De competitie is nog geen drie weken aan de gang, maar het gemor in Sittard en omstreken is al zeer duidelijk te horen. Na 4 wedstrijden staat de geel/groene formatie van trainer Peter van Vossen op een laatste plaats in de Jupiler League. Deze avond lukt het de spelers evenwel om de zware kritiek die werd geleverd op de diverse social media te doen verstommen. Op verplaatsing in Groesbeek is Fortuna heer en meester tegen het lokale Achilles’29. Na de negentig minuten staat er een 0-3 eindstand op het scorebord en daar is totaal niets op af te dingen.

29 augustus 2014

Gastvrijheid en drie punten in Groesbeek

Achilles ’29 0 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 26. Conneh 0-1, 38. Briels 0-2, 84. Conneh 0-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen (67. Overhof), Vets, Terborgh (75. Marveggio); Pappot (74. Gulpen), Voorn, Vlug; Briels, Waalkens, Conneh.
Toeschouwers: 1.890
Scheidsrechter: K. Van den Heuvel
Geel:  Pappot, Conneh.
Rood: -.

De nederlaag van Fortuna in eigen huis tegen Telstar van afgelopen maandag mag gerust worden gezien als een van de grootste dieptepunten in de sportieve historie van de Sittardse club. Het vertoonde spel was van een abominabel slecht niveau. Na de wedstrijd op weg naar huis vraag ik me hardop af hoe het staat met de levensvatbaarheid van de club. Ik persoonlijk heb het vertrouwen daarin voor een heel groot deel verloren. De grondlegger van het betaalde voetbal in Nederland is verworden tot een leeg karkas. Van mijn kant bestaat er heel veel respect voor de vrijwilligers die er nog steeds heel veel vrije tijd en energie instoppen, maar iets in me zegt dat dat vooral trekken aan een dood paard is.

Vandaag is de supportersbus bij lange na niet uitverkocht. Voornaamste redenen hiervoor zijn het ontbreken van een combiregeling en de relatief korte reistijd tussen Sittard en Groesbeek. Persoonlijk besluit ik om wel met de bus naar Gelderland af te reizen. Voordeel daarvan is de mogelijkheid tot het nuttigen van een koud pilsje. De reis naar Groesbeek verloopt voorspoedig en we ondervinden weinig hinder van de eerder gemelde file ter hoogte van de Swalmen tunnel.

achilles2

Dit is Conference waardig

Aangekomen bij de thuishaven van Achilles’29 krijgen we te horen dat er vanavond geen specifiek uitvak is. Met andere woorden, we zijn vrij om te gaan en te staan waar we willen. Dit met inbegrip van de kantine van de thuisclub. Daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door de meegereisde Fortuna aanhang. Lekker versbereide broodjes snacks voor een zeer schappelijke prijs en een koude Jupiler gecombineerd met vriendelijke en gastvrije thuissupporters zorgen voor een opperbeste en relaxte stemming op sportpark De Heikamp.

achilles3

Niet alle broodjes worst zijn in orde

In deze ambiance zou je bijna vergeten dat ook nog gevoetbald gaat worden en dus komen we de kantine uit op het moment dat de spelers al het veld op komen. Trainer van Vossen heeft de basis op een plaats gewijzigd ten opzichte van afgelopen maandag. Kevin Kis is gepasseerd ten faveure van Jordy ter Borgh. De volledige opstelling luidt: Kaya, Turan, Vets, Janssen, ter Borgh, Voorn, Vlug, Pappot, Briels, Conneh en Waalkens.

Fortuna begint furieus aan de wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal wordt Achilles onder druk gezet. Dat levert al na enkele minuten een levensgrote kans op voor Seku Conneh. Elroy Pappot zet de jonge spits met een bekeken dieptepass vrij voor het Achilles doel. Conneh probeert de uitkomende Achilles doelman Ter Wielens met een boogballetje te verschalken. Helaas verdwijnt zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal. De tweede kans van de wedstrijd is wederom voor Conneh. Een voorzet van Jasper Waalkens wordt door de sluitpost van Achilles met de vingertoppen weggewerkt. De zeer gretige Conneh komt vervolgens een teenlengte tekort om de geel/groenen op voorsprong te zetten. Nauwelijks een minuut later brengt de doelman van de thuisploeg wederom redding op een ziedend schot van Ramon Voorn. De vierde kans binnen de vijftien minuten komt op naam van Jordie Briels. Na een snel uitgevoerde counter komt Briels oog in oog met Ter Wielen. Wederom brengt de tot dan toe uitblinkende Achilles doelman redding.

achilles4

Fel duel aan de zijlijn

Na een kwartier komt Achilles vervolgens geheel tegen de verhouding in bijna op voorsprong. Memeth Dingil kopt geheel vrijstaand op doel. Gelukkig voor de Sittardse ploeg mist zijn kopbal precisie en verdwijnt zijn inzet over de achterlijn in de zijnet. Enkele minuten later is het weer Achilles dat gevaarlijk wordt voor het doel van Ferhat Kaya. Een corner van de thuisploeg wordt door Vets verkeerd ingeschat en in zijn poging om de bal weg te werken raakt hij de bal volledig verkeerd. Gelukkig zijn Fatih Turan en Ferhat Kaya ter plaatste om het gevaar te keren.

In de 26ste minuut krijgt Fortuna dan toch loon naar werken. Een voorzet van Jeffrey Vlug wordt door Seku Conneh via de onderkant van de lat achter de kansloze Ter Wielens gekopt. De bal is al duidelijk over de doellijn en Conneh loopt al juichend weg. Ramon Voorn maakt aan alle mogelijke twijfel een einde en knalt de bal tegen het net. Na bijna een half uur spelen uiteindelijk de dikverdiende voorsprong voor de Sittardse ploeg

Ook na de 1-0 blijft Fortuna druk uitoefenen op Achilles. Toch is het de thuisploeg die vervolgens bijna op 1-1 komt. Van Steen komt net tekort om een voorzet vanaf rechts binnen te glijden. In de 38ste minuut heeft de away support weer reden tot juichen. Jeffrey Vlug stuurt Jordie Briels diep die vervolgens Ter Wielens met een bekeken stiftje kansloos laat, 0-2. Op slag van rust is Waalkens gevaarlijk met een vrije trap. Aan de stand verandert echter niks en even later fluit scheidsrechter Van den Heuvel voor rust.

Dankbaar wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot kantinebezoek. De sfeer is dankzij de 2-0 voorsprong prima en ook de thuissupporters blijven even gastvrij als voor aanvang van de wedstrijd. Na rust neemt Fortuna wat gas terug en komt Achilles wat beter in de wedstrijd. Dat levert de thuisploeg in de 66ste minuut haar grootste kans van de wedstrijd op. De inzet van Van der Steen spat gelukkig voor alles wat Fortuna is achter doelman Kaya uiteen op de lat. Toch blijft ook Fortuna gevaarlijk op de counter. Kansen zijn er voor Conneh en Waalkens.

achilles5

Het is fijn langs de lijn

In de 84ste minuut maakt Fortuna aan alle onzekerheid een einde . Wederom is het Seku Conneh die het net weet te vinden. De jonge spits die deze zomer werd overgenomen van de A jeugd van Almere City bewijst zijn potentie door zijn tweede en Fortuna’s derde treffer van de avond te noteren. Samen met de fans en vrienden en familie viert Conneh zijn treffer aan de rand van het veld in de stromende regen. De sfeer is natuurlijk opperbest en staat in schril contrast met de grafstemming na de zeperd tegen Telstar van afgelopen maandag. Even later maakt scheidsrechter Van den Heuvel een einde aan de wedstrijd. Twee weken voor de zwaar beladen derby tegen onze ‘Duitse vrienden’ tankt Fortuna het broodnodige zelfvertrouwen. Als met dezelfde inzet wordt gestreden als deze avond valt ook een nederlaag in deze burenstrijd te verkroppen. Want dat Fortuna na de winstpartij van vanavond ook zomaar even gaat winnen van de ‘Ossies’ is natuurlijk niet erg realistisch.

Na de wedstrijd nemen we afscheid van de spelers en van Sportpark De Heikamp. Het ‘stadion’ van Achilles mag dan niet echt tot de verbeelding spreken, aan de gastvrijheid van deze sympathieke Gelderse club mag elke profclub in Nederland zich een voorbeeld nemen.

achilles6

Een welgemeend applaus voor beide groeperingen

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een klinkende overwinning, drie doelpunten en ook 3 punten: 9 punten.
Uitvak: Het aantal uitsupporters moeilijk te schatten aangezien er geen specifiek uitvak was. Ergens tussen de 180-200 man. Goed voor 8 punten.
Stadion: Een stadion kun je het moeilijk noemen. De vrij toegankelijke kantine maakt veel goed. 3 punten op dit onderdeel.
Thuisfans: Rondom het veld geen interactie, het Groesbeekse publiek is daar veel te beschaafd voor. In de kantine is men evenwel zeer vriendelijk en gastvrij. 6 punten derhalve.
Catering: Het bestelde vers bereid en zeer schappelijk geprijsd. Bediening snel, doelgericht en klantvriendelijk. 8 dikverdiende punten.
Randvoorwaarden: Helaas geen programmaboekjes, maar meer dan genoeg ruimte voor ophangen van vlaggen spandoeken. Vriendelijkere stewards zijn er niet te vinden in de Nederlandse stadions. Goed voor 6 punten.

Totaal aantal van 40 punten en dat is goed voor een voorlopige eerste plaats. Op basis van gastvrijheid zal Achilles zeer waarschijnlijk het hele seizoen met stip op 1 blijven staan.