Je zet 11 logische namen op het wedstrijdformulier, geeft ze een simpele en duidelijke opdracht. Die spelers concentreren zich 90 minuten, hebben de juiste mentaliteit en doen geen domme dingen. En als je dan thuis speelt, loop je een verhoogd risico op winst. Klinkt simpel, maar het was pas de eerste keer dit seizoen.


30 Januari 2004

Fortuna Sittard begint het jaar goed

Fortuna Sittard 1 Cambuur Leeuwarden 0
Doelpuntenmakers: 46. Rajcomar 1-0
Opstelling: Baart, Geerinckx, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Tychon (46. Brusselers), Joosten, Cagnazzo, El Gaaouiri, Van Barneveld (89. Meulenberg), Rajcomar.
Toeschouwers: 2.500
Scheidsrechter: Schenkels
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Zo, daar zijn we weer. Het is 30 januari. De dag waar iedere Fortunees rijkhalzend naar uit keek (toch?): de hervatting van de competitie!

Zoals gebruikelijk in Sittard heeft de club ook in de winterstop weer eens niet stilgezeten. Toch is er wel een verschil met voorgaande jaren. Waar het de afgelopen jaren gemeengoed was dat de leiding tijdens de winterstop geld (dat er niet was) verbraste aan nieuwe spelers om zodoende het eigen falen te verbloemen, ging het deze winterstop juist de andere kant op: spelers vertrokken. Harry Gommans en Jochem van der Hoeven mogen zich niet langer Fortunees noemen (maar we bedanken ze wel voor hun inzet); Geert Brusselers nog een maand; Samir el Gaaouiri nog een maandje of vijf.

Voorlopig komt er niemand terug en dus zijn de riemen van Koning weer wat korter geworden. Geeft niets, dan maar wat harder roeien en zien waar het schip strandt.

Op de tribune is ook niet veel veranderd. Het is er vanavond in ieder geval stervenskoud. Tenminste dat denk je dan, maar vriezen doet het niet eens. Nee, het is Cor Nijpels‘ valwind die voor de aangename sfeer zorgt, waarvoor opnieuw dank aan de man die zei dat ie naar Campina vertrok na bij Fortuna te zijn ontslagen, maar wij weten wel beter: hij moet haast wel naar de Italiaanse tegenhanger van Campina zijn vertrokken: Parmalat!

Goed, de wedstrijd. Koning heeft zijn manschappen geïnspecteerd en er 11 bereid gevonden aan de aftrap te verschijnen. De vacature Van der Hoeven wordt ingevuld door Marcel Akerboom en daarmee zijn onmiddellijk twee problemen opgelost. We hebben een centrale verdediger en Akerboom is weg van de rechtsbackpositie waar hij niet thuishoort. Jo Geerinckx neemt de honneurs waar rechts achterin.

Op het middenveld zien we ook twee wijzigingen. Tom Daemen is geblesseerd; Dave Joosten vervangt hem. Geert Brusselers is niet wedstrijdfit en wordt vervangen door Samir el Gaaouiri. Voorin moet Prince Rajcomar, Harry Gommans doen vergeten.

Elf logische namen dus. Tijd voor de tegenstander: Cambuur Leeuwarden. Op het veld zien we niemand die we nog ergens van moeten kennen. Op de tribune zien we zo’n 35 supporters, die hun vrijdagmiddag hebben opgeofferd voor een tripje naar Sittard. Mooi, dat ze er zijn.

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt richting Zuid-tribune en doet dat prima. De Fortunezen zijn namelijk geconcentreerd en fel begonnen aan dit duel; Cambuur hobbelt er wat achteraan.

De eerste kans van het duel is voor Paul Janssen. Niet gehinderd door een Leeuwarder stoomt hij op richting strafschopgebied. Janssen besluit dan maar te schieten, maar de bal verdwijnt in het zijnet.

Dan ineens nieuws van een andere orde. Niet op het veld, maar op de lichtkrant. Daar loopt namelijk ongeveer de volgende tekst langs: “Fortuna heeft de eerste versterking vastgelegd: Siston Garcia. Hij zal volgende week zijn debuut maken”. Om twee redenen een interessante tekst. Ten eerste maakt Koning de opstelling blijkbaar niet meer en ten tweede is Siston Garcia een versterking en niet simpelweg een uitbreiding van de selectie. In die laatste categorie hebben we er in het verleden wel een paar gehad, maar deze Belg is dus duidelijk een versterking. We zullen het wel zien.

De wedstrijd gaat verder. Fortuna speelt (met uitzondering van onze rechterkant) prima, met Rajcomar als uitblinker. Hij is bijzonder balvast en zijn tegenstander(s) op alle fronten de baas.


Heeft Rajcomar de bal aan een touwtje?

En dat leidt ook tot gevaar na een kwartier voetballen. Rajcomar kapt zich weer eens langs een paar Leeuwarders en schiet dan helaas recht op keeper De Vries. Jammer, een schot links of rechts van De Vries was een treffer geweest.

Twintig minuten lang zien we niets van Cambuur, maar dan toch ineens een speldenprik. Jan Bruin mag tot tweemaal toe proberen Rein Baart te verschalken, maar Baart laat niet met zich sollen. Het blijft 0-0.


Een van de spaarzame interventies van Rein Baart!

Weer een paar minuten later – als Siston Garcia toch afziet van een transfer richting Fortuna , maar wel zijn broertje Fiston bereid heeft gevonden te komen – krijgt Rajcomar zijn tweede grote kans op de openingstreffer. Hij komt alleen voor keeper De Vries en wil hem op nonchalante wijze passeren. Helaas, iets te nonchalant Prince….

Toch kan die misser niet verhullen dat Fortuna prima bezig is. Het vertrek van twee sterkhouders laat zich niet onmiddellijk voelen. En zo loopt deze wedstrijd richting rust. Fortuna heeft achterin nog niets weggegeven en creëert voorin voortdurend gevaar via Rajcomar. Alle doemscenario’s kunnen dus bij het grof vuil. Nou ja, Cambuur maakt ook wel een erg povere indruk. Waar slaan eigenlijk al die halve omhalen op? Ruststand:0-0.

In de rust vergapen we ons aan een reeks strafschoppen. Wie er gewonnen heeft? Geen idee. Geert Brusselers is zich in de tussentijd aan het warmlopen. Hij zal vast Georges Tychon komen vervangen, want Georges is in de eerste helft nauwelijks in het stuk voor gekomen.

Tweede helft. Brusselers inderdaad voor Tychon en El Gaaouiri naar de rechterflank. Voordat iedereen goed en wel zit, neemt Fortuna de leiding die het op basis van de eerste helft al had verdiend. Dat Rajcomar scoort mag geen verbazing meer wekken, de manier waarop wel. Jo Geerinckx gooit in, de bal belandt bij Joos van Barneveld, die Rajcomar met akelige precisie de diepte instuurt. De keeper komt zijn doel uit, maar is te laat, want Rajcomar is eerder bij de bal en lobt de bal mooi over De Vries heen. Dan doet er op de lijn nog wel iemand een halfbakken poging de bal uit de doelmond weg te werken, maar dat mag niet baten: 1-0!!


Nee keeper, daar kom je niet aan….

Tja en als Rajcomar gescoord heeft, dan mag dat ook iedereen weten. Het shirtje vliegt in de rondte en Rajcomar doet zijn favoriete immitatie van een vliegtuig. Nog even oefenen en Regillio Simons‘ beroemde zwaanimmitatie kan definitief de geschiedenisboeken in.


Ai, Rajcomar maakt reclame voor het merk ‘9’ en zal nu vast door de KNVB aangeklaagd worden…

Fortuna komt dus op voorsprong. En nu, verdedigen? Daar lijkt het even op, maar Cambuur kan helemaal geen vuist maken. Het lijkt weer een versie van een ploeg die meer dan 250km heeft moeten reizen en daardoor niets kan klaarspelen. We hebben het zelf al meerdere malen aan den lijve ondervonden.

Hoe dan ook, ons centrale duo achterin heeft een rustige avond. De meeste Leeuwardse pogingen tot een aanval stranden op ons middenveld waar Dave Joosten de regie strak in handen heeft.


Een zeldzaam moment: Akerboom moet in actie komen

Zaak dus dat we deze wedstrijd voortijdig beslissen, want dat behoort absoluut tot de mogelijkheden. De aangewezen man om dat te doen is nog steeds Prince Rajcomar. Waar hij in voorgaande wedstrijden wel eens halverwege het duel wegzakte, blijft hij nu 90 minuten geconcentreerd en dus ook 90 minuten gevaarlijk. Iets dergelijks geldt ook voor El Gaaouiri en in feite voor de hele ploeg.

Die tweede kans voor Rajcomar in de tweede helft komt er als Brusselers hem via de zijkant aanspeelt. De bal kleeft weer eens aan de schoen van Rajcomar die met zijn rug naar het doel staat met een Leeuwarder in zijn nek. Dit vraagt om een Bombarda-achtige truuk en die blijkt Rajcomar in huis te hebben. Hij draait en schiet knap in, maar hij vindt zijn evenknie in De Vries die via een katachtige reflex redt.

Fortuna blijft ook na die gemiste kans vrij simpel op de been. Cambuur probeert het zo nu en dan van afstand, maar echt Baart in verlegenheid brengen is er niet bij. Aan de andere kant is Dario Cagnazzo redelijk dicht bij de beslissende tweede treffer maar dat lukt niet, omdat die keeper weer knap redt. Bovendien waait ook nog een corner van El Gaaouiri (?) bijna rechtsreeks het doel in.

En zo kabbelt dit duel naar het einde toe. Cambuur spartelt nog wat tegen, maar zit in feite klemvast in een Sittardse houdgreep. Wie had dat verwacht na al dat gedoe de afgelopen weken?

De scheids tovert nog ergens vier minuten blessuretijd vandaan maar in plaats van paniek, speelt Fortuna dat professioneel uit. Bart Meulenberg komt Joos van Barneveld aflossen en Geert Brusselers doet in de slotminuut de rest.


Jip, dat is weer een vrije trap en dus seconden!

En zo wint Fortuna dus het eerste duel na de winterstop zonder al te veel moeite. Het is al de derde competitie overwinning van het seizoen (de eerste thuis); voor de tweede maal dit seizoen houden we de nul achterin (de eerste maal thuis); tevens is het de eerste competitiewedstrijd die we zonder gele/rode kaarten afwerken (thuis én uit).

Zo zie je maar weer waar 90 minuten concentratie, een gezonde portie mentaliteit en een heldere, consequente spelstijl met spelers die daarbij passen toe kan leiden. Cambuur stelde niets voor? Nee, TOP Oss heeft een wereldelftal, maar die wonnen hier wel…

Volgende week gaat het verder in Veendam. Met een versterking erbij zullen we zien of 6 uit 2 ook 9 uit 3 kan worden! Nou ja, volgende week moeten wij meer dan 300km reizen…