Fortuna pakt tegen het hooggeplaatste Zwolle een belangrijke overwinning. Het had in blessuretijd natuurlijk weer mis kunnen gaan, maat dat gebeurde niet. En dat verdienden de spelers wel na teleurstellende weken op en naast het veld.


29 Oktober 2004

Fortuna pakt de draad weer op tegen Zwolle

Fortuna Sittard 2 FC Zwolle 1
Doelpuntenmakers: 15. Lim-Duan 0-1; 40. Akerboom 1-1; 48. Hermans 2-1
Opstelling: Baart, Fränkel (60. T. Janssen), Akerboom, Dassen, Hermans, Zafarin (90. Reneerkens), Daemen, Op den Kamp, Meszaros, Moutawakil (69. Van Barneveld), Derksen
Toeschouwers: 3.100
Scheidsrechter: Smit;
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Gelukkig, de week zit er weer op, tijd voor Fortuna. Het is 19.40uur als we het stadion bereiken. Opvallend is dat er ook heel wat regenwormen onderweg zijn naar het stadion! We beklimmen de tribunes en tot onze verbazing constateren we dat het in Vak C behoorlijk druk is. De jeugd heeft vanavond de weg naar het stadion weten te vinden! Heeft dit iets met de herfstvacantie te maken? Maakt niet uit, iedereen die Fortuna op wat voor manier dan ook komt steunen is meer dan welkom!

We concentreren ons maar snel op de warming-up. We zien dat Laszlo Meszaros weer terug is en dat stemt tot tevredenheid. Dario Cagnazzo daarentegen is nog steeds geblesseerd en dus moet Chris Dekker opnieuw schuiven in zijn elftal. Dekker besluit Ray Fränkel nog maar eens een kans te geven. Hij mag als rechtsback gaan spelen; Joep op den Kamp zal als verdedigende middenvelder gaan fungeren. Tja, Dekker heeft Fränkel gehaald en dat zou hij niet gedaan hebben als hij geen vertrouwen in hem heeft, maar in een geel/groen shirt heeft Fränkel tot dusverre nog geen verpletterende indruk gemaakt. We zullen wel zien….

Door naar de tegenstander: FC Zwolle. Spelen er nog bekenden bij Zwolle? Mwah, Ruud Berger is de zoon van Han Berger en die was ooit trainer bij Fortuna, maar daar houdt het dan ook op! Aan Sittardse zijde is er één speler die ooit de kleuren van Zwolle verdedigde en dat is uiteraard Dirk Jan Derksen. Welke kleuren verdedigde hij namelijk niet? In het uitvak ontwaren we circa 65 Zwollenaren. Welkom!

Tijd voor de wedstrijd: Fortuna trapt af richting Noord-tribune en we zijn benieuwd of Fortuna nog steeds die aardig voetballende ploeg is, of dat de tegenslagen van de laatste weken hun sporen hebben achtergelaten. Als ze nog steeds zelfverzekerd spelen en dat uitstralen op het veld hoeven we voor niemand onder te doen. FC Zwolle top? Hou toch op, AC Milan is top, niet Zwolle. Aanpakken die handel!

Na de openingsfase kunnen we gerust zijn. Fortuna is nog steeds die ploeg die onbevangen speelt zonder complexen. Alleen moeten we constateren dat Fränkel opnieuw de zwakke schakel is aan de rechterkant. Fränkel maakt een behoorlijk ongeconcentreerde indruk. Eerlijk gezegd snap ik daar niets van. Hij komt bij FC Groningen niet aan de bak, waar hij een aflopend contract heeft. Dan krijgt hij een onverwachte kans bij Fortuna om zijn voetbalcarrière een nieuwe impuls te geven en dan wekt hij een indruk alsof het hem allemaal niet zo gek veel kan schelen. Tenminste, zo oogt het. Zwak in de opbouw en kwetsbaar in de verdediging. Tja, en de heren Dominggus Lim-Duan en Tjeerd Korf hebben al vrij snel in de gaten dat er aan onze rechterkant iets te halen valt…. Na een kwartiertje staat Fränkel te slapen als Lim-Duan aangespeeld wordt. De (je zou het niet zeggen!) geboren en getogen Zwollenaar Lim-Duan kan zomaar het strafschopgebied inlopen en Rein Baart verschalken: 0-1….


Moutawakil ziet hoe Meszaros niet kan verhinderen dat Baart gepasseerd wordt…

Tjonge, jonge wat een goedkope tegentreffer… Het kost Fortuna een minuutje of vijftien om van deze opdoffer te herstellen. In die periode krijgt FC Zwolle een paar kansen om Fortuna op een 2-0 achterstand te zetten, maar Arco Jochemsen laat twee fraaie kansen liggen. Eenmaal weigert hij een gevaarlijk indraaiende vrije trap in te koppen en een schot van 20 meter voor het doel van Baart had ook wel wat nauwkeuriger ingeschoten kunnen worden.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is namelijk dat het Sittardse herstel er weldegelijk komt. Aanjager Meszaros trekt de kar. Hij sleurt en sleurt en sleurt en krijgt de motor uiteindelijk aan de praat! En dus meldt Fortuna zich rond het half uur ook in de wedstrijd. Het karakteristieke aanvalsspel van de Fortunezen dat we in de eerste wedstrijden van deze competitie zagen, keert terug.


De gelaatsuitdrukkingen van die Zwollenaren zijn alleszeggend!!!

Het levert Fortuna een mooie kans op waarbij onze jongens Davy Zafarin vrij voor keeper Jelle ten Rouwelaar manoeuvreren. Helaas kan hij de verre hoek niet vinden. Maar het maakt niet uit, de Sittardse motor draait en die slaat in het restant van deze eerste helft ook niet meer af: FC Zwolle moet nu het Sittardse spel ondergaan. Fortuna is dus beter en Zwolle is nu aangewezen op hulp van buitenaf. En die is er zowaar ook nog: de grensrechter. Hij boort ons namelijk een waarschijnlijke penalty door de neus. Wat gebeurt er? Davy Zafarin trapt over rechts een bal scherp voor richting Derksen, maar die wordt daar gemangeld. Ik had de indruk dat scheids Smit naar de penaltystip wees, maar daarvan afzag omdat de grens met de vlag in de lucht stond. Nou, dat leek me toch een zeer dubieuze beslissing van de grens….

Twee minuten later ligt de bal wel in het net. Vrije trap voor Fortuna een metertje of 25 voor de goal. Ronald Dassen ziet hier mogelijkheden om eens vol uit te halen. Tom Daemen mag de bal een klein tikje geven en dan haalt Dassen uit, maar hij raakt de muur. De bal ketst af naar de linkerflank en daar pikt Aziz Moutawakil hem op. Hij legt vervolgens de bal perfect voor op het hoofd van Marcel Akerboom en hij kopt de bal keurig onderkant lat binnen: 1-1!!!!


Tekst overbodig, wat een schitterende actiefoto!!!

En dus krijgt Fortuna waar het ondertussen wel recht op heeft: de gelijkmaker. Was het een gelukkige treffer? We geloven er niets van, het was van A tot Z ingestudeerd, want wat deed Akerboom in het strafschopgebied als Dassen de intentie had om op doel te schieten?? Hoe dan ook, het is in ieder geval geen toeval dat Akerboom scoort. Marcel is dit seizoen één van de drijvende krachten achter Fortuna’s opmars. Hij bulkt van het zelfvertrouwen en dat is ook al eens anders geweest. Laatste keer dat Akerboom scoorde? Dat moet haast wel dat vreemde duel ooit tegen NEC zijn geweest. Zij met zijn negenen en wij met zijn elven en Jarda Simr rent in blessuretijd vrij op Ruud Hesp af om de 2-3 te scoren, wat niet lukte (Fortuna Sittard – NEC) ….

Dan staan er nog vijf minuten op de klok. Fortuna ruikt bloed en gaat opzoek naar een tweede treffer. Zafarin had vast gescoord als de grens niet opnieuw met zijn vlag had staan wapperen en nu weet ik zeker dat ie het niet bij het rechte eind had…. Hier wordt ons dus op slag van rust een zekere treffer door de neus geboord….

Ruststand: 1-1.Op die ruststand is niet zo gek veel af te dingen. Zwolle had na de openingstreffer de kans om Fortuna verder op achterstand te zetten. Zwolle liet dat na, Fortuna kwam terug in het duel en maakte verdiend gelijk. De tweede helft dan maar. Fortuna start ongewijzigd en knoopt aan bij de slotfase van de eerste helft. En zo hoort het ook. We zijn drie minuten ver als Fortuna een vrije trap krijgt op de rand van het strafschopgebied. Edwin Hermans achter de bal en dan weet je dat Dassen’s brute kracht plaats zal maken voor Hermans’ fluwelen traptechniek. Over het muurtje, krul, krul, krul en de bal zit in de hoek! Tussenstand: 2-1!!!!


Jip, Ten Rouwelaar komt mooi te laat!!!

Kijk aan, dat is nog eens een spectaculair begin van een tweede helft! Laatste keer dat Hermans voor Fortuna scoorde? Nou, dat was uit bij EHC/Norad in 2001 in het bekertoernooi. Acht minuten voor tijd krijgt Fortuna een penalty bij een 0-7 tussenstand. Hermans neemt hem, maar de keeper stopt zijn schot, de rebound is wel besteed aan Edwin (EHC/Norad – Fortuna Sittard).


Hermans kan zijn geluk niet op!

Zo, en nu? Nu mag Zwolle eens laten zien waarom zij zo hoog op de ranglijst staan. Helaas kunnen ze dat voorlopig niet echt aantonen, want Fortuna blijft de zaken goed onder controle houden. Zwolle krijgt geen millimeter ruimte om iets zinnigs op de mat te leggen en dat mogen we graag zien.Nee, op het veld gebeurt er niet zo gek veel, erbuiten wel. Er drijft ineens allerlei rook het veld op. Die rook komt van buiten het stadion en is duidelijk sfeerverhogend. Zijn het mistflarden, of toch iets anders? Tijd voor een prijsvraag. Stel het zijn geen mistflarden, wat is het dan wel?

A: De heer Horn loopt langs het stadion en er komt nog steeds stoom uit zijn oren;

B: Op het stadhuis heeft iemand de doofpot omtrent de ongeoorloofde toestemming aan Geilen om zijn pand aan Leeuwenborg te verhuren geopend;

C: De heer Geilen drijft in zijn eigen beerput en slaagt erin de putdeksel van de put te duwen.


Geweldige sfeerbeelden in het W&P Stadion!!

Na een kwartiertje voetbal heeft Dekker genoeg gezien van Frankel. Alhoewel onze Surinamer zich wel wat herstelde van zijn zwakke optreden in de openingsfase van dit duel, blijft het toch problematisch. Thomas Janssen mag komen laten zien dat hij het beter kan. Op het veld gebeurt nog steeds niet zo gek veel. Zwolle wil wel, maar echt gevaarlijk voor de goal van Baart wil het maar niet worden. Weer 10 minuten later valt Moutawakil geblesseerd uit en komt Joos van Barneveld erin. Aha, kijk eens aan wie we daar hebben: Joos van Barneveld! Na maanden blessureleed is ie dan eindelijk terug. Goed om hem weer te zien!


Hier heeft Joos dus vast maanden naar uitgezien!

We zitten dus in de laatste twintig minuten. Zwolle gaat nu alles op alles zetten om de gelijkmaker nog te forceren en dus krijg je het klassieke spelletje. Wij verdedigen en counteren; zij aanvallen en ruimte weggeven achterin. Tja, en dan kunnen er twee dingen gebeuren. We bezwijken onder de druk; of we beslissen de handel op de counter. Oh ja, en dan is er nog optie drie: er gebeurt niets, ook daar tekenen we voor! Hmm, spannend wordt het in ieder geval. Fortuna krijgt een serie kansen, waarvan we er drie uitlichten. De eerste is voor Zafarin die vanuit een moeilijke hoek de bal richting doel schiet. Ten Rouwelaar is al geklopt, maar de bal zeilt net naast de verre paal. De tweede is voor Derksen die op aangeven van Zafarin een einde kan maken aan de moordende onzekerheid. Maar helaas, Derksen mist de scherpte. Niet zo vreemd overigens als je 80 minuten hebt lopen beulen zoals hij deed. De derde kans is voor Van Barneveld. Tja, en als er iemand is die je een treffer gunt…. Helaas, zijn mooie schuiver gaat via de vingertoppen van Ten Rouwelaar naast.

Alle Fortuna aanvallen lopen overigens via Zafarin, die weliswaar steenkapot zit, maar zo nu en dan wel laat zien waarom hij gehaald is. Toch moet het nog beter kunnen.


Zafarin houdt een paar Zwollenaren bezig

Aan de andere kant komt Fortuna onder zware druk. Vier man aan Sittardse zijde houden ons in de race. Uiteraard Akerboom en Dassen, maar ook dat ventje dat als verdedigende middenvelder staat geposteerd: Op den Kamp. Het is verbazingwekkend hoe hij daar staat te spelen, zo diep in de tweede helft. Waar haalt hij de kracht vandaan om zeker tienmaal in de slotfase een duel aan te gaan dat hij tienmaal wint????


Joep houdt Fortuna in het zadel!!

En wie is die vierde dan? Nou, dat is Baart. Oké, ook vandaag ziet het er een paar keer slecht uit wat ie doet, maar hij heeft ook twee of drie reddingen die er mogen zijn! Zo houdt hij vlak voor tijd Mauro Almeida van een treffer af die ik al geteld had…. Als Bert Zuurman dan nog een bal in het zijnet heeft gejaagd kunnen we door naar de blessuretijd. Drie minuten op het bord en de spanning op de tribune stijgt nu naar het kookpunt. Het zal toch niet, hè?? Oh ja, nog even een tip voor de ballenjongetjes. Als Fortuna voorstaat, zitten we niet te wachten op snelle spelhervattingen. Oké, elke bal die in je richting komt kapot steken hoeft ook niet, maar de bal in rap tempo teruggeven aan de tegenstander is het andere uiterste….

Dekker besluit Jordi Reneerkens nog in te brengen voor Zafarin. Zafarin gaat nog met zijn rug naar de zijlijn staan, zodat het lijkt alsof hij niet gezien heeft dat hij gewisseld gaat worden en dat is prima. Het scheelt weer een paar seconden. De tijd tikt langzaam weg, heel langzaam, maar als Almeida dan in het strafschopgebied een wel heel domme overtreding maakt in de derde minuut van de blessuretijd weet je het wel als Fortuna supporter!

Uittrappen en affluiten: de buit is binnen!!! En zo wint Fortuna dus weer eens een wedstrijd. Keihard werken en geloven in jezelf. Dat zijn de ingrediënten voor deze zege. De spelers krijgen hun welverdiende applaus en voldaan verlaten we het stadion, iets wat de regenwormen ook doen!