Aan de vooravond van Fortuna’s Europa Cup avontuur besluit provinciaal dagblad ‘De Limburger’ (het huidige ‘Dagblad de Limburger’) een fotoboek uit te geven onder de titel ‘Fortuna Sittard Story – van Mauritspark tot Baandert’. Het boek bevat een verzameling foto’s met onderschriften aan de hand waarvan de geschiedenis van de club wordt beschreven. Het verhaal start op het moment dat Gied Joosten, oprichter van Fortuna ’54, een convenant ondertekent waarin de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) betaald voetbal in Nederland faciliteert. De NBVB (Nederlandse Beroeps Voetbalbond) wordt opgeheven per 25 november en start de competitie opnieuw, maar dan onder de vlag van de KNVB.

Fortuna Sittard Story, uitgegeven ter ere van 30 jaar voetbal in de WM

Na ruim aandacht te hebben geschonken aan de hoogtepunten van Fortuna ’54, zoals de twee gewonnen bekerfinales, de galawedstrijd tegen Botafogo FR en de eerste Europa Cup wedstrijd tegen FC Torino, wordt aandacht besteed aan Sittardia.

In tegenstelling tot Fortuna ’54 kent deze club een eerder bescheiden historie, maar brengt wel de ‘Voetballer van het Jaar 1966’ voort: Willy Dullens. Dullens speelt in zijn carrière alleen voor Sittardia, maar moet vanwege een ernstige knieblessure reeds op jonge leeftijd afscheid nemen van het voetbal. Één van de grote troeven van Sittardia is ‘De Baandert‘, het stadion dat de thuishaven wordt van Fortuna SC, de fusieclub die ontstaat na het samengaan van Fortuna ’54 en Sittardia.

Het boek doet vervolgens verslag van de doelmannen, verdedigers, middenvelders en aanvallers die de afgelopen seizoenen het geel en groen hebben gedragen, maar besteedt ook aandacht aan de wedstrijden tussen Fortuna en andere Limburgse clubs.


Fortuna neemt als eerste Limburgse club een lichtinstallatie in gebruik

Leukste onderdeel is waarschijnlijk het hoofdstuk ‘In en rond De Baandert‘ dat een inkijk geeft in de dagelijkse gang van zaken bij de club. Grappige momenten, momenten van vreugde en verdriet, bezigheden van spelers buiten het voetbal en een portie voetbalhumor.

Het boek geeft een mooi beeld van de ontwikkeling die de club heeft doorgemaakt, maar ook de veranderingen die ‘De Baandert‘ heeft ondergaan met het gedeeltelijk overdekken van tribunes, de ingebruikname van stadionlampen en het gebruik van een electronisch scorebord.

Afsluiting vormt een hoofdstuk ‘cijfers’ met aandacht voor de eindklasseringen van Fortuna ’54, Sittardia, FSC, Fortuna SC en Fortuna Sittard, haar topscorers en contractspelers.

Het uitbrengen van het boek vormt de prelude van één van de hoogtepunten uit de clubhistorie: de reeks wedstrijden in het kader van de Europa Cup II. Daarvoor kwalificeert de club zich als verliezend bekerfinalist.

In de eerste ronde neemt Fortuna het op tegen het Deense København KB (Kopenhagen KB). Op 19 september 1984 zien slechts 1.900 toeschouwers de Denen met 0-0 gelijkspelen tegen de tegenstander uit Nederland. Fortuna verschaft zich zo een prima uitgangswedstrijd voor de terugwedstrijd in Sittard en speelt zich op 19 september 1984 middels een 3-0 overwinning richting de tweede ronde. Wout Holverda (tweemaal) en Arthur Hoyer (éénmaal) klaren de klus.

Rondom de wedstrijden worden twee vaantjes uitgegeven ter herinnering aan de dubbele ontmoeting tegen de Deense verliezer van de bekerfinale.

Deze vaantjes zijn verkrijgbaar rondom het treffen met København KB

Na de eerste ronde volgt de tweede ronde en het lot koppelt Fortuna aan het Poolse Wisła Kraków. Net als Fortuna en København KB verloor ook Wisła Kraków de bekerfinale (Lech Poznań was daarin met 3-0 te sterk), maar mag meedoen als verliezend bekerfinalist.

Op 24 oktober 1984 schieten Arthur Hoyer en Theo van Well schieten Fortuna naar een 2-0 overwinning. In Polen kent Fortuna een droomstart door in de eerste minuut een 0-1 voorsprong te nemen via nogmaals Arthur Hoyer. Uiteindelijk gaat Wisła Kraków met een 2-1 voorsprong rusten, maar verder dan een marge van één komen de Polen niet. En dus stoot Fortuna door naar de kwartfinale waarin het wordt gekoppeld aan Everton FC. Rondom de ontmoetingen met Wisła Kraków en Everton FC worden eveneens vaantjes op de markt gebracht.

De verzamelaars van Fortuna-memorabilia komen ruimschoots aan hun trekken

Door de overwinning op Wisła Kraków overwintert Fortuna in Europa, en dat tijdens haar eerste deelname. Na de winterstop wacht een tegenstander van een ander kaliber als Fortuna naar Liverpool afreist om het op te nemen tegen de winnaar van de FA Cup. Ondanks dat het aan de rust nog 0-0 staat verliezen de Sittardenaren uiteindelijk met 3-0.

En dus staat Fortuna twee weken later voor een quasi kansloze opdracht: met minimaal vier doelpunten verschil winnen van Everton. En net als tijdens de eerste ontmoeting blijken de Merseysiders ook deze keer een maat te groot: 0-2. De wedstrijden leven in de Westelijke Mijnstreek enorm en dus worden rondom deze wedstrijden eveneens diverse vaantjes op de markt gebracht.

Iedereen probeert Fortuna’s Europa Cup II avontuur te gelde te maken

Het is onduidelijk of de club deze vaantjes zelf op de markt brengt, al zal dit voor verzamelaars weinig verschil maken. Terwijl de voetballiefhebber halsreikend uitkijkt naar het treffen met Everton bezorgt de ontmoeting de lokale overheid toch behoorlijk wat kopzorgen. Immers, de Engelsen hebben op het Europese vasteland geen beste reputatie opgebouwd. En ondanks dat de club alle supporters afraadt naar Sittard af te zakken (‘De Baandert‘ is al wekenlang uitverkocht), komen er toch zo’n 800 fans naar Sittard. Ze krijgen vanaf de aankomst in de haven van Oostende politiebegeleiding en maken nauwelijks amok. Maar toch komt niet iedereen met goede bedoelingen naar het stadion.


Professionele Milbro catapult

Zo wordt een supporter zijn katapult afgenomen en worden vijf supporters gearresteerd wegens dronkenschap. Voor al de rest verloopt het duel probleemloos. En met de wedstrijden tegen Everton komt er een einde aan het Europese debuut van Fortuna. Een debuut dat er mag zijn, want worden uitgeschakeld door de latere winnaar is natuurlijk geen schande.