Een op het eerste gezicht gewone vrijdagmiddag, op weg naar Zwolle. Wedstrijd 2 na mijn ontstentenis in Venlo, collega-redacteur Eppo is nog steeds recordhouder voor wat betreft het aantal officiële wedstrijden zonder onderbreking. Zwolle is voor mij echter een noviteit die ik graag op mijn curriculum vitae bijschrijf.


29 April 2005

Een hartverscheurende minuut stilte

FC Zwolle 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 25. Esajas 1-0; 47. Zuurman 2-0; 51. Moutawakil 2-1; 89. Van Dinteren 3-1
Opstelling: Baart, A. Simone, Akerboom, Facenna (84. M. Simone), Hermans, Elberkani (52. Cagnazzo), Dassen, Van Barneveld, Zafarin (65. Guvenc), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 3.837
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Moutawakil, Derksen
Rood (Fortuna): –

Afgezien van het feit dat we door geklooi van ondergetekende nogal laat vertrekken, verloopt de heenreis verder voorspoedig, bijna ouderwets. Ouderwets is verder ook weer het lichte oponthoud tussen Nijmegen en Arnhem en in de buurt van Apeldoorn, veel heeft het echter niet om het lijf. Ergens in deze omgeving moet het ook zijn geweest dat Eppo een immense sleurhut opmerkte, voortgetrokken door een auto gevuld met maar liefst 6 kinderen op de achterbanken. Een tafereel dat waarde Eppo verafschuwt en dit uiteraard in woord en gebaar ook aan de dag brengt.

We rijden ruim voor aanvangsttijd Zwolle binnen en wat zien we? Een Poolse vrachtwagen met opschrift “Klimek”. Het zal toch niet waar zijn… Even verderop zien we dat ook Gretha nog steeds gloreert in Zwolle, tot mijn groot genoegen. Niet veel later nemen we de afslag Zwolle-Noord waar tot onze verbazing de weg naar het uitvak van het Oosterenk Stadion keurig staat aangegeven. Het zij gezegd, Zwolle scoort hiermee punten. Op de parkeerplaats achter het uitvak aangekomen, zien we dat er al een aantal Fortunezen het uitvak reeds bevolken. Uiteindelijk zal de teller halt houden bij een aantal van ongeveer 25.

Uit een geleend programmaboekje merk ik op dat er bij Zwolle links zijn met spelers die in het verleden voor Fortuna uitkwamen dan wel anderssoortig bij Fortuna betrokken waren. Allereerst Ruud Berger, zoon van onze oud-trainer Han, tegenwoordig in dienst van De Graafschap. Daarnaast is FC Zwolle-aanvoerde Ivar van Dinteren ooit in de picture geweest bij Fortuna, maar hij koos uiteindelijk voor RKC. Bovendien speelde dit in het Opgenoord tijdperk, iets waar verder niemand meer trots op zal zijn. In de opstelling van Zwolle merken we verder ook nog ene Dion Esajas op. Ook Zwolle is waarschijnlijk bekabeld.

Bij de greel-groenen zien we dat er een aantal wijzigingen hebben plaatsgevonden ten opzichte van de wedstrijd tegen MVV Marcel Akerboom en Ronald Dassen keren terug uit een schorsing, terwijl Thomas Janssen en Joep Op den Kamp hun plaats op de strafbank hebben ingenomen. Assistenkoning Tommie Daemen kampt met een zware knieblessure en is out voor de rest van dit seizoen. Waarom Ray Fränkel ontbreekt, is ons een vraagteken. Mo E. speelt in ieder geval vanaf het midden en Gino Facenna maakt zijn basisdebuut als linksback. Een verhaal apart. Waar ooit Tommie Daemen 3 wedstrijden in 4 dagen speelde, is dit voor Gino wedstrijd 5 in 8 dagen! Zijn optreden van vandaag mag dan ook geplaatst worden in de rubriek “Nood breekt wetten”. Welnu, we spelen dus met 2 backs van 17 jaar. De opstellingen werden overigens voorgelezen door iemand in een mallote jas die waarschijnlijk in de stal van Joop van den Ende ressorteert, het riekt volop naar commercie.

Op de tonen van Insomnia van Faithless betreden de spelers het veld, om zich vervolgens op te stellen in de middencirkel. De speaker vertelt ons dat er een minuut stilte zal worden gehouden ter nagedachtenis van een jeugdspeler van FC Zwolle die op 13-jarige leeftijd te kampen kreeg met leukemie en vanmiddag op de dag van zijn 16de verjaardag is ingeslapen. Een bruusk einde aan een jong leven. En een hartverscheurende minuut stilte die volgt. De zoveelste dit seizoen, merkt Eppo terecht op.

Scheidsrechter Ed Janssen stuurt vervolgens de spelers op weg voor de eerste helft. Of liever gezegd voor een potje zomeravondvoetbal, want er gebeurt tot minuut 14 helemaal niets vermeldenswaardigs. Davy Z. zorgt voor ons eerste wapenfeit: een afzwaaier met links die naast het doel van Ten Rouwelaar belandt. Even later merkt Eppo (een uitstekend voorspeller) een reclamebord op met de tekst “Speel op safe”. Hij gromt iets en haast zich de trappen af, waarschijnlijk op zoek naar gereedschap om het onding te verwijderen. Echter, na mijn aanrijding in Hendriksdorf am Grenze heb ik mijn wagen eens goed gekuist, met als gevolg dat Eppo zonder gereedschap wederkeert. Op hamer en sikkel is het bovendien nog 2 dagen wachten. Inmiddels heeft Zwolle het heft in handen genomen. Korff schiet via Edwin Hermans over. Even later mag Baart weer aan een aanvalsopbouw beginnen. Zwolle is echter bij de pinken en uit het niets en achter Angelo Simone om verschijnt zowaar Esajas voor de neus van Rein Baart. Esajas laat Baart op diens neus kijken en legt de 1-0 in het lege doel.

Zwolle ruikt nu bloed en Van Dinteren zoekt de kruising, maar Baart redt bekwaam op zijn afstandsschot. Schol is bij Zwolle in de plaats gekomen van Breinburg. De Zwollenaren profileren zich nog via schoten van redelijk dichtbij van Zuurman en Almeida, Baart redt beide keren. Ruud Berger heeft zich ook geprofileerd, zij het negatief, middels een gele kaart. Het slotakkoord voor rust is echter voor een der Lateral Boys. De bal is in ons vak beland en de persoon in kwestie – hij is op papier nog immer selectiespeler van een gerespecteerde amateurvereniging die strijdt om het kampioenschap – wil deze terugtrappen. De bal eindigt echter tegen een TL-buis. Wijlen André Hazes zou er een passende tekstregel voor hebben….

Ook in Zwolle maakt de Goodyear Commissie haar opwachting, echter uit protest zonder jassen. Alle Zwolse gastvrijheid ten spijt, moeten we het menu aannemen vanachter tralies. Ook voor FC Zwolle geldt dus: kent uw klassieken! We bestellen een broodje frikandel (voor de taalpuristen: frikadel). Saus is er echter in de verste verte niet te bekennen. Na enig speurwerk wordt ons een sachetje mosterd aangereikt. Met het broodje is niet zoveel mis, geen echt lederwerk, we kunnen er dus in bijten zonder tandartsconsult. Probleem is echter de frikandel, aangezien deze in tweëen is gebroken en dat kan echt niet. Bovendien is het sachetje met mosterd aan 1 kant opengescheurd en is de frikandel lauw, de smaak valt nog best mee. Eindoordeel: gebruik voortaan een pistolet in plaats van een rond broodje, warm de frikandel fatsoenlijk op en varieer in het sauzenaanbod. De catering in Zwolle is enigszins verantwoord, zij het met de nodige haken en ogen. Geen topnotering. Noot: De Gooyearcommissie waarschuwt slechts éénmaal, onze mildheid is zeldzaam!

FC Eindhoven blijft fier aan kop.Welnu, de debatten op het veld kunnen worden voortgezet. Zwolle heeft echter geen zin meer om er nog veel woorden aan vuil te maken. We zijn welgeteld een dikke minuut bezig als ergens op de Zwolse helft een aanval van de onzen wordt onderschept. De hieropvolgende counter wordt eruitgehaald door Akerboom, maar die doet dat zo slordig dat Korff overneemt en Zuurman in staat stelt Baart te passeren, 2-0.

Uiteraard is Dirk Jan Derksen weer degene die als eerste zijn frustaties gaat uiten, hetgeen op geel komt te staan met als gevolg een schorsing, Sparta zal hier zeer content mee zijn met het oog op de wedstrijd van volgende week. Fortuna lijkt echter weer bij de les. Akerboom wil zijn fout herstellen en zet van ver aan voor een schot dat echter ook ver naast het doel van Ten Rouwelaar belandt. Maar even later is het toch prijs. Aziz Moutawakil mag gaan lopen met de bal en dan is er wel iets aan de hand. Verrassenderwijs dringt hij dit keer niet door tot in het strafschopgebied, maar haalt hij met links geplaatst uit vanaf een meter of 25. Ten Rouwelaar mag vissen, 1-2.

Dario Cagnazzo maakt na dik zes maanden afwezigheid zijn rentree in het eerste elftal, de lamlendig spelende Mo. E. mag gaan douchen. Inmiddels staat Hermans op rechts klaar voor een vrije trap. Deze draait hij keurig op het hoofd van de vrijstaande Derksen, maar deze kopt van dichtbij naast. Daarmee is de aanvalsgolf van Fortuna voor even geluwd en krijgt Zwolle een aantal kansen. Allereerst uit een counter via Van Dinteren en Korff, waarbij laatstgenoemde rakelinks naast schiet. Even later is het Korff die mag voorzetten naar de vrijstaande Esajas, maar die vindt een doelpunt voldoende en kopt naast. Bij Zwolle is ervaren Teelen (voorheen o.a. RC Genk en  La Louvière) in het veld gekomen voor Bischop, bij Fortuna maakt Emmo Guvenc zijn debuut ten koste van de onzichtbare Davy Z. We staan dus nu met maar liefst 3 spelers van 17 jaar in het veld, iets dat volgens mij nooit eerder gebeurde in een officiële wedstrijd van ons eerste elftal.

Maar dat zegt vandaag niets, want ofwel Zwolle gokt op een counter of het gelooft het verder wel, want Fortuna krijgt alle vrijheid om aan te vallen. Moutawakil gaat maar weer eens lopen met de bal, passeert twee tegenstanders, strafschopgebied binnen en gaat vrij opzichtig en met een dubbele schroef tegen de grond. Scheidsrechter Janssen is hier echter niet van gediend en trekt pardoes geel voor Aziz. Beide teams wisselen nog éénmaal: Mauro Simone voor de volkomen leeggespeelde Gino Facenna en bij Zwolle Lim Duan voor Hooiveld.

Fortuna is nog een keer gevaarlijk. Pinchhitter Emmo Guvenc legt een vrijtrap van 20 meter afstand in de kruising, maar Ten Rouwelaar redt ternauwernood. Het slotakkoord is echter voor de thuisploeg. In de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd belandt een afgeslagen aanval bij de volledig vrijstaande Korff. Die mag uit ons oogpunt in buitenspelpositie vrij doorlopen naar Baart. De meegelopen Van Dinteren mag via de binnenkant van de paal de zege voor Zwolle bevestigen, 3-1.

Fortuna slaagt er dus, ondanks een aantal goed kansen, niet in Zwolle met een postitief resultaat te verlaten. Sterker nog: Derksen is voor de tweede keer dit seizoen geschorst en dat belooft niet veel goeds voor de aanstaande wedstrijd tegen koploper Sparta.

Als laatste verlaten we de parkeerplaats bij ons vak en hoewel we toch niet bepaald als een slak zijn teruggereden naar Sittard slagen we er slechts in de Lateral Boys achter ons te laten. Eppo houdt bij iedere in de berm gestrande auto zijn adem in, om vervolgens te sms-en naar Nepbelsj. Maar u moogt gerust zijn, ook Thies heeft de terugtocht goed volbracht. U merkt het, het is aan de jeugd en het tijdperk van ondergetekende ancien is bijna ten einde.“God is het gaspedaal”

Gegroet,

TMD