Naam: Samir el Gaaouiri
Geboortedatum: 28-05-1984
Geboorteplaats: Weert

 

 

 

 

Staat van Dienst (tot 21-04-2004):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-2001 Fortuna Sittard (jeugd)
2001-…. Fortuna Sittard Verel, De Koning 49 4
Totaal 49 4

Je bent na Harry Gommans de tweede speler uit de eigen jeugdopleiding van wie dit seizoen duidelijk werd dat hij de club zou verlaten. Fortuna staat bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding en gaat daar ook prat op. Als jij naar jouw tijd in de jeugd kijkt, wat zijn dan jouw herinneringen?

“Ik heb hier een fantastische tijd in de jeugd gehad. Heel veel jongens zien komen en gaan. En als je dan kijkt naar het Nederlands Elftal onder 19 jaar, waar ik met veel jongens van Ajax, PSV en Feyenoord heb gespeeld, dan merk je toch dat de opleiding bij Fortuna niet veel minder zwaar is geweest. Ik ben dan ook trots dat ik vanuit de jeugdopleiding het eerste elftal heb gehaald, zeker omdat ik in de B-jeugd een tijdje op de bank heb gezeten en zoals gezegd er een heleboel jongens zijn afgevallen. Al met al heb ik het heel goed naar mijn zin gehad, met veel leuke jongens gespeeld, veel gedold, soms wel eens te veel. En het mooiste is dat ik met een aantal jongens vanuit de jeugd in het eerste heb gespeeld. Harry, Prince, Dario, Tommie Daemen.”

Je maakte als 17-jarige je debuut in het eerste in de Eredivisie. Wat zijn je herinneringen aan die tijd?

“Met debuut was wel mooi. Dat was thuis tegen RKC en toen ik erin kwam, was het 0-4. Uiteindelijk werd het nog 1-4 en ik ben toch wel met een glimlach op het veld gestapt en speelde best aardig, het was een mooi debuut.”

Hoewel je in Nederland geboren bent, had je ook voor de Marokkaanse nationale ploeg kunnen kiezen. Waarom heb jij gekozen om voor Nederland uit te komen?

“Wacht even, dat is niet geheel correct. Dat verhaal is inderdaad ooit in de wereld gekomen, maar ik heb nooit iets van de Marokkaanse bond vernomen, geen brief, niets. Toen ik van de KNVB een uitnodiging kreeg voor een jeugdelftal, heb ik inderdaad even getwijfeld, omdat ik dacht dat ik ook iets zou horen vanuit Marokko, maar dat kwam dus niet. Hoewel Marokko toch mijn vaderland is, was de keuze toch niet moeilijk om voor Nederland te kiezen. Ik ben hier ook geboren en wilde me hier ook bewijzen. Temeer ook, omdat veel clubs niet echt geïnteresseerd meer zijn in Afrikaanse spelers die voor hun vaderland interlands spelen, omdat die ook veel weg zijn en je moet ook een beetje aan je toekomst denken. Ik heb twee jaar gespeeld voor Nederland onder 18 en 19, dat was top. Wat je daar meemaakt, qua reizen, apparatuur, ook wel financieel.”

Hoewel er toch wel wat van je verwacht werd, je was immers jeugdinternational, kreeg je vorig seizoen aanvankelijk niet zo veel speeltijd. Hoe ben je daarmee omgegaan?

“Het is nooit leuk als je niet veel speelt, maar je moet eerst naar jezelf kijken. Ik heb altijd mijn best gedaan op de training, dus daar lag het niet aan. Waar het wel aan ligt, hoor je eigenlijk toch nooit. Ik weet wel zeker dat sommige spelers de voorkeur kregen, terwijl zij dat niet verdienden. Ik heb dat ook tegen De Koning gezegd. Maar als speler uit de eigen jeugd heb je toch altijd wel een streepje achter. Sommige spelers hadden krediet, maar waar ze dat vandaan haalden, is voor mij een vraag. Nogmaals, ik heb dat ook tegen Hans de Koning gezegd, ik vond dat niet reëel.”

De technische staf heeft jou op diverse plaatsen laten spelen. Waar speel je zelf het liefst?

“Als linksbuiten, maar dan moeten we wel aanvallend spelen. Dus dat ik dan geen uitgesproken verdedigende rol erbij heb, want hoewel dat verbeterd is, ligt het me gewoon niet.”

Je bent een aanvaller pur sang, wat vind je het belangrijkste: scoren of een assist geven?

“Maakt me niet zoveel uit, allebei lekker.”

In de eerste competitiehelft draaide je op een gegeven moment niet goed. Bovendien kreeg je vooral gele kaarten voor spelbederf, waardoor je veel kritiek kreeg. Op zich ook terecht, omdat het een aanvaller niet zo vaak overkomt. Er moet echter een reden zijn, waarom je in je fout verviel. Wat was dat volgens jou?

“Irritatie. Als je weer eens een wedstrijd met 2-0 of 3-0 achterstaat, dan ga je je overal aan ergeren en dan overkwam mij dat soort dingen, spelers aan het shirt vastpakken onder de ogen van de scheidsrechter. Irritatie hoort erbij, maar het mag inderdaad niet te ver gaan.”

Tijdens de winterstop kreeg je te horen dat je mocht vertrekken, volgens de media zelfs per direct als een club zich zou melden. Was deze berichtgeving terecht?

“Ja, dat klopt.”

In de media werd gemeld dat Charlton Athletic concrete interesse had getoond. In hoevere klopt dit?

“Ze hadden me een paar keer zien spelen bij Fortuna en bij het Nederlands Elftal onder 19. Je moet dan nog wel veel bijleren, om daar mee te kunnen, maar ze vonden dat ik wel de potentie had. En dat werd concreet, toen ik transfervrij werd. Fortuna kwam toen alsnog met een bedrag dat Charlton voor opleidingskosten moest vergoeden. Een belachelijk bedrag zelfs, 450.000 euro, ik weet echt niet waar dat vandaan komt.”

Wie heeft bepaald dat jij mocht vertrekken?

“Ik dacht dat Fred van Barneveld en Willy Dullens dat tegen mijn zaakwaarnemer (Sjoerd Postema, HD) hebben gezegd. Ik had een gesprek aangevraagd en kreeg toen te horen dat de optie in mijn contract zou worden gelicht. Drie dagen later wilde Fortuna een spoedgesprek en ik kreeg te horen dat de optie niet werd gelicht. Sterker nog, als ik een club zou vinden, mocht ik vertrekken.”

Via teletekst vernamen we dat je naar FC Utrecht gaat m.i.v. volgend seizoen. Je zou Fortuna hiervan niet op de hoogte hebben gesteld. Voetbal International plakte hier zelfs het etiket “stiekem” op. Is dit terecht volgens jou?

“Ach, ja, zo kun je het zien. Maar ik zie het als: een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Ik heb in de winterstop keurig aan het management gemeld welke clubs me wilden hebben en toen zijn ze met dat geldbedrag gekomen, mede ook omdat Geert weg zou gaan en daardoor weinig linksbenige spelers overbleven. Ik weet hoe het hier gaat, daarom heb ik het op deze manier gespeeld.”

We hebben de laatste tijd een aantal malen contact gehad. Je komt, ondanks alle commotie rondom je transfer, niet over als een speler die het gezien heeft bij Fortuna.

“Ja, maar ik wil altijd goed spelen voor de supporters. En natuurlijk ook voor mezelf, de trainers, de elftalbegeleider, de spelersgroep, de fysiotherapeut. Kortom voor de mensen die het goed met me voorhebben. Ik wil trouwens ook nog kwijt dat mijn vertrek niets met geld te maken heeft. Ik weet dat er in de media verhalen hebben gestaan over te dure opties in de contracten van spelers voor Fortuna, maar die in mijn contract was echt niet veel meer dan mijn huidige salaris. Dat mogen de supporters dan ook best weten.”

Wat voor persoon is Samir el Gaaouiri buiten het voetbal?

“Hahaha, dat moet je maar aan anderen vragen. Mwoh, niet echt rustig ofzo, valt wel mee. Ik kan best een klier zijn.”

Maatschappelijk gezien ondergaat Nederland een verrechtsing, waarbij vaak met de vinger naar allochtonen wordt gewezen. Hoe voel jij je daarbij als jongen met een allochtone achtergrond?

“Het is altijd naar als je hoort als er weer iets op het gebied van racisme is gebeurd, maar ik vind dat ik door mijn positie als voetballer juist een voorbeeldfunctie moet bekleden. Het goede voorbeeld geven dus.”

Kun je kort reageren op de volgende onderwerpen:

a. Nederland

‘Leuk land, maar wel koud.”

b. Marokko

“Warm, maar als je het vergelijkt met Nederland, geen organisatie.”

c. Hadji en Chippo

“Goeie voetballers.”

d. Aziz Doufikar

“Oei, wie is dat?” (Na enige uitleg) “Ach natuurlijk, ik wist dat er bij Fortuna een speler is geweest die Aziz heette, maar zijn achternaam kende ik niet meer.”

e. Dave van den Bergh

“Goeie speler, straks een concurrent.”

f. Prince

“Samen met Dario mijn beste vriend bij de club. We trekken veel samen op. Toffe jongens. Goeie jongens.”

g. FC Utrecht

“Superclub, supersupporters. En misschien een heel mooi opstapje.”

h. Fortuna

“Al met al toch een hele mooie club. Ik heb er mijn kans gekregen, mooie wedstrijden gespeeld, niet altijd even goed, maar toch met veel plezier.”

Wat zou je ten slotte nog aan de supporters kwijt willen?

“Ik heb het altijd al gezegd, veel fantastische mensen. Vorig seizoen stonden we helemaal onderaan, het was 4 graden onder nul en toch kwam 2.500 mensen kijken. Petje af, kenmerkend. Daar wil je ook voor spelen, ik vergeet dat nooit.”

Harald Didderen