In een bijzonder slechte wedstrijd is Fortuna tegen de zesde nederlaag van het seizoen aangelopen. Tegenstander FC Zwolle, toch ook niet in grootse vorm, was de enige club die speelde voor een overwinning en ging dan ook terecht met de drie punten naar huis. Fortuna was aanvallend volkomen machteloos en verdedigend niet erg scherp en weinig geconcentreerd. We vinden onszelf na negen wedstrijden daardoor terug op een degradatieplaats en er moet nog heel wat gebeuren om op het einde van het seizoen van die plaats af te zijn.


27 September 2009

Fortuna prutst maar wat aan

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 2
Doelpuntenmakers: 59. Rojer 0-1; 93. Beliczky 0-2.
Opstelling: Wintjens, Simone, Nys (86. Garlisi), Grabovac, Vanek, Taktak (61. Peljto), Voorn, Van den Ouweland, Di Lallo, Traore, Rychlik (61. Voss).
Toeschouwers: 2.743
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Grabovac
Rood (Fortuna): –

Voor de afwisseling treedt Fortuna dit weekend eens niet op vrijdagavond aan, maar op zondagmiddag aan. In lang vervlogen tijden was zondagmiddag half drie een normale aanvangstijd voor wedstrijden in de eerste divisie, maar nu doet het wat onwennig aan. Nogal wat supporters hebben de weg naar het stadion niet weten te vinden of zijn onderweg op het laatste moment gezwicht voor de verlokkingen van koopzondag, want het is beduidend minder druk dan in eerdere wedstrijden dit seizoen. Het kleine contingent FNV-ers op de hoofdtribune kan onvoldoende compenseren. De vakbond is vandaag eenmalig shirtsponsor van Fortuna en heeft ter rechtvaardiging daarvan bedacht dat Fortuna het schoolvoorbeeld is van een club die zich op een sociale en eerlijke manier uit de crisis heeft gevochten. En dat weten ze van de bond te waarderen. TOF-voorman Wil Meijers op zijn beurt vindt het FNV prima bij ons passen, want Fortuna is nu eenmaal typisch een club van en voor arbeiders. Het is maar dat u het weet.


Toch wel leuke sponsor!

De FNV mag dan wel strijd voeren tegen een verlenging van de pensioenleeftijd naar 67, dat is voor de beduidend oudere Frans Körver geen enkel beletsel om ook vandaag weer in dienst van Fortuna het veld te betreden. Körver richt een afscheidswoord tot Danny Schreurs, die op zijn beurt zegt dat hij bij Fortuna moeilijke en leuke tijden heeft meegemaakt. Danny wordt beloond met een applaus van het publiek en mag vervolgens plaatsnemen op de bank bij zijn nieuwe werkgever FC Zwolle.


Danny groet de Fortuna fans

De tegenstander van vandaag heeft een moeizame seizoensstart gehad, maar is de laatste weken een beetje aan het opkrabbelen. Geen gemakkelijke tegenstander, maar zeker ook geen tegenstander om ontzag voor te hebben. Trainer Roger Reijners heeft een inmiddels vertrouwde 4-3-3-formatie opgesteld, waarbij de van griep herstelde Nico Vanek Abdülkarim Öcal naar de bank heeft verdrongen. Onze elftal ziet er dus als volgt uit: Wintjens; Simone, Grabovac, Nijs en Vanek; Voorn, Van den Ouweland en Taktak; Di Lallo, Traore en Rychlik.

Helaas heeft Reijners zijn elftal ook met de inmiddels al te vertrouwde opdracht het veld ingestuurd: laat je inzakken en laat de tegenstander het spel maken. Op een slap schot van Ramon Voorn in de handen van doelman Boer na, komt Fortuna de hele eerste helft niet tot een doelpoging. Sterker nog, we komen amper in de buurt van het vijandelijke doel. Dat is niet te danken aan het surplus aan kwaliteit van FC Zwolle, maar wel aan de behoudende speelwijze van Fortuna en aan het ontstellende gebrek aan zorgvuldigheid in de opbouw.


Simone heeft vooral oog voor de bal

Ondanks de verdedigende tactiek geven we overigens toch nog veel ruimte aan de tegenstander om te combineren. Ramon Voorn en vooral Taner Taktak verzuimen te vaak het duel aan te gaan, zodat de middenvelders van Zwolle regelmatig door kunnen breken.


Er valt heel wat te bespreken….

Dat wij daarvoor geen zware prijs betalen, is te danken aan de goed keepende Wintjens en aan het arbitrale trio dat een keer terecht een goal van Cecilio Lopes afkeurt wegens buitenspel en een andere keer onterecht niet fluit voor een penalty wanneer Pieter Nijs Eldridge Rojer vloert.Na de rust toont Fortuna wat meer initiatief. We proberen zelfs zo nu en dan om de tegenstander op de eigen helft onder druk te zetten. Tot serieuze kansen leidt dat echter niet.


Het wordt wat energieker

Aan de andere kant is FC Zwolle een stuk dreigender. Lopes komt vrij voor Wintjens te staan, maar onze doelman verricht een bijzonder knappe redding. Een paar minuten later is het alsnog raak. Onze volledige rechterflank staat te slapen wanneer de linksback van Zwolle oprukt. Rychlik laat zijn man gewoon lopen, Simone en Voorn zijn in geen velden of wegen te bekennen, Grabovac onderkent het gevaar te laat en dus is er alle gelegenheid voor de back om een medespeler te zoeken. Die vindt hij in de persoon van Lopes. Diens schot eindigt tegen de paal, maar de rebound is voor Rojer: 0-1.

Reijners reageert onmiddellijk door Paul Voss en Dino Peljto te brengen voor Rychlik en Taktak. Met Voss erbij staat Traore niet meer helemaal zo eenzaam en alleen en middels lange ballen weten we Zwolle zelfs een tijdje onder druk te zetten. Maar veel vernuft zit er niet in ons voetbal. We zijn dus afhankelijk van ballen die toevallig goed voor Fortuna-voeten vallen, maar helaas vallen de ballen zelden goed. En als de bal al een keer goed valt, dan loopt Simone Voorn in de weg wanneer die wilt uithalen. Niet dat wij hier willen suggereren dat Simone niet zou kunnen schieten, want het schot waarmee hij kort daarvoor Wintjens kansloos liet, was zonder meer buiten categorie en had een beter lot dan de lat verdiend.

Het offensief van Fortuna wordt naarmate het einde van de wedstrijd nadert steeds minder gevoed door geloof, hoop en liefde en drijft tenslotte alleen nog maar op wanhoop. Geen pass komt nog aan, een vrije trap gaat richting een buitenspelstaande speler, er wordt verkeerd ingegooid. Het is kortom niet om aan te zien. FC Zwolle, waar Danny Schreurs een zwakke invalbeurt kent, komt in de laatste tien minuten helemaal niet meer in de problemen. In de laatste seconde van de blessuretijd ligt onze rechterflank weer eens helemaal vrij. Invaller Beliczky schiet de voorzet vanaf links gemakkelijk binnen: 0-2. Scheidsrechter Bossen laat nog aftrappen, maar fluit meteen daarna af.


De nederlaag komt hard aan….

De spelers liggen na afloop uitgeteld op het veld en dat is niet onbegrijpelijk. Fortuna heeft een bijzonder zwakke wedstrijd gespeeld, is afgezakt naar de negentiende plaats op de ranglijst en vertoont geen enkel spoor van verbetering. Sterker nog, het lijkt eerder van kwaad tot erger te gaan.


Stof tot nadenken…

Aanstaande vrijdag staat de wedstrijd tegen FC Volendam op het programma en die moet gewonnen worden om niet verder achterop te raken. Maar in de huidige vorm en met de huidige spelopvatting is winst bijna een onmogelijkheid.


De hondstrouwe fans worden bedankt

We zitten in zwaar weer en daar zullen we niet vanzelf uitkomen.

PM