Na plichtmatige oefenwedstrijden tegen amateurs staat vandaag de eerste serieuze oefenwedstrijd op het programma. Het Belgische Red Star Waasland mag samen met Fortuna het nieuwe kunstgrasveld van SVM in Munstergeleen inwijden.

18 Juli 2007

Eerste serieuze testcase eindigt onbeslist

Fortuna Sittard 2 Red Star Waasland 2
Doelpuntenmakers: 40. Delanghe 0-1; 45. Bourabia 0-2; 47. E. Guvenc 1-2; 70. Derksen 2-2.
Opstelling: Thijssen, Van Oudenhove (82. Geenen), Op den Kamp (66. Facenna), Grabovac, Vanek, E. Guvenc (82. Heatubun), Bouhadan (82. Schreurs), Van Driel (52. Paridaans), Derksen (76. Bright), Heinrichs, Jacobs (66. Cornelia)
Toeschouwers: 500
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Bouhadan

Als we het complex van SVM betreden zien we direct dat er weer een speler op proef is. Het blijkt de 20-jarige Belg Pieter-Jan van Oudenhove. De rechterflankspeler speelde afgelopen seizoen vrijwel de hele tweede helft van de competitie in de basis bij Sint Truiden. Trainer Wisman geeft Van Oudenhove vandaag de gelegenheid zich te bewijzen op de rechtsbackpositie.In het doel mag Willem-Jan Thijssen weer starten. Christianen schijnt last te hebben van een blessure en wordt zoveel mogelijk ontlast in de voorbereiding. In de defensie zien we verder Joep op den Kamp, Zarko Grabovac en Nico Vanek. Mels van Driel is vandaag aanvoerder en speelt controlerend op het middenveld. Voor hem spelen Emmo Güvenc en Jürgen Heinrichs. Op de flanken Brahim Bouhadan en Bas Jacobs en in de spits Dirk Jan Derksen. Cédric Olondo, Serdal Güvenc, Angelo Simone, Ramon Voorn en Rachid el Hammouchi komen vanwege lichte blessures vandaag niet in actie.

Als alle 500 toeschouwers een plekje hebben gevonden en burgemeester Sjraar Cox het nieuwe kunstgrasveld officieel heeft geopend, kan de wedstrijd beginnen.

Na een minuut of zeven duikt Kevin van Geem alleen op voor doelman Thijssen. Deze redt echter netjes en voorkomt zo een snelle achterstand. Het spel van Fortuna mag de eerste helft slordig genoemd worden. Veel passes komen niet aan, er worden weinig kansen gecreëerd en er wordt teveel balverlies geleden. In het eerste kwartier krijgen we nog wel enkele kansjes, maar schoten van Bouhadan en Derksen leiden niet tot doelpunten. Ook Waasland laat niet veel spectaculairs zien waardoor de eerste helft een lage amusementswaarde krijgt. In de laatste vijf minuten voor rust slaat Waasland dan ineens toch toe. Eerst is het Thijs Delanghe die een voorzet van rechts in het doel weet te trappen en zo de 0-1 op het bord brengt. Enkele minuten later neemt Rachid Bourabia een afvallende bal onverwacht op zijn pantoffel en verrast hiermee Thijssen zodanig dat het 0-2 staat. Vlak hierna blaast de scheidsrechter voor het rustsignaal.

Fortuna begint feller en geconcentreerder aan de tweede helft en dat leidt al na twee minuten tot de aansluitingstreffer. De bal wordt hoog in de zestien gebracht, waarna Derksen hem met zijn hoofd terug legt op Emmo Güvenc. De bal stuitert nog moeilijk, maar Emmo bedenkt zich niet en met een mooie omhaal verschalkt hij de Belgische keeper.

Fortuna drukt nu door en dat leidt tot meerdere kansen. Zo zien we Bas Jacobs over schieten na een goede steekpass van Emmo en stuiten twee schoten van de ingevallen Sjors Paridaans op de keeper. Paridaans valt overigens goed in en is betrokken bij meerdere aanvallen. Twintig minuten voor tijd valt dan de terechte gelijkmaker. Een goede dieptepass van Gino Facenna bereikt Bouhadan die met een scherpe voorzet Derksen bij de tweede paal weet te vinden. Deze weet wel raad met deze kans en kopt de bal hard en diagonaal binnen.

Één minuut later zorgt Bouhadan bijna voor de 3-2, maar zijn verrassende schot in de korte hoek kan nog net door de keeper gepareerd worden. Fortuna beheerst de hele tweede helft de wedstrijd, maar weet dit niet uit te drukken in een overwinning. In de laatste vijfentwintig minuten gunt Wisman nog een zestal spelers speeltijd. De score blijft uiteindelijk op 2-2 steken.

Fortuna heeft het er de eerste oefenwedstrijd van enig niveau redelijk vanaf gebracht. De eerste helft was zeer matig, maar dat werd gecompenseerd door een goede tweede helft waarin de tegenstander snel onder druk werd gezet en er een aantal goede kansen werd afgedwongen. Dit biedt in ieder geval perspectief voor de verdere voorbereiding en de start van het nieuwe seizoen.