Nederlaag 21 is een feit. Er zullen er vast nog vier volgen, want uitzicht op beter is er niet. Willem II was de volgende die daar zonder al te veel moeite van kon profiteren.


6 April 2001

Fortuna verliest voor de zesde maal op rij

Willem II 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 27. Sektioui 1-0; 62. Sektioui 2-0; 83. Sektioui 3-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Volmer (66. Akerboom), Hermans, Landerl, Meszaros (76. Van Dieren), Haeldermans, Rook (64. Krijgsman), Hamming, Gerritsen.
Toeschouwers: 13.300
Scheidsrechter: Van der Hilst
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Op deze zonnige zaterdagmiddag halen we het toch maar weer in ons hoofd om naar Tilburg te reizen om ons cluppie te steunen in deze barre tijden. Een bus vol malloten heeft er dus weer zin in!

Toch is het niet helemaal ouwe jongens krentebrood, want er zitten zeker een stuk of tien onbekende gezichten in de bus. Nou ja, eens moet je je debuut als uitsupporter natuurlijk maken, maar vandaag? Is dit de meest voor de handliggende dag om te debuteren??

Hoe dan ook, Speedy trapt flink op het gaspedaal met als gevolg dat we binnen anderhalf uur in Tilburg zijn. En in die anderhalf uur is er eigenlijk nauwelijks iets gebeurd.

Gauw door naar het stadion dus. We nemen er het gratis programmaboekje bij en gaan opzoek naar de gebruikelijke onzin die er in dat soort boekjes over onze club wordt gespuit. Maar dat valt vandaag niet mee, dit is een keurig boekje.

We zijn vooral te spreken over de volgende passage: “Nu het eredivisiedoek voor Fortuna Sittard op moment van schrijven zo goed als gevallen is, lijken er voor de sympathieke club uit de westelijke mijnstreek moeilijke tijden aan te breken”.

En dan gaat het niet over die open deur die wordt opengetrapt (ja, ja het wordt moeilijk!!) maar om de aanduiding “westelijke mijnstreek” in plaats van het gebruikelijke “Limburg”.

Die Tilburgers hebben toch maar mooi in de gaten dat een Limburger niet bestaat! Wij zijn “Westelijke Mijnstreek to da bone”. In Tilburg snappen ze dat, nu de Fortuna speaker nog…

En als we het boekje uit hebben, knort onze maag. Tijd voor de voorlaatste Goodyear test. Vorig jaar werden we opgescheept met dat afschuwelijke broodje worst, bestaande uit 90% vet en 10% meel. Eens kijken wat er nu voorhanden is? Goeie genade, er is in Tilburg nog steeds niets anders te krijgen dan dit smerige worstje…

De Goodyear commissie trekt zich terug voor intern beraad. Een van de leden weigert categorisch dit worstje te verorberen (niet toevallig degene die vorig jaar een dag op de Wc doorbracht na nuttiging van dit worstje). Gelukkig is de Goodyear commissie groot genoeg om toch een representatieve test te kunnen uitvoeren. Het oordeel is matig, maar niet zo slecht als vorig jaar. Willem II boekt dus enige progressie, maar het houdt niet over…

De warming up is begonnen en we zien dat Koning/Koek slechts één wijziging hebben doorgevoerd. Mischa Rook vervangt de geblesseerde Claudio. Rook speelt als linkshalf en dus wisselt Landerl van vleugel. Voor de rest geen wijzigingen en dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden. De verwerpelijke wedstrijdinstelling van Gerritsen blijft dus onbestraft. Sterker nog, we constateren ook dat Krijgsman weer gewoon op de bank mag plaats nemen. Hoe vaak mag die man er met de pet naar gooien, voordat hij definitief naar een bijveldje wordt verwezen voor zijn trainingen?

Meneertje Van der Hilst zal de wedstrijd leiden en het is voor het eerst dat hij überhaupt een wedstrijd in de eredivisie fluit. Een ombesproken blad dus.

We zitten nu vlak voor aanvang van de wedstrijd en we zien dat er nog 30 Fortunezen op eigen gelegenheid zijn gekomen. 80 Fortunezen dus in het uitvak! Dat is al meer dan in Nijmegen dus de wedstrijd kan beginnen.

Na een minuutje of vijf is al weer duidelijk waar deze wedstrijd naartoe moet. Net zoals de meeste tegenstanders van de laatste weken heeft ook Willem II gemeend zich vandaag een snipperdag te kunnen veroorloven onder het motto “ook op halve kracht moet Fortuna te verslaan zijn”. En tja, iedere Fortuna supporter die de laatste weken de ondergang heeft aanschouwd, kan de Tilburgers geen ongelijk geven….

Gevolg van die Tilburgse desinteresse is wel dat wij weer mee mogen doen in deze wedstrijd. En een beetje eredivisieploeg had Willem II al binnen tien minuten op een 2-0 achterstand gezet. Maar ja, wij staan niet voor niets onderaan. Van de “druk” op het Tilburgse doel onthouden we twee momenten. We moteren een schot van Rook van een metertje of zeven voor de goal. Rook schiet rakelings naast. Ehh, rakelings naast de cornervlag wel te verstaan, want zijn schot eindigt een slordige veertig meter naast het doel: ingooi voor Willem II…

Het tweede moment komt op het conto van Gerritsen. Meneer heeft weer geen zin om terug te lopen na een afgeslagen aanval. Bewoog hij zich vorige week nog voort als een dressuurpaard, vandaag beweegt hij helemaal niet meer. Hij blijft gewoon een tiental seconden staan in het strafschopgebied van Willem II om dan in dat verschrikkelijk trage tempo dat we van hem gewend zijn naar de middenlijn te sjokken. Consequentie: een minuut lang spelen we zonder aanspeelpunt, omdat Gerritsen buitenspel loopt. Een bijdehande supporter merkt op dat Gerritsen helemaal niet buitenspel staat, want hij neemt geen deel aan het spel. Daar zit natuurlijk ook weer wat in!

Twee momenten dus die typerend zijn voor dit seizoen. Rook personificeert gebrek aan kwaliteit, Gerritsen is de verpersoonlijking van een gebrek aan mentaliteit. Dat eerste is voor een fan erg, maar wel te accepteren. Als onze spitsen elke kans die ze krijgen zouden benutten, zouden ze niet lang in Sittard rondlopen. Dat is nu eenmaal het lot van een kleine club als de onze.

Maar dat tweede is een doodzonde. Dat afschuwelijke gedrag van Gerritsen is gewoon een klap in het gezicht van elke supporter die hier in het uitvak staat. En Koning/Koek? Koning/Koek doen er niks aan…

Nou ja, het is dan ook niet vreemd dat de gifpijlen van de Fortunafans zich richten op Gerritsen. De boodschap leek me duidelijk.

De wedstrijd gaat rustig verder. De eerste de beste aanval van Willem II eindigt op de lat boven Hesp. Bombarda was de verantwoordelijke. Vreemd eigenlijk, want gebruikelijk gaat de eerste de beste aanval van de tegenpartij erin…


Op dat ene moment na had Dirkx Bombarda in zijn broekzak

Aan de andere kant krijgt Gerritsen nog een mooie kans. Het schot is hard, maar te onzuiver om De Vlieger te verrassen. Dan krijgen we het keerpunt in de wedstrijd, want na zo’n 25 minuten maakt Hesp een achteraf beslissende fout. Hij gaat een duel aan met Ceesay en die moet geblesseerd het veld verlaten. Ene Tarik Sektioui is zijn vervanger en dat hebben we geweten. Hij staat koud op het veld (met handschoenen overigens terwijl Stijn de Stofzuiger ze niet draagt en sterker nog met korte mouwtjes speelt!!) en scoort: 1-0.

Dat zal dan wel het einde van de wedstrijd zijn. Voor het eerst horen we wat geluid op de Tilburgse tribunes. Wat een stilte ook vandaag weer! Willem II krijgt zijn voorsprong dus cadeau van ons, maar voelt zich niet geroepen om in het restant van de eerste helft nog iets zinnigs op de mat te brengen. Wij ook niet, dus we halen de ruststand met een 1-0 achterstand.

In de rust zien we dat Willem II de speelhelft waarop de Tilburgers moeten gaan aanvallen in de tweede helft besproeit. De andere helft wordt niet besproeid en dus staat niets een reglementaire 3-0 zege voor Fortuna meer in de weg. Willem II zorgt doelbewust voor verschillende omstandigheden op het veld en dat kan nooit de bedoeling zijn. Maar iets zegt me dat we ook dit gaan verliezen…


Deze foto kan Fortuna als bewijsmateriaal aanvoeren!

Tweede helft dan en Willem II speelt nu iets energieker. Er ontstaat voor ons nu ook wat ruimte achter de Tilburgse defensie en dus wordt het duel er wat leuker op. Nou ja, daar was ook niet veel voor nodig natuurlijk. En zoals dat dit seizoen alt
ijd gaat met een tegenstander die zich een beetje inspant, die wordt rijkelijk beloond.


Landerl maakt gebruik van de ruimte!

De bal wordt voorgezet van rechts, maar dat zou eigenlijk geen probleem mogen zijn, want Sektioui staat tussen Dirkx, Volmer en Emeran in. En toch kan die Tilburger ongehinderd inkoppen. Het blijft fascinerend: vrij staan terwijl je niet vrijstaat. Het kan alleen maar in Sittard: 2-0.


Alles kan in onze defensie…

Toch is dat nog niet einde wedstrijd, want wij krijgen een aantal kleine kansjes en één grote. En die grote is voor Hamming. Gerritsen bezorgt hem een vrije doorgang richting De Vlieger. Hamming doet alles goed, behalve het schot, want dat eindigt op de paal…

Tja, we hebben teveel respect voor Hamming om hem te gaan bekritiseren, maar met soort ballen heeft een Hamming-in-vorm geen moeite.


Hamming kan het niet geloven…

Nou ja, als zelfs Hamming niet gaat scoren, dan zal het wel helemaal niet meer gebeuren. Om volstrekt onduidelijk redenen brengt Koning dan Krijgsman in het veld, nota bene de laatste figuur die we nog in het geel/groen willen zien. Verder komt Akerboom Volmer (geblesseerd?) nog aflossen.

Willem II is nu duidelijk de betere ploeg en wil het publiek nog wat bieden. Het hoogtepunt van de avond komt op naam van Landzaat. Een mooie omhaal eindigt prachtig in het net, maar een of andere vlaggenist gooit (onterecht?) roet in het eten.

De derde Tilburgse treffer komt er overigens toch nog en opnieuw is het Sektioui die scoort. Nu middels een mooie schuiver, die Hesp kansloos laat: 3-0. Daarna krijgen we nog wat (misplaatste) gallery play van Willem II, die uiteraard niks oplevert. Eindstand: 3-0.

De meeste spelers komen nog naar ons vak om ons te bedanken voor de steun en dat is het dan.

Terug in de bus is duidelijk dat komend weekend de definitieve beslissing valt. Als we de eerstvolgende wedstrijd namelijk verliezen is het afgelopen. En als je ons elftal aan de slag ziet, weet je dat de eerstvolgende nederlaag synoniem is aan de eerstvolgende wedstrijd.

Twee weken geleden was de situatie moeilijk, vorige week zorgelijk, nu is de situatie alarmerend…

Enfin, de busreis verloopt voorspoedig, de pilsjes smaken goed en rond 23.00uur zijn we weer terug in Sittard. De avond eindigt overigens met een of andere aangeschoten figuur die mij een pen met de tekst “Prins Crit de Eerste uit Spaubeek” in mijn handen stopt. Hoe dat zover heeft kunnen komen weet ik ook niet meer. Maar ja, er is wel meer waarbij ik me afvraag: “hoe heeft het in hemelsnaam zover kunnen komen?”.