Na twee oefenwedstrijden was vandaag het moment dat Fortuna Sittard zich toonde aan haar supporters. Maar zoals alles heeft ook de traditionele Open Dag te lijden onder de heersende Covid-19 pandemie. Veel clubs kozen ervoor af te zien van de gebruikelijke presentatie, maar niet Fortuna. Dat maakte gebruik van het aanpalende Tom Dumoulin Bike Park om de Fortuna-honger van haar fans toch een beetje te stillen…


Zaterdagochtend. 06.00 uur. De wekker gaat af op het gebruikelijke moment. Maar eigenlijk is dat overbodig, want we zijn ondertussen al gewekt door een hittegolf die weliswaar nog niet op volledige oorlogssterkte opereert, maar dat vandaag wel gaat doen. Aangenaam kun je dit niet meer noemen, maar het is niet anders. En zeker nog een week. Geen ideale omstandigheden om een Open dag te organiseren en zeker niet als je dat op een locatie doet waar verkoeling opzoeken of ontsnappen aan een hevige zonkracht onmogelijk is. En toch staan om 11.00 uur vrijwilligers en medewerkers van onder andere Fortuna Sittard en Fortuna SC klaar om supporters rond te leiden over het Tom Dumoulin Bike Park. En dan heb je nog een (buiten)categorie vrijwilligers dat een resolute middelvinger naar het tropische weer opsteekt en in lange broek, zwart t-shirt en zware bepakking op de rug op het appèl verschijnt, zoals onze fotograaf, Niels van Renen.

Bij binnenkomst wordt door een vriendelijke mejuffrouw uitgelegd wat de spelregels zijn. Afstand houden, niet uitstappen en je aan de maximale snelheid van 5 kilometers in het uur houden. Tevens wordt elke deelnemer voorzien van een plattegrond die tevens dienstdoet als handtekeningenkaart. Dat moet voldoende bagage zijn om de ronde succesvol af te ronden.


Lazaros Rota en Kevin Hofland: ‘Koud hè?’

Ook aanwezig is de stichting FC Robinstijn die voetbalgerelateerde kinderwensen laat uitkomen. Ken je een kind dat in aanmerking komt, dan mag je hem of haar aanmelden!


Het in Corona-tijd ontstane Fortuna SC TV is ook van de partij

Natuurlijk is het ook mogelijk om Fortuna-spulletjes aan te schaffen, variërend van shirts, tot ballen en uiteraard Fortuna-mondkapjes!


Marc ‘Maatjes’ is gekleed op het warme weer

En alhoewel het veel te warm is voor open vuur, hebben de pyrotechneuten van TGV hun eigen stand.


Even de bovenarmen bijkleuren

Natuurlijk mag Fortuna SC niet ontbreken. Naast een nieuwe uitgave van het Fortuna SC Magazine, ontvangt ook ieder lid de ledenpas.


Supporterscollectief Fortuna SC brengt haar nieuwe magazine uit

En zo wacht iedereen geduldig in de geel-groene file die leidt tot de uitgang van het Bike Park.


De enige file waarin iedereen met veel plezier plaatsneemt

Uiteraard gaat het vandaag maar op één ding: de spelers! In groepjes verschijnen ze aan de auto’s om handtekeningen uit te delen of om gewoon een praatje te maken.


Clint Essers signeert zijn eigen shirt…


… terwijl Roel Janssen enorm populair blijft…


… en onze Scandinaviërs op zoek gaan naar hun eigen handtekeningenvakje

Vanwege de hitte zijn niet alle spelers tegelijkertijd buiten. Je te lang blootstellen een deze verzengende hitte is niet bepaald gezond…


De trainer van Wolverhampton Wanderers FC is er ook

Als afsluiter ontvangt elke seizoenkaarthouder een DVD waarop ‘De Herrijzenis’ kan worden teruggekeken die zich voltrok tijdens het seizoen 2017/2018.


Bij vertrek geen snoepzak, maar een DVD over het seizoen 2017/2018

En zo eindigt de alternatieve Open Dag. Een evenement dat, ondanks haar beperkingen, geslaagd mag worden genoemd!

Maandag staat het volgende evenement op het programma als Fortuna het in Enschede opneemt tegen FC Twente. ‘Tot dan’ zou bezijden de waarheid zijn; dat wordt TV kijken…

Michel Hennen