Het seizoen 1997 – 1998 zit erop en wát voor een seizoen is dat geweest! Na een indrukwekkende inhaalrace eindigt Fortuna als zevende en dat is een plek die recht geeft op deelname aan de Intertoto-competitie. En dat is niet alleen een sportieve opsteker, het levert de club ook per deelnemende ronde 50.000 Zwitserse Francs op, zo’n fl. 65.000. Fortuna treedt hierin aan  in de derde ronde, omdat Heerenveen in de kleine finale om de KNVB Beker wint van FC Twente. De spelers zijn blij, want hierdoor hoeft Fortuna niet een ronde eerder te starten.

De tegenstander zal uit Denemarken, IJsland of Oekraïne komen en aan dat laatste wilt voorlopig niemand denken. Maar de kans dat de tegenstander Vorskla Poltava heet wordt groter nadat de club uit Oekraine met 2-2 gelijkspeelt tegen het Deense AB. Een week later spelen AB en Vorskla Poltava wederom gelijk; in Poltava wordt het 1-1. En dus mag Fortuna het voor het eerst in de clubhistorie in internationaal verband opnemen tegen een club uit de voormalige Sovjet-Unie.

Allereerst speelt Fortuna thuis tegen haar Oekraïense tegenstander en dat gaat prima. Ondanks dat Fortuna nog lang niet op kruissnelheid zit kan Vorskla het allemaal niet bijbenen. Met 3-0 mogen de Oekraïners de handen dichtknijpen, al mist Vorskla een strafschop. Desondanks moet Fortuna is staat worden geacht om de volgende ronde te bereiken.

Fortuna speelt twee thuiswedstrijden in de Intertoto

Waar tijdens de thuiswedstrijd Ronald Hamming (tweemaal) en Patrick Paauwe voor de Sittardse productie zorgden, doen Michael Jeffrey en Wilfred Bouma dat in Oekraïne. En omdat Vorskla zelf ook tweemaal scoort verlaat Fortuna Poltava met een 2-2 eindscore.

Zoek de verschillen bij deze niet-officiële programmabladen

Doordat Heerenveen de kleine bekerfinale wint van FC Twente spelen de Tukkers één ronde eerder al Intertoto. En langer dan die ene ronde duurt het avontuur niet voor de Enschedeërs. Want over twee wedstrijden is het Oostenrijkse Salzburg een maat te groot voor FC Twente. Thuis houdt FC Twente de score nog op 2-2, maar in Oostenrijk neemt Salzburg met 3-1 de maat van FC Twente. En dus treft Salzburg opnieuw een Nederlandse tegenstander, en wel Fortuna.

Omdat de club de Intertoto ziet als voorbereiding op de competitie is van een serieuze voorbereiding geen sprake. De Oostenrijkers arriveren pas op de dag zelf in Sittard, beperken zich tot een karige warming up en proberen de schade zoveel mogelijk te beperken.

Dat lijkt tijdens de thuiswedstrijd in Sittard ook nog prima te lukken. Fortuna neemt via Jürgen Dirkx een voorsprong, incasseert via Edi Glieder de gelijkmaker, maar neemt vlak voor rust via Ronald Hamming een 2-1 voorsprong.

Na de rust wordt de hooghartige houding van Salzburg bijna afgestraft, maar een schot van Wilfred Bouma belandt op de paal, een stiftbal van Dorel Zegrean landt op de deklat en doelman Szabolcs Sáfár gaat plat op een schot van Ronald Hamming. En dus reizen de Sittardenaren met een minimale marge af naar Salzburg, terwijl Fortuna veel meer doelpunten had moeten scoren in ‘De Baandert‘.

En dat laatste breekt de Sittardenaren uiteindelijk op. Na een klein kwartier neemt Salzburg de leiding en niet veel later lijkt het doek gevallen als Mark van Bommel na nog geen 20 minuten een tweede gele kaart krijgt voorgehouden. Na rust wordt het 10 tegen 10 als ook Roman Szewczyk een rode kaart ontvangt nadat hij de doorgebroken Ronald Hamming de doorgang naar doel heeft verspert.


Voor 130 Schilling (± € 9,50) zit je in het uitvak

Niet veel later zorgt Mark Burke voor de gelijkmaker, maar de in de thuiswedstrijd opgebouwde marge verdampt als Herfried Sabitzer voor 2-1 zorgt. Een kwartier voor tijd trapt Eli Glieder vanaf 11 meter de 3-1 op het scorebord waarna de Oostenrijkers het duel routineus uitspelen. Hiermee komt een einde aan Fortuna’s Europese avontuur. Geen dubbele ontmoeting met het Spaanse Valencia CF, maar een oefenwedstrijd tegen Everton FC.