Een paar dagen nadat Fernando Ricksen publiekelijk bekend maakt dat hij aan de spierziekte ALS lijdt, speelt Fortuna de uitwedstrijd tegen Almere City FC. De wedstrijd staat dan ook vooral in het teken van ‘vechten voor Fernando’. Helaas weet Fortuna de drie punten niet mee te nemen uit Flevoland. In de laatste minuut scoort Almere de gelijkmaker, maar eigenlijk is dat niet van belang. We zien dat de supporters zich weer samenpakken en na de wedstrijd doen de spelers hetzelfde. Twee punten verloren, maar veel respect gewonnen.


1 november 2013

Vechten voor Fernando

Doelpuntenmakers: 61. Amoah (pen.) 0-1, 90. Nieuwpoort 1-1
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen, Janssen, Kis; Vlug, Voorn, De Boer, Vankan (60. Gulpen); Nepomuceno (65. Khalouta), Amoah (88. Zejnilovic).
Toeschouwers: 994
Scheidsrechter: Boot
Geel: –
Rood: –

Als het vrijdagmiddag vier uur is schijnt er een bus vol met Fortuna supporters te vertrekken vanuit het Offermans Joosten stadion. Zelf heb ik daar geen weet van aangezien ik dan net mijn laatste werkminuten in Best gemaakt heb. Ik vertrek tegelijkertijd en hoop de bus halverwege, rond het AC Restaurant Nederweert, voor te zijn. Dit lukt me gemakkelijk, maar hoor later dat daar een file in Born oorzaak van is. In de bus word ik hartelijk ontvangen door de ‘Usual Suspects’ en zie ik dat er al een dvd is aangezet. In de hoofdrol staat uiteraard Fernando Ricksen, de man om wie het deze dagen draait. Woensdag maakte hij op landelijke TV bekend dat hij aan de spierziekte ALS lijdt, en dat nieuws sloeg in als een bom. Het onderwerp in de bus is dan ook onvermijdelijk.

Uiteraard komt ook al snel ter sprake dat we dit seizoen voor het laatst langs De Lucht komen. Voor veel supporters is dat nietszeggend, maar voor een enkeling betekent dit een lading King Wings, of een bezoek aan Subway. Het buscomité krijgt het voor elkaar om weer bij het tankstation te stoppen. Een lange voettocht dus voor de Burger King liefhebbers, dat aan de overkant van de snelweg gelegen is.  We krijgen maar twintig minuten, maar als we er langer over doen zal de bus niet zonder ons vertrekken. Tenminste, dat hopen we. Als onze magen gevuld zijn kan de loterij beginnen. Een loterij met vijftig supporters, maar toch zijn er drie verschillende kleuren lootjes. Lang lijkt er achter in de bus geen prijs te worden gewonnen, maar dan zijn daar de maffia praktijken van voorzitter Monk. Hij roept een nummer naar voren dat ik in mijn bezit heb, en een minuut later heb ik een geurkaars in mijn handen. Iets om in gedachten te houden als je ooit ruzie zoekt met het Supporters Collectief.

We komen drie kwartier te vroeg aan in Almere. Van een alcoholcontrole is geen zicht en dus mag zelfs een behoorlijk aangeschoten lid van de TGV mee naar binnen. Nadat we een gratis programmaboekje en douchebeurt van de sproeiers hebben ontvangen ga ik op zoek naar een wc.


Wij komen niet uit Brabant

Aangezien ik een paar supporters misselijk uit de bio box zie komen, lijkt me dat niet de juiste plek. Uiteindelijk word ik zeer netjes meegenomen naar de overkant van het stadion. Daar zijn nette wc’s, maar leeft weer een andere vorm van ongedierte. Een erg dikke spin lacht me tegemoet. Wanneer ik mijn verhaal doe in het uitvak en ik drie punten wil uitdelen aan de vriendelijke stewards van Almere, worden de treinreizigers Yelle, Paul en Jan bijna geweigerd om het uitvak te betreden. Volgens de stewards is er een autocombi, maar dit staat nergens vermeld. Na de nodige onvriendelijkheden mogen onze vrienden naar binnen, maar verliezen de stewards hun punten. Zo ga je niet met je gasten om.


994 stoeltjes zullen uiteindelijk bezet raken

Er is nog tijd over om het boekje te lezen. Daarin zien we dat de wedstrijdsponsor van vandaag de Rabobank is. Een niet erg prettige timing na het bankenschandaal van deze week. De redactie van het boekje probeert ook de spanning binnen onze club te verhogen. Ze schrijven dat er een fluitconcert was voor een winnend Fortuna na de wedstrijd tegen Achilles.  In het boekje is er ook netjes de ruimte om de nummers voor de spelers te noteren. Dat blijkt echter niet nodig te zijn als Michel een blad met de opstelling heeft gekregen.  Daar zien we dat Ramon Voorn terugkeert in de basis als aanvoerder en is er de eerste basisplek voor Bob Vankan.  Ook zien we Jonathan Hendrickx in de basis staan, wat enkel kan betekenen dat Fatih Turan een blessure heeft opgelopen.


Spelers warmen zich op

De eerste helft speelt Fortuna van het uitvak af. In het uitvak zien we dat er slechts één spandoek ophangt, maar wel een hele mooie: ‘Fernando vocht voor ons, nu vechten wij voor hem’.  In de tweede minuut klinkt er een klaterend applaus in het uitvak. Ter ere van onze nummer 2, begint daar een massale ering van onze held Fernando Ricksen. De hele eerste helft worden er liedjes gezongen over Fernando. Soms op hoog niveau, soms op laag niveau. Feit blijft dat ze allemaal over Fernando gingen.


Ruime studieronde

Even gaat het gezang over in gescheld als de supporters van Almere het niet eens zijn met de locatie van het spandoek. Ze dreigen ons aan te vallen als we het niet weghalen. Om de Almere supporters te beschermen wordt besloten om het spandoek weg te halen. Wat betreft het voetbal gebeurt er niet veel in de eerste helft.


Nee, deze eerste helft smaakt niet naar meer

De gevaarlijkste speler is Gevaro Nepomuceno, die met een goed schot de lat raakt. Vlak voor rust eindigt een harde knal van Bob Vankan op de vuisten van doelman Marco van Duin. Een 0-0 ruststand lijkt echter terecht.

Voor ons de kans om even op adem te komen na de vocale ondersteuning. De catering heeft, op een charmante verschijning in de bediening na, niet veel te bieden. De kroket smaakt niet en de mayonaise is al snel op. Ondertussen worden ook de spandoeken opgehangen, om zo de tweede helft ons gezang te ondersteunen.

Fortuna  begint de tweede helft duidelijk beter. Via de zijkanten wordt de Sittardse formatie erg gevaarlijk. Goede voorzetten van Gevaro en een dreigende Patrick Amoah zit erg goed in de wedstrijd. Amoah krijgt daarmee zelfs zijn eigen liedje. Op de theme song van Inspector Gadget wordt hij geroemd. In de 60e minuut is het Gevaro die alleen op doel afgaat na goed doorkoppen van Vankan. Gevaro wordt in het strafschopgebied onderuit gehaald en versiert hiermee een strafschop. Stefano Lilipaly mag gelijk inrukken met een rode kaart.


Iedereen is er klaar voor

Amoah mag van elf meter dit buitenkansje benutten en doet dit feilloos. Het feestje wordt gevierd bij het uitvak en Fortuna lijkt op rozen te zitten tegen tien man.

Het uitspelen van de wedstrijd moet wel gebeuren zonder de geblesseerde Gevaro. Aziz Khalouta vervangt hem net als Lars Gulpen even daarvoor Bob Vankan verving. Verzorger Marco Lemmens krijgt een staande ovatie en toont zijn dankbaarheid aan het uitvak. Het ‘this is how it feels to be city’ klinkt door het uitvak en even lijken we de koning te rijk. Dat lijkt zeker zo als Voorn met een bekeken schot uithaalt. De doelman is geklopt, maar zijn schot eindigt op de paal.

De Almere supporters aan de linkerzijde beginnen zich nu ook te roeren. Waar ze eerst nog positieve teksten maakten met losse letterbordjes, verschijnt er nu GAY op de tribune. Gelukkig is er dan een jongentje zo slim om de I ervoor te zetten waardoor het ‘Nu al uit de kast’ ernstig vermakelijk klinkt. Voor dit soort momenten doe je het gewoon. Al jaren weten we het bloed onder de nagels vandaan te halen bij menig support van de tegenpartij en deze avond is  geen uitzondering.


Lingo in Almere

In de 80ste minuut schrikken we even wakker als een vrijstaande Vincent Janssen een kopbal net naast mikt. Tot verdere kansen komt Almere echter niet. Fortuna krijgt nog een paar kleine mogelijkheden maar vergeet de wedstrijd te beslissen. In de laatste minuut is er nog een corner voor Almere en dit lijkt de laatste mogelijkheid voor de thuisploeg. De bal blijft voor de goal liggen en Vincent Janssen is er als de kippen bij om de onterechte 1-1 in te schieten. Even schiet de teleurstelling door het uitvak, maar dit wordt al snel weer omgezet in een eerbetoon aan Fernando Ricksen.


De wedstrijd zit erop: teleurstelling bij geel-groen

Als de spelers richting het uitvak komen om de supporters te bedanken wordt het doek voor Fernando Ricksen door Voorn in ontvangst genomen.


Applaus voor de meegereisde supporters

De spelers nemen plaats achter het doek en dit levert een mooi plaatje op. Supporters en spelers vochten vandaag voor Fernando. Het leverde helaas maar een enkel punt op, maar het was wel een avond om nooit te vergeten.


Eerbetoon aan Fortuna held

De terugreis verloopt erg voorspoedig op een omleiding bij Leenderheide na. Uiteraard is er ook nog tijd voor een laatste stop bij De Lucht. De laatste porties King Wings van dit seizoen worden verorberd en er wordt nog even teruggeblikt op deze aparte avond. In Nederweert neem ik weer afscheid van mijn mede supporters en krijg ik nog een signaaltje met groot licht van de buschauffeur.  Tot een volgende keer!

Zoals het hoort op vrijdag, de score voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie.

Resultaat: 1-1, één puntje levert 3 punten binnen TGIF op.
Uitvak: Door een combi regeling slechts 99 supporters aanwezig. 4 punten.
Stadion: Een luxe amateurcomplex met kunstgras. 3 punten.
Thuisfans: Een paar kinderen en een paar wannabe hooligans leveren geen punten op. 4 punten.
Catering: Geen bijzondere ervaring. Gelukkig was er De Lucht. 4 punten.
Randvoorwaarden: Een gratis programmaboekje en ruim plek voor spandoeken. De stewards verliezen hun drie punten zelf. 6 punten.

Almere City FC behaalt 24 punten en dat is een meer dan terechte laatste plaats in het klassement.

Evert