Er wordt weer gelachen op de trainingen, en ook weer hard gewerkt”. Dat zou zo maar een quote kunnen zijn geweest van assistent-trainer Kevin Hofland in februari 2018. Echter, het is een quote van Dick Voorn gedaan in het februari 1989. Het seizoen 88/89 laat zich nog enigszins vergelijken met het huidige.

 

 


In juli 1988 start Hans van Doorneveld aan zijn tweede seizoen als trainer van Fortuna Sittard. Begin december staat Fortuna doodleuk met Feyenoord gedeeld tweede in de eredivisie; twee punten achter Europees kampioen PSV; één punt voor Ajax. Ongekende sportieve weelde onder leiding van Van Doorneveld.

Onderhuids broeit er echter onrust. De spelersgroep is uitgekeken op Van Doorneveld en hield al een geheime stemming over de positie van de trainer. Het bestuur zit ermee in zijn maag. Na de winterstop pakt Fortuna één punt uit vier competitieduels en dan grijpt het bestuur in. “Het ontbreken van een basis tussen spelersgroep en trainer om verder samen te werken” is de officiële verklaring voor het ontslag van succescoach Hans van Doorneveld.

De parallellen met het huidige seizoen zijn duidelijk; de verschillen ook trouwens. Er is een groot verschil tussen ‘het ontbreken van een basis tussen spelersgroep en trainer om verder samen te werken’ en ‘herhaaldelijk verwijtbaar handelen’. Zo vertroebeld als de relatie tussen spelers en trainer dit seizoen was, was die relatie destijds niet.

Er is ook een ander verschil. Dick Voorn nam tot het einde van het seizoen de honneurs waar en slaagde er niet in de ploeg weer op de rails te krijgen ondanks de prima sfeer en het harde werken. Van de resterende dertien duels won Fortuna er slechts twee (en zeven gelijk; vier verlies). Het ontslag van Van Doorneveld liet blijkbaar diepe sporen achter in de spelersgroep.

Die schade binnen de spelersgroep zal zeker zo groot zijn geweest rond het op non-actief stellen van Sunday Oliseh. Des te knapper dat het duo Claudio Braga / Kevin Hofland de zaak zo snel op de rails heeft gekregen. Acht van de veertien resterende duels zijn afgewerkt. Fortuna won er vijf en speelde de overige drie gelijk. Toen Braga / Hofland het overnamen zat Fortuna in de wachtkamer op vijf punten van NEC; sinds gisteren heeft Fortuna de wachtkamer verruild voor de stuurkamer.

Waar gaat dit eindigen? Ik ben benieuwd.

Riccardo Welters