Na een desastreuze start en een bijzonder saaie eerste helft, revancheert Fortuna zich in de tweede helft. Met veel strijd en opportunisme wordt Cambuur met de rug tegen de muur gezet. Een verdiende overwinning is de beloning. Met dank aan Florencio Cornelia, die zichzelf met twee treffers tot Man of the Match kroont.


9 Februari 2007

Two Pack Cornelia brengt victorie

Fortuna Sittard 2 Cambuur Leeuwarden 1
Doelpuntenmakers: 1. Hoogenveen 0-1; 15. Cornelia 1-1; 63. Cornelia 2-1
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, El Hammouchi, Simone, Heinrichs, Garritsen (58. E. Guvenc), Cornelia (64. Taiwo), Olondo
Toeschouwers: 2.513
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Dassen, El Hammouchi, Garritsen
Rood (Fortuna): –

Aan het begin van de week dacht ik nog dat de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden nergens over zou gaan. Maar een paar dagen voor de wedstrijd werd mij langzaam duidelijk dat ik het pijnlijk mis had. Eerst was daar Fortuna United dat de wedstrijd tussen de nummer achttien en nummer veertien benoemde tot sleutelduel. Uit een indrukwekkende grafiek bij de voorbeschouwing maakte ik bovendien op dat Fortuna dit seizoen per wedstrijd nooit meer dan drie punten en nooit minder dan nul punten heeft gehaald. Een conclusie die trainer Frans Körver enerzijds tot zorg en anderzijds tot tevredenheid moet stemmen.

Alles goed en wel, maar Fortuna United is slechts een site van supporters. En die hebben er in principe weinig verstand van. Toen ook nog eens de deskundigste der deskundigen de wedstrijd als ‘cruciaal’ bestempelde, toen wist ik dat er vanavond grote belangen op het spel stonden. Willy Dullens voegde daar overigens ter geruststelling aan toe dat Fortuna dit seizoen gemakkelijk vierendertig punten moet kunnen halen. Dat kalmeerde mijn zenuwen in de aanloop naar deze ‘Moeder Aller Wedstrijden’ en bevorderde mijn nachtrust aanzienlijk. Die werd echter weer volkomen verstoord door het spectaculaire visioen dat de grote Dullens verderop in zijn column voor mij openbaarde: het hoeft niet bij vierendertig punten te blijven, Dullens durft zelfs te spreken van achtendertig punten. Achtendertig punten! In maar één seizoen! Dat had ik zelfs in mijn stoutste dromen nooit durven denken. Het was nu definitief gedaan met mijn nachtrust. In de nacht van donderdag op vrijdag lag ik bevangen door puntenkoorts te woelen in mijn bed. Ik rekende zelfs door wat het onwaarschijnlijke resultaat van vier punten méér dan de doelstelling zou betekenen voor de langere termijn. Hier komt het: wanneer wij ons ieder jaar tien procent verbeteren, doen wij wanneer wij dit seizoen achtendertig in plaats van vierendertig punten halen, al in 2018 en niet pas in 2019 mee om de prijzen! Wat zijn we op het moment toch een grote stappen aan het zetten.

Maar goed, om de droom van 38 punten niet uiteen te laten spatten, moet er eerst natuurlijk gewonnen worden van Cambuur Leeuwarden. Dat zal niet meevallen, want de Friezen zijn met twee overwinningen goed begonnen aan de vijfde periode. Daar staat tegenover dat Fortuna sinds de winterstop thuis nog ongeslagen is en nog geen tegentreffer heeft geïncasseerd, een imposante reeks waarover heel voetbalminnend Nederland met uitzondering van Johan Derksen vol respect spreekt.

Frans Körver stuurt dezelfde mensen de wei in die tegen Volendam hebben gespeeld: Christianen op doel, Dassen, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel achterin, Simone en El Hammouchi controlerend op het middenveld, Olondo en Garritsen op de flanken en Heinrichs achter de eenzame spits Cornelia.

Het begin van de wedstrijd mag gerust spectaculair worden genoemd. Waar iedereen had gerekend op een aftrap door prins Koen I van de Marotte, eventueel vergezeld door een collega uit het buitengebied Geleen, kiest de leiding van Fortuna vanavond ondanks het seizoen voor een totaal andere aanpak. Terwijl carnavalszanger Cyriel Niël het veld verlaat en de beide elftallen het veld betreden, heeft een vrouw met een microfoon in de hand strategisch positie gekozen voor de funtribune. Nadat de scheidsrechter het eerste fluitsignaal heeft gegeven, begint de vrouw met de microfoon luid en met schelle toon alle aanwezige basisscholen te verwelkomen. Wij vragen ons intussen af hoe zij de aftocht richting hoofdtribune zal maken. Steekt ze gewoon midden tijdens de wedstrijd het veld over of loopt zij het hele eind langs de zijlijn?

Met dat vraagstuk is de vrouw met de microfoon zelf echter nog lang niet bezig. Ze is nu begonnen aan de opstellingen van beide elftallen. Wij hebben elf namen van Cambuur-spelers horen passeren en er zijn zevenentwintig seconden van de wedstrijd gespeeld. Ze begint nu aan de opstelling van Fortuna. Er zijn eenendertig seconden gespeeld en met nummer een  Arjen Christianen. Er zijn tweeëndertig seconden gespeeld en met nummer twee Ronald Dassen. Er zijn drieëndertig seconden gespeeld en… we staan met een-nul achter.


Wat staat er in hemelsnaam op de Cambuur shirts?

Ai, ai, ai, de tactische meesterzet van de Fortuna-leiding pakt geheel verkeerd uit. De bij de Funtribune geplaatste bom ontploft in ons eigen gezicht. Terwijl Cambuur met frisse dadendrang aan de wedstrijd is begonnen, staan de Fortunezen volkomen verstijfd op het veld. Nadat een vrije trap in het vijfmetergebied belandt, zijn Christianen noch Dassen tot welke vorm van beweging dan ook in staat. Berry Hoogeveen mag ongehinderd inkoppen.


Die bal is wel voor Mels

Wat een desastreuze start! We staan met een-nul achter en we zijn bij het voorlezen van ons elftal niet verder gekomen dan de nummer twee. De vrouw met de microfoon houdt nummer drie tot en met elf maar voor gezien en kiest voor een aftocht langs de Oost-tribune en de Noord-tribune. Cambuur is de eerste tien minuten heer en meester. Dassen en Van Driel hebben niets in te brengen tegen hun directe tegenstanders, terwijl iedere hoge bal in ons strafschopgebied voor gevaar zorgt.We herstellen een beetje van de slechte start, maar komen amper toe aan een fatsoenlijke aanvalsopbouw. De gelijkmaker van Florencio Cornelia komt na een kwartier dan ook uit de lucht vallen. Hij brengt een verdwaalde hoge bal onder controle, draait knap weg van zijn tegenstander en verrast keeper Van der Vlag met een zuiver schot in de korte hoek.


El Hammouchi gaat voor in de strijd

Verder gebeurt er de hele eerste helft nauwelijks iets vermeldenswaardigs. Beide ploegen spelen zeer matig en weten geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Het is dus logisch dat we met een-een gaan rusten.Vlak voor het begin van de tweede helft maakt de vrouw met de microfoon nog eenmaal haar opwachting aan de Oostzijde. Wij hopen even op een toegift na haar eerste optreden, maar zij komt slechts haar handschoen ophalen die bij alle commotie in de eerste dertig seconden verloren is gegaan.

Fortuna begint aanzienlijk agressiever aan de tweede helft. Wanneer hij aan de Oostzijde speelt, lijkt Cedric Olondo altijd een stuk gevaarlijker dan aan de andere zijde. Dat is ook vanavond zo. Hij laat zijn tegenstander geregeld zijn hielen zien. Aan de andere kant van het veld komt Mels van Driel regelmatig gevaarlijk op en nemen Koen Garritsen en daarna zijn vervanger Emmo Güvenc vaak aanvallende initiatieven. Jürgen Heinrichs speelt dicht tegen Cornelia aan, waardoor we ook in het centrum een stuk dreigender zijn dan in de eerste helft. Kortom, Fortuna speelt in de tweede helft om te winnen. Daardoor wordt het een vermakelijke wedstrijd, al laat het spelniveau nog steeds het nodige te wensen over.


Güvenc zoekt de aanval

Na ruim een kwartier breekt Florencio Cornelia op rechts door de laatste linie van Cambuur. Zijn tegenstander haalt hem onderuit, wat een vrije trap op zo’n vijfentwintig meter van de goal oplevert. Rachid el Hammouchi brengt de bal het strafschopgebied in, waar hij via een kluts voor de voeten van Joep op den Kamp belandt. Die behoudt het overzicht en legt terug op de oprukkende El Hammouchi. De Duitser haalt de achterlijn en komt vervolgens met een perfecte voorzet. Cornelia hoeft de bal maar in te koppen en noteert zijn tweede treffer van de avond. Fortuna krijgt wat het dankzij strijd en vechtlust verdiend heeft: een tweede treffer.


En dat is nummer twee voor Cornelia!

Cornelia wordt direct na zijn treffer gewisseld. Met vier treffers uit vijf wedstrijden kan de spits terugkijken op een geslaagde rentree in het betaald voetbal. Cornelia is een momentenvoetballer, maar wel één van het veelzijdige soort. Hij kan goed uit de voeten in een druk strafschopgebied, maar weet ook in een countersysteem de vrije ruimte te benutten. De andere nieuwkomer Jürgen Heinrichs speelt een veel minder opvallende rol. Sterke punten van de Duitser zijn fysieke kracht en het grote Laufpensum, waardoor hij voor de tegenstander continu zeer hinderlijk aanwezig is. Zijn zwakke punt is zijn geringe creativiteit. Hij creëert geen enkele kans voor zichzelf of voor een medespeler, hetgeen van een speler op zijn positie wel verwacht mag worden.


Heinrichs absolviert ein grosses Laufpensum

Nadat Fortuna op voorsprong gekomen is, laat de ploeg zich niet terugzakken. Integendeel, met Taiwo in plaats van Cornelia gaan we fanatiek op zoek naar een derde treffer. De grootste kans krijgt Taiwo een kwartier voor tijd, maar hij kan Van der Vlag ook in twee keer niet verschalken.


Niet van de bal te krijgen: Wasiu Taiwo

Cambuur zet de laatste tien minuten aan voor een tegenoffensief, dat resulteert in een behoorlijke kans voor John Stegeman. De aanvaller schiet echter naast. De Fortuna-verdediging heeft zich knap hersteld van een zeer slecht begin. Dassen en Van Driel zorgen ervoor dat hun tegenstanders er in de tweede helft niet meer aan te pas komen, terwijl het duo Grabovac/Op den Kamp zich ontwikkelt tot een ware rots in de branding. We brengen de drie punten uiteindelijk dan ook probleemloos over de streep.


Onze rots in de branding

We hebben het cruciale sleutelduel gewonnnen. Nog acht punten en we staan op vierendertig! Happy days are here again!

PM