: Fortuna speelt slecht. Er zit geen patroon in het spel, vrijwel geen enkele speler haalt zijn normale niveau en er wordt weinig afgedwongen. Na zes minuten mag Cambuur al de tweede corner nemen en is het raak. Verdediger Chris de Wagt kan vrij inkoppen en laat Christianen kansloos. Hierna blijft Cambuur gevaarlijker en feller dan Fortuna. De groen-gelen krijgen slechts enkele kansjes, maar die zijn vooralsnog niet besteed aan Derksen en Olondo. Vijf minuten voor de pauze weer een hoekschop voor de Friezen. Deze keer wordt de bal in eerste instantie nog wel weggewerkt, maar op de rand van het strafschopgebied staat Adnan Barakat vogelvrij. Zijn volley zeilt buiten het bereik van Christianen in de lange hoek: 2-0.

Even later fluit scheidsrechter Van Sichem voor het rustsignaal. Fortuna zal de tweede helft uit een heel ander vaatje moeten tappen, wil het hier nog enig resultaat behalen.


De steward was in de eerste helft het enige lichtpunt

In de rust trekt de Goodyear-commissie zijn bekende jas aan. Dit keer valt de keus op een broodje (Unox?)-worst en dat smaakt eigenlijk wel prima. Echter, de verkoop van een A-merk zal nooit kunnen leiden tot een Goodyear-ster. Gastvrij is men in Leeuwarden overigens wel. Alle bezoekers in het uitvak krijgen een bon voor een gratis kop koffie en een broodje, waarvoor onze welgemeende dank.

De tweede helft begint en Fortuna zet meteen meer druk. Binnen tien minuten leidt dit tot de verdiende aansluittreffer. Bouhadan komt op links eindelijk zijn man voorbij en geeft een goede voorzet. Derksen staat op de juiste plaats en kopt tegendraads in. Peter van der Vlag moet vissen en Fortuna doet weer helemaal mee.

Helaas zakt het spel van Fortuna hierna weer wat weg. Na een kwartier wordt de tegenvallende Olondo vervangen door Bas Jacobs. Bij een aanval van Cambuur vliegt Zarko Grabovac er ter hoogte van de middenlijn onbesuisd in. Dit levert hem een gele kaart op, die later nog gevolgen zal hebben. Tien minuten later gaat hij namelijk een kopduel aan met een speler van Cambuur. Zorro gaat recht op de bal af en kopt de bal ook daadwerkelijk weg. De speler van Cambuur komt echter van de zijkant en krijgt een flinke beuk van de sterke Grabovac. De zwak leidende Van Sichem ziet hier een opzettelijke overtreding in en bestraft dit met geel. De tweede voor Zarko en dat betekent inrukken. Erg handig was het natuurlijk ook niet van Zorro, als je al geel hebt… Fortuna moet het het laatste kwartier met tien man zien te rooien.

Ondanks de ondertalsituatie blijft Fortuna aanzetten. Eerst leidt dit tot een open schietkans voor Brahim Bouhadan, zijn schot gaat echter een halve meter naast het doel. Even later vervangt Emmo Güvenc Bouhadan. Diezelfde Güvenc krijgt direct een grote kans. Doelman Van der Vlag komt echter hard en kordaat zijn doel uit en voorkomt zo de gelijkmaker. Twee minuten voor tijd dan ineens een, op het oog, vreemde wissel. De aanvallend ingestelde Van den Ouweland wordt vervangen door de, normaal gesproken, verdedigend ingestelde Angelo Simone. Simone valt echter fel en goed in. Eerst dwingt hij een hoekschop af, even later gaat hij rechts op het middenveld door. Hij wordt door twee man verdedigd, waarvan één hem duidelijk blokt. We zitten inmiddels in de derde minuut van de blessuretijd. Mels van Driels’ voorzet draait goed richting het Cambuurdoel en wordt onderweg met het hoofd beroerd door Jacobs. Hier kan geen Cambuurspeler meer bij en de bal valt in de lange hoek binnen. 2-2 en het uitvak ontploft. Mensen springen, dansen, zingen en vliegen elkaar in de armen alsof zojuist de Champions League is gewonnen. De supporters van Cambuur zijn uiteraard minder gelukkig. Cambuur krijgt nog de gelegenheid tot één aanval, maar die levert gelukkig niks op. Scheidsrechter Van Sichem blaast voor het laatst en het feestje in het uitvak gaat verder. Ook de spelers komen erbij en samen wordt het eerste punt van het seizoen 2007-2008 gevierd.

De steun van de meegereisde fans was vandaag prima en heeft zeker bijgedragen aan het behaalde gelijkspel. De meegebrachte megafoon zorgde voor een extra impuls. Helaas ziet de veiligheidscoördinator dit anders. Als vrijwel iedereen het uitvak heeft verlaten deelt hij op geïrriteerde toon mee hij er persoonlijk voor zal zorgen dat het apparaat nooit meer mee mag omdat het zou zijn gebruikt om de boel op te jutten. Een belachelijke redenering want ook zonder megafoon waren de Cambuursupporters niet vrolijker van ons en de weggegooide zege geworden. Hopelijk heeft onze V.C. dit gezegd in de emotie van het moment, want het zou erg triest zijn mocht dit apparaat verboden worden. De bus en drie auto’s worden uitgezwaaid door de Leeuwarder bevolking, maar onze aftocht geschiedt zonder incidenten.

De terugreis is een combinatie van de volgende ingrediënten: gezelligheid, zang, humor, eten, drinken, vermoeidheid, hoofdpijn en zweet. Tijdens de tussenstops zien we dat er zich ’s nachts op de parkeerplaatsen langs onze autowegen vreemde zaken afspelen. Wat er precies gebeurt in en rondom de verdachte voertuigen weten we niet en dat willen we graag zo houden. Om half drie parkeert de chauffeur de bus voor het W&P-stadion en zijn we weer veilig thuis.

Terugkijkend op de wedstrijd mogen we concluderen dat op basis van de inzet het punt verdiend is. Het spel in de eerste helft zwak, in de tweede helft wat beter. Hopelijk zetten we de lijn van de tweede helft maandag vanaf het beginsignaal door tegen Helmond Sport. Tot dan!

RvL