2-2 Uit bij Willem II, dat is niet slecht, maar ja?? Nou de kop is eraf, vorige week thuis tegen AZ heb ik moeten missen, maar de eerste uitwedstrijd van het seizoen in Tilburg heb ik wel gezien.


21 Augustus 1999

Fortuna kan een 2-0 voorsprong niet over de streep trekken

Willem II 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 37. Kool 0-1; 47. Gerritsen 0-2; 60. Bombarda 1-2; 90. Bombarda 2-2
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Krijgsman (72. Gesthuizen), Volmer (39. Kiekens), Kool, Gerritsen (90. Tychon), Hamming, Paciorek.
Toeschouwers: 13.500
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Zegrean, Hermans, Kool, Gerritsen
Rood (Fortuna): –

Om 17.15uur vertrokken twee bussen richting Tilburg met in ons kielzog nog een redelijk grote groep mensen die op eigen gelegenheid gingen.

In totaal waren er zo’n 200 supporters aanwezig. En dat is voor Sittardse begrippen best wel aardig. In de bus was al goed te merken dat de desolate vertoning tegen AZ vorige week zijn sporen had na gelaten. Weinigen verwachtten een goed resultaat tegen Willem II. Ik hoorde zelfs mensen praten over schade beperken. Toch is daar eigenlijk geen aanleiding voor, want in Tilburg spelen wij meestal vrij goed en kunnen we het Willem II vaak erg lastig maken.

Dit in tegenstelling tot wedstrijden tussen Fortuna en Willem II in Sittard, waarin we meestal 90 minuten achter de tricolores aan moeten draven. Waarom dit verschil bestaat tussen spelen in Sittard of Tilburg is mij nog steeds niet duidelijk.

Ruim een half uur voor de wedstrijd kwamen we aan in het gemeentelijk sportpark te Tilburg. Ruim op tijd arriveren in Tilburg heeft een nadeel en een voordeel. Het nadeel is dat je naar de onvermijdelijke Guus Meeuwis, de deurzakkers en nog meer van die shit moet luisteren. Het voordeel is natuurlijk dat er tijd genoeg is om de plaatselijke snackafdeling eens goed onder de loep te nemen. In vergelijking tot vorig jaar is er weinig veranderd in Tilburg. Weinig keus (boordje worst) maar wel verantwoord eetbaar. Daar geen klagen over dus.

Daarna was er nog tijd om te zien hoe alle successupporters van Willem II hun plekje opzochten. Willem II heeft namelijk zijn stadion geheel uitverkocht en het was het thuisdebuut van Willem II zaterdagavond. Dus al die horden successupporters kwamen voor het eerst. Het was een heel gedoe voor ze om hun plaats te vinden.

Was wel leuk om te zien dat de supporters (pa met de kids) die naast ons vak kwamen zitten een beetje schrokken. Ze realiseerden zich blijkbaar nu pas dat ze een seizoenskaart hadden genomen direct naast het uitvak (dat had Willem II er blijkbaar niet bij gezegd toen ze die kaart kochten!!). Nu is dat niet echt een probleem als Fortuna op bezoek komt, maar als het schorriemorrie van Feyenoord komt lijkt me dat die brave burgervadertjes toch liever ergens anders zouden willen zitten (het is natuurlijk opvoedkundig niet goed als zoonlief die keurig opgevoed is in een beschermd milieu ineens geconfronteerd wordt met het uitschot van deze maatschappij, of zoiets…)!!!

Dan nog even iets over ome Co. Die vent weet alles beter en doet dus alles anders. Zo ook de warming-up. Een vast onderdeel van die warming-up is het gezamenlijk sprintjes trekken van links naar rechts over de eigen speelhelft. Ik heb nog nooit gezien dat daar een betaald voetbalclub van afwijkt. Maar niet ome Co, want die weet het beter. Bij Willem II trekken ze geen sprintjes van links naar rechts, nee daar doen ze dat van de goal naar de middenlijn (ook de keeper moet daar trouwens aan meedoen). Daar zal wel een of andere psychologische redenatie achter zitten die ome Co gevonden heeft in een gin sen boekje. Zeer irritant die vent maar ja zolang hij succes heeft kan ik er tandenknarsend niks van zeggen…..

Tot zover het geleuter vooraf, de opstelling was gewijzigd op één plaats. Gesthuizen eruit en Krijgsman erin op rechts. Het heeft een tijdje geduurd maar zelfs Van Marwijk is nu opgevallen dat de toegevoegde waarde van Gesthuizen ongeveer nul is.

Het begin van de wedstrijd was een beetje rommelig waarbij Willem II het betere van het spel had. De kansen in het eerste half uur waren netjes verdeeld over beide ploegen. Zij speelden zich enkele mooie kansen uit (Schulp schiet hopeloos naast, Valk dwingt Van Zwam tot een mooie redding), maar wij kregen ook kansen. Drie om precies te zijn, alle drie na gepruts achterin bij Willem II.

De eerste was voor Gerritsen. De linksback van Willem II wil uitverdedigen maar schiet tegen Zegrean aan, de bal caramboleert voor de voeten van Gerritsen die helemaal vrij vijf meter voor de goal kan uithalen. En wat doet ie, hij schiet op de lat (idioot, die moet erin!!!!).

De rebound komt voor de voeten van Zegrean en die schiet ineens rakelings naast. Ook die had er wel in gemogen maar was toch duidelijk lastiger dan de kans van Gerritsen.

De derde kans was opnieuw voor Gerritsen, nu een mooie voorzet van Kool die hij er toch wel in had mogen koppen, maar hij raakt de bal compleet verkeerd op zijn hoofd.

Tot dan toe speelde Fortuna gewoon goed, vertrouwd verzorgd voetbal. En alle doemverhalen over kwaliteitsverlies ten opzichte van vorig jaar en weet ik wat nog meer konden naar de prullenbak. Op het half uur moest Volmer eruit (geblesseerd??) en kwam Kiekens erin. En ik denk dat Volmer zich langzamerhand zorgen moet gaan maken, want die Kiekens speelde een bere partij. In ieder geval een heel stuk beter dan Volmer.

De eerstvolgende blunder van Willem II wordt dan gelukkig wel bestraft. Kool krijgt een vrije doorgang en die mist niet. Keihard met zijn linker in de lange hoek. Mampaey kansloos. 1-0 Voor bij de rust en daarmee mocht Willem II niet mopperen.

De tweede helft begint spetterend met een fantastische goal van Gerritsen na een mooie combinatie waarbij Krijgsman en Kool waren betrokken. 2-0 Voor dus en daar hadden de successupporters in Tilburg natuurlijk helemaal geen rekening mee gehouden (volgens mij zijn het gewoon overlopers van NAC die daar de tribunes vullen). Het lijkt wel theaterpubliek. Ik heb ze 90 minuten lang niet gehoord (ja behalve twee keer toen er beschaafd geklapt werd…).

Na de 2-0 werd de druk almaar groter op ons doel en nadat Van Zwam al een paar serieuze reddingen had moeten maken gebeurde het onvermijdelijke. Bombarda scoorde 2-1 na een uur spelen. Dat gaf de Tilburgse burger blijkbaar moet want ze zetten er nog een tandje bovenop. Ik heb geloof ik een minuutje of tien met mijn handen voor mijn ogen gezeten want ik kon het niet meer aanzien.

Toch viel de gelijkmaker niet, sterker nog er kwamen ineens weer geslaagde counters van ons. Hamming kreeg twee (moeilijke kansen) die een Hamming in topvorm benut had en Paciorek draaide achteloos een vrije trap van een metertje of 30 op de lat (zijn ze bij Feyenoord stekeblind, zo iemand verkoop je niet, die verhuur je!!).

Gaat er één van die kansen in dan is het 3-1 en is Willem II KO. Nu gebeurt dat niet en dan loop je altijd het risico dat je tegen een gelijkmaker aanloopt, ondanks het feit dat het stormoffensief van Willem II al lang en breed voorbij was. Ze hebben namelijk Bombarda voorin lopen en die kan zomaar uit het niks scoren. En dat deed dat rund dan ook in de laatste minuut. Een mooie goal dat moet gezegd maar wel verdomde zuur voor ons.

Het restant van de wedstrijd heb ik niet meer gezien omdat ik verslagen naar de grond heb zitten turen…….

Na afloop in de bus krijg je dan van die opmerkingen: Als iemand je van tevoren zou zeggen dat het 2-2 zou worden zou je daar voren tekenen! Natuurlijk dat klopt maar daar koop je toch verdomde weinig voor als je een minuut voor tijd 2-1 voor staat.

Tot overmaat van ramp stond er ook nog een file voor Eindhoven dus werd het nog laat ook. Maar ach wie maalt daar om als er een schijnbaar onuitputtelijke voorraad brandbier aanwezig is!