Willy Dullens, oud-speler van FSC en jarenlang betrokken bij Fortuna Sittard als technisch adviseur, is vandaag overleden.

Dullens begint zijn spelersloopbaan bij RKVV Almania, de ploeg uit zijn geboortewijk Broeksittard. Hij maakt er al snel indruk. Zoveel indruk dat hij bij Almania de bijnaam Wilkes (naar Faas Wilkes) verwerft.

In de zomer van 1963, stapt Dullens over naar eerstedivisionist RKSV Sittardia. Sittardia betaalt een transfersom van 3000 gulden aan Almania voor de diensten van de topscorer van de derde (amateur)klasse. Het zal een prima investering blijken.

In zijn eerste seizoen breekt Dullens meteen door. De achttienjarige Dullens en Frans Guns laten elk achttien competitietreffers aantekenen. Dat aanvallende geweld is menige club in de eerste divisie te machtig met een afgetekend kampioenschap als gevolg.

Het is, na de promotie in het seizoen 1958/59, de tweede promotie van Sittardia naar de eredivisie. Het kampioenschap heeft als bijkomend voordeel dat Sittardia het nieuwe stadion De Baandert mag inwijden als eredivisionist.

Sittardia neemt ook Willy’s broer Louis Dullens over van Almania, maar een succes wordt Willy’s kennismaking met de eredivisie niet. Ondanks vijf doelpunten van Willy Dullens, zal Sittardia degraderen.


Willy en Louis Dullens tegen Ajax [fotocollectie Anefo]

Terug in de eerste divisie in het seizoen 1965/66 komt Dullens tot volledige wasdom. Sittardia zal opnieuw kampioen spelen. Dullens is de spelmaker van het elftal (en scoort ook nog zevenmaal).

In oktober 1965 levert het Dullens een oproep op voor Jong Oranje. De Deense leeftijdsgenoten weten niet wat hun overkomt, want Dullens is de ster van het veld. Jong Oranje wint met 2-0.

Zijn optreden in die interland en bij Sittardia vallen in de smaak van bondscoach Georg Kessler. Kessler, die in Sittard opgroeide en nog voor Sittardsche Boys speelde (voorloper van RKSV Sittardia), laat Dullens debuteren voor het A-elftal van Nederland op 17 april 1966 tegen België in een oefeninterland in De Kuip.

Het is de 100ste interland van Nederland en Dullens is, samen met Piet Keizer, de uitblinker aan Nederlandse zijde, dat met 3-1 wint.

Een maand later (11 mei) speelt Dullens zijn tweede (oefen)interland op Hampden Park in Glasgow. Ook zijn tweede interland wint Dullens. De Schotten buigen op eigen veld met 0-3.

Een dikke week later volgt de kers op de taart voor Willy Dullens. Hij wordt, note bene als eerstedivisiespeler, uitgeroepen tot speler van het jaar in Nederland. Hij laat Eddy Pieters Graafland (Feijenoord), Piet Keizer en Johan Cruijff (beiden Ajax) achter zich.

De trofee krijgt hij in Amsterdam uitgereikt door die andere Sittardse grootheid: Toon Hermans.


Sittardse grootheden in 1966: Hermans en Dullens [fotocollectie Anefo]

Helaas moet de meest ingrijpende gebeurtenis in het (voetbal)leven van Willy Dullens in 1966 nog komen. Op zondag 7 augustus speelt Sittardia een oefenduel tegen Vitesse in Arnhem.

Een duel om niks, maar vlak na rust slaat het noodlot toe. Vitesse-keeper Frans De Munck (oud-Fortuna ’54) stopt een penalty van Willy Dullens.

Dullens wil zich revancheren, maar komt even later in al zijn ijver in botsing met Vitesse-speler Bart van Ingen. Dullens verlaat het veld met last aan zijn knie.

De aard van de knieblessure is niet meteen duidelijk en dus start Dullens in het seizoen 1966/67 met Sittardia in de eredivisie. Hij zal in het najaar van 1966 ook nog twee interlands spelen: verlies tegen Tsjechoslowakije en winst op Denemarken (twee EK-kwalificatieduels).

Zonder de medische begeleiding die we nu kennen, gaat Dullens verder, waardoor de schade aan zijn knie almaar erger wordt. Het zal niet meer goed komen.

Sittardia overleeft desondanks het seizoen 1966/67 in de eredivisie. Degradeert in het seizoen 1967/68, maar blijft behouden voor de eredivisie vanwege de fusie met Fortuna ’54 tot FSC.

Op 8 december 1968 speelt Willy Dullens zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal uit bij AZ voor FSC. Willy Dullens moet dus op 23-jarige leeftijd afscheid nemen. Het wordt 1-1 via een treffer van zijn broer Louis.

In totaal speelde Willy Dullens veertien eredivisieduels (plus een bekerduel) voor FSC, de voorloper van het huidige Fortuna Sittard.

De waardering voor Dullens en de ontgoocheling vanwege zijn blessure is zo groot, dat Ajax op 5 augustus 1969 een benefietduel speelt voor Willy Dullens. 60.000 Toeschouwers bevolken het Olympisch Stadion in Amsterdam om Ajax tegen Alemannia Aachen te zien spelen. Met de opbrengst van het duel start Dullens een maatschappelijke carrière als kapper.


Dullens bedankt het publiek in het Olympisch Stadion [fotocollectie Anefo]

Echter, Dullens gaat zwaar gebukt onder het voortijdige einde van zijn voetbalcarrière, waardoor hij zich ook jaren niet laat zien bij Fortuna Sittard.

Aan de start van het seizoen 2001/02 komt daar verandering in. Algemeen directeur Theo Mommers haalt Dullens terug bij de club. Dullens wordt technisch adviseur. Samen met technisch directeur Fred van Barneveld stelt hij de selectie samen.

De adviezen van Dullens liegen er niet om. Als een speler (of trainer) er niets van kan, dan gaat Dullens dat niet verbloemen.

Zo herinneren we ons nog een keer (het zal in de zomer van 2003 zijn geweest) dat we (Fortuna Online) op het trainingscomplex rondliepen en het kantoor van Willy Dullens binnenliepen.

Dullens was altijd in voor een praatje, maar als hij je vroeg eerst de deur dicht te doen zodat de gang niet mee kon luisteren, wist je dat er iemand gefileerd zou worden. We gaan geen namen noemen.

Zijn periode als technisch adviseur bij Fortuna eindigt in september 2009. Fortuna is zojuist langs de rand van de afgrond gescheerd, maar blijkt, als de rookwolken zijn opgetrokken, warempel nog te bestaan. Een plek voor Willy Dullens is er evenwel niet.

Hij vertrekt naar VVV Venlo, waar hij technisch adviseur wordt.

In 2013 keert hij, op verzoek van algemeen directeur Martin Masset, opnieuw terug in Sittard als technisch adviseur. Die functie vervult hij tot de zomer van 2018.

Dat betekent niet dat Willy Dullens bij Fortuna verdwijnt. In tegendeel, Dullens blijft de club op de voet volgen.

Meest recentelijk nog verricht hij hand-en-spandiensten voor Fortuna memories, waarvoor Fortuna dementerende ouderen uitnodigt om naar het Fortuna Sittard Stadion te komen om voetbalherinneringen op te halen.


Dullens en Football Memories

Twee jaar geleden bleek Willy Dullens zelf ook Alzheimer te hebben. Die ziekte is hem vandaag fataal geworden.

Fortuna Sittard verliest in Dullens een ambassadeur met nationale uitstraling.

Willy Dullens is 79 jaar oud geworden. We wensen zijn nabestaanden en vrienden (en dat zijn er veel bij Fortuna Sittard) sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.