Hanssen, Maessen, Dekker, Schrijnemakers, Evers, Koevermans, Suvrijn, Hoyer, Smeets, Ruys, Van Well, Körver en Van Zwam, Lee, Roest, Hermans, Dirkx, Paauwe, Burke, Jeffrey, Hamming, Van Bommel, Zegrean, Banceu, Simons kunnen rustig gaan slapen. Zij vormen niet langer meer twee elftallen die de zwaarste nederlaag uit Fortuna’s geschiedenis leden…


31 Oktober 2003

Fortuna Sittard schrijft geschiedenis

VVV Venlo 7 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 26. Van Galen 1-0; 30. Van Galen 2-0; 43. Meeuwis 3-0; 45. Van Loenhout 4-0; 73. Van Galen 5-0; 83. Timmermans 6-0; 85. Hofstede 7-0
Opstelling: Baart, Geerinckx (46. Meulenberg), Akerboom, Cagnazzo (40. Van Barneveld), Steegs, Tychon (46. Taihuttu), Daemen, Joosten, El Gaaouiri, Brusselers, Gommans.
Toeschouwers: 4.167
Scheidsrechter: Vink
Geel (Fortuna): Cagnazzo, Steegs, Joosten
Rood (Fortuna): –

Het is 17.15uur. In Sittard behoort een trein naar het noorden te vertrekken, maar waarom kijken we niet vreemd op als die trein niet op tijd vertrekt? Ach ja, het hoort er allemaal bij op deze druilerige avond onderweg naar Venlo. Het zal ons ook niet verbazen als we – eenmaal aangekomen in Venlo – getrakteerd worden op een onweersbui, zoals dat vorig jaar midden in de winter gebeurde. Zeikenat zullen we in ieder geval worden, maar dat is nu eenmaal inherent aan een tripje Venlo.

Even voor zevenen bereiken we de bestemming van deze avond: Venlo! We besluiten om een frituur in te duiken. De Goodyear commissie die wel honger heeft, maar ‘De Koel” niet vertrouwt besluit eens een professioneel broodje kroket te bestellen. Voor 1,55euro heb je er al eentje. Voor dat geld hoef je in een stadion niet aan te komen.

En dan blijkt de kwaliteit ook nog uitmuntend te zijn. Dan blijkt dus maar weer eens hoe je afgezet wordt in die Nederlandse voetbalstadions.

Vervolgens door naar het stadion. Daar aangekomen duiken we nietsvermoedend het café in, waar normaliter niets te doen is. Vandaag is het er druk. Maar druk waarmee eigenlijk? Het blijkt dat er een trouwfeest plaatsvindt. We tekenen het gastenboek en blazen de aftocht.

Door naar het stadion. Het volledig gerenoveerde stadion, wel te verstaan. Moeten we er nog iets van vinden? De Koel heeft natuurlijk altijd wel een prima uitstraling gehad vanwege zijn ligging. En dat geldt nog steeds. Ze hebben het gewoon leuk verbouwd, passend bij de ambitie van de club: eerste divisie voetbal. Verder geen tierlantijnen. En daar is dus helemaal niets mis mee.

Het uitvak is verplaatst naar de overzijde. We zitten nu dus boven in een hoekje weggedrukt. Maar ach, omdat we zo hoog zitten is het uitzicht nog wel redelijk.

Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat Koning met name in de verdediging fors heeft moeten improviseren. Naast Paul Janssen is nu ook Jochem van der Hoeven geblesseerd. En dus moet Van der Hoeven voor het eerst sinds 50 officiële wedstrijden van Fortuna Sittard verstek laten gaan. 50 Maal op rij stond hij in de basis en dat voor een speler die in zijn eerste seizoenen bij Fortuna vrijwel continu geblesseerd was!

Koning kiest voor Marcel Akerboom en Dario Cagnazzo centraal achterin. Omdat Cagnazzo verdwijnt van het middenveld hoeft Koning geen keuze te maken tussen Dave Joosten en Tom Daemen. Ze spelen allebei. Voor de rest geen wijzigingen in vergelijking tot het duel tegen Emmen.

De tegenstander: VVV Venlo. Bekende gezichten? Robert Loontjes staat op de loonlijst in Venlo, maar is nog steeds herstellende van een heldendaad, zo lezen we in het aardige programmaboekje. Verder zit Wil Boessen hier als assistent op de bank.

Aan Sittardse kant zijn er enkele spelers die een VVV verleden hebben. Rein Baart, Dave Joosten en Gino Taihuttu kregen in De Koel min of meer te horen dat ze er niets van konden. En ook Samir El Gaaouiri en Harrie Gommans zullen als Noord-Limburgers gemengde gevoelens bij VVV hebben. Tijd dus, om het tegendeel te bewijzen.

Het stadion loopt ondertussen aardig vol. Hetzelfde geldt voor ons vakje. Helemaal vol loopt het niet, maar er zijn toch naar schatting 270 Fortunezen aanwezig om de derby te aanschouwen.

En dan kunnen we dus beginnen. Fortuna komt prima uit de startblokken. Daar waar je mocht verwachten dat het favoriete VVV onmiddellijk de duimschroeven van de groen/gelen zou aandraaien, bijt Fortuna meer dan behoorlijk van zich af. En zo mogen we het graag zien.

Alles onder de bezielende leiding van Dave Joosten, die in korte tijd behoorlijk zijn stempel aan het drukken is op ons middenveld. De eerste echte kans van het duel is dan ook niet verrassenderwijs voor hem. Hij loopt met zijn stofzuiger over het middenveld en pakt alle afvallende ballen aan. Bij één van die ballen gaat hij voor eigen succes. Van een metertje of 25 haalt ie uit. Een meer dan behoorlijk schot zeilt een metertje over het VVV-doel.

VVV doet overigens ook mee. Ook zij krijgen kansen. Onze backs hebben behoorlijk wat moeite met de snelle vleugelspelers van VVV.

De wedstrijd gaat dus leuk op en neer en duidelijk is dat het vast niet 0-0 zal worden. De volgende dikke kans is voor Fortuna. Geert Brusselers neemt een corner, die afgeslagen wordt, maar de bal gaat terug naar Brusselers. Hij trekt de bal opnieuw voor op de geheel vrijstaande Georges Tychon, maar die blijkt dan niet te kunnen koppen, want deze riante mogelijkheid is niet aan hem besteed….

De wedstrijd gaat verder en VVV krijgt een vrije trap te nemen ergens aan de linkerkant op onze helft. Maar voor we ons gaan bezighouden met de vrije trap, zien we dat Dario Cagnazzo zijn schoenen zit te strikken ergens bij de cornervlag. Is dat wel zo slim als je weet dat VVV die bal voor de goal gaat slingeren terwijl jij een centrale verdediger bent? Het antwoord zal wel nee zijn….

De bal wordt voorgeslingerd en Van Galen knikt de bal knap binnen. Akerboom komt te laat, of had Cagnazzo Van Galen moeten dekken? Maar het blijft toch vooral een knappe goal.

Wat leren we hiervan? Ten eerste moet Tychon eens naar de video kijken, want dan zie je hoe ‘binnenknikken’ moet. Ten tweede moet Cagnazzo hiervan leren dat je geen veters gaat strikken als je centrale verdediger bent en een taak hebt bij het verdedigen van een vrije trap. En als je dan toch je veters gaat strikken, doe het dan op de plek waar de bal ligt zodat die niet genomen kan worden in jouw afwezigheid.

Maar dat is niet alles. We leren nog veel meer. Bijvoorbeeld dat de huidige technische staf er na anderhalf jaar nog steeds niet in is geslaagd dit soort knulligheden uit te roeien. Een nuchtere, trieste en alleszeggende constatering.

Goed, 1-0 achter. Is dat een ramp? Nee, dit duel zag er toch al niet alsof het op 0-0 zou uitdraaien. Gewoon doorgaan met het aardige spel, dan komt die gelijkmaker er wellicht wel.

Maar helaas, daar is geen sprake van. Die treffer is als een mokerslag aangekomen in de Sittardse rangen, want het evenwicht dat er heerste in het eerste half uur van de wedstrijd is weg. Fortuna is nergens meer, VVV heerst. Onze verdediging verandert in een doorloophuis. Jo Geerinckx en Tycho Steegs kunnen respectievelijk Jacobs en Hofstede niet bij houden en centraal kan Van Galen doen en laten wat ie wil.

En wat wil Van Galen? Een tweede treffer graag! Kan geregeld worden. Eigenlijk identiek aan de eerste treffer kopt hij ook de tweede binnen uit een voorzet over onze linkerkant: 2-0.

Een debacle dreigt. Koning grijpt in. Cagnazzo is de zondebok, Joos van Barneveld komt er na weken blessureleed in. Dave Joosten zakt een linie en gaat samen met Akerboom in de verdediging spelen. Helpt dat? Nee, want alhoewel er na die ingreep nog slechts vijf minuten te spelen zijn is dat voor VVV voldoende om de score te verdubbelen naar 4-0….

Fortuna is nergens in deze fase en alles wat VVV raakt verandert in goud. Een corner valt voor de voeten van Meeuwis – die een klein beetje vrijstaat… – en de bal knap binnen volleert. De 4-0 is zo mogelijk nog mooier. Van Loenhout trapt een vrije trap van 25 meter stijf in het kruis. Geen houden aan voor Baart, gelukkig fluit de scheidsrechter snel af. Ruststand: 4-0.

Zo, daar staan we dan. Een merkwaardige eerste helft waarin lange tijd niets aan de hand leek. Maar in het laatste kwartier bleek maar weer eens dat mentale weerbaarheid niet ons sterke punt is.

In de rust – die we toch vooral wilden gebruiken om de wonden te likken – worden we opgeschrikt door een of ander meisje dat door een microfoon staat te schreeuwen (of denkt zij dat dit zingen is?). Meisje, je zingt slechter dan Fortuna in de eerste helft voetbalde. Hou ermee op en ga een vak leren.

Tweede helft. Koning heeft nog twee wissels doorgevoerd. Georges Tychon en Jo Geerinckx blijven achter in de kleedkamer. Gino Taihuttu en Bart Meuleberg komen erin. Tycho Steegs schuift naar de rechtsback positie.

Wordt deze tweede helft om des Keizer’s baard gespeeld? Qua resultaat zeker, maar voor ons op de tribune bestaat er ook nog zoiets als eergevoel. Fortuna’s grootste nederlaag in de geschiedenis komt aardig in de buurt. In het seizoen 83/84 verloor Fortuna met 6-0 van Excelsior. In het seizoen 97/98 met 7-1 van Vitesse. Wie van de elf in het veld heeft zoveel eergevoel dat ie het zo ver niet wil laten komen, zeker niet in een derby??

Dat is de inzet van deze tweede helft. De Venlonaren gaan zich richten op de counter en doen Fortuna in de beginfase de bal cadeau. Het levert Fortuna al onmiddellijk een mooie kans op via Tiahuttu. Maar de keeper verijdelt Moluks succes.

Veel verder dan die ene kans voor Taihuttu komt Fortuna niet. Nu VVV het voetbal aan ons overlaat wordt pas duidelijk hoe hard de klap van die eerste helft is aan gekomen. Niets lukt bij niemand. Slechts Taihuttu doet wat ie doen moet. De rest rent als een kip zonder kop over het veld. Hoe verzin je het bijvoorbeeld om Taihuttu via lange ballen aan te spelen?

En dus doemt de vraag op aan wie ligt het? Zijn de spelers murw getikt in de eerste helft waardoor ze vergeten zijn wat hun taak is op het veld of slaagt de trainer er niet in de spelers hun takenpakket aan het verstand te brengen???

VVV heeft na een kwartiertje in ieder geval begrepen dat dit Fortuna rijp is voor een historische nederlaag. De grensrechter houdt ons nog een paar keer in de race door voor buitenspel te vlaggen (terecht of niet terecht: geen idee).

Maar als ook hij ophoudt met vlaggen, gaat het hard. Van Galen maakt de vijfde, ene Tom Timmermans de zesde en Hofstede de zevende. En dus staan de nieuwe recordcijfers op het bord. Alle drie de treffers op de counter. VVV tikt ons helemaal weg. Organisatie? Nee dat woord kennen onze Fortunezen vandaag niet.

Is er dan tenminste nog iemand op het veld die gefrustreerd raakt en daarmee aantoont iets gemeenschappelijk te hebben met de supporters? Ik wil niks goed praten maar als er nu eens iemand een VVV’er drie meter de lucht intrapt mag dat vast onprofessioneel zijn (in onprofessionaliteit grossieren we vandaag toch al), maar wel op enige waardering kunnen rekenen in ons vak.

Maar zelfs dat is ons niet gegund. Als makke schaapjes gaan we de slachtbank op. Slechts Akerboom toont iets van zijn frustraties als ie een bal overbodig de tribune intrapt, hetgeen hem uiteraard op hoongelach komt te staan van het VVV publiek. Oké, ook Akerboom speelt waardeloos, maar hij heeft er blijkbaar geen vrede mee. We hebben het genoteerd.

Maar daar moeten we het dan mee doen. De rest (exclusief Taihuttu die niets fout doet in de tweede helft) lijkt het ogenschijnlijk niet zo gek veel te interesseren. Misschien nog wel het pijnlijkste aspect van deze wanvertoning.

Ondanks alle treffers en wissels besluit scheids Vink om maar geen blessuretijd toe te voegen. En daarmee is hij zowat de enige op het veld die met ons Fortuna supporters meedenkt.

Sommige spelers komen ons bedanken voor onze steun en kunnen rekenen op hoongelach, anderen komen maar niet omdat ze zich vast realiseren waar ze op kunnen rekenen.

En dus maken we ook maar dat we weg komen. Met de staart tussen de benen. Uiteraard regent het, waardoor we niet alleen vernederd zijn maar ook nog zeikenat worden. Na een bewogen treinreisje komen we rond 23.00uur aan in Sittard. Een paar illusies armer en een paar liters water rijker.

7-0, nauwelijks geflatteerd. Een historische nederlaag is een feit, gaan we weer gewoon over tot de orde van de dag? Of is er misschien toch nog iemand binnen de Fortuna organisatie die vindt dat dit toch eigenlijk niet kan? We zijn benieuwd.