De bespiegelingen vooraf waren nog zo hoopgevend. Na de overwinning tegen PEC Zwolle stond Fortuna plotsklaps in de middenmoot en een uitoverwinning in Venlo levert zelfs een tijdelijke nummer één van Limburg op. Maar hoe viel het resultaat tegen? Nadat de Sittardse storm ging liggen begon de verdediging te schutteren en werd Fortuna afgetroefd door een meer volwassen VVV. Fortuna krijgt hierdoor maar geen lucht onderaan en staat daar waar het waarschijnlijk ook thuishoort: juist boven de streep…


10 november 2018

Volwassen VVV neemt de maat van Fortuna

VVV Venlo 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 30. Stokkers 0-1, 32. Seuntjens 1-1, 41. Mlapa 2-1, 48. Mlapa 3-1, 86. Vidigal 3-2.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Dammers, Heerings (78. Ciss), Pinto; Diemers, Hutten (28. Smeets), Rodríguez; Semedo (67. Vidigal), Stokkers, Lamprou.
Toeschouwers: 7.534.
Scheidsrechter: S. Mulder.
Geel (Fortuna): Smeets.
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagavond. In het kerkportaal heeft een bedelaar een veilig heenkomen gezocht om de koude nacht te trotseren. Maar dan arriveert plots Sint Maarten te paard. Hij stapt af en schenkt de arme bedelaar de helft van zijn wollen mantel. Vervolgens stapt de barmhartige Sint Maarten terug op zijn paard en gaat voorop richting vreugdevuur, dat wordt ontstoken in het buitengebied. De karavaan, gevormd door tientallen kinderen met lampionnen, loopt trouw achter Martinus van Tours aan.

Ondertussen licht mijn telefoon op. Mijn mede-redactieleden Guido en Ralf hebben te kampen met technische mankementen aan hun persoonlijke computers en deponeren de vraag of het mogelijk is het verslag over te nemen. Peter wordt in de vraagstelling overgeslagen. Hij sluit het bezoeken van uitwedstrijden uit om principiële redenen. Veel tijd om na te denken is er niet; ik stem in met hun verzoek.

Eenmaal aangekomen bij het vreugdevuur warmt iedereen zich aan de warmte en smult van de aangeboden versnapering. Na een half uur is het mooi geweest en keert iedereen huiswaarts. Onderweg naar huis zingen kinderen Sint Maartensliedjes. ‘As de kinder Sintermertes Veugelke zinge, make de verkes eur testament’, zo luidt het Venlose spreekwoord. ‘Laat de varkens maar leven; slacht liever VVV af’, zo flitst er door mijn gedachten. Want dat zou een mooie prestatie zijn! Gegarandeerd linkerrijtje, althans voor één week, de beste van Limburg, althans voor één week, daar tekent toch iedereen blind voor?

Zeker de 550 supporters die rond half zeven aan de voorzijde van het Fortuna Sittard Stadion verzamelen om in de bussen te stappen die hen naar Venlo zal brengen. Deze keer geen auto-combi met hopeloze verplichte rijrichting, maar een verplichte busreis, hopelijk via de meest economische route.

Maar al snel hebben we in de gaten met welke waanzin de busreis gepaard gaat. Blijkbaar boezemt de Sittardse aanhang dusdanig veel angst in dat het strikt noodzakelijk is dat de bussen worden geëscorteerd door talrijke zwaantjes die alle kruispunten van en naar de autosnelweg afsluiten en eenmaal op de snelweg ook alle opritten dichtzetten. En dat staat nog los van het alcoholverbod dat de overheid heeft uitgevaardigd. MVV-fans maakten de idioterie van de gemeente Enschede al mee tijdens hun verplaatsing naar FC Twente; is dit een slechte imitatie van het Enschedese beleid?

Als we de Urmonderbaan afstruinen neemt de buschauffeur het woord en dat voelt alsof we luisteren naar ‘Candlelight’, gepresenteerd door Jan van Veen. Maar al gauw bereiken we knooppunt Zaarderheiken waar we (vermoedelijk) afslaan richting Stadion De Koel. De met militaristische precisie uitgedokterde route zorgt ervoor dan we onderweg alle gewelddadige, niets ontziende en maatschappijontwrichtende VVV-hooligans te slim af zijn en veilig het uitvak bereiken. En daarmee heeft burgemeester Antoin Scholten het gelijk aan zijn zijde.

Eenmaal aangekomen in de Venlose apenkooi zien we in de verte 11 Fortunezen hun warming up voltooien. De technische staf kiest vanavond voor Alexei Koselev als doelman. Voor hem vormen Alessandro Ciranni, Wessel Dammers, Kai Heerings en Michael Pinto de achterhoede. Op het middenveld behoudt Lars Hutten zijn basisstek, maar mag Jorrit Smeets terug op de bank gaan zitten. Zijn positie wordt ingenomen door José Rodríguez. Vooruitgeschoven middenvelder is Mark Diemers.

De linkerflank is het werkgebied van Lazaros Lamprou, Lisandro Semedo neemt de rechterflank voor zijn rekening. De man die Fortuna naar de Eredivisie kopte, Finn Stokkers, fungeert vanavond als diepe spits.

Aan Venlose kant herkennen we Roel Janssen, beroemd vanwege zijn hattrick op die steenkoude zondagmiddag in Kerkrade. Voor de rest geen spelers in de VVV-selectie met een Sittards verleden. In het uitvak herkennen we Guido Damoiseaux. Guido was in het verleden een koning in het bloed onder de nagels weghalen van supporters, maar vertrok na de degradatie naar het oosten. Maar ook die club degradeert en dus keert Guido als steward terug op het oude nest. Oude liefde roest niet, chapeau. Ondertussen lijken we verzeild geraakt op een reünie, want ook twee voormalig Fortuna-cheerleaders passeren het uitvak!

Terwijl de spelers het veld betreden ontspint zich op de Venlose tribunes een ware Tifo-battle. Zowel op de lange zijde alsook op de Hai Berden Tribune worden levensgrote doeken opgetakeld waardoor de Tifo-battle alvast in Venloos voordeel wordt beslist.


Uren werk voor een paar minuten glorie

Gelukkig is Fortuna niet onder de indruk van de taferelen op de tribunes, want het gaat meteen op zoek naar het doel van Lars Unnerstall. Op de linkerflank probeert Lazaros Lamprou zijn tegenstander te passeren, maar besluit de bal aan Mark Diemers te geven. De man in vorm ziet aan de andere kant Lisandro Semedo vrijstaan en verplaatst het spel. Semedo neemt aan, poort en passant Roel Janssen, maar zijn voorzet is ondermaats. Desondanks worden Fortuna’s bedoelingen duidelijk.


Roel Janssen in fel duel met Lisandro Semedo

In de openingsfase lukt het Fortuna voortdurend om de buitenspelers aan te spelen zodat VVV constant onder druk staat. Maar dat houdt niemand vol, zeker Fortuna niet. Na een sterkte openingsfase komt VVV terug in de wedstrijd en dwingt meteen een vrije trap af aan de rand van het strafschopgebied. VVV tracht de Fortuna-verdediging middels een combinatie te ontwrichten, maar dat lukt niet.

De bal komt aan de rechterkant van het veld terecht, waarna Moreno Rutten de bal een zwiep geeft. In het strafschopgebied troeft Ralf Seuntjens Wessel Dammers af en kopt op doel, maar Alexei Koselev kan de bal nog net over de lat tikken.

Wat opvalt is dat VVV over veel meer gestalte beschikt dan Fortuna. De Sittardenaren zullen moeten proberen via snel veldspel te ontsnappen aan de duels, want dat ga je tegen deze fysieke ploeg vroeg of laat afleggen. Maar voorlopig gaat dat nog goed!


Finn Stokkers laat zich weer gelden

Na een half uur gaat dat zelfs héél goed als Jerold Promes over een verre pass vanuit de Fortuna-verdediging maait. Finn Stokkers ligt op vinkenslag en gaat er met de bal vandoor waarbij hij ineens oog in oog komt met de Venlose doelman. Stokkers blijkt ijzig kalm en schuift de bal door de benen van Unnerstall in doel: 0-1!


Finn Stokkers scoort vooralsnog in elke wedstrijd

De stemming in het uitvak scheert hoge toppen, maar lang kunnen we niet genieten van de voorsprong. Na een verre uittrap van de doelman komt de bal via Danny Post bij Jay-Roy Grot terecht. De lange buitenspeler loopt met de bal aan de voet voorbij Alessandro Ciranni en speelt voor doel Peniel Kokou Mlapa aan. Rodríguez is niet attent en kan dus niet ingrijpen, waarna Mlapa de bal richting Koselev trapt. Koselev keert de bal, maar geeft een rebound weg die door Seuntjens feilloos wordt ingeschoten. De Sittardse makke komt hiermee wederom aan het licht. De backs staan veel te veel voorzetten toe en de doelman is vaak niet doortastend genoeg.


Danny Post zit er 90 minuten kort op

Zo snel de gelijkmaker incasseren is een behoorlijke domper, maar het is wel een terechte afspiegeling van het wedstrijdbeeld. Vlak voor rust gaat het weer mis als Michael Pinto een ingooi van VVV doorkopt. De bal landt in het strafschopgebied waar Peniel Mlapa het cadeau gretig uitpakt en de bal achter Koselev volleert.

Fortuna krijgt nog een kans op de gelijkmaker als Lamprou zijn directe tegenstander passeert. Hij levert een goede voorzet af die Stokkers denkt in te koppen, maar doelman Unnerstall plukt de bal van Stokkers’ voorhoofd.


Met Lars Unnerstall heeft VVV goud in handen

Tijdens de rust amuseert het Venlose publiek zich met het oeroude ‘latje-trap’ en het ‘Das verrückte Zwei Brüder Spiel’. Wat dat exact inhoudt blijft onduidelijk, maar het thuispubliek kan het wel smaken. Terwijl aan Sittardse zijde iedereen klaarstaat voor de tweede helft, staan de spelers van VVV nog bovenaan de trap te dralen. Fortuna heeft klaarblijkelijk zin in de tweede helft en dat belooft!

Maar al gauw gaat het mis. Unnerstall trapt de bal naar voren die door Johnatan Opoku wordt doorgekopt. Kai Heerings is te laat om het Opoku lastig te maken waardoor Wessel Dammers plotsklaps in een één-tegen-één duel terechtkomt. Mlapa is even snel als Dammers, maar ziet ineens Koselev uit zijn doel rennen. Dat lijkt een slechte keuze en dat ‘lijken’ kan heel snel worden vervangen door ‘blijken’ als Mlapa eenvoudig langs de doelman loopt. De weg naar het doel ligt open en binnen een paar seconden ligt de bal erin: 3-1.


Lazaros Lamprou kan domweg niet geloven wat hij net heeft gezien

De vraag dringt zich op hoeveel de voorsprong van Koselev op Aykut Özer nog is, want de Moldaviër oogt behoorlijk onzeker. Daarin wordt hij ook niet geholpen door weifelende backs en een kwetsbaar centrum. Eigenlijk is alleen Wessel Dammers onomstreden.

Met 3-1 lijkt de wedstrijd beslist en VVV probeert de wedstrijd in het slot te gooien. De Venlose aanhang weet het alvast zeker: dit kan niet meer fout gaan! Voor de eerste maal merken we dat er geluid van de Hai Berden Tribune komt:

Wij gaan Uropa in,
We gaan Uropa in,
We gaan Uropa in,
We gaan Uropa in…


‘Nee, dit geloof je toch niet!’, denkt Lazaros Lamprou. ‘Klein kind, sta op’, denkt het uitvak

Fortuna is murw geslagen na de snelle 3-1 en het duurt even voordat het de rug weer recht. Dat moet ook, want tegen de Venlose reuzen zul je voetballend top moeten zijn en vooral geen goals cadeau weggeven. Na een klein uur komt Fortuna weer in de buurt van het Venlose doel als Kai Heerings het middenveld uitkapt en op doel schiet. Hoongelach is zijn deel als de bal hoog over het doel in de ballenvanger eindigt.


Kai Heerings probeert het van grote afstand

De ingevallen André Vidigal neemt het doel van Unnerstall eveneens onder vuur, maar ook hij produceert een afzwaaier. Doordat de wedstrijd in slaap sukkelt valt pas op hoe knap VVV presteert. Ze beschikken over een fysiek sterke ploeg die lijkt te beseffen wat Eredivisie inhoudt. Ze winnen de potjes die ze moeten winnen en komen daardoor nooit in de problemen. Al is de competitie nog lang en kan er nog vanalles gebeuren.


Ook André Vidigal kan het verschil niet maken

In de slotfase probeert Fortuna nog één keer aan te zetten als Mark Diemers de bal opdrijft en in het strafschopgebied André Vidigal aanspeelt. Vidigals aanname is onvoldoende waardoor de bal over de achterlijn hobbelt.


Als Diemers aan de bal komt, zet VVV meteen druk

Maar het slotoffensief lijkt ingezet. Zeker als Lamprou door Rodríguez wordt aangespeeld en kan voorzetten. De voorzet gaat richting Vidigal die tussen de Venlose controletorens de bal in doel kan knikken: 3-2. Zit er dan nog meer in het vat?

Jazeker, want VVV heeft amper afgetrapt of Fortuna trekt weer ten aanval. Aan de linkerkant komt Vidigal in balbezit en trapt de bal voor doel. Finn Stokkers legt aan de tweede paal terug waarna invaller Amadou Ciss heel dicht bij de bal komt. Maar ook de doelman en een verdediger hebben het gevaar gezien en ontzetten de bal.

En dan mag Fortuna nog een corner nemen. Mark Diemers schildert de bal op het hoofd van Dammers, maar zijn kopstoot gaat naast het doel. Zo eindigt de wedstrijd in een 3-2 nederlaag.

Vooraf was iedereen nog zo hoopvol gestemd, maar wederom heeft Fortuna een lesje in effectiviteit gekregen. Het gaf achteraan de doelpunten weg en hielp VVV in het zadel. Pas als daaraan een einde kan worden gemaakt heeft het zin om na te denken over de middenmoot. Tot die tijd vrees ik dat het bang naar beneden kijken blijft.

Terwijl de supporters richting gereedstaande bussen wandelen worden de Venlose spelers door het thuispubliek toegezongen. Het gaat een beetje langs iedereen door, want iedereen baalt een beetje van de nederlaag. Na een kwartier wachten zet de karavaan zich in beweging en gaat het richting autosnelweg. Wederom worden alle wegen afgesloten waardoor het in één ruk richting Westelijke Mijnstreek gaat.

Inmiddels is het al 11 november als we Sittard bereiken. Komende week staan interlands op het programma (waarbij misschien Fortunezen in actie komen) en over twee weken wordt de competitie hervat tegen Heracles. Dus is het gepast de spelers nog één boodschap mee te geven.

Succes tegen Heracles,
Succes tegen Heracles,
Succes tegen Heracles,
Succes tegen Heracles…

COYS,

Michel Hennen