Na een eerste trainingsweek speelde Fortuna haar eerste oefenwedstrijd. Het had allemaal nog weinig om het lijf en dat was maar goed ook. De avond stond namelijk helemaal niet in het teken van voetballen of Fortuna. Er werd op een gepaste manier stilgestaan bij het plotselinge overlijden van de pas 23-jarige Glenn van Haen…


7 juli 2012

Bijzondere avond in Munstergeleen

SVM 0 Fortuna Sittard 12
Doelpuntenmakers: Briels 0-1, Briels 0-2, Schroyen 0-3, Briels 0-4, Khalouta 0-5, Cevik 0-6,  Nieuwland 0-7, Secerovic 0-8, Nieuwland 0-9, Nieuwland 0-10, Rajcomar 0-11, Diaz 0-12.
Opstelling: Voss; Hendrickx (46. Turan), Vets, Janssen (46. Dreesen), Schroyen (46. Sekkour); Voorn, Ricksen (46. De Boer), Briels (46. Secerovic), Khalouta (46. Nieuwland), Burhenne (55. Rajcomar), Cevik (55. Diaz).
Toeschouwers: 600
Scheidsrechter: Ploegstra
Geel:  –
Rood:  –

In de vroege ochtend van 23 juni bereikt Glenns vriendengroep het trieste bericht dat Glenn niet meer onder hen is. Hij is slachtoffer geworden van zinloos geweld. De klap is enorm. Iemand die nog aan het begin van zijn leven staat is plots niet meer.

De gelijkenis met het verlies van ons redactielid Harald Didderen dringt zich (bij mij althans) op. Ook hij verdween zomaar uit ons midden, eveneens als gevolg van zinloos geweld. Anders kan ik verkeersagressie niet categoriseren. Als ’s nachts je gsm rinkelt en je wordt op de hoogte gesteld van het feit dat een goede vriend niet meer in leven is, dan zakt de aarde even onder je voeten vandaan. Het is iets wat Glenns ouders, familie en vrienden misschien wel op eenzelfde manier hebben beleefd.

In de periode tussen Glenns overlijden tot aan de stille tocht heb ik vaak aan Harald moeten denken. Inmiddels is het bijna vier jaar geleden, maar het lijkt toch nog zo recent. Net als tijdens de wedstrijd waarin Harald werd herdacht (Fortuna – TOP Oss op 28 augustus 2008) wordt vanavond Glenn van Haen herdacht middels vuurwerk en toepasselijke muziek.


SVM warmt zich goed op

Als de spelers het veld betreden rond de klok van zeven neemt allereerst de speaker van SVM het woord. Hij refereert aan de vriendschap die er sinds jaar en dag bestaat tussen SVM en Fortuna en de link tussen beide verenigingen en Glenn van Haen. Vervolgens wordt een portret van Glenn overhandigd aan zijn ouders.

Na de minuut stilte volgen een applaus van de aanwezigen en enkele gele en groene rookbommen. De wedstrijd kan beginnen. Nog voordat ik de opstelling in mijn notitieblok heb gepend geeft Ramon Voorn de eerste diepe bal van het seizoen. De nieuwe nummer 10, Jordie Briels, neemt de bal aan, schiet in één vloeiende beweging langs de doelman en tikt de bal in doel: 0-1.


Flinke Rauchsäule in Munstergeleen

Inmiddels is me duidelijk dat Mark Voss in doel staat. De doelman, die afgelopen seizoen een weinig solide indruk maakte, krijgt de logische voorkeur boven Serhat Kaya, die uit voorzorg aan de kant wordt gehouden. Jammer, want over Kaya heeft Roel Coumans louter lovende woorden gesproken en iedereen is benieuwd welke klasbak komend seizoen ons doel gaat verdedigen.

Achteraan speelt Joeri Schroyen als vertrouwd linksachter. Roel Janssen vormt samen met testspeler Niels Vets het centrale duo. Nieuwkomer Jonathan Hendrickx speelt vandaag als rechtsachter. Op het middenveld spelen Fernando Ricksen, Ramon Voorn en Jordie Briels. De flankaanvallers van vandaag zijn Abdelaziz Khalouta en Ramazan Cevik. Chris Burhenne start als aanvalsleider.

Als ik even met Annette, Wil en David in gesprek ben, bolt het net een tweede maal. Jordie Briels heeft van afstand de bal in doel geschoten. Niet veel later probeert Schroyen hetzelfde en via een tegenstander gaat ook deze bal in doel: 0-3.

Na ruim 20 minuten steekt de handige Cevik de bal op de mee opgekomen Schroyen en deze passeert achterloos een verdediger. Hij schuift de bal voor doel alwaar Khalouta de bal maar voor het intikken heeft. Hij mist onbegrijpelijk. ‘Kuipvrees’?


Gepast eerbetoon aan Glenn van Haen

In de 23e minuut klinkt het ‘You’ll never walk alone’ over het sportcomplex van SVM en worden aan twee zijden van het speelveld fakkels ontstoken ter nagedachtenis aan Glenn van Haen. Plots verschijnt een televisieploeg van SBS6 en willen de makers van de spreekband die naast het doel hangt enkele vragen stellen. Daar lijkt niemand bijster veel trek in te hebben. Nadat de cameraploeg is vertrokken neemt iedereen zijn vertrouwde plek weer in.


Niemand heeft trek in SBS6

Niet veel later laat een goede indruk achterlatende Briels de 0-4 aantekenen. Na ruim 35 minuten lost de SVM-doelman weer eens een bal en is Khalouta attent gevolgd: 0-5.

Tot dusver verloopt de opbouw vooral over links, maar ook Jonathan Hendrickx doet vlak voor rust een duit in het zakje. De Waal is goed doorgelopen, zet netjes voor, maar Ricksen mist de bal. Cevik pikt deze echter op, omspeelt twee tegenstrevers en zorgt voor de ruststand: 0-6.

In de tweede helft wordt doelman Dennis Coyette aangekondigd, maar Mark Voss weet van geen wijken. Op rechtsback verschijnt dan wel weer Fatih Turan en op linksback Walid Sekkour. Centraal draaft Timothy Dreesen op. Voor hem speelt kapitein Yoann de Boer. Adnan Secerovic gaat de tweede helft het spel verdelen. Khalouta mag inrukken en wordt vervangen door Thijs Nieuwland. Cavik en de tegenvallende Burhenne mogen blijven staan, maar worden na 10 minuten alsnog vervangen door Kévin Diaz en Prince Rajcomar.

Daar waar het scorend vermogen van Khalouta nog enigszins verborgen bleef, heeft Nieuwland er meteen een goed oog in. Na een uur scoort hij zijn eerste doelpunt. Na een fraaie kopbal van Secerovic, scoort Nieuwland zijn tweede van de avond: 0-9. Ook de 10e goal van de avond komt van de voet van Nieuwland.

Vlak voor tijd stuurt Nieuwland Prince Rajcomar diep en de Maastrichtenaar omspeelt de doelman. Juist als hij de bal in doel wil tikken brengt de gevolgde doelman de spits ten val. De aanwezige Fortuna-supporters schreeuwen om een strafschop, maar die wordt niet gegeven. Even later scoort Rajcomar toch nog zijn doelpunt. Diaz maakt uiteindelijk het dozijn vol en brengt de eindstand op 0-12.


De doublure van Jonathan Hendrickx

Na een rondje uitlopen en wat grondoefeningen zit de avond erop en spoeden we ons naar de barbecue. Ondanks dat de bij een deel van de redactie immens populaire Fratelli’s niet van de partij zijn, genieten we toch van een leuk stukje muziek. Naast de Fratelli’s ontbreken ook de heupwiegende gebroeders Van Vossen. Ook dat kan tellen.


Cooling down

Wat volgt is een trainingsweek waarna zaterdag aanstaande VVV de volgende tegenstander is. Dan zullen we weer wat meer weten over de kracht van het elftal en een beter oordeel kunnen vellen over de nieuwelingen. We zijn nog niet overtuigd.

Michel Hennen