Naam: Marcel Akerboom
Geboortedatum:
28-10-1981
Geboorteplaats:
Leiden
Vertegenwoordigende elftallen: Nederlands Elftal onder 14 t/m 18 en nu onder 19. Dit is een nieuwe categorie. Met deze groep hoopt Marcel deel te nemen aan het WK voor junioren in Argentinië dat eind juni zal plaatsvinden. Enkele bekende namen uit deze leeftijdscategorie zijn: Van der Vaart (Ajax) en Knol (Vitesse). Zij spelen momenteel in een hogere leeftijdscategorie, maar worden straks aan de selectie van het WK toegevoegd.

Staat van Dienst (tot 13-04-2001):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-1993 Noordwijk (jeugd) ??
1993-2000 Ajax (jeugd) ??
2000-…. Fortuna Sittard Duut, Thijssen 13 0
Totaal 13 0

 

Op welke plaats(en) in het elftal kun je uit de voeten?

“In het centrum van de verdediging. Bij Noordwijk heb ik ook als spits gespeeld, maar toen ik bij Ajax kwam, werd ik centraal achterin gezet en ik ben daar eigenlijk blijven staan.”

Wat zijn je sterke en minder sterke punten?

“Aanvallend koppen, passen met mijn linkerbeen en het wenden en keren kan beter. Mijn sterke punten zijn dat ik een goed overzicht heb en goed ben in de organisatie.”

Wat zijn je hobby’s?

“Als ik tijd heb, ga ik nog geregeld terug naar Noordwijk. Daarnaast heb ik een vriendin en we gaan vaker samen naar de film. Ik heb ook al een aantal keren gegolft, maar dat wil nog niet echt opschieten. Voor het overige ben ik vooral met voetbal bezig.”

Eerste gedachte bij Fortuna op je 15e

“Op die leeftijd had ik nog nooit over Fortuna gedacht en al zeker niet dat ik er later terecht zou komen. Ik wilde toen gewoon voetballen en natuurlijk wel met het idee om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Hoe komt het dat er zoveel bekende spelers afkomstig zijn uit Noordwijk of er hebben gespeeld, voordat zij prof werden?

“Ik zou het niet weten. Waarschijnlijk speelt het wel een rol dat Noordwijk in de Hoofdklasse speelt, zodat het dan makkelijker wordt om de stap naar het betaalde voetbal te zetten. Bovendien spelen er ook nog een behoorlijk aantal andere clubs uit de regio in de Hoofdklasse, zoals Lisse, Katwijk en Ter Leede.”

Hoe ben je bij Ajax gekomen?

“Dat is eigenlijk gekomen doordat ik bij een selectie zat uit de regio Leiden. Er kwamen wel eens mensen van Ajax kijken en ik werd toen uitgenodigd om mee te trainen en een wedstrijdje te spelen en vervolgens mocht ik blijven. Ik was toen 12 of 13 jaar. Ik dacht dat ik toen door Ton Pronk ben gescout.”

Kun je iets vertellen over je opleiding bij Ajax?

“Ik heb er een leuke tijd gehad en een heleboel geleerd en gewerkt met bekende namen als John van ‘t Schip, Jan Olde Riekerink en Dirk de Groot. In mijn laatste jaar bij de A-junioren heb ik ook nog mediatraining gehad.”

Louis van Gaal (bij Ajax en als bondscoach)

“Toen ik bij Ajax speelde, was hij trainer van het eerste. Op zich heb ik dus niet met hem gewerkt. Nu dus wel bij Oranje onder 19. Hij gaat ook mee naar Argentinië en we hebben al een aantal trainingen van hem gehad. Hij volgt alles heel intensief en let op de kleinste dingetjes tijdens de training.”

Waarom ben je van Ajax naar Fortuna gegaan?

“Bij Ajax zou ik doorstromen naar het tweede elftal en in de meeste gevallen duurt dat dan nog twee jaar en dan moet je alsnog de stap naar het eerste maken. Bij Fortuna zou ik meer mogelijkheden hebben om aan spelen toe te komen en bovendien is het een aardige gelegenheid om ervaring op te doen in de eredivisie. Daarnaast staat Fortuna er ook om bekend dat men er jonge spelers een kans durft te geven.”

Welke zijn de belangrijkste cultuurverschillen tussen Ajax en Fortuna?

“De sfeer is hier gemoedelijker, terwijl er bij Ajax altijd gepresteerd moest worden, wat overigens niet erg is, maar het is toch anders. De mensen gaan hier anders met elkaar om.”

Wat is jouw toekomst bij Fortuna?

“Ik hoop uiteraard zo snel mogelijk een basisplaats te krijgen.”

Wat gebeurt er voor jou persoonlijk als Fortuna onverhoopt mocht degraderen?

“Ik zou het niet direct kunnen zeggen. In principe zou ik wel willen blijven. Ik ben niet voor niets hier naartoe gekomen en wil hier iets neerzetten. Ik hoop hier een aantal jaren op een behoorlijk niveau te kunnen spelen en dan als het enigszins mogelijk is een stapje hogerop te gaan.”

Wat heb jij geleerd van ervaren collega’s als Roest en Volmer?

“Dat zijn vooral kleine dingetjes, bijvoorbeeld hoe ik mij moet opstellen tijdens een wedstrijd.”

Wat vind jij van Frans Thijssen?

“Ik heb vooral van hem geleerd om alles zo positief mogelijk te benaderen en er steeds weer voor te gaan.”

Wat vind jij van de omgang van de spelers van Fortuna met de supporters?

“Dat zou wel beter kunnen. Er zijn overigens wel binnen Fortuna duidelijke afspraken gemaakt over de omgang met supporters. Er staat bijvoorbeeld gepland welke spelers na een thuiswedstrijd naar het supportershome gaan. Ik vind het geen probleem om naar de supporters toe te gaan en een praatje met de mensen te maken. Het gaat natuurlijk wel gemakkelijker na een overwinning dan na een nederlaag, want dan baal je zelf natuurlijk ook verschrikkelijk.”

Wat verwacht jij van het WK junioren in Argentinië?

“Als ik bij de definitieve groep zit, ik denk het overigens van wel, is het natuurlijk een erg mooie ervaring om daar te kunnen spelen. Mocht mijn deelname in het gedrang komen door eventueel de nacompetitie, dan kies ik vanzelfsprekend voor Fortuna.”

Vind jij dat profvoetballers een bevoorrechte positie innemen t.o.v. andere sporters?

“Ik denk van wel, hoewel het toch moeilijk te zeggen is. Ik weet niet hoe bijvoorbeeld de begeleiding bij andere takken van sport is, maar in het voetbal is het perfect geregeld. In dat opzicht kun je zeggen dat voetballers een bevoorrechte positie innemen.”

Topsport en doping

“Als je als topsporter doping gebruikt, hou je jezelf toch voor de gek. Mocht ik van de dokter iets voorgeschreven krijgen, dan zou ik vooraf toch even informeren of het geoorloofd is. Daarnaast ben ik nog nooit naar een dopingcontrole hoeven te gaan.”

Wat wil jij na je carrière op maatschappelijk gebied gaan doen?

“Pfoe, daar heb ik nog niet over nagedacht en hopelijk duurt dat ook nog lang, want ik sta nog maar aan het begin van mijn carrière. Ik heb mijn mavo-diploma en momenteel ben ik bezig met een cursus Engels en straks wil ook nog een horeca-opleiding gaan volgen. Ik zie het wel zitten om in Noordwijk een zaak aan het strand te hebben, bijvoorbeeld een restaurant. Maar dat zeg ik nu en over 5 of 6 jaar wil ik misschien een andere richting uit. Momenteel trekt dat idee van een horecagelegenheid in de nabijheid van het strand mij wel.”

Welk recent nieuwsbericht houd je het meest bezig?

“Momenteel het gebeuren rond MKZ, je ontkomt er niet aan.”

Heb jij een internetaansluiting?

“Nog niet, maar het komt er wel aan, want ik ben bezig met een computer.”

Wat vond jij van dit interview?

“Prima hoor!”

Wij van Fortuna Online hopen dat onze bezoekers dat ook vinden en wij wensen Marcel veel succes met Fortuna en het Oranje onder 19.

HD