Fortuna speelde een aardige partij, maar Cambuur was net iets beter in eigen stadion. Geen man over boord, want met dit spelniveau gaan er ook nog tegenstanders sneuvelen.


4 Oktober 2002

Fortuna legt het aanvallend af tegen Cambuur

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 54. Katipana 1-0; 86. Bruin 2-0; 90. Van Barneveld 2-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Steegs, P. Janssen (74. Tychon), Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld, Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 4.428
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): P. Janssen, Brusselers, Hamming
Rood (Fortuna): –

Geen bus naar Leeuwarden? Dan maar met de auto! En zo kon het gebeuren dat er rond 15.30uur een goed gevulde auto vertrok richting Leeuwarden en dat ligt slechts 320km van Sittard af. Stelletje malloten dat we zijn….

Hoe dan ook, we zijn de spits net voor dus we ontlopen de dagelijkse files. Tenminste dat denk je dan als je zonder kleerscheuren Arnhem bent gepasseerd. Maar dan staan we ergens tussen Arnhem en Apeldoorn toch nog tientallen minuten vast. Je vraagt je dan al snel af wat er aan de hand is want dit is geen knooppunt. En wat blijkt? We staan in een kijkersfile. Aan de andere kant blijkt een paard ontsnapt te zijn en daar staat onze rijrichting naar te kijken. Gvd, in de file staan is irritant, in de file staan voor nop is nog veel erger…

Gelukkig net op tijd afgekoeld want we bereiken Staphorst, dat nog steeds serene rust uitstraalt. En als we Staphorst zijn gepasseerd is het ergste leed geleden. Een uurtje of vier na vertrek bereiken we het Cambuurplein en laat er nu recht voor het Cambuurstadion nog één parkeerplek vrij zijn!

Vandaag besluiten we om kaartjes op de hoofdtribune te nemen en we laten ons dus maar eens lekker verwennen. Het sponsorhome van Cambuur is knus en als ze die belachelijke dug outs weghalen, kan het er zeker mee door.

Een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd begeven we ons naar de tribune. We nemen het programmaboekje erbij en noteren dat Cambuur vindt dat het Wagner&Partners Stadion een prachtig bouwwerk is. Apart volk, die Friezen! Maar er staat nog meer groot nieuws in het programmaboekje. Er staat namelijk een advertentie in van “Krijgsman light and sound service”. Kijk aan, die Dennis heeft eieren voor zijn geld gekozen en is een zaakje begonnen.

We lopen de tribune af en staan zo aan de rand van het veld. En wie komt daar op ons afgelopen? Is het een hert? Is het een eland? Geen idee, het is Camigo! We hebben het hier over de mascotte van Cambuur en feliciteren hem met het prachtige gewei op zijn kop.

Op het veld is de warming-up in volle gang. Koning heeft slechts één wijziging doorgevoerd in vergelijking tot het duel tegen Stormvogels/Telstar: de herstelde Baart vervangt Bertjens.

Terug op de tribune zien we dat er in het uitvak welgeteld 12 supporters zitten. Verrassenderwijs zit een evengrote groep Fortunezen op de hoofdtribune. In totaal zijn er dus (tenminste) 24 Fortunezen naar Leeuwarden gekomen.

We spelen dus tegen Cambuur. Moeten we nog iemand kennen van Cambuur? Zeker, Robert Loontjes. Onze Maastrichtenaar die door Verbeek werd weggejaagd speelt nu al jaren in Leeuwarden en hij staat vanavond ook in de basis. Voor de rest geen bekenden.

Tijd voor de wedstrijd. Onder leiding van de redelijk fanatieke aanhang trekt Cambuur ten aanval. En dus krijgt Fortuna het in de eerste kwartier lastig. Met name aan onze zijkanten zijn we vandaag kwetsbaar en daar komt dan ook het gevaar vandaan. Het dichtst bij een doelpunt voor Cambuur in die periode komt een Fortunees. Een schot op ons doel, trapt Paul Janssen op de lat. Tja, zo kun je ook uitverdedigen.

En net op het moment dat een treffer van Cambuur een kwestie van tijd lijkt te zijn, herpakt Fortuna zich. Er komt weer rust in het Sittardse spel en we beginnen te voetballen. Mészáros (die centraal speelt?) en Gommans zijn de mannen die Fortuna op sleeptouw nemen en dan moet Cambuur toch terug. Niet dat we direct kansen krijgen maar toch, de wedstrijd is in evenwicht.

Na een half uur levert het aardige combinatievoetbal van Fortuna de eerste dikke kans op. De bal komt op rechts bij de uitgeweken Brusselers en die legt de bal panklaar voor de voeten van Hamming die wel raad weet met dit buitenkansje: 1-0!

Tja, dan zit je wel op de “vijandige” hoofdtribune, maar na zo’n treffer valt enig gejuich niet te onderdrukken. Onze gekoesterde anonimiteit is er nu dus aan. Maar ja, dat is het ook wel waard als je scoort!

Ehh, waar maken Hamming en Brusselers zich toch zo druk om? Oh nee he, de grens heeft de vlag in de lucht. Geen treffer en de hoon van de rest van de hoofdtribune treft ons…..


Hamming legt de grens kalmpjes uit wat ie van zijn gevlag vindt!

De wedstrijd gaat verder en we zitten hier naar een alleraardigst duel te kijken. De wedstrijd golft op en neer, maar de aanvallen van Cambuur zijn toch wel iets gevaarlijker dan die van ons. Vooral in blessuretijd is Cambuur dicht bij de voorsprong, maar Baart heeft ook vandaag weer een sterke dag. Ruststand: 0-0.

Snel het sponsorhome in. Daar stond namelijk een TV. Wellicht krijgen we te zien of onze treffer onterecht werd afgekeurd. En dat krijgen we inderdaad te zien. Dat was dus geen buitenspel.


Toch wel pijnlijk als je dit in de rust ziet….

De Goodyear commissie gaat nog opzoek naar een vette hap, maar vindt die niet op de hoofdtribune. Wel een plakje cake en dat laat zich goed eten. Maar ja, de Goodyearcommissie kan daar natuurlijk geen prijzen voor gaan uitdelen.

De tweede helft gaat verder waar de eerste helft ophield: leuk voetbal. De wedstrijd golft nog steeds aardig op en neer, maar opnieuw is Cambuur in zijn aanvallen gevaarlijker dan Fortuna. Na een minuutje of tien, moet Baart zich gewonnen geven. Ene Katipana komt op de proppen met een bekeken stiftje dat tergend langzaam ons doel inloopt: 1-0.


Akerboom kan hier niet mee lachen…

En vanaf dat moment wordt het lastig voor Fortuna. Fortuna moet nog meer komen en dus komt er ruimte voor Cambuur. De vraag is nu: wie scoort er eerst? Scoort Fortuna dan is hier nog alles mogelijk, scoort Cambuur dan is de wedstrijd voorbij.

Fortuna speelt wel aardig in deze fase, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we nooit in staat zijn om Cambuur vast te zetten. Met Gommans en Van Barneveld zijn we wel redelijk gevaarlijk en zou de gelijkmaker er ook zomaar in kunnen vliegen, maar achterin hebben we de zaken duidelijk niet onder controle en zijn de beste kansen voor Cambuur.

In de 73ste lijkt de wedstrijd dan te worden beslist. Paul Janssen maakt zijn eerste fout sinds zijn rentree en veroorzaakt een penalty. Geen discussie mogelijk. We zijn dus nu aan Baart overgeleverd en verrek: we zijn in goede handen! Die bal van Bruin is niet slecht ingeschoten, maar Baart pareert voortreffelijk!


Als bonus krijgt Paul ook nog geel

Hier moeten we van kunnen profiteren. Het kan niet anders of Cambuur heeft psychologische schade opgelopen en wij moeten hier van groeien. Er is nog een kwartier te spelen en dat lijkt me voldoende tijd om hier toch nog een gelijkspel weg te slepen.

Maar kunnen we wel profiteren? Komt dat slotoffensief er? Nee, dat komt er niet. Onze jongens vechten voor wat ze waard zijn en dat is zeker niet niks, maar het is opnieuw Cambuur dat een paar mooie kansen krijgt. Eén daarvan wordt ons een paar minuten voor tijd fataal. Een mooie voorzet van links belandt op het hoofd van Bruin. En die kopt de 2-0 simpeltjes binnen: einde verhaal.


Hier mist die lange nog, even later zou ie dat niet doen…

Tenminste dat denk je dan, maar dit Fortuna (in tegenstelling tot versies uit voorgaande seizoenen) wil van geen opgeven weten. Met de moed der wanhoop zoeken ze toch weer de aanval. En die wordt diep in blessuretijd beloond. Een aardige een/twee tussen Van Barneveld en Gommans brengt de eerstgenoemde vrij voor keeper Hoegee en met links laat Van Barneveld de keeper kansloos: 2-1.

Van Barneveld scoort dus drie wedstrijden op rij. En alhoewel uw webmaster nog een keurige balrecuperatie heeft in blessuretijd (die hem overigens niet in dank wordt afgenomen door de rest van de hoofdtribune) blijft het bij 2-1. Een terechte uitslag. Beide teams waren redelijk aan elkaar gewaagd, maar Cambuur wist veel meer dreiging te creëren.

Maar kom, we hebben in het hoge noorden al veel beroerdere partijen gespeeld. Ik ben er redelijk van overtuigd dat als dit duel in Sittard was gespeeld (wij frisse benen en zij 320km in de benen) dat het er dan wel iets anders had uitgezien.

Tijd voor de afterparty, want dat het laat wordt voordat we thuis zijn is toch al zeker, dus dan maken een paar uurtjes meer ook niet meer uit. We gaan dus het spelershome binnen en daar druppelen zo nu en dan spelers binnen. Baart blijkt niet te troosten met zijn goede keeperswerk, want de nederlaag hakt er toch wel in. De Fortunezen blijven niet al te lang, want de buschauffeur heeft Friesland wel gezien.

Blijven we dus over met enkele Cambuur spelers. Bruin verontschuldigt zich en Loontjes kan eindelijk weer eens Limburgs lullen. Hij is einde contract en is van plan terug te keren naar Sittard. Een contract bij Fortuna zou ideaal zijn. Hij heeft trouwens vriend Raphael Losada meegenomen. Onherkenbaar die Losada!

Na nog wat Cambuur spelers doorgezaagd te hebben, besluiten we rond 23.30uur dat het genoeg is geweest. Terug naar het beloofde land. De eerste kilometers met knikkende knieën vanwege een fel brandend benzinepomplampje (in the middle of nowhere dat officieel Grouw heet), maar gelukkig vinden we nog een pomp.

Rond 03.00uur zijn we terug in Sittard. Een nederlaag rijker, maar om nou te zeggen dat de avond niet geslaagd was: nou nee.