Fortuna Sittard heeft ook haar derde oefenwedstrijd gewonnen. Op het veld van V.V. Heythuysen werd de Belgische fusieclub K.S.K. Tongeren/Hedera Millen met 1-2 verslagen.

Na twee Nederlandse amateurclubs te hebben verslagen blijkt Tongeren/Hedera Millen van een heel ander kaliber te zijn. De wedstrijd komt erg traag op gang en lange tijd gebeurt er gewoon niks. Typisch Belgisch: lamleggen die handel.

In de toch wel 20 minuten durende studieronde wordt Fortuna slechts één maal gevaarlijk. Een corner van Koen Garritsen komt via Brahim Bouhadan bij diezelfde Garritsen terecht. Een fraaie, van het doel afdraaiende voorzet wordt door keeper Sem Franssen ternauwernood weggestompt. De aanwezige sirocco heeft blijkbaar ook de spelers in zijn greep, want de amusementswaarde zakt gevoelig.

Een hele tijd later is attentie geboden als een Belgische aanvaller door de verdedigingslinie sluipt, maar gelukkig wordt de pass te laat gegeven. Het is buitenspel.

Het is een eerste waarschuwing van Tongeren/Hedera Millen, maar veel heeft Fortuna hier niet van geleerd. Het is uiteindelijk aanvoerder Edwin Hermans die verzuimt een voorzet te verhinderen. Volledig vrijstaand kopt Stijn Mellemans van Tongeren/Hedera Millen de bal tegen de touwen: 0-1. Eén voorzet, één kans, één goal.

Doordat de Belgen quasi goed georganiseerd spelen blijven de kansen aan Sittardse kant eerder schaars. De wedstrijd wordt vakkundig lamgelegd en wederom gebeurt er lange tijd niks.

Het is niet geheel duidelijk of Fortuna iets inzakt of dat Tongeren/Hedera Millen iets sterker wordt, maar er komt ruimte achter de Belgische verdediging.

Komt Cédric Olondo juist te kort om een steekbal te kaderen, enige minuten later slaagt de Waal erin de bal te controleren in het zestienmetergebied. Hij kapt vakkundig een speler uit, ziet dat Joos van Barneveld aan de tweede paal volledig vrij staat en de gelijkmaker is voor 90% een feit. Olondo speelt de bal rustig naar Van Barneveld en deze tikt de bal in doel. Zowaar een mooie aanval, volledig uitgespeeld zelfs, en de beide ploegen zijn weer in evenwicht.

De tweede helft is feitelijk een voortzetting van de eerste. Het spel concentreert zich rond de middenlijn en er vinden enkele venijnige duels plaats. Na een klein kwartier raakt Emmo Guvenc de pedalen volledig kwijt en knijpt zijn tegenstrever in zijn edele delen. De als een Ab Schuurmans look-a-like (uit het post-paardenstaarttijdperk) door het leven gaande scheidsrechter heeft dit perfect gezien en gebiedt Frans Körver te wisselen. Het is een oefenwedstrijd en, een compliment voor de scheidsrechter, dit akkefietje wordt naar alle tevredenheid opgelost!

Doordat de vermoeidheid ietwat begint toe te slaan (het warme weer eist nu eenmaal haar tol) lukt het beide teams niet de ruimtes klein houden. Goed dat er dan nog Fuat Usta is, die Haik Israelian en Danny Schreurs enkele malen prima bedient. De afronding laat helaas te wensen over.

Het is uiteindelijk Zarko Grabovac die met een rake kopstoot uit een dood spelmoment de 1-2 binnenkopt. Prima trap, prima afronding.

Na de 1-2 kabbelt de wedstrijd voort en niet veel later fluit de scheidsrechter een laatste keer.

Wederom een overwinning, al ging het moeizaam. Zaterdag a.s. een nòg zwaardere tegenstander en benieuwd hoe Fortuna zich dan staande weet te houden.

K.S.K. Tongeren/Hedera Millen – Fortuna Sittard:
25′ Mellemans 1-0, 43′ Van Barneveld 1-1, 82′ Grabovac1-2

Fortuna Sittard:
Thijssen; Dassen (46′ S. Guvenc), Facenna (46′ Grabovac), Paridaans (46′ Op den Kamp), Hermans; El Hammouchi, Garritsen (46′ E. Guvenc (60′ Israelian)) Van Barneveld (46′ Usta); Bouhadan (46′ Schreurs), Olondo (60′ Olgun), Taiwo.