Als keihard werken niet genoeg is om een tegenstander in verlegenheid te brengen, dan kan er maar één conclusie getrokken worden: we zijn kwalitatief gewoon te zwak om het teams als AZ moeilijk te maken. Wat kan er in één jaar veel gebeuren. Vorig jaar werd het in Alkmaar nog gewoon 0-3. De kansen die we in die wedstrijd kregen, rondde Hamming koeltjes af en verdedigend kwamen we nauwelijks in problemen. Dat was toch even anders dit jaar…..


10 December 1999

AZ een paar maatjes te groot voor machteloos Fortuna

AZ 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 10. Wijker 1-0; 50. Obdam 2-0
Opstelling: Van Zwam, Zegrean (69. Tychon), Hofland, Volmer, Hermans, Evers, Kiekens, Kool, Hamming, Gerritsen (52. Maris), Landerl.
Toeschouwers: 6.608
Scheidsrechter: Van Meerkerk
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De bus vertrok 15.15uur in Sittard in een poging om voor 20.00uur in Alkmaar aan te komen. Vier uur en drie kwartier dus. Ik wist niet dat Nederland zo groot was!! Nou ja, met de files op de A2 weet je het natuurlijk maar nooit.

Ik was ruim op tijd in Sittard, en daar was zoals dat hoort een jeu de boules wedstrijd bezig. Ik heb daar in deze verslagen nog nooit melding van gemaakt, maar voor stadion De Baandert is een jeu de boules baantje, waar steevast een paar opa’s met balletjes staan te gooien. Als ik tijd over heb, ga ik daar natuurlijk even kijken. Niet alleen om hun fantastische balbehandeling te aanschouwen maar ook vanwege het gebruikelijke gezeur (vroeger was alles beter).

Het zijn Fortuna fans, maar meegaan naar uitwedstrijden, ho maar! Dit soort personen is ook verantwoordelijk voor het Fortuna roddelcircuit. Zo kan er weer een naam worden toegevoegd aan de lijst van “nieuwe trainer” van Fortuna. Het betreft John Metgod! Nou ja, niet te veel waarde aan hechten.

Zoals gezegd er was één bus supporters bereid gevonden om in Alkmaar te gaan kijken. Geen verplichte buscombi, dus er waren ook nog wat mensen op eigen gelegenheid naar Alkmaar gekomen. In totaal waren er zo’n 70 Fortunezen aanwezig.

Eén fan had het idee opgevat om een videoband mee te nemen, die tijdens de busreis zou kunnen worden afgedraaid om de busreis wat korter te laten lijken. Natuurlijk een goed idee, beelden uit de oude doos.

Jammer alleen dat de band betrekking had op het seizoen 1992-1993. Dat is een Sittards degradatiejaar. Zo kregen we dus beelden voorgeschoteld van een aantrekkelijke 5-0 nederlaag tegen MVV, een mooie 4-1 nederlaag thuis tegen Ajax. Ook de sneeuwwedstrijd tegen Twente in Enschede kwam langs. Maar sneeuw of geen sneeuw daar lieten de profs van Fortuna zich het hoofd niet door op hol brengen, dat werd dus ook 4-1 (voor Twente wel te verstaan). Huiskamervraag: in die wedstrijd werd het 1500ste Twents doelpunt in het Diekman stadion gescoord, wie scoorde dit doelpunt (antwoord onderaan)? Deze reeks wedstrijden gaf wel een beetje zelfvertrouwen, want zo slecht als we toen speelden, spelen we nu niet.

Helaas bleven de gevreesde files uit. Geen enkele file dus op de A2 van Sittard tot Amsterdam. Erg vreemd, of toch niet? Volgens mij begint het aantal adv dagen in Nederland de spuigaten uit te lopen. Iedereen heeft tegenwoordig op vrijdag vrij, geen files dus.

Gevolg, we dreigden zeker anderhalf uur te vroeg in Alkmaar aan te komen. Dus nog maar even gestopt bij een tankstation. Maar ook die stop kon niet voorkomen dat wij om 19.00uur in het stadion waren.

Tja wat doe je dan, je leest het programmablaadje (maar daar stond niet veel in, dus dat was snel uit) en je begeeft je naar de plaatselijke snackbar om te zien of er vorderingen zijn ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar had ik ongezouten kritiek geuit op de Alkmaarse snackbar. En je zou verwachten dat ze in Alkmaar wel gevoelig zouden zijn als de hoog aangeschreven Goodyear commissie langskomt. Maar nee dus, het was nog steeds niet te vreten. Zeer teleurstellend allemaal, opnieuw kunnen we geen Goodyear sterren uitdelen in Alkmaar.

De wedstrijd dan, het blijkt dat Hofland weer hersteld is en dat moet weer wat rust gaan geven in onze defensie. Slachtoffer van de terugkeer van Hofland is Van Barneveld, want Kiekens gaat op het middenveld spelen. De wedstrijd begint redelijk rustig, maar om één of ander reden geven we de ene corner na de andere weg. Volstrekt onnodig allemaal.

Hermans liet bijvoorbeeld een bal gewoon achter lopen omdat ie dacht dat het een achterbal zou worden. Niet dus, het werd een corner, de derde voor AZ. Die werd nog mooi gered door Van Zwam, maar hij moest wel de vierde corner toestaan. En dat was er dus eentje te veel, de bal wordt niet goed weggewerkt en valt voor de voeten van Wijker, die met dat buitenkansje wel raad weet. En dus staan we na 10 minuten met 1-0 achter.

Dat gaat me toch wat al te gemakkelijk. Zomaar zonder dat we echt in problemen zijn valt die 1-0. Nou ja, we moeten verder. Langzamerhand begint Fortuna van zich af te bijten. Er wordt ongelooflijk hard gewerkt door de Fortunezen, met Kiekens voorop in de strijd. Hoe langer die eerste helft duurt hoe verder AZ terug moet. Maar ja, wat doen we eigenlijk met al dat balbezit? We zijn niet in staat om ook maar iets af te dwingen voor de neus van Moens. Kleine halve kansjes komen er, maar echt serieus AZ in verlegenheid brengen, lukt niet.

Eén moment is vermeldenswaardig. Gerritsen is onze man. Hij krijgt de bal na geklungel bij AZ, hij moet nog één man passeren en dat is Wijker. Gerritsen speelt de bal onder Wijker door, die de bal duidelijk met de hand tegenhoudt. Opzettelijk handspel om een doelrijpe situatie te verijdelen. Daar staat maar één straf op: rood. De scheids heeft het gezien, dat ziet er dus goed uit, we staan wel met 1-0 achter, maar hebben nog een minuutje of 70 een overtal situatie. Wat doet de scheids? Geel voor Wijker…

En nu moet niemand gaan roepen dat Gerritsen niet doorgebroken was, want ik weet zeker dat er geen AZ?er meer in staat was om hem nog in te halen. Maar ach ja het zal wel allemaal… Ruststand 1-0 dus voor AZ.

Na rust wordt het al snel 2-0. AZ scoort op een counter via Obdam die helemaal vrij stond en feilloos werd gevonden door Bousatta. 2-0 Dus, einde wedstrijd.

Een trieste constatering maar ik kan er ook niet meer van maken. Niemand geloofde op dat moment nog in een wederopstanding van Fortuna. Wat de 40 daarop volgende minuten gebeurde is eigenlijk zielig. Fortuna probeert wel, maar ze kunnen helemaal niks afdwingen, een hoop breiwerk maar Hamming en Maris zijn schijnbaar onbereikbaar.

Aan de andere kant gaat dat een stuk eenvoudiger, via twee of drie passes staat er weer een AZ’er voor de neus van Van Zwam. Goed keeperswerk en slecht afwerken van de Alkmaarders zorgt ervoor dat de score niet in overeenstemming komt met de krachtsverhoudingen.

En zo gaan we naar het einde van de wedstrijd. De eerste simpele overwinning van AZ in eigen huis. Het publiek en de spelers vinden het allemaal fantastisch in tegenstelling tot ons vak waar verslagenheid troef is. Enkele voorbeelden van ons geklungel. Maris wordt door Van Zwam driemaal op rij gezocht via een verre uittrap. Driemaal timet ie verkeerd en gaat onder bal door. Die man kan dus niet eens timen!

Verder krijgt Kool vier mooie vrije trappen te nemen. Levensgevaarlijk met hem aan het kanon. Alle vier de ballen verdwijnen in de muur. Het was helemaal niks, het keiharde werken van de spelers ten spijt.

Snel weg dan maar, want hier hebben wij niks te zoeken. Snel een blikje Brand om de ellende te verzuipen. Wat geen Brand??? Ook dat nog, Heineken, houdt het dan niet op? Moet ik me nog drie uur gaan amuseren met blikjes Heineken.

De video gaat rustig verder, nederlagen tegen Ajax (5-1), Volendam (2-0) en Vitesse (1-2), de nacompetitie is onvermijdelijk…. Een echte aanrader deze videoband!

Het beangstigende gevoel bekruipt ons Fortunezen dat de prestatie van vandaag perfect zou passen op die videoband. Bah, bah wat een klote dag is dit zeg. De stemming in de bus is ook al niet al te best. Iedereen is er blijkbaar van overtuigd dat het water ons tot aan de lippen staat. Op de video is Erik Regtop aan het woord, hij beschrijft de festiviteiten in Heerenveen ter ere van hun promotie. Fortuna is gedegradeerd….

Antwoord huiskamervraag: Ruud Kool