Fortuna laat een mooie gelegenheid liggen om de eerste winst te boeken. Maar dan moet je wel met meer lef en zelfvertrouwen aan een wedstrijd beginnen, maar het lijkt erop alsof ze zichzelf een beetje onderschatten.


1 September 2003

Fortuna loopt zich vast op kunstgras

Cambuur Leeuwarden 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 32. Van Dijk 1-0; 78. Van Barneveld 1-1
Opstelling: Baart, Akerboom (33. Geraerts) (68. El Gaaouiri), Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen (57. Rajcomar), Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 3.034
Scheidsrechter: Olde Olthof
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is 15.00uur. Maandagmiddag en een waterig zonnetje verwarmt de Westelijke Mijnstreek. Normaliter het decor voor een werkdag, maar niet vanmiddag. Iemand heeft het in zijn hoofd gehaald om op maandagavond een voetbalwedstrijd te plannen. We doen verwoede pogingen deze crimineel voor een of ander tribunaal te slepen.

Maar goed, in Sittard vertrekt een goed gevulde auto richting Leeuwarden (want uitgerekend daar moeten we naartoe vandaag). 320 km voor de boeg, maar vol goede moed. Fortuna is namelijk prima begonnen aan de competitie alhoewel gelijke spelen niet aantikken op de ranglijst.

De heenreis verloopt niet geheel rimpelvrij. We zitten op de Napoleonsbaan als voor ons ineens twee auto’s elkaar licht toucheren. Dat is duidelijk een kwestie van geen afstand houden. De veroorzaker stapt uit en blijkt een politieagent te zijn (niet in dienst, maar zijn politiebroek verraadt hem). Ja, ja de politie toch. Er wordt wat gebabbeld en de schade lijkt mee te vallen en dan komt die politieagent ineens naar ons toe. Kijk aan, moeten we soms getuigen? Nee hoor, oom agent komt ons vertellen dat onze chauffeur een goede bumperklever is. Volgens oom agent (die dus zojuist een ongeluk heeft veroorzaakt vanwege bumperkleven) moeten wij eens wat meer afstand houden! Zo zout heb ik het nog nooit gegeten! Waar haalt ie het lef vandaan? Nou ja, hij had natuurlijk wel gelijk, onze chauffeur was een uitstekend bumperklever, iets wat we van hem niet kunnen zeggen.

Snel verder: Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle (altijd file in Zwolle…), Meppel, Heerenveen en dan eindelijk Leeuwarden! Het is nu 19.00uur en we stappen uit op de parkeerplaats voor het stadion. Vandaag maar eens de hoofdtribune. Aan de ingang staat een verkoopsters programmaboekjes te verkopen. Niets vermoedend kopen we er eentje, maar als we binnen zijn struikelen we over de gratis programmaboekjes. Slinkse verkooppraktijken daar bij Cambuur…

We rennen wat rond door het stadion en gaan dan een kwartier voor aanvang van het duel de tribune op. De warming-up is in volle gang. Bij Fortuna zien we geen nieuwe gezichten. Koning houdt gewoon vast aan zijn basiself van vorige week en er is ook weinig aanleiding om te schuiven.

We zien wel voor het eerst in ons leven kunstgras. Als ik het al zie wordt het me slecht. Ik wil hobbels in de grasmat zien, ik wil plaggen zien vliegen, ik wil het gras ruiken, ik wil desnoods Ronald Hamming met complete graszoden naar de scheidsrechter zien gooien, maar deze kille, dode grasmat kan mij niet bekoren. Zet de spelers een helm op, vervorm de bal tot een ei en je hebt American Football. En dan heb ik het nog niets eens over de vraag of je hier op kunt voetballen.

De tegenstander. Cambuur staat troosteloos onderaan na drie nederlagen zonder zelfs gescoord te hebben. De oorzaak is snel gevonden. Dit is namelijk de opstelling van Cambuur: Hoegee, Van Husen, Schuiteman, Martha, Van Zundert, Veltman, Schaken, Van Dijk, Bruin, Van Steeg, Lord.

Schuiteman, Van Dijk en Bruin zijn bekend, maar de rest? God weet waar ze vandaan komen. De financiële problemen bij Cambuur zijn blijkbaar nog steeds niet opgelost. Alles wat duur was, is weg en Cambuur kan opnieuw beginnen te bouwen en dus hebben wij een jaar voorsprong op Cambuur en dat moet vanavond maar eens blijken.

Op de tribunes is de teloorgang ook zichtbaar. Het is hier niet bepaald druk… In het uitvak tellen we twaalf koppen. Hier op de hoofdtribune zitten nog 11 Fortunezen dus in totaal zijn er 23 Fortunezen aanwezig.

De Goodyear commissie neemt een snipperdag en dus kunnen we beginnen. Fortuna trapt af. Het eerste kwartier kunnen we heel kort samenvatten: bagger. Cambuur speelt precies zoals je dat mag verwachten. Een niet ingespeelde ploeg die na drie nederlagen met 0,0 zelfvertrouwen speelt. Een fatsoenlijke pass van de Leeuwarders heb ik niet gezien. Het publiek begint al heel snel te morren (voetballeh, voetballeh) en de trainer doet ook een duit in het zakje door al heel vroeg te wisselen. Die wissel kan trouwens op hatelijk applaus rekenen van de Cambuur supporters. Kortom, wat ik wil zeggen is: Cambuur is rijp voor de sloop. En het is aan Fortuna om de sloophamer te hanteren.

Maar waarom doet Fortuna dat niet? Ze hebben prima gespeeld in Doetinchem en dat moet toch zelfvertrouwen hebben opgeleverd. Waarom tonen ze hier niet wat meer lef door Cambuur bij de keel te grijpen?

Ik snap er niets van, of ligt het toch aan het veld. Zou best wel eens kunnen hoor, want hier valt nauwelijks op te spelen. Het lijkt wel of niemand een sliding durft in te zetten en als een pass niet loepzuiver is (en dat wil nog wel eens voorkomen in de eerste divisie…) dan is het moeilijk voor de ontvanger om zijn lichaam nog bij te sturen. Maar toch, een beetje meer geloof in eigen kunnen mag toch wel, Fortunezen…

Maar dat gebeurt dus niet en zo kan het gebeuren dat Cambuur langzaam maar zeker het idee krijgt toch niet zwak te zijn. Ze krijgen wat vat op het duel, zonder nou echt in de buurt van Rein Baart te kunnen komen. Aan Fortuna’s kant is Georges Tychon de beste man. Hij lijkt de enige die uit de voeten kan op dit kunstgras. We zien twee rushes van hem, die behoorlijk gevaarlijk zijn, maar een treffer levert het niet op.

Na een half uur verlaat Marcel Akerboom geblesseerd het veld. Op zijn plek komt Roeland Geraerts te spelen. Een verrassende keuze, want Geraerts had tegen FC Geleen-Zuid nou niet bepaald kunnen overtuigen.

Nou ja, voorlopig gebeurt er niet veel. Cambuur is iets beter en na dik een half uur spelen valt zomaar ineens de 1-0 uit de lucht. Het is een leuke combinatie van Bruin en Van Dijk, maar het mag ook allemaal van ons. Van Dijk tikt de bal onder Baart door: 1-0. De eerste treffer van Cambuur in deze competitie die in Leeuwarden als een godsgeschenk wordt gevierd. En dat hebben we over onszelf afgeroepen.

Blijft er nog een kwartier speeltijd over. Fortuna doet een poging druk te zetten, maar verder dan een paar corners komen we niet. Een van die corners levert overigens nog een leuke meerkeuzevraag op. Fortuna krijgt een corner en heeft enige haast. Een Cambuur speler houdt de bal vast en Dario Cagnazzo wil hem de bal snel afhandig maken. Hoe wast Cagnazzo dit varkentje?

A: Cagnazzo slaat de bal uit de handen van de Cambuur speler;

B: Cagnazzo vraagt netjes of hij de bal mag hebben;

C: Cagnazzo vraagt de scheidsrechter of hij wil ingrijpen;

D: Cagnazzo doet een poging middels een karatetrap op borsthoogte de bal uit de handen van de Cambuur speler te trappen.

Geloof het of niet, antwoord D is het enige juiste antwoord. Het publiek maakt hem uit voor ‘hoerenjong’ en wil rood zien. De scheids heeft het niet goed gezien en doet niets. En dus komt Cagnazzo er weer mee weg. De corners leveren uiteindelijk niets op, waardoor hier de ruststand 1-0 is. Een barslechte eerste helft en het is mij een raadsel hoe wij hier met 1-0 achter kunnen staan.

Tweede helft dan maar. Fortuna moet nu de aanval gaan zoeken en doet ook pogingen daartoe. Blijkbaar kun je dus toch voetballen op dit kunstgras, want nu gaat het wel. Al vrij snel zien we de gebruikelijke wissel: Prince Rajcomar voor Tom Daemen. En dus zakt Joos van Barneveld terug naar het middenveld. De afgelopen twee weken was dat de sleutel naar een late gelijkmaker. Zou het deze keer weer lukken?

Fortuna probeert Cambuur vast te zetten, maar dat wil voorlopig niet lukken. Eigenlijk is daar maar een reden voor: het geschutter van Geraerts. De jongen doet zijn stinkende best, maar niets lukt, waardoor we Cambuur niet vast kunnen zetten. Steevast weet Cambuur via de linkerflank uit te breken. De beste kansen in het eerste deel van de tweede helft zijn dan ook niet voor ons, maar voor Cambuur. Tot tweemaal toe moet Baart ons in de race houden nadat Geraerts weer een steek heeft laten vallen. En Baart houdt ons in de race.

Twintig minuten voor het einde verlost Koning Geraerts uit zijn lijden. Als wisselspeler wordt hij dus gewisseld. Samir El Gaaouiri komt ervoor hem in en Fortuna gaat nu met drie man achterin spelen. Nu de zwakke plek achterin weg is, slaagt Fortuna er eindelijk in Cambuur vast te zetten, zonder steeds weer achter een counter aan te moeten. En dan wordt de druk ineens erg groot op het Cambuur doel.

Dan begint Fortuna voetbal te spelen dat je vanaf minuut één had willen zien. Cambuur staat in de eigen zestien en geeft kansen weg. Harrie Gommans is met het hoofd een paar keer gevaarlijk en een afstandschot van Jochem van der Hoeven had een beter lot verdiend dan een save van keeper Hoegee.

Maar toch, het is een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker in het netje ligt. En die gelijkmaker komt er. De zoveelste Sittardse corner wordt weggekopt maar eindigt ergens op de rand van het strafschopgebied. En laat daar nou (toevallig?) Joos van Barneveld staan. Hij heeft weinig bedenktijd nodig en ramt de bal de lege goal in: 1-1!

Een terechte gelijkmaker. En voor derde maal op rij vlakt Fortuna een achterstand uit in de slotfase. En zou het toeval zijn dat dat telkens gebeurt als Van Barneveld vanuit het middenveld speelt??

Dan staan er nog tien minuten op de klok. Fortuna wil meer, maar ook Cambuur bijt van zich af. Eigenlijk is die slotfase het meest aantrekkelijke gedeelte van een zeer matige partij en het schaarse publiek wordt ook wakker. Aan beide kanten zijn er nog enkele kansjes. Rajcomar komt nog schuin voor doel vrij na een zeldzaam mooie combinatie met Gommans. De keeper verkleint de hoek echter uitstekend waardoor Rajcomar niet kan scoren.

Het dichtst bij een treffer komt ver in blessuretijd Gommans. Een lob van een meter of twintig valt maar net over de lat, tot grote opluchting van keeper Hoegee die daar niet meer bij had gekund. Maar laten we wel zijn, een overwinning was te veel van het goede geweest voor Fortuna. Eindstand: 1-1. De spelers bedanken de meegereisde supporters die her en der verspreid over het stadion zitten.

Voor de derde maal dus een gelijkspel in deze competitie en voor de eerste maal kun je daar toch moeilijk tevreden mee zijn. Niet dat Fortuna meer verdiend had, maar met wat meer lef hadden er hier drie punten ingezeten, met wat meer gras misschien ook.

In het spelershome blijft het nog een tijdje gezellig. Rond 22.30uur maken we er een eind aan en trekken we terug naar het zuiden. Al snel blijkt dat de autosnelweg een nachtelijke bouwput is. Overal wordt er gewerkt, nergens kunnen we doorrijden.

Na 02.00uur bereiken we Sittard in de wetenschap dat er van slaap niet veel terecht zal komen met een dinsdagse werkdag in het verschiet, maar dat interesseert bij de KNVB niemand.