De helft van het tweeluik in het Paasweekend zit erop. Met de nodige moeite werd in het Tilburgse Koning Willem II Stadion een punt voor de poorten van de hel weggesleept; het maximaal haalbare. Maandag staat die andere loodzware wedstrijd op het programma tegen kampioenskandidaat nummer één: FC Zwolle…


6 april 2012

Miraculeuze remise in Tilburg

Willem II 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 12. Podevijn 1-0, 25. Van Zaanen 1-1.
Opstelling: Wintjens; Ricksen, Usta, Dreesen, Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs (76. Wagemakers), Hoesen, Van Zaanen.
Toeschouwers: 13.250
Scheidsrechter: Braamhaar.
Geel (Fortuna): –

Vandaag is een speciale dag. Na een ongekende reeks zonder verliespartijen mag Fortuna aantreden tegen een rechtstreekse concurrent voor een ticket voor de nacompetitie. Na de winstpartij tegen het marginale Veendam (hetgeen wij tot voor kort evenzeer waren!) leken de kaarten voor het uitvak in het Koning Willem II Stadion niet aan te slepen.

Ook werd de verkoopavond, maandag jongstleden in het supportershome, drukbezocht. Uiteindelijk gingen er ruim 530 kaarten over de toonbank, een ongekend aantal voor Jupiler League begrippen. Toegegeven, voor velen is dit pas de eerste maal dat ze naar Tilburg mogen, daar waar de oudere supporters onder ons al één of meerdere keren Tilburg in competitieverband hebben aangedaan. Maar dan nog; het is een mooi aantal.

Zonder al te zeer terug te grijpen naar tijden die ver in het verleden liggen, ben ik toch eens in mijn kaartenmapje gaan kijken en kwam erachter dat de laatste maal dat we tegen Willem II speelden vandaag exact 10 jaar geleden is. Op 6 april 2002 verloor Fortuna kansloos van ‘De Tricolores’ door een hattrick van Tarik Sektioui. Zijn er nog andere dingen die me te binnen schieten als ik terugdenk aan die Tilburgse lenteavond in april? Nauwelijks, al vrees ik dat het chronische gebrek aan wedstrijdinstelling bij Dennis Gerritsen en Dennis Krijgsman nooit helemaal uit mijn geheugen zal verdwijnen. Dit zal me wel op een reprimande van de voorvechter van de DKS komen te staan; soit.

Toch wil ik nog even refereren aan onderstaande passage. Destijds waren we er al van overtuigd dat ‘Sporting Limburg’ een dood paard was (en nog altijd is!):

Gauw door naar het stadion dus. We nemen er het gratis programmaboekje bij en gaan opzoek naar de gebruikelijke onzin die er in dat soort boekjes over onze club wordt gespuit. Maar dat valt vandaag niet tegen, dit is een keurig boekje.

We zijn vooral te spreken over de volgende passage: “Nu het eredivisiedoek voor Fortuna Sittard op moment van schrijven zo goed als gevallen is, lijken er voor de sympathieke club uit de Westelijke Mijnstreek moeilijke tijden aan te breken”.
En dan gaat het niet over die open deur die wordt opengetrapt (ja, ja het wordt moeilijk!!) maar om de aanduiding “Westelijke Mijnstreek” in plaats van het gebruikelijke “Limburg”.
Die Tilburgers hebben toch maar mooi in de gaten dat een Limburger niet bestaat! Wij zijn “Westelijke Mijnstreek to da bone”. In Tilburg snappen ze dat, nu de Fortuna speaker nog…

Met de wetenschap dat we 10 jaar geleden behoorlijk werden afgedroogd ontsnap ik vrijdagmiddag aan de alles verzwelgende kantoorjungle welke mij al enkele weken in haar greep houdt. Een keelontsteking in combinatie met een lichte verhoging werkt dan ook niet mee om je te ontdoen van dit ‘zwarte beest’.

Tijdens het wegwerken van een Italiaanse maaltijd, welke ik steevast nuttig voorafgaand een uitwedstrijd, blader ik door het fanzine OLAS dat wordt uitgebracht door enkele supporters rondom West Ham United. Dit souvenir dat Ralf me verleden week heeft meegenomen neem ik graag tot me. Wat me opvalt is dat de supporters vinden dat de club totaal niet goed wordt bestuurd en keer op keer verkeerde keuzes maakt. Vooral Karren Brady, de Martine Hafkamp van West Ham, moet het ontgelden.

Hoe groot kan het contrast zijn met Fortuna? Misschien wordt die club in de ogen van velen evenmin goed bestuurd, maar de sfeer rondom de club is 100 % gedraaid ten opzichte van een paar maanden geleden. Vandaar dat er meer dan 530 supporters een kaart hebben gekocht voor vanavond. Velen gaan met de auto, maar een behoorlijk aantal reist per luxe touringcar.

Rond 17.20 uur rijden dan ook één dubbeldekker en twee verlengde bussen de Milaanstraat op. De goede luim is terug onder de supporters en glimlachend stapt iedereen aan boord. Dat is met uitzondering van Eppo Sr. Dit heerschap zit misschien nog met de wintertijd in zijn hoofd, want hij is enkele minuten te laat. Omdat het vandaag Goede Vrijdag is, worden hem deze zonden rap vergeven en met slechts een paar minuten vertraging zet de karavaan zich in beweging.

Omdat we vandaag met drie bussen reizen heeft de SV Nao Veure een beroep moeten doen op enkele vrijwilligers om de rol van buscoördinator op zich te nemen. Daardoor acteren we vandaag met een onuitgegeven bezetting van de achterste rijen in de bus, al kwijten de vervangers zich uitstekend van hun taak! Complimenti.

Voorlopig reisdoel is tankstation ‘Kriekampen’ dat langs de A58 ligt, de autosnelweg van Eindhoven richting Tilburg. Voor de mensen die gebruik maken van de autocombi is dat de pleisterplaats om in het bezit te komen van een toegangsbewijs.

Bij aankomst zien we dat het al behoorlijk druk is. Druk? We rijden door een erehaag van groengele Fortuna-fans! Nadat we uitstappen worden enkele strijdliederen ingezet en zal iedere aanwezige wel in de gaten hebben dat Fortuna ergens in de buurt speelt.


Mooie Parijs-Dakar brommers

Nadat de eerste auto’s al koers zetten richting Tilburg en de motoragenten het licht op groen hebben gezet mogen ook de bussen vertrekken. Ons wacht nog een kleine reis van ongeveer 20 minuten, maar een korte file zorgt ervoor dat we rond 19.30 aan de achterzijde van het Koning Willem II Stadion arriveren.

De parking staat al goed vol, maar dat is nog niets vergeleken met hetgeen we meemaken ná de match. Na een grondige fouillering betreden we de eerste trappen van het trappenhuis dat ons toegang zal verschaffen tot het uitvak. We zijn nog een paar meter verwijderd van de plek waar we exact 10 jaar geleden ook stonden en onze 21e competitienederlaag leden. Toen waren er 80 fans present, vandaag een pak meer.


Drukke boel op de parking!

De stemming zit er bij beide kampen al goed in en dat zal deels komen door de stampende beats van Underworld’s ‘Born Slippy’.

Op het veld warmen beide ploegen zich op terwijl ruim 13.000 toeschouwers vol verwachting de tribunes bevolken. Vandaag lijkt het wel weer Eredivisie, de competitie waar beide clubs zo graag in zouden willen acteren en een competitie waarin beide clubs ooit een flinke partij meebliezen.

Kijkend naar de opstelling zien we dat Tiny Ruijs in zijn Yellow Green Army twee wijzigingen heeft doorgevoerd. Op het middenveld heeft Adnan Secerovic zijn plekje moeten aftaan. Timothy Dreesen is zijn vervanger en neemt de plek centraal achteraan over van Yoann de Boer. Hij schuift dan weer door naar het middenveld. Joeri Schroyen neemt de plek van Kévin Diaz in, die overigens sterk speelde tegen Veendam.

Uiteraard staat Danny Wintjens in doel. Ondanks dat binnen de club niet iedereen 100% overtuigd van zijn kwaliteiten was (en misschien is) is Wintjens niet meer weg te denken uit het elftal en geworden tot één van de steunpilaren.

Samen met Dreesen en Schroyen vormen Fernando Ricksen en Suat Usta de achterhoede. ‘Le Capitain’ a.k.a. ‘Chabal’ treft Ramon Voorn en Wouter Scheelen om zich heen. Danny Hoesen vormt samen met de huurlingen van Willem II, Danny Schreurs en Rowin van Zaanen de voorhoede.

Aan Tilburgse zijde hebben de beide doelmannen een Fortuna-verleden. David Meul verdedigde één seizoen en Arjan Christianen twee seizoenen het Sittardse doel. Aan de assistent-trainer van Willem II, DJD, wil ik liever geen woorden vuil maken.

In het programmaboekje lees ik dat Marc Höcher vindt dat Willem II maar eens moet gaan doordrukken. Verder speur ik naar de term ‘Westelijke Mijnstreek’, maar kom deze helaas niet tegen. Tenslotte lees ik dat de papa van Willem II-speler Danny Guijt is overleden. Een welgemeende condoleance is dan ook op zijn plaats. Courage Danny!

Klokslag 20.00 uur blaast Eric Braamhaar de wedstrijd op gang en verwacht iedereen een stormloop op het Fortuna-doel. Ruijs heeft zijn spelers duidelijk goed geïnstrueerd, want met fel weerwerk proberen de Sittardenaren zich ‘De Tricolores’ van het lijf te houden.

Na een paar minuten weet Virgil Misidjan al een eerste bres te slaan in het Fortuna-bastion en levert een prima voorzet af. Gelukkig kan de bal ontzet worden en kan ook Fortuna proberen in de wedstrijd te komen.

Dat lukt maar amper, want de ene na de andere aanvalsgolf rolt over het elftal. Het probleem vormen vooral de twee vleugelaanvallers van Fortuna. Deze staan dusdanig diep opgesteld dat de backs constant tegen twee mensen staan te spelen. Ricksen weet zich nog wel uit benarde situaties te redden, maar Schroyen heeft het duidelijk erg lastig.

Na een kleine 10 minuten word ik afgeleid door gebeurtenissen aan de linkerzijde van het uitvak. Daar nemen enkele opgewonden Tilburgse standjes de moeite om volle bekers bier en andere dranken over de wand van plexiglas te mikken. Ik waan me heel even bij een concert van Rowwen Hèze; wat een vreemde manier om gasten te ontvangen!


Fortuna komt maar sporadisch tot een goede aanval

Ondertussen is er in het spelbeeld nog maar weinig veranderd. Aan de linkerzijde dribbelt een speler Ricksen, kapt zich vrij en geeft een voorzet af. Voorbij de tweede paal kopt Donny de Groot de bal terug richting penaltystip alwaar Jens Podevijn staat om het vonnis te vellen: 1-0.

Om me heen noteer ik een aantal verslagen gezichten, maar lang duurt dat niet. Meteen na de aftrap zet Fortuna aan en laat het zien dat het Willem II wel degelijk pijn kan doen. Een voorzet belandt uiteindelijk op het hoofd van Danny Schreurs en de huurling kopt maar juist naast.

Aan onze rechterzijde maakt de King Side flink kabaal, maar ook wij doen een duit in het zakje. Het geloof is weer snel terug dat we ook hier niet hoeven te verliezen. Usta, die al meer heeft meegemaakt in zijn carrière dan dit, snapt dit ook en geeft een onverschrokken diepe bal op Danny Hoesen. De bal komt echter in de voetjes van Schreurs terecht en hij gaat een één-twee met Hoesen aan. Dat lukt eigenlijk niet, maar de bal wordt wél opgepikt door de aanstormende Van Zaanen. Van der Rijt en doelman Meul zijn te laat wanneer de Noord-Hollander de bal in het lege doel stift: 1-1. Dit gevoel hebben we al lang niet meer meegemaakt!

Yellow Green Army,
Yellow Green Army,
Yellow Green Army…

Na de gelijkmaker zet Willem II nog een tandje bij. Het donkere woelwater aan de rechterkant blijft het meest gevaarlijk en weet steeds meer voorzetten af te leveren. Het is te danken aan secuur verdedigen van Usta en Dreesen dat de 1-1 op het bord blijft, want zij koppen toch veel ballen weg. En dat is zonder Danny Wintjens tekort te doen, want schoten vanuit de tweede lijn zijn een prooi voor zijn grijpgrage handen.

Naarmate de klok verder tikt en de rust in zicht komt groeit het geloof dat we met dit gelijkspel de rust gaan halen. Aan veel aanvallen komt Fortuna niet meer toe. Slechts een afstandsschot van Ramon Voorn eindigt hoog in de King Side.

Qua ambiance doen we goede zaken in het uitvak. Ondanks dat veel publiek meestal zorgt voor een matige sfeer en de sfeermakers aan weerszijden van het uitvak staan opgesteld, blijkt dit nauwelijks negatieve invloed blijkt te hebben.

Na een paar minuten blessuretijd is het rust en tijd om die ook te nemen. In het kader van de Goodyear-Commissie neem ik een broodje kroket en voor slechts € 2 ben ik de man. Curry is niet voorhanden, dus neem ik ketchup. Ook bij het caterpunt maak ik weer kennis met die alom aanwezige Brabantse gezelligheid die eigenlijk alleen bij de biergooiers naast het uitvak ontbreekt. Als ik echter mijn broodje open, zit daar geen kroket tussen, maar een platgeslagen kroket in de vorm van een hamburger. Vanwege het feit dat de adrenaline door mijn lijf spuit kan ik geen oordeel vellen over de kwaliteit ervan. Misschien moeten we ons deze keer maar baseren op reacties in het gastenboek. Het feit dat mij samen met de versnapering ook een programmaboekje in mijn handjes wordt gedrukt vergoedt veel. Zonder een objectieve meting te hebben uitgevoerd deel ik een genadezes uit. Basta!


Speciaal voor Roel worden er t-shirts in het uitvak geschoten

Na een kwartier komt Fortuna als eerste uit de kleedkamers op de tonen van Kaiser Chiefs’ ‘I predict a riot’. Tip voor Marc Coonen? Dat Fortuna er veel zin in heeft blijkt uit het eerste deel van de tweede helft. Het lijkt dat de tank bij ‘De Tricolores’ toch een beetje leeg is en Fortuna neemt het heft in handen. Willem II wordt weggedrukt en dat resulteert in enkele corners. Die zijn doorgaans gevaarlijk met iemand als Dreesen in de buurt. Willem II weert zich echter kranig en David Meul en Arjan Swinkels bewijzen hun waarde.

Naarmate de wedstrijd vordert kantelt het spelbeeld volledig en dwingen de Tilburgers Fortuna uitsluitend tot verdedigen. Eerste gevaar is een loopactie van Rob Haemhouts. De middenvelder dendert over Wouter Scheelen heen en gooit de bal in het pak. Daar staat rechtsbuiten Misidjan die Schroyen te slim af is. Zijn aanname is echter dusdanig slecht dat het ruimte geeft aan Wintjens om op de bal te duiken. De doelman tikt de bal voor Misidjans voet weg en stort zich in tweede instantie op de bal. Timothy Dreesen is gelukkig attent gevolgd en speelt de bal in de diepte voordat Wintjens hem kan oprapen. Hij omspeelt hierbij een tegenstander en zet een counter op gang. Zo blijft het voor Willem II oppassen, want met zulke spitsen levert elke uitval potentieel gevaar op.

Toch kan Fortuna maar sporadisch voor Meuls doel opduiken. Feitelijk is er sprake van éénrichtingsverkeer. De volgende aanval levert weer veel gevaar op als Podevijn plotseling naar binnen kapt en de bal bij Höcher bezorgt. De Twent legt de bal goed, haalt uit en ziet tot zijn eigen ontzetting dat de bal tegen een reclamebod vliegt.


Een onterechte vrije trap voor Willem II

‘De Tricolores’ bivakkeren zo ongeveer op de Sittardse zestienmeterlijn en proberen het vooral met schoten vanuit de tweede lijn. Wintjens heeft echter steeds zicht op de bal en behoedt ons voor een achterstand.

Ook in het uitvak realiseert men zich dat de spelers wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en ze worden dan ook massaal aangemoedigd. Geweldig!

Het volgende gevaarlijke moment doet zich voor als Willem II aan de linkerzijde een vrije trap mag nemen na een schwalbe van Misidjan. Gelukkig zijn onze controletorens op post en kan ‘Suatdelicious’ de bal wegkoppen.

Tijdens een spaarzame uitval van Fortuna speelt Rowin van Zaanen de bal diep op Joeri Schroyen. De tegenstander van de linksback, die hem in de eerste helft keer op keer passeerde, is in geen velden of wegen te bekennen en het lukt Schroyen om uiteindelijk een corner te versieren.

De bal wordt door Hoesen getrapt en schampt het hoofd van Dreesen en een verdediger van Willem II. Aan de tweede paal staat Danny Schreurs volledig vrij en controleert de bal. Helaas heeft hij juist te weinig tijd om te trappen, waardoor de bal in het zijnet eindigt. Een zeer goede kans op een 1-2 voorsprong, al zou dat toch wel onverdiend zijn geweest.

Meteen daarna nemen de Tilburgers het commando weer over en krijgen op hun beurt een corner. De bal wordt ingekopt en miraculeus gered door Wintjens. Desondanks blijft de bal nog in het vijfmetergebied liggen en belandt voor de voeten van Misidjan. Wat er fout gaat zal hij zelf ook niet weten, maar hij trapt de bal hoog over het doel. De hartslag van velen in het uitvak zal hierbij wel rond de 180 liggen, maar voorlopig staat er nog immer 1-1 op het scorebord.

De laatste kans voor Fortuna komt op naam van Schroyen. Hij komt keer op keer op en schiet van grote afstand op doel. Helaas lijkt het gevaarlijker dan het is.

De slotminuten staan in het teken van bibberen, beven en aanmoedigen, maar dat geldt niet voor Usta en Dreesen. Inmiddels heeft Willem II zó veel kansen gemist en heeft de hoop een beetje opgegeven, al probeert het met hoge ballen nog iets te forceren. Het genoemde verdedigingsduo kopt echter alle vakkundig weg en na drie minuten blessuretijd blaast Braamhaar voor een laatste maal.

Het zit erop. Met hangen en wurgen en vanwege een voortreffelijke Danny Wintjens neemt Fortuna een punt mee uit Tilburg. In het uitvak wordt het punt als een overwinning gevierd, zoveel is duidelijk.


Een bedankje voor beide kampen

Nadat de spelers elkaar allemaal een handje hebben gegeven, bedanken ze de meegereisde aanhang en vertrekken richting kleedlokaal. Voor ons is een vertrek nog even geen optie. De politie acht het raadzamer ons nog een kwartier vast te houden en dat kwartier is het mooiste kwartier van het seizoen tot dusver.

In de gang van het uitvak, onderaan, brengen voorzangers Randy en JC de rest van het publiek nog eens in vervoering en de ene na de andere song galmt door het inmiddels leeggelopen Koning Willem II Stadion. De ‘Au Grec’ welke in gedachten een eeuwigheid duurt maar in werkelijkheid maar een halve minuut vormt hierbij het hoogtepunt. Of hoor ik nu toch liever het clublied?

Bij de oefenmatch in Beveren tijdens het pre-seizoen hebben we ook tot 20 minuten na afloop van de match in het uitvak gezongen, maar dit is vele malen mooier. Uit meer dan 530 kelen klinkt het ‘Yellow Green Army’, tot grote ergernis van het handjevol ‘Tricolores’ op de tribunes.


Iedereen naar huis behalve wij

Waarschijnlijk is dit eenmalig en nemen we komend seizoen heel wat minder supporters mee, maar laat ons hier nu eens van genieten! We hebben zó diep gezeten, maar zijn er wel altijd achter blijven staan. Een terechte beloning voor die trouwe supporters die jarenlang weer en wind hebben getrotseerd en nu een periode van succes beleven.

Ondertussen vliegen de minuten om en is het voor iedereen genoeg geweest. Tijd om huiswaarts te keren.

I wanna go home,
I wanna go home,
Tilburg is a shithole,
I wanna go home…

Eenmaal buiten maken we kennis met de Tilburgse versie van ‘Die Chaos Tagen’. Er is zo vreselijk krap geparkeerd dat iedereen maar met moeite bus of auto kan bereiken. Deuren kunnen niet open, er is geen plaats om te passeren; in één woord: geweldig!

Na enige tijd verlaten de eerste auto’s de parking en dat is voor sommigen het sein om te beginnen aan hun cooling-down. De poort wordt echter vakkundig gesloten en niemand kan meer in of uit. Na enige minuten keert de rust weder en verlaat iedereen Tilburg. Inmiddels is het 22.35 uur als ook de bussen zich in gang zetten.

In de bus is de chauffeur zo wijs geweest om de film die op de heenweg werd gedraaid en niemand een hol interesseerde te ruilen voor de doodgewone radio, ook al is het 3FM.

Op de tonen van Lykke Li’s ‘I follow rivers’ passeren we de Eindhovense randweg en zetten koers richting Westelijke Mijnstreek. Eenmaal aangekomen ruimen we de emballage in de drie bussen op, kaarten nog wat na en rijden naar een Belgische eetgelegenheid die ons een prima nachtmaal voorschotelt. Het is inmiddels zaterdag, dus mag er weer vlees worden gegeten.

Rond de klok van 02.00 uur lig ik in mijn bed, nog altijd nagenietend van een prachtige avond. Hierover zullen we het nog vaak hebben, al richt ik mijn blik voorzichtig al op maandag. Dan maken we ons op voor deel II van het tweeluik tijdens het Paasweekend. Paasmaandag, omstreeks 16.30 uur weten we weer wat meer over de plek waar we uiteindelijk gaan eindigen. Spannend!

COYS!

Michel Hennen