Het is dinsdag 1 augustus, over exact tien dagen staat de eerste competitiewedstrijd tegen FC Zwolle op het programma. De serie gespeelde oefenwedstrijden werd gebruikt om spelers te testen, automatismen erin te brengen en om wedstrijdritme op te doen. Vanavond treffen we, op papier, de zwaarste tegenstander van de voorbereiding, namelijk Willem II. Een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe we ervoor staan.


1 Augustus 2006

Fortuna verrast Willem II

Willem II 1 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 10. Taiwo 0-1; 15. Taiwo 0-2; 21. Kerekes 1-2
Opstelling: Christianen,Dassen (77. S. Güvenc), Voigt (68. Marquez), Paridaans, Van Driel, Bouhadan (70. Hermans), Simone, El Hammouchi, Van Barneveld (70. Garritsen), Olondo (78. Grabovac), Taiwo (58. E. Güvenc)
Toeschouwers: 900
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Gisteren lazen we in de krant dat trainer Frans Körver af wil stappen van het gewenste 4-3-3 systeem aangezien er geen echte rechtsbuiten in de selectie rondloopt. In mijn ogen niet geheel terecht, daar Bouhadan die rol best zou kunnen invullen. Maar goed, ook met een 4-4-2 systeem kan behoorlijk aanvallend gespeeld worden, dus echt reden tot onrust is er niet. De laatste serieuze oefenwedstrijd brengt ons naar het Pierre Massy-sportpark aan de rand van Roermond. Normaal speelt RFC hier haar wedstrijden, maar vandaag treedt Fortuna hier aan tegen eredivisionist Willem II.

Körver begint (vermoedelijk) in de opstelling die hij ook tegen FC Zwolle in het veld zal gaan brengen. Christianen lijkt de strijd met Thijssen te hebben gewonnen. Achterin krijgt Dassen de voorkeur op rechtsback en is Paridaans een zekerheid in het centrum. Mels van Driel speelt linksback en daarmee lijkt Edwin Hermans gedoemd tot de reservebank. Centraal rechts is er nog een plekje vrij. Joep op den Kamp kreeg de laatste wedstrijden hier de kans, maar vandaag speelt Daniel Voigt (o.a. ex-De Graafschap en ex-Helmond Sport) op zijn positie.

Op het middenveld heeft El Hammouchi zijn draai aardig gevonden. Zijn enorme werklust zal Körver goed doen en vandaag begint hij dan ook in de basis. Joos van Barneveld krijgt eveneens veel krediet van Körver, hij is de nieuwe aanvoerder en speelt centraal aanvallend. Bouhadan wordt door Körver niet gezien als rechtsbuiten, maar als rechtshalf mag hij het vandaag toch proberen. Meest opvallend op het middenveld is vooralsnog dat Koen Garritsen zijn basisplaats kwijt lijkt aan Angelo Simone. Garritsen oogt ietwat te zwaar en niet topfit. Gifkikker en stofzuiger Simone lijkt Korver momenteel meer aan te spreken.

Voorin kan men uiteraard niet om Taiwo heen. Samen met Olondo vormt hij het spitsenkoppel. Door terug te vallen op het 4-4-2 systeem krijgen Taiwo en Olondo voorin meer ruimte. Voor mijn gevoel werkt dit beter dan wanneer er met drie spitsen wordt gespeeld en ieder zijn vaste plek heeft.

Willem II begint met een groot aantal reservespelers. Dit pakt voor de Tilburgers niet zo best uit, want na een kwartier spelen staat het al 2-0 voor Fortuna. Eerst kopt Taiwo een strakke voorzet van Dassen binnen. Even later mag diezelfde Taiwo alleen op keeper Sengier af. Zijn inzet belandt op de benen van de goalie, maar in tweede instantie kopt Taiwo beheerst de 2-0 binnen. Willem II schrikt wakker en probeert het spel richting Sittardse helft te verleggen. Na 21 minuten resulteert dit in de 2-1. Na voorbereidend werk van Hadouir schiet de Hongaar Kerekes onberispelijk binnen.

De rest van de eerste helft speelt zich voornamelijk af op het middenveld. Aan Sittardse kant zit dat middenveld vandaag degelijk in elkaar. Van Barneveld is rustig aan de bal en strooit met leuke passes. Bouhadan houdt op rechts constant een man bezig en de mannetjesputters El Hammouchi en Simone knappen veel nuttig werk op en veroveren veel ballen. De achterhoede speelt ook attent en voorin zorgen Taiwo en Olondo voor het nodige gevaar. Wat Fortuna betreft dus een ruime voldoende voor de eerste helft die terecht wordt afgesloten met een 2-1 voorsprong.

In de tweede helft lukt het Fortuna door hard te blijven werken om Willem II van de gelijkmaker af te houden. Wel zijn de Tilburgers enkele keren erg dichtbij. Voigt tikt een terugspeelbal van 25 meter langs de uitkomende Christianen. Gelukkig belandt de bal op de paal en kan Christianen de bal alsnog in zijn handen pakken. Willem II krijgt meer corners en die blijken gevaarlijk. De lange Kerekes zorgt voor gevaar en kopt rakelings naast. Even later schiet Hadouir een vrije trap van ver op de bovenkant van de lat.

Beide teams wisselen volop waardoor de automatismen langzaam verdwijnen. Mede door de aanhoudende buien wordt het nu een slijtageslag die gepaard gaat met veel overtredingen. Scheidsrechter Van Boekel houdt de kaarten in eerste instantie op zak, maar tegen het eind van de wedstrijd verliest hij hierdoor het grip op de spelers. De overtredingen volgen elkaar in rap tempo op en de irritatie tussen de spelers groeit. Assou-Ekotto van Willem II en Mels van Driel zoeken elkaar enkele keren op. Uiteindelijk leidt dit tot het eerste massale opstootje, waarbij er van beide kanten wordt geduwd en getrokken. Als even later de Portugese proefspeler Marquez een stevige sliding maakt op een Tilburgse aanvaller, slaat de vlam opnieuw in de pan. Met nog drie minuten op de klok maakt Van Boekel een eind aan de wedstrijd.

Fortuna wint dus op vechtlust van Willem II. En ook al speelden de Tilburgers niet in hun sterkste opstelling, dit doet niets af aan de collectieve prestatie van Fortuna. Met veel strijd en bij vlagen zeer aardig voetbal, geven de groen-gelen de aanwezige fans goede moed voor de start van het nieuwe seizoen. Dat de overwinning gepaard gaat met enkele opstootjes en vele overtredingen (overigens van beide zijden), zal de fans waarschijnlijk worst wezen. Hoe vaak verloren we de afgelopen seizoenen niet op strijd, lef of brutaliteit? Hopelijk is deze wedstrijd een voorteken van het ‘nieuwe’ Fortuna. In dat geval ziet de sportieve toekomst er weer wat rooskleuriger uit.