Naam: Ronald Dassen
Geboortedatum: 22-08-1975
Geboorteplaats: Stein

 

 

 

 

Staat van Dienst (tot 22-03-2007):

Periode Club Trainers Wedstrijden Doelpunten
….-1994 De Ster, Fortuna Sittard (jeugd)
1994-1999 Fortuna Sittard Verbeek, Van Marwijk 16 1
1998-2000 Helmond Sport Coolen 44 7
2000-2001 Fortuna Sittard Duut 1 0
2000-2004 Helmond Sport Coolen, Van Dijk 85 4
2004-…. Fortuna Sittard Dekker, Korver 81 4
Totaal 227 16

Je draait nu 12 jaar mee in het betaald voetbal en bent daarmee op Fuat Usta na de meest ervaren speler bij Fortuna. Wat heeft 12 jaar betaald voetbal jou gebracht?

“Heel veel plezier, heel veel ups, maar ook heel veel downs. Ik heb in mijn voetbalbestaan alles zo’n beetje meegemaakt. Ik heb met Fortuna het kampioenschap in de Eerste Divisie behaald en met Helmond Sport gestreden om het kampioenschap en periodetitels. Maar ook de andere kant, toen ik hier terug kwam. Maar eigenlijk pas sinds dit seizoen maken we een sportieve vooruitgang mee. Maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik terug ben gekeerd bij Fortuna. Mijn motto is ook “What doesn’t kill you, makes you stronger”. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik overal over kan meepraten.”

In het kampioensseizoen 1994-1995 maakte jij je debuut, misschien wel niet toevallig ook als rechtsback. Op dat moment hield je mister Fortuna, René Maessen, zelfs uit het elftal. Wat betekende dat voor jou?

“Er was in ieder geval iets aan de hand, wat exact weet ik ook niet meer, het kan zijn dat René geblesseerd was. Volgens mij was dat uit bij FC Den Bosch. Ik speelde toen zelfs centraal, ik meen tegen Stefan Jansen. En je debuut maken is natuurlijk altijd iets heel bijzonders.”

Zowel onder Pim Verbeek als Bert van Marwijk ben je nooit helemaal doorgebroken. Dat gold eigenlijk ook voor een hele boel jongens, zoals bijvoorbeeld Ivo Pfennings, André van der Zander en Bart Meulenberg. Wat was hiervan de oorzaak?

“Nou, het is sowieso niet makkelijk om als speler uit de eigen jeugd door te breken op eredivisieniveau. Vaak komen andere spelers van buitenaf voor jouw positie en die verdienen dan ook nog eens aanzienlijk meer, dus spelen ze vaak ook wel. Uiteindelijk heb ik in samenspraak met Fortuna dan ook besloten om verhuurd te mogen worden, opdat ik zo aan meer speeltijd zou komen en mezelf zodoende ook beter kon ontwikkelen. En voor mij is dat goed gelukt bij Helmond Sport.”

Als ik tegen jou zeg Fortuna-Willem II, wat zegt jou dat?

“Dat was in de eredivisie. Ik speelde tegen Joonas Kolkka en die had toen net getekend bij PSV, dat was toen hot news. Ik speelde een goede wedstrijd met als bekroning ook nog een prachtig doelpunt, ik kon het zelf ook maar moeilijk bevatten op dat moment.”

Uiteindelijk heb je – op dat moment – min of meer noodgedwongen een stap terug gezet door bij Helmond Sport te gaan spelen. Daar groeide je uit tot een vaste waarde. Uiteindelijk koos je er toch voor om terug te keren op het oude nest. Was het voor jou geen stap in het donker, gezien de financiële situatie bij Fortuna?

“Jawel, maar dat de financiële situatie zo slecht zou zijn, is mij natuurlijk niet vooraf gezegd. Ik denk ook dat de mensen dat zelf ook niet wisten, want er vielen in die tijd wekelijks een paar lijken uit de kast. Voor alle betrokkenen en ook de supporters was dat een heel moeilijke tijd. Maar ik vind dat je er zeker mentaal sterker uit komt. Je krijgt een hoop negatieve publiciteit als club en wij als spelers hebben we zelfs een keer drie maanden op ons salaris moeten wachten. De VVCS adviseerde ons zelfs om faillissement aan te vragen, maar we hebben besloten het niet zo ver te laten komen, omdat we dat niet als een oplossing zagen voor geen enkele van de partijen. We zijn doorgegaan en het is uiteindelijk gelukt om te overleven als club, maar dat wordt vaak ook weer snel vergeten als het weer iets beter gaat.”

Je terugkeer bij Fortuna verliep in sportief opzicht ook niet echt gladjes. Ook Ronald Dassen deelde als speler mee in malaise. Hoe ging jij met deze sportieve teleurstelling om?

“Zeer moeilijk. Want als profvoetballer wil je gewoon iedere wedstrijd winnen en het is zo enorm frustrerend als het niet lukt en je weet dat je meer kan brengen. Op de trainingen lukken dingen dan wel die je tijdens een wedstrijd volledig de mist in ziet gaan en ook dat helpt niet echt.”

Je bent met name vorig en dit seizoen voor een aantal supporters een soort zondebok geweest. Ook dat kan je moeilijk zijn ontgaan. Persoonlijk vond ik dat allemaal te ver gaan en ik heb dat ook een aantal keren aangegeven. Dassen mocht dan slecht spelen, maar nam wel altijd zijn verantwoordelijkheid. Ik denk hierbij aan de blokkade van de parkeergarage na FC Dordrecht uit, waar je zelf ontbrak wegens een schorsing, maar waar je samen met Willem-Jan Thijssen als eerste aanwezig was om met de supporters te praten. Ook dit soort dingen en gedrag van supporters ten opzichte van jou als speler moet jou hebben geraakt.

“Absoluut! Zoals ik net al zei, wordt op zo’n moment door bepaalde supporters heel snel vergeten dat je de club toch in leven hebt gehouden, door het advies van de VVCS niet op te volgen en geen faillissement aan te vragen. Maar dan nog vind ik dat er in Nederland een heel andere voetbalcultuur heerst dan bijvoorbeeld in Duitsland. Ik heb het er vaker met Jürgen Heinrichs over. Die jongen staat ook versteld van welke verwensingen spelers naar hun hoofd krijgen geslingerd door de eigen supporters. In Duitsland is dat niet zo erg en daar staan de supporters gewoon de volledige wedstrijd achter hun spelers. Van mij mogen die mensen die dat soort extreme dingen roepen ook lekker thuis blijven of ergens anders gaan kijken waar ze kunnen kankeren. We gaan er niet beter van voetballen. Je wilt soms ook niet weten wat je als speler naar je hoofd krijgt geslingerd.”

Met name na de winterstop ben je er toch weer aardig bovenop gekomen, met als apotheose je schitterende doelpunt tegen RBC. Ronald Dassen werd ook weer uitbundig toegejuicht door het publiek, het had iets van een Ruud Kool-achtige come back. Voelde dit voor jou als een soort bevrijding?

“Voor mij persoonlijk wel. Ik heb er op de trainingen en tijdens de wedstrijden altijd met volle inzet alles aan gedaan en dan is het leuk als zoiets komt. Leuke vergelijking overigens met Ruud Kool, hahahaha.”

Over vrije trappen gesproken: Hoe neem je het beste een vrije trap? Onze webmaster in den verre is bijvoorbeeld nog steeds lyrisch als de naam Paul Janssen ter tafel komt.

“Ja, hoe neem je een perfecte vrije trap? Een perfecte vrij trap is voor mij eentje die erin gaat, al is het bijvoorbeeld via een vies rollertje. Die tegen RBC was natuurlijk qua uitvoering perfect, want de doelman zag hem veel te laat en had er nooit aan kunnen komen. Op die manier heb ik er ook bij Helmond Sport wel een paar ingetrapt. Bij mij is het een soort van alles of niks: Of hij gaat erin, maar hij kan ook zomaar het stadion uitvliegen. Je kan erop trainen om het gevoel te krijgen hoe je zo’n bal moet raken. En als het goed is, merk je ook zodra je de bal raakt dat hij erin gaat. De laatste tijd train ik er niet meer op, vroeger heb ik er echt dagelijks een kwartier tot twintig minuten op getraind. Het grote verschil met een wedstrijd is vooral de druk. En ik schiet ze vlak en hard, dan kan een keeper ook minder snel reageren. Nee, niet met effect, want voor mezelf heb ik dan het gevoel dat het niet hard genoeg gaat. Mark Burke schoot ze vroeger bijvoorbeeld geplaatst en met veel effect en altijd binnen de palen, maar die had vaak ook te weinig snelheid in zijn schot. Dan kan een keeper dus wel tijdig en relatief makkelijk reageren.”

Jouw contract loopt na dit seizoen af. Je hebt al aangegeven nog een aantal jaren als speler te willen doorgaan. Wil je na je actieve loopbaan ook nog verder in het betaald voetbal?

“Dat zou voor mij ideaal zijn. Op de vrije dinsdagmiddag begeleid ik nu samen met techniektrainer Jan Janssen het scholenproject en aansluitend train ik samen met John Taihuttu de B-jeugd en dat bevalt mij heel goed. Inmiddels ben ik ook in het bezit van de diploma’s Oefenmeester 2 en 3. Het mooie is dat je je ei erin kwijt kunt en door je ervaring die jongens ook iets kan bijbrengen.”

Fortuna heeft dit seizoen een aantal sprongen vooruit gemaakt in sportief opzicht, zeker na de winterstop. Ineens wordt er door supporters en in de pers gerept over een mogelijke periodetitel. Ik vind dat nogal voorbarig. Waar staat Fortuna momenteel volgens jou?

“Ach ja, we moeten het inderdaad gewoon van wedstrijd tot wedstrijd gaan bekijken. Wie zijn wij nou om over een periodetitel te gaan roepen? We moeten gewoon iedere wedstrijd er maximaal voor gaan en dan komen de punten ook vanzelf. Maar een periodetitel is nu nog voorbarig. Momenteel kunnen we van iedere tegenstander winnen, maar ook verliezen. Dus ook van ploegen zoals bijvoorbeeld RBC. Vooral dat kunnen winnen is erg belangrijk en de laatste tijd hebben we de stijgende lijn te pakken en hopelijk houden we dat ook vol. Maar laten we alsjeblieft nuchter blijven.”

Na dit seizoen stopt Frans Körver naar het zich laat aanzien definitief als trainer, maar hij blijft behouden voor de club. In welke functie heeft hij volgens jou daarbij de meeste waarde?

“Nou, ik heb vooral op mentaal vlak veel van hem geleerd. Maar wat ik heb begrepen zou hij zich met scouting en analyseren gaan bezighouden, iets in die geest dan ook. Maar op mentaal vlak is hij de beste, dus daar zou hij zeker nog een hoop kunnen betekenen. Ik weet echter niet exact wat de club van plan is.”

Wat vind je van de stelling “net als voetbal is God overal”?

“Ik ben niet zo gelovig, hoewel ik wel katholiek ben opgevoed. Ja, en tegenwoordig klopt de volgorde zoals in de stelling ook wel. Met dien verstande dat voetbal voor mij toch nog iets tastbaars is en God vooral abstract. Voetbal is mijn leven en ik denk dat dat voor heel veel mensen zo is, ook voor supporters. God is iets ontastbaars, maar dat kan voetbal ook wel eens zijn, hahahahaha.”

Tot slot: Wat is jouw favoriete club en tenue?

“Klinkt misschien afgezaagd, maar ik denk hierbij vooral aan clubs als Barcelona, Manchester United en Real Madrid. Vooral het tenue van Madrid vind ik erg mooi. Nee, niet dat van Roda, hahahahaha.”

TMD