Op weg naar het einde van het jaar is het tijd voor jaaroverzichten. Wij doen dat met een wedstrijdfoto per gespeeld duel in 2020; een jaar dat zich noodgedwongen grotendeels op de bank voor de TV afspeelde. De rol van fotograaf Niels van Renen was dus nog nooit zo belangrijk, waarvoor dank!


18 januari 2020

Fortuna Sittard hervat de competitie op plek dertien op basis van een sterke thuisreputatie. Die reputatie sneuvelt onmiddellijk. Fortuna verliest thuis van Vitesse en zakt naar plek veertien in de ranglijst.


21 januari 2020

Fortuna speelt thuis tegen Feyenoord in de achtste finales van het bekertoernooi. Het duel duurt 67 minuten, want dan is de mist te dicht volgens scheidsrechter Kevin Blom. Hij staakt het duel bij een 1-1 tussenstand.


25 januari 2020

Fortuna gaat op bezoek bij Sparta Rotterdam. Fortuna pakt een terecht punt op Spangen en blijft op plek veertien. Dat ziet ook een goed gevuld uitvak. Een goed gevuld uitvak? Dat lijkt jaren geleden….


28 januari 2020

Fortuna speelt het restant van het gestaakte bekerduel tegen Feyenoord. In de reguliere tijd scoren beide teams niet, dus komen er verlengingen. Als iedereen zich op maakt voor penalty’s scoort Feyenoord vlak voor het verstrijken van de tijd. Einde bekertoernooi.


2 februari 2020

Fortuna ontvangt SC Heerenveen en vecht zich op wilskracht langs de Friezen. Fortuna stijgt naar plek dertien in de ranglijst, maar de verschillen onderin blijven klein.


7 februari 2020

Fortuna gaat op bezoek bij Heracles Almelo. Fortuna verliest met 2-0, maar laat de nodige kansen liggen op een beter resultaat. Zelfs een penalty is niet aan Fortuna (Mark Diemers) besteed. De concurrentie pakt punten; Fortuna zakt naar plek veertien.


15 februari 2020

Fortuna ontvangt FC Emmen in Sittard-Geleen. Dit zijn de wedstrijden die Fortuna moet winnen om zich veilig te spelen. Dat lukt echter niet, ook al vanwege een zwakke scheidsrechter (plus VAR). Het blijft 0-0. Fortuna blijft veertiende.


22 februari 2020

Fortuna gaat op bezoek bij Feyenoord en speelt daar een verdienstelijke wedstrijd, maar opnieuw drukt de leiding (plus VAR) een zware stempel op het duel. Fortuna verliest met 2-1 en zakt naar plek vijftien in de ranglijst; twee punten boven de degradatiestreep.


29 februari 2020

Fortuna speelt uit bij VVV Venlo. Een gelegenheid om afstand te nemen van de degradatiezone, maar Fortuna komt niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel en zakt naar plek zestien op de ranglijst.


6 maart 2020

Fortuna speelt thuis tegen PEC Zwolle, het nummer vijftien op de ranglijst. Fortuna lijkt het duel in de slotfase te winnen, via George Cox, maar incasseert de gelijkmaker van de penaltystip in blessuretijd. Fortuna blijft op plek zestien na 26 speeldagen.

Het blijkt later de laatste wedstrijd van het seizoen 19/20 te zijn. COVID19 zet een streep door de rest van het seizoen. De KNVB besluit dat er geen promotie/degradatie plaatsvindt. Fortuna blijft in de eredivisie.


12 september 2020

Met verhoogde ambities start Fortuna het eredivisieseizoen in Enschede. In een stadion dat vanwege COVID19 slechts voor een derde gevuld is (en zonder uitsupporters), heeft Fortuna weinig in de melk te brokkelen. FC Twente wint eenvoudig met 2-0.


19 september 2020
De valse competitiestart krijgt thuis tegen SC Heerenveen een vervolg: 1-3. Verdedigend rammelt het. Na twee speeldagen vinden we Fortuna terug op plek zeventien in de ranglijst.


26 september 2020
AZ komt op bezoek in Sittard-Geleen. Normaliter niet een wedstrijd waarin Fortuna punten gaat pakken, maar dat lukt wel. Verdedigend rammelt het nog steeds, maar Fortuna vecht zich naar een 3-3 gelijkspel. Fortuna is vijftiende in de ranglijst.


4 oktober 2020
Op bezoek bij PSV speelt Fortuna een prima duel, maar doet zichzelf tekort door niet te scoren. PSV scoort wel en wint met 2-0 in de eerste speelronde die zonder publiek wordt afgewerkt. Fortuna staat zestiende.


18 oktober 2020
Fortuna gaat op bezoek bij FC Emmen en neemt een 0-2 voorsprong, maar verspeelt die na rust. Het eindigt in 2-2. Defensief geklungel kost ons opnieuw punten. Fortuna zakt naar plek zeventien. Foto’s van dit duel hebben we niet!


25 oktober 2020
Fortuna ontvangt thuis FC Groningen en speelt haar tot dusverre zwakste wedstrijd. FC Groningen kan doen en laten wat het wil en wint met 1-3. Fortuna zakt naar plek achttien en de vraag rijst: hoe komen we hier weg?


28 oktober 2020

Fortuna opent het bekertoernooi uit bij Roda JC. Fortuna beslist het duel in de eerste tien minuten en controleert het restant: 0-2. Een leuke opsteker, waar helaas niemand in het stadion getuige van was.


31 oktober 2020

Op bezoek bij Ajax speelt Fortuna opnieuw aan aardige partij, maar laat na het echt spannend te maken door de kansen niet te benutten. Ajax doet dat wel: 5-2. Fortuna blijft laatste op de ranglijst.


6 november 2020

Fortuna ontvangt met PEC Zwolle een ploeg uit het rechterrijtje. Als we deze wedstrijd niet winnen, welke wedstrijd winnen we dan wel? Het duel eindigt terecht in 2-2. Fortuna blijft laatste in het klassement en ontslaat trainer Kevin Hofland.


22 november 2020

Fortuna ontvangt Feyenoord met Sjors Ultee als interim-hoofdtrainer. Fortuna neemt de leiding in de eerste minuut en Feyenoord staat na tien minuten spelen met tien man. Einduitslag: 1-3. Fortuna blijft laatste op de ranglijst.


29 november 2020

Fortuna gaat op bezoek bij Vitesse. Sjors Ultee is nog steeds interim-hoofdtrainer. Fortuna verliest opnieuw (nu met 2-0), maar staat verdedigend in ieder geval beter. We stijgen een plekje in de ranglijst. Zijn we op weg naar betere tijden?


5 december 2020

Fortuna krijgt Willem II op bezoek. Sjors Ultee is definitief hoofdtrainer en ziet Fortuna op speeldag 11 haar eerste wedstrijd winnen. De ploeg staat beter en wint terecht. Fortuna stijgt naar plek zestien in de ranglijst.


11 december 2020

Fortuna gaat op bezoek bij Heracles Almelo. Na bijna twee jaar komt er een einde aan Fortuna’s uitsyndroom. Fortuna speelt verre van overtuigend, maar omdat het achterin niet langer een zeef is, hoef je niet de pannen van het dak te spelen om te winnen. Een beetje geluk (en een alerte Polti) volstaan. Fortuna springt naar plek veertien.


19 december 2020

Fortuna gaat op bezoek bij FC Utrecht. Vorig seizoen werd het 6-0; nu 1-1. Beide uitslagen zijn terecht. Fortuna zet haar opmars voort onder leiding van Sjors Ultee. Fortuna blijft veertiende op de ranglijst.


22 december 2020

Fortuna ontvangt RKC Waalwijk en wint dat duel na een aarzelende start met 2-1. Fortuna stijgt naar de dertiende plek; vier punten boven de degradatiestreep. Was er sprak van een Sjors Ultee-effect? Daar komen we nooit achter. Daarvoor zou je moeten weten wat Fortuna gepresteerd zou hebben onder Kevin Hofland in december en dat is een contrafeitelijke vraag. Een ding is wel zeker: Kevin Hofland had het in december niet beter kunnen doen dan Sjors Ultee.

Fortuna pakte dus tien punten uit de vier duels in december en dat biedt perspectief voor 2021! Een jaar waarin we hopen dat er op enig moment ook weer publiek bij wedstrijden kan zijn, want dit is de dood in de pot voor supporters en club.