Wie er nog iets van begrijpt mag het zeggen. Fortuna, dat niet kan scoren en dus niet kan winnen, speelt aardig voetbal, schopt er vijf in tegen Cambuur en wint dus. Het blijft toch een mysterieuze club, dat Fortuna!


14 Maart 2003

Fortuna reageert haar frustratie af op Cambuur

Fortuna Sittard 5 Cambuur Leeuwarden 2
Doelpuntenmakers: 41. Brusselers 1-0; 46. Schaken 1-1; 67. Hamming 2-1; 70. Hamming (p.) 3-1; 75. Bruin 3-2; 79. Gommans 4-2; 80. El Gaaouiri 5-2
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon (69. El Gaaouiri), Daemen, Van Barneveld (88. Cagnazzo), Brusselers, Hamming, Gommans (90. Rajcomar).
Toeschouwers: 3.600
Scheidsrechter: Blom
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 20.15 uur als uw verslaggever het voetbalbastion “Wagner&Partners Stadion” betreedt. Inderdaad dat is minstens vijftien minuten te laat, maar dan had ik maar niet zo naief moeten zijn om te denken dat de NS zich iets aantrekken van het spoorboekje…. Het geeft je wel de mogelijkheid om te zien wat er gebeurt in Sittard tijdens een wedstrijd van Fortuna Sittard. En tot mijn stomme verbazing zie ik dat de wereld gewoon doordraait! Hoe is het mogelijk dat er gewoon mensen over straat lopen terwijl ze ook naar Fortuna (of als alternatief Baantjer) hadden kunnen gaan kijken? Zeer confronterend dus: het Fortuna stadion is niet het middelpunt van de wereld op een vrijdagavond vanaf 20.00uur…

Aangekomen in het stadion blijkt het nog steeds 0-0 te zijn. Navraag op de tribune leert dat ik niets gemist heb. Fortuna bleek goed uit de startblokken te zijn gekomen (voor de tweede maal op rij om 20.00uur wakker dus!), maar dat offensiefje had niet gek lang geduurd. En nu na een kwartier zijn we aanbeland bij het gebruikelijke geploeter.

Als we naar de opstelling kijken, zien we dat er drie routiniers bij zijn gekomen in vergelijking tot het zeker niet slechte duel in Velsen-Zuid: Ronald Hamming, Geert Brusselers en Paul Janssen. Het kost respectievelijk Prince Rajcomar, Samir El Gaaouiri en Dario Cagnazzo een plek in de basis. Voor de rest geen wijzigingen. De tegenstander is Cambuur Leeuwarden. Eerder dit seizoen verloren we met 2-1 in Leeuwarden ondanks een redelijke wedstrijd van onze kant. De Leeuwarders (ze houden er (terecht?!) niet van om Friezen genoemd te worden) hebben een puntje of 20 meer dan wij, maar dat is een nutteloze voorsprong, want een plek in de nacompetitie levert het niet op. Belangrijker is dat het chaos is bij Cambuur. Uiteraard is er ook bij Cambuur geen geld, maar dat is geen nieuws. Leuker voor ons is dat de club in de afgelopen week bekend heeft gemaakt niet verder te gaan met enkele routiniers. Eens kijken of dat zijn weerslag heeft op hun prestatie. Bovendien moeten ze helemaal uit het noorden komen en de Fortuna ervaring leert dat dat invloed heeft op de prestaties. Kortom, nu of nooit!

Terug naar het veld, waar Fortuna verwoede pogingen doet Cambuur onder druk te zetten, maar echt lukken wil dat niet. Pas op het half uur zien we een mooie vrije trap van Meulenberg die keeper Hoegee mooi uit de hoek tikt.


Meulenberg was toch al bedrijvig vanavond

En dat is eigenlijk het startpunt van dit duel. Vanaf dat moment komt deze wedstrijd tot leven. Drie minuten later staat Brusselers namelijk vrij voor Hoegee. Maar Brusselers is geen afmaker en dus eindigt deze kans in het zijnet….

Een paar minuten later ligt de bal weer in het zijnet, maar dan wel aan de andere kant. Een slippertje van Jochem van der Hoeven bezorgt Jan Bruin de vrije doortocht richting Rein Baart. Maar ja, als je de bal zo hopeloos slecht inschiet, zal het jouw avond wel niet worden.


Van der Hoeven in een gebruikelijkere pose: Bruin in zijn achterzak

In het uitvak wordt deze misser met afgrijzen gadegeslagen door een aardige afvaardiging van Cambuur. Na enig rekenwerk schatten we dat er nul Leeuwarders in het uitvak zitten…. Oké, er lijkt nog een plukje Cambuur supporters op de hoofdtribune te zitten, maar met een man of acht moeten we ze toch geteld hebben.

En dan gaan we door naar de 40ste minuut. Wat Fortuna nu laat zien op het veld, hebben we dit seizoen nog niet zo gek vaak gezien: een doeltreffend afgeronde vlotlopende aanval over meerdere schijven. Ja ja, wie had gedacht dat ik dat dit seizoen nog eens mocht opschrijven? En omdat het allemaal zo onverwachts gebeurde heb ik geen idee wie er allemaal bij betrokken was, maar het Sittardse mes sneed mooi door de Leeuwardse boter. Via via kwam de bal bij Gommans die aflegde op de compleet vrijstaande Brusselers, die de bal van vijf meter voor de goal ongestoord mocht binnentikken: 1-0!!! Mijn god, wat hebben we lang moeten wachten op iets wat er zo simpel uitziet (als het lukt).

Voor rust gebeurt er niets meer. Ruststand: 1-0.

In de rust is er weer een loterij, maar vak C valt niet in de prijzen. Vreemd, want gezien het lage aantal seizenkaarten hadden we toch al zeker in de prijzen moeten zijn gevallen?

Door naar de tweede helft. Bij Fortuna geen wijzigingen. 45.00: Fortuna trapt af. 45.10: Fortuna verliest de bal. 45.20: Cambuur heeft op eigen helft de bal onder controle. 45.30: Cambuur passeert met bal en permissie van Fortuna de middenlijn 45.40: Cambuur bereikt met bal en permissie van Fortuna de achterlijn 45.45: Ruben Schaken produceert een slap schot richting doel, maar vooral richting Paul Janssen. 45.50: dat slappe rollertje verandert via Paul Janssen van richting en van kracht (het wordt een nog slapper rollertje) maar ondanks alles bereikt de bal veilig ons net: 1-1….

En toch blijf ik erbij dat Fortuna een machtig mooie club is! Sterker nog, die overtuiging wordt alleen maar groter na zo’n voorval. En dat is natuurlijk weer een harde dobber voor ons elftal. Als er nog iets van zelfvertrouwen over is, dan heeft dat nu weer een knauw gekregen. Tenminste dat zou je toch denken, maar het blijkt niet waar. Geloof het of niet, Fortuna krabbelt weer overeind en begint weer te voetballen. Met horten en stoten maar het spel wordt gestaag beter. De al weken goed spelende Van der Hoeven, de gelukkig teruggekeerde Van Barneveld en de steeds sterker wordende Gommans trekken dit elftal naar een hoger niveau.


Van der Hoeven bezig aan alweer een uitstekende wedstrijd

Cambuur kan dat nog een tijdje tegenhouden, maar uiteindelijk is er geen houden meer aan. Zei ik dat er aan de eerste treffer een mooie combinatie voorafging? Nou dat geldt dan ook voor deze tweede Sittardse treffer. De eerste treffer kwam van de rechterkant. Deze komt van de linkerkant, maar hij is er niet minder mooi om. Via een paar stations komt de bal terecht bij Hamming. En die toont dat hij het echt niet verleerd is, want een streep later staan we weer op voorsprong: 2-1!!

Hamming dus. Onze sluipschutter die heus nog wel kan scoren, als je hem maar bruikbare ballen geeft. Vandaag krijgt ie ze, en hij stelt niet teleur. Drie minuten na zijn achtste competitietreffer ligt ook nummer negen in het net. Fortuna walst nu gewoon over Cambuur heen. Toegegeven, Cambuur helpt nu ook letterlijk en figuurlijk een handje mee. Dat handje komt van Abma die om onduidelijke redenen een bal wegtikt met zijn hand. Strafschop voor ons en Hamming weet er wel raad mee: 3-1!!


De Fortunezen gooien de frustraties van een verschrikkelijk seizoen eruit

Wat gebeurt hier allemaal? Driekwart competitie lukt niets en nu lukt alles. Het is een vreemd spelletje dat voetbal. Een paar minuten later staan we weer met beide benen op de grond. Het zwaar aangeslagen Cambuur heeft zowaar een corner weten af te dwingen. En die komt op het hoofd van Jan Bruin terecht. Onhoudbaar slaat die bal in achter Baart: 3-2.

Gaat de zaak hier nog aanbranden? Nee luidt het duidelijkele antwoord. De man die antwoord geeft, heet Harrie Gommans. Halverwege de Cambuurhelft pikt hij de bal op, begint een rush en als hij een metertje of twintig voor de goal is verschenen, bedenkt hij zich niet en haalt uit. De bal verdwijnt met kruissnelheid in de winkelhaak, waar hij blijft hangen: 4-2!!


Gommans geniet na van zijn treffer

Pardon, wat was dat voor een kanonskogel? Als je zo’n bal voorbij ziet vliegen, ga je onmiddellijk terugdenken aan eerdere kanonskogels. Oké Gommans’ bal was hard, maar zeker één speler schoot ooit harder in Sittard: Rade Bogdanovic. We schrijven 3 mei 1998 als Fortuna NAC in de vernieling trapt (4-1, ja dat kon toen nog). Die tegengoal kwam van Bogdanovic en die bal was zo snoeihard, dat ik nog steeds niet begrijp waarom Van Zwam zich zelf verwijten maakte dat ie de bal niet keerde.

Maar er is weinig tijd voor dit soort bespiegelingen. Want terwijl Gommans nog ergens staat te feesten, is er al een ander feestje aan de gang. Ditmaal is Samir El Gaaouiri de gevierde man. Hij staat tien minuten in het veld als vervanger van Georges Tychon en vindt dat hij ook op het scorebord moet staan. Goed idee en als hem dan toch niemand een strobreed in de weg legt, haalt hij ook maar uit van de rand van het strafschopgebied. Oké die bal is minder hard dan het schot van Gommans, maar zit even precies in de hoek: 5-2!!


Een publiekswissel is Gommans’ deel

In het restant van de wedstrijd had het allemaal nog veel erger kunnen worden voor Cambuur. Maar ja, als het 5-2 staat, zie je hier en daar BV’tjes op het veld verschijnen en dan weet je het wel. Het blijft dus 5-2 in een hoogst merkwaardige wedstrijd. Hoe kon dit gebeuren na zo’n dramatisch seizoen? Tja, een vraag die ze ook in Leeuwarden maar eens moeten proberen te beantwoorden, want wat Cambuur in de tweede helft liet zien was ook een aanfluiting. Gelukkig waren er weinig Cambuur supporters, want we weten uit eigen ervaring wat het is om afgeschoten te worden.


Voor degene die het niet gelooft. Hier is het bewijs!!

Door naar het supportershome dat vandaag voor de laatste keer dienst doet. Er volgt een officieel afscheid en het vat moet nog leeg. Nadat dat op vakkundige wijze gelukt is, blijft er nog maar één vraag over: krijgen we op deze laatste dag nog enkele smerige verwensingen naar ons hoofd geslingerd van de scheidend barkeeper? Gelukkig, we worden ook deze keer weer rijkelijk bedolven onder de complimenten. Wat bezielt die man?

En zo eindigt deze avond in stijl. Fortuna wint met 5-2. Ongelooflijk. Volgende week uit naar TOP. We zijn benieuwd.