Op een vrijdagavond naar ‘s lands jongste provincie afreizen en geen fatsoenlijke kans bijeen voetballen; het gebeurde Fortuna. En dus werd het de zoveelste avond waarin weinig lukte, we een enkele klasseflits zagen van Emrah Başsan maar ook vaststelden dat een club waar iedereen al jarenlang om lacht ons voorbij is gestreefd op bijna alle fronten, maar óók dat historie niet te koop is en dat het enige lijkt dat ons nog op de been houdt. Of lost de wintermercato alle problemen op?


27 januari 2017

Persoonlijke fouten blijven Fortuna nekken

Almere City 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 62. Overtoom 1-0, 90. Valpoort 2-0.
Opstelling: Santos; Braun, De Regt, Schuurs, Ospitalieri; Van Hout (69. Saddiki), Hadzhiev, Smeets, Başsan; Vlijter (50. Dianessy), Ars (70. Khalouta).
Toeschouwers: 1.486
Scheidsrechter: Dhr. S. van der Eijk
Geel (Fortuna): Hadzhiev
Rood (Fortuna):

Het is weer vrijdag, een dag waar ik al heel lang huizenhoog tegenop kijk. Het is een moeilijk te omschrijven gevoel, maar ‘naar Fortuna gaan’ is iets geworden waar ik steeds minder trek in heb. Het tijdperk ‘Almere Clan’ heeft mij de genadeklap gegeven, een tijdperk waarin de club is afgezakt naar een zeer bedenkelijk niveau.

Op de één of andere manier hebben de wegen van beide clubs zich in het verleden regelmatig gekruist. Zo winnen de polderjongens hun eerste wedstrijd op vreemde bodem ooit in Sittard en klimmen sindsdien eigenlijk steeds verder op de hiërarchische ladder. Fortuna zakt steeds verder af, leeft onder leiding van Willy Boessen nog twee seizoenen op, maar voor de rest is het huilen met de pet op.


Taking the piss out of Almere in 2011

Precies één jaar geleden speelden beide clubs in Sittard tegen elkaar. Beide clubs hadden net een trainerswissel achter de rug en probeerden de weg naar boven in te slaan. En dat lukte in Almere iets beter dan in Fortuna. Ondertussen toont de ploeg van Jack de Gier dat deelname aan de nacompetitie, afgelopen seizoen, geen toevalstreffer was. Almere City staat inmiddels weer bij de eerste acht, terwijl Fortuna in niets meer lijkt op de club van een jaar geleden.

De opvolger van de weggestuurde Ben van Dael, Sunday Oliseh, beschikt over een compleet gerenoveerde selectie en dat proces lijkt nog niet te zijn afgerond. Vanavond start de Nigeriaanse trainer nog maar eens in een andere samenstelling en om dat te laten draaien heb je tijd nodig. Almere City heeft bijna geen mutaties ondergaan. Centrale verdediger Kaj Ramsteijn heeft de club verlaten, terwijl Arsenio Valpoort de aanval is komen versterken.

En in Sittard? Daar heeft de wintermercato tot dusver Sjoerd Ars, Miguel Santos en Emrah Başsan opgeleverd. Maar daarmee is Fortuna’s honger nog niet gestild. Het zorgt ervoor dat Oliseh start met Miguel Santos in het doel. Christopher Braun, Ferry de Regt, Perr Schuurs en Marco Ospitalieri vormen de achterhoede.

Op het middenveld spelen Roald van Hout op rechts en Gavin Vlijter op links. Centraal houden Jorrit Smeets en Kamen Hadzhiev de wacht. Achter spits Sjoerd Ars speelt Emrah Başsan.

Maar voordat de wedstrijd kan beginnen dient een deel van het uitvak nog op de foto te gaan met het meisje dat de verkoop van dranken, hamburgers en andere etenswaren regelt. Nadat ook alle formaliteiten bij de catering zijn afgerond kan de wedstrijd in gang worden gezet. En die begint voor Fortuna niet slecht. Hadzhiev speelt de bal in de ruimte op rechts, maar jammer genoeg staat Ars buitenspel.

Na een kleine tien minuten drukt Almere City haar neus een eerste keer aan het venster. Gaston Salasiwa glipt langs Braun en trapt de bal hard voor doel. Maar Santos heeft het in de smiezen en duikt op de bal.

Niet veel later krijgen de polderjongens een tweede mooie kans als Ferry de Regt mistast in de verdediging. Maar zijn collega Schuurs is goed gevolgd, doet de deur dicht en speelt terug naar Santos.


Almere City bikkelt zich een weg richting doel

Na een openingsfase waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn krijgt Almere City de overhand. De club heeft een selectie samengesteld die is afgestemd op de ondergrond en tikt de bal dartel rond. Dat gaat gepaard met veel snelheid op de flanken die onze backs keer op keer voor problemen stelt.

Draaischijf aan de Almeerder zijde is Tom Overtoom en die haalt na ruim een kwartier uit, maar zolang hij met deze precisie blijft schieten is er voor Miguel Santos weinig aan de hand.

Fortuna stelt daar, de eerste handvol minuten daargelaten, weinig tegenover. Ze voetballen goed mee, geven ook weinig weg, maar zijn nauwelijks gevaarlijk. En zo ontspint zich een kijkspel waarbij beide ploegen wachten op het moment dat er bij de tegenpartij een fout wordt gemaakt.

Na twintig minuten is er even geen druk op de bal en weet Overtoom de bal nu wél goed te raken. Santos gaat platen stopt de bal, maar kan de bal niet klemmen. De weggegeven rebound lijkt een buitenkansje voor Silvester van der Water, maar ook nu gaat de Portugees goed plat en duikt onverschrokken op de bal. Uiteindelijk houdt Almere City aan deze fase slechts een corner over.

Pas na een half uur kan Fortuna iets terugdoen. Braun dweilt de flank af en geeft de bal goed mee aan Van Hout. De rechtsbuiten haalt hard uit, maar doelman Chiel Kramer houdt zijn netten schoon. En dan begint het wachten op het rustsignaal. Fortuna verdedigt secuur, Almere City wacht rustig af en zoekt naar openingen.


Lange bal van Miguel Santos

Vlak voor rust vindt ze die als Sherjill MacDonald tussen ons centrale verdedigingsduo glipt. Het enige dat Perr Schuurs nog kan doen is MacDonald met twee handen van een doelpunt afhouden en slaagt met vlag en wimpel. Opmerkelijk genoeg laat de scheidsrechter gewoon doorspelen en lanceert hiermee de counter van de Sittardenaren. Het gaat plots heel snel en via een paar tussenstations komt de bal voor de voeten van Van Hout. Hij trapt echter te gehaast en daardoor in het zijnet. Met als gevolg dat de ruststand 0-0 is.

Tijdens de rust maken we kennis met een variant op ‘latje trap’, namelijk ‘raak de fles’. Er is een fles Yakult naar de middencirkel getrokken en de bedoeling is om vanaf rand zestienmetergebied een bal tegen de fles aan te trappen. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo simpel. Het lukt tenslotte alleen Bert de Vries om dit huzarenstukje op te voeren. Terwijl een enkeling misschien denkt te maken te hebben met de minister van Sociale Zaken tijdens het kabinet Lubbers III, denk ik eerder aan Ludo van Denderen avant la lettre. Hoe dan ook: Bert, een dikke proficiat met je gratis jaarabo bij één of andere fitnesstoko.

Onderussen is de tweede helft alweer begonnen en als ik terugkeer in het uitvak zie ik dat Peter Brune en Leon ter Wielen Gavin Vlijter richting uitgang dragen. De aanvaller is geblesseerd geraakt en wordt vervangen door Djibril Dianessy.

Veel verandert dat niet aan het spelbeeld. Fortuna probeert iets meer naar voren te verdedigen en tot aanvallen te komen, maar moet dan wel afrekenen met rappe aanvallers.

Na een uur komt Fortuna tot zo’n aanval als Van Hout de bal diep op de rechterflank krijgt aangespeeld. Hij levert een voorzet af, maar voor doel is niemand. Aan de linkerzijde staat echter Dianessy en hij mag proberen een medespeler voor doel te vinden. Maar ook dat lukt nog niet goed. Fortuna moet haar hele spel afstemmen op het in stelling brengen van Sjoerd Ars, maar dat is nog een brug te ver.

Terwijl Fortuna tijdens deze fase niet weet toe te slaan, profiteert Almere City optimaal van de geboden ruimte. De weggewerkte bal valt tussen Christopher Braun en Soufyan Ahannach in. Braun aarzelt, zet een stap terug en biedt Ahannach de kans om de bal aan te nemen en zich op snelheid te trekken.

Hij steekt vervolgens het middenveld over, speelt MacDonald in die op zijn beurt aflegt op Overtoom. De captain denkt niet na en trapt de bal van een flinke afstand voorbij Santos. En zo leidt een persoonlijke fout wederom tot een tegengoal. Om moedeloos van te worden.

Meteen na de aftrap probeert Fortuna het tij te keren, maar het schot van Bassan zeilt naast het doel. De kleine aanvallende middenvelder heeft wel goed oog voor de ruimte, maar de afstemming tussen hem en zijn medespelers ontbreekt nog. Natuurlijk ook niet gek na zo’n korte periode van aanpassing.

Om toch op zoek te gaan naar de gelijkmaker ontkomt Fortuna er niet aan om hoger te gaan voetballen. Maar dan moet je de duels wel winnen en is het mooi als je achterin iets met snelheid kunt compenseren. En dat blijft moeilijk.

Bijna zorgt een verkeerde breedtepass van Jorrit Smeets voor een allesbeslissende counter, maar deze keer vliegt de bal naast het Sittardse doel. Met nog twintig minuten te gaan brengt Oliseh Abdelaziz Khalouta in de ploeg en hoopt dat de weer in genade aangenomen aanvaller zijn voeten laat spreken. Slechts één keer laat hij iets van zijn kunnen zien, maar zijn harde schot wordt eenvoudig gepareerd door de doelman.

En zo ziet het er steeds meer naar uit dat de avond met een nederlaag wordt afgesloten. De minimale druk die Fortuna geeft is onvoldoende en Almere City weet zich keer op keer betrekkelijk eenvoudig onder de druk uit te voetballen.

In de blessuretijd weet Almere City nog een tweede keer te scoren. Overtoom geeft een afgemeten voorzet op Valpoort en die weet Santos met een bekeken kopbal te verschalken. Niet veel later fluit scheidsrechter Van der Eijk een laatste maal en kunnen we terug de bus in. Maar niet voordat spelers en supporters elkaar met een lauw applaus hebben beloond.


De spelers druipen af

Terug in de bus raakt bekend dat Fortuna vanmiddag de Braziliaanse middenvelder Vitor Saba heeft vastgelegd. De speler heeft er een complete wereldreis opzitten, lijkt zich nooit ergens tot onbetwiste titularis te hebben gespeeld en mag vanaf morgen zijn kunsten in Sittard komen vertonen.

Hoe verder we over de A2 afzakken naar het zuiden, des te hoger klimt de temperatuur van mijn voeten. Na een korte tussenstop bij halte ‘De Lucht’ rijden we verder richting Westelijke Mijnstreek. Geen idee hoe laat we exact in Sittard arriveren, maar tijd om koers te zetten naar eigen haard. Nadat we eerst Bouke afzetten, mag vervolgens Ralf uitstappen. Hij opent routineus zijn voordeur, loopt een zijdeur in en staat tellen later weer bij de auto. Daar drukt hij mij een Fortuna-shirt en -broekje in mijn handen.

Eenmaal thuis aangekomen draai ik eerst de thermostaat omhoog, zet de radio aan, laat het theewater koken en neem plaats aan de eetkamertafel. Nippend aan een royaal glas Twinings laat ik het programmaboekje van Almere City door mijn vingers glijden. Op de voorpagina staat een speler afgebeeld in een mooi ogend tenue met fraaie snit. In mijn ooghoeken zie ik het Fortuna-shirt liggen waarvan de mouwen zijn afgeknipt…

De Flevolanders beschikken over een hagelnieuw hoofdgebouw, waarschijnlijk voorzien van alle faciliteiten en trainen wellicht ook op het eigen kunstgras. Met andere woorden: ze hebben het goed voor elkaar. Maar aan één ding kunnen ze niet tippen: een op historie gebaseerde achterban, al brokkelt die ook stukje bij beetje af. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, zodat ik ook weer met een iets ander gevoel mijn vrijdagavond doorbreng.

Michel Hennen