Fortuna verliest volstrekt kansloos van Ajax. Vijf jaar geleden zou dat een logische uitslag zijn geweest, maar dit Ajax hadden zelfs wij in verlegenheid kunnen brengen. Maar ja, dan moet je bereid zijn om strijd te leveren vanaf de eerste minuut en dat was er niet bij vandaag. Kortom: een schoolvoorbeeld van Mickey Mouse voetbal…..


16 Februari 2001

Fortuna probeert het niet eens….

Fortuna Sittard 0 Ajax 3
Doelpuntenmakers: 10. Galasek 0-1; 24. Van der Gun 0-2; 77. Cruz 0-3
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering, Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans, Hamming, Gerritsen.
Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.00uur betreden we het stadion, althans we doen een verwoede poging. Tuurlijk het stadion is uitverkocht en dan heb je je al een voorstelling gemaakt van de horden successupporters die vanavond aanwezig zullen zijn, maar dit slaat alles. Laat ik het zo stellen, ik voel me behoorlijk oud tussen al deze kids….

Ze zijn stevig uitgedost in het rood-wit (meestal Ajax, maar PSV en Feyenoord petten kom je ook geregeld tegen?!?) en roepen te pas en te onpas “Ajax” met hun helium stemmetjes. Het is duidelijk, dit wordt een avond waarop de zelfbeheersing op de proef gesteld gaat worden. Als we ons door al die kids heen geworsteld hebben (ik kan niet garanderen dat ik er hier en daar niet eentje vertrapt heb) kom je op de tribune en ja hoor was vakkie C twee weken geleden tegen De Graafschap nog vrijwel leeg, nu is het drie kwartier voor de wedstrijd afgeladen vol. Gelukkig vinden we nog een redelijk plekje bovenin, maar ik heb vaste Fortuna klanten gezien die er stukken minder goed vanaf zijn gekomen.

Ik had eigenlijk niet gedacht dat Ajax tegenwoordig nog zo populair was onder de jeugd, want de successen van de Amsterdammers zijn toch ook al enige jaren voorbij. Daar hebben deze kids toch niet veel van mee gekregen lijkt me zo, en om nu idolaat te worden van Tim de Cler….

Hoe dan ook, laten we ons ondanks alle geroezemoes maar eens op de wedstrijd gaan concentreren. De tegenstander van vanavond heeft een grotere naam dan voetballers en de laatste vier jaar zijn ze hier driemaal met een nederlaag vertrokken. Dat biedt dus perspectief. Op het veld zien we één verandering ten opzichte van de laatste wedstrijd. De geblesseerde Bjekovic is vervangen door Gerritsen, de man die vandaag maar eens zijn voeten moet laten spreken in plaats van zijn grote bek. Verder valt op dat Emeran een lange trainingsbroek aan heeft en de rest niet. Echter nader onderzoek toont aan dat ook Fritzke gewoon een korte broek draagt, maar ja de beentjes zijn wat kort….

We zitten een kwartier voor aanvang en daar komt ineens “Willy (??)” het veld opgedraafd. Om dit goed te kunnen plaatsen moeten we terug naar eerder deze week, we begeven ons naar het braincentrum in het Wagner & Partners stadion waar de sfeercommissie zich buigt over de wedstrijd van vanavond. Op het bord prijkt de prangende vraag: hoe kunnen we de sfeer verhogen in deze betonbak? Geen makkelijke vraag natuurlijk en de commissieleden lopen dan ook al een tijdje te ijsberen als er eentje ineens roept: Tsjakka, ik heb het! We spelen toch tegen Ajax? Nou die komen uit Amsterdam, dus als we nu eens een smartlappenzanger uitnodigen voor deze wedstrijd. Dat zou toch een slag in het gezicht van onze eigen supporters zijn! Briljant, roepen de overige commissieleden die zich verkneukelen aan het idee dat ze de trouwe Fortuna supporters opnieuw een loer kunnen draaien.

Terug naar het heden, ik zei al daar komt Willy aangedraafd. En die vent begint dus gewoon smartlappen te zingen…. Een striemend fluitconcert is zijn deel. Lullig voor die jongen want hij kan er waarschijnlijk ook niet veel aan doen, maar degene die hier verantwoordelijk voor is bij Fortuna moet zich maar eens achter de oren krabben. Ach eigenlijk is het gewoon fantastisch, want sfeerverhogend is het zeker! Over twee weken komt RBC op bezoek, Fransje Bauer uitnodigen?

Als alle kids de chips en cola op hebben, kunnen we beginnen. Fortuna heeft dit jaar nog geen competitietreffer hoeven slikken, maar scoren doen we ook niet vaak. Dus we zetten maar eens in op een smerige 0-0. Helaas hebben de Fortunezen op het veld daar een andere mening over. Binnen twee minuten hebben ze mij in ieder geval al duidelijk gemaakt dat deze wedstrijd never nooit in 0-0 gaat eindigen. De rode loper richting Hesp is uitgerold en iedere minuut is er wel een open kans voor een Noord-Hollander (ja als Amsterdammers ons Limburgers noemen, ga ik ze Noord-Hollanders noemen!).

Gelukkig staan bij Ajax Machlas en Arveladze in de spits, anders was deze wedstrijd al binnen vijf minuten beslist geweest. Helaas voor ons staan er geen 11 Machlassen in het veld, maar slechts één. Op het middenveld rent bijvoorbeeld ene Galasek rond. Niemand bij ons die zich geroepen voelt om deze man op zijn minst het leven moeilijk te maken. Hij bedankt de Fortunezen voor zoveel medewerking en tikt de 0-1 binnen. De SV Budel gaat nu helemaal uit zijn bol in Vak C.


SV Budel bevindt zich daar ergens op de achtergrond

Ook op Noord veert er een groep van een man of 25 op. En nee, dit zijn geen kinderen…. Omdat er op het veld niks nieuws onder zon is (de kansenregen voor Ajax gaat gestaag door) richten we ons maar eens op de ME die dit vuurtje op Noord vakkundig gaat blussen. De stewards hebben de Ajacieden al van de tribune gehaald en die staan nu in de gracht. De ME hoeft ze in feite maar af te voeren, maar nee dat is te simpel gedacht. De ME vergeet de toegangstrappen op Noord af te sluiten, waardoor de Ajacieden weer gewoon de tribunes op kunnen lopen. En dan ontrolt zich toch wel een komisch “ren je rot” spelletje. De ME gaat ook de tribune op, achter de Noord-Hollanders aan.

Een paar minuten later staat weer iedereen in de gracht en dan worden de “hools” afgevoerd. En waar gaan ze naartoe? Naar het buffervak natuurlijk! Het vak dus waarover Cor “read my lips” Nijpels recentelijk zei dat er nooit meer iemand in terecht zou komen. Drie gespeeld na de winterstop en tweemaal was het vak vol….

Terug naar de wedstrijd. Fortuna heeft de mouwen nog steeds niet opgestroopt met als gevolg dat Hesp al bont blauw is van de ballen die op zijn goal zijn afgekomen. Niet dat dat Ajax wat voorstelt, want als Fortuna voor de eerste keer van zich afbijt (na 20 minuten!!) is het alarmfase 1 in de Ajax verdediging. Hamming krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied, Grim komt onnodig uit en Hamming lobt hem. Het idee is goed, de uitvoering bijna….. Het zit Hamming verdomme ook niet mee.

Nou ja de volgende aanval van Ajax betekent einde voorstelling. Van der Gun scoort, maar daar zat een Sittards been tussen dat de bal van richting deed veranderen. 2-0 Dus na 25 minuten. Einde wedstrijd, Ajax gaat van het gas af en Fortuna mag wat tegensputteren. Kortom er ontrolt zich een typische Mickey Mouse wedstrijd. Gevolg is wel dat Fortuna iets vaker voor vak C opereert dat als voordeel heeft dat het merkwaardige “vlaggedrag” van die grens voor onze neus begint op te vallen. Wat zou er toch de verklaring voor zijn dat zo gauw een bal de lijn overschrijdt hij zijn vlag consequent naar rechts omhoog houdt? Het doet niet ter zake wie als laatste de bal beroerd heeft, Fortuna gooit in!

Normaal gesproken gaan spelers zich ergeren aan dit soort fouten, maar de Noord-Hollanders maken zich er niet drukken om. En geef ze eens ongelijk, Fortuna creëert helemaal niks en als we wat creëren verprutst Heering dat wel. En zo kabbelt deze “wedstrijd” rustig naar het rustsignaal. Dat geldt niet voor de tribune, daar blijft het een komen en gaan van kids, die nieuwe cola en nieuwe chips moeten hebben. Kunnen die koters niet eens vijf minuten stil zitten?

Het is nu rust. Om onduidelijke reden geeft Willy geen tweede concert en het nieuwe spelletje valt vandaag wat tegen. Wel concluderen we dat het zelfs moeilijk is om deze ballen vanaf de penaltystip in de goal te krijgen….

Door naar de tweede helft. Al snel vraag je je af of die niet schriftelijk afgedaan kan worden. Fortuna maakt de indruk vandaag geen krachten te willen verspillen en Ajax vindt het wel goed. Alleen Van Barneveld heeft af en toe nog een leuke actie, maar ook die sterven in schoonheid.


Dek eens wat korter Volmer!

Nee dit is niks meer, we gaan ons maar weer eens richten op de randverschijnselen. Terug naar het braincentrum in het Wagner & Partners stadion. Eén deur naast de sfeercommissie huist de “Fortuna Sittard task force”, die zich de afgelopen week heeft gebogen over de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het spel zo snel mogelijk kan worden hervat als de bal het speelveld heeft verlaten? Hmmm, misschien moeten we op zo’n moment maar zo snel mogelijk, alle beschikbare ballen het veld op gooien. Geheid dat er eentje op de plaats van bestemming terechtkomt. Uitmuntend idee en de “high fives” vliegen door de lucht.

Terug naar de wedstrijd waar dit lumineuze idee in praktijk wordt gebracht. Op het moment dat de bal het geschutter weer eens niet langer kan aanzien en besluit de gracht op te zoeken, vliegen er onmiddellijk verschillende ballen het veld op….

En als de overtollige ballen dan zijn verwijderd en de ingooier op het punt staat in te gooien, gooit vast nog een steward de oorspronkelijke bal uit de gracht het veld op. Zoveel ellende kan ik niet meer verdragen en de scheids ook niet. Hij fluit niet eens meer af als er meerdere ballen op het veld liggen.


Eén bal verlaat het veld, er zullen er nu minstens vijf terugkomen…

Gebeurt er nog iets vermeldenswaardigs? Ach Hamming mist nog een dikke kans en op zo’n moment is voor mij duidelijk dat als Fortuna nu eens een tandje bijschakelt er hier nog van alles mogelijk is. Achterin bij Ajax is het nu niet bepaald een onneembare vesting. Misschien dat een wissel het vuurtje zou kunnen aansteken. Maar nee dat is te veel gevraagd. Stel je voor zeg, dan zouden die wisselspelers onder die lekker warme gele deken moeten komen, dat kan natuurlijk ook niet. Of zou nu soms iedere wisselspeler in navolging van Gerritsen weigeren om nog in te vallen?

Aan de andere kant scoort ene Cruz nog een derde treffer. Hopelijk blijkt over enkele weken dat deze man geen paspoort heeft zodat de punten toch nog voor ons zijn! Verder krijgt Witschge tot zijn stomme verbazing nog een corner als hij de bal zelf over de achterlijn trapt. Maar ja ik zei al, die grens voor onze neus wijst vandaag alleen maar naar rechts, corner dus…

In de laatste tien minuten buigen we ons dan nog over de vraag wie er kleiner is, Emeran of Wamberto?


Op deze foto is Emeran duidelijk kleiner!

Daar zijn we niet uitgekomen, verder bekijken we hoe de oefening van het rampenplan op Noord verloopt. Of waarom wordt er een poging gedaan om de gehele N-side volledig leeg te krijgen voor het einde van de wedstrijd?

Einde wedstrijd. Het eindigt dus 0-3 en daar valt verder weinig aan toe te voegen. Het is nooit een wedstrijd geweest, omdat Fortuna dat schijnbaar niet wilde. De punten gaan dus met de cadeauverpakking er nog omheen naar Amsterdam.

Snel (nou ja snel?) door naar het supportershome waar het nog gezellig wordt. Kiekens en Zegers melden zich, maar belangrijker is de aanwezigheid van allerlei buitenlandse supporters. Leverkusen, Düsseldorf, en die gek van St. Pauli over wie ik het vorige week had is er ook weer. Maar de smaakmakers van de avond zijn de zotten van Geel (of Geelse zotten?). Er ontstaat een uitstekende sfeer, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Na verloop van tijd kwam er nog een supporter terug die vertelde dat haar auto vaststond in de modder rond het stadion. Nota bene een trotste bezitster van de met veel bombarie aangekondigde parkeerkaart. Maar ja die gegarandeerde parkeerplaats waar je dan ook nog geld voor hebt betaald, bleek toch niet zo gegarandeerd! Vast ook een verzinsel van het al gememoreerde braincentrum van Fortuna Sittard….