Vrijdag de dertiende, vandaag staat de uitwedstrijd tegen FC Omniworld op het programma. Ondanks dat ik vorige week na afloop van de wedstrijd tegen Cambuur me liet ontvallen dat ik het voor gezien hield met uitwedstrijden, ben ik toch maar weer van de partij. Het mag duidelijk zijn, dat deze club voor mij en vele anderen een regelrechte verslaving is. Een andere verklaring is simpelweg niet aan te voeren voor dit gedrag…


13 Oktober 2006

Fortuna verzuimt te winnen in Almere

FC Omniworld 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. Eind 1-0; 87. Grabovac 1-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Voigt, Paridaans, Van Driel, El Hammouchi, Dassen (46. Simone), Garritsen (85. Grabovac), Van Barneveld (72. Bright), Taiwo, Olondo
Toeschouwers: 1.785
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Paridaans, Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Steeds maar weer opnieuw begeven zich minimaal 45 supporters op weg naar de meest afgelegen uithoeken van dit land om hun club te ondersteunen. Steeds maar weer opnieuw worden deze personen teleurgesteld door de 11 acteurs op het veld. En steeds maar weer opnieuw volgt uiteindelijk weer de vergeving. Alcoholist is men voor het leven, Fortunees blijkbaar ook.

Aangekomen in Sittard, blijken zich in totaal 33 personen te hebben opgegeven voor het reisje naar de polder. Van de door Cor Nijpels geïntroduceerde valwinden blijkt vandaag geen sprake te zijn. Nu is er de laatste tijd toch al een ander soort wind voelbaar bij Fortuna, een wind veroorzaakt door een grote blaasbalg van Schinnense makelij. Voor alle duidelijkheid, een blaasbalg is een luchtpomp voor het aanwakkeren van vuur, wat op zich dus weer voor veel gebakken lucht zorgt. Dit gekoppeld aan de redelijk arrogante houding van dit persoon heeft hem het inmiddels de bijnaam ‘Airkes’ opgeleverd. Voorlopig nog de grootste prestatie van onze non-communicator.

Eenmaal in de bus vernemen we van Yelle, webmaster van Fortuna United, dat al twee dagen een Italiaans/Duitse speler meetraint bij Fortuna. Zijn voornaam is Luciano en voor de rest blijkt er vrij weinig tot niets bekend te zijn over dit personage. Mijn advies, onmiddellijk vastleggen die hap want zo iemand past dus ongetwijfeld perfect binnen de organisatie, aangezien non-communicatie ook communicatie is aldus de al eerder genoemde Airkes.

Een volgend punt van aandacht is de schokkende mededeling dat enkele criminele geesten vorige week een weerloze slagboom gemolesteerd blijken te hebben. Deze misdaad vond plaats bij de uitgang van de parkeergarage van het Wagner & Partners Stadion. Nog schrijnender is het gegeven dat enkele passerende automobilisten besloten om dit misdrijf te negeren. Duidelijk is dat de politie inmiddels een halszaak van dit voorval heeft gemaakt en een groot grensoverschrijdend onderzoek is gestart. Een extra aflevering van Peter R. de Vries aangaande dit onderwerp is dan ook niet uitgesloten. Hoe dan ook, we hopen dat deze zaak snel tot een bevredigend einde wordt gebracht. Een voorval als dit geeft maar weer eens duidelijk aan hoe het is gesteld met de normen en waarden of beter gezegd het gebrek hieraan in onze samenleving.

Iemand die wel alles van normen en waarden schijnt te weten is onze senior steward. De generatiegenoot van Körver lijkt de uitspraak van Airkes over criminele uitsupporters wel erg letterlijk op te vatten. Streng observerend houdt hij de gebeurtenissen in de bus in de gaten. Een blikje bier van een SJF’er wordt zonder pardon in beslag genomen onder het mom, ‘alcohol Goodyear-commissie niet eens aan te trekken. In dit tempo is een Goodyear ster voor FC Omniworld nog lichtjaren verwijderd.


Broodjes op een ketel zetten maakt nog geen warme maaltijd!

Maar goed, inmiddels is het tijd om ons gaan bezig te houden met het belangrijkste onderdeel van deze avond (inmiddels zijn er 50 Fortunezen in het uitvak), de wedstrijd. Der Kaiser van Fortuna heeft vandaag besloten om te starten met de volgende elf: Christianen, Serdal Guvenc, Voigt, Paridaans, Van Driel, Dassen, El Hammouchi, Garritsen, Van Barneveld, Taiwo en Olondo.

Kijkend naar deze opstelling beginnen mijn vraagtekens bij het selectiebeleid en tactisch inzicht van Kaiser Franz toch groteske vormen aan te nemen. Onverklaarbaar bijvoorbeeld, de keuze voor Dassen in plaats van Angelo Simone. Een middenveld bestaande uit Dassen, Garritsen en Van Barneveld moet toch ongetwijfeld het meest trage uit de historie van Fortuna Sittard zijn. Voor het gemak reken ik Sittardia en Fortuna’54 daar ook bij.

Mag voor iedereen duidelijk zijn dat je het met dit middenveld aflegt op snelheid, felheid en wilskracht. Goed nieuws echter voor Rachid El Hammouchi, die hierdoor nog wat meer meters mag belopen en nu over het gehele veld oorlog kan voeren.

De eerste helft begint zeer gezapig en beide ploegen blinken uit in knullig balverlies en foute passes. FC Ominiworld heeft wel een optisch overwicht, maar weet zich ook geen echte kansen te creëren. Het eerste en enige wapenfeit in de eerste helft komt op naam van FC Omniworld en zoals zo vaak bij Fortuna is het dan ook meteen raak. Een voorzet van links wordt volledig door alles en iedereen gemist, maar de van daaruit volgende voorzet vanaf rechts wordt door Dwight Eind van FC Omniworld vanuit duidelijke buitenspelpositie in het doel gewerkt. De Fortunezen reageren getergd en vliegen massaal op assistent-scheidsrechter Zeinstra af. Natuurlijk vergeefs, maar het is natuurlijk schandalig dat een grensrechter zoiets over het hoofd ziet of nog erger wenst te zien.Van de andere kant, hoe is het in godsnaam te verklaren dat vier spelers van FC Omniworld volledig vrij voor keeper Christianen kunnen opduiken? Met andere woorden, als Dwight Eind van de bal was afgebleven, was het nog een zeker doelpunt geweest. Voordeel van dit doelpunt is dat we de eerste genomineerde voor de Van der Pad-trofee voor dit seizoen op ons lijstje kunnen zetten. Zoals gezegd was dit het enige noemenswaardige voorval in de eerste helft en we hebben er dan ook geen moeite mee als scheidsrechter De Groot voor rust fluit.


Ajax-publiek

Tijdens de rust brengt Kaiser Franz een wijziging aan in het elftal. Angelo Simone mag het nu proberen ten koste van de wederom falende Ronald Dassen. Met inbreng van het bijtertje Simone komt er vanaf de aftrap de zo gewenste vechtlust in het elftal. Fortuna neemt nu het initiatief en ondanks dat het voetbal niet van hoge kwaliteit is wordt er nu door de meeste spelers wel strijd geleverd. Gaande de wedstrijd blijkt duidelijk dat het leidinggevende trio vandaag allesbehalve op de hand van Fortuna is. Een duidelijke elleboogstoot tegen Sjors Paridaans blijft onbestraft, evenals een overtreding van keeper Molenaar op Wasiu Taiwo. Molenaar gaat volledig voor de benen van de Nigeriaanse spits en komt niet eens in de buurt van de bal. Scheidsrechter De Groot, die er toch echt dicht genoeg bij stond, weigert echter om de bal op de penaltystip te leggen. Ook enkele dubieuze beslissingen aangaande wel of geen hoekschop vallen uit in het nadeel van de uitploeg.

In de 72e minuut wordt de moegestreden (???) Joos van Barneveld vervangen door Kris Bright en begint Fortuna aan een slotoffensief. Het mag duidelijk zijn dat Fortuna zich deze keer niet wenst neer te leggen bij een nederlaag en de mouwen worden nog een laatste keer opgestroopt.

FC Omniworld komt er nu niet echt meer uit en Fortuna voert de druk op. Tot echte kansen leidt het echter niet. In de 85e minuut neemt Körver een laatste alles-of-niets-poging om het tij te doen keren. Koen Garritsen, wederom de grootste dissident binnen de gelederen, wordt naar de kant gehaald ten faveure van (verdediger) Zarko Grabovac.

In de 87e minuut volgt dan eindelijk de beloning. Een lange bal van Mels van Driel wordt half geraakt door Kris Bright en de bal lijkt voorlangs te gaan. Dit is echter buiten pinchhitter Grabovac gerekend, die de bal nog net langs doelman Molenaar in het doel weet te tikken…1-1. Het uitvak ontploft zowat en de toch al nooit verwende jeugdige aanhang van Fortuna viert de gelijkmaker zo ongeveer als een kampioenschap.


Na de gelijkmaker begint de fotograaf van schrik te flitsen!

Ook na de gelijkmaker blijft Fortuna drukken en gaat het duidelijk voor de drie punten. Die drie punten waren er ook bijna gekomen, maar aanvaller Kris Bright raakt na een halve volley de bal volledig verkeerd en de bal scheert voorlangs. Dit was tevens de laatste aanval en de scheidsrechter besluit een einde te maken aan de wedstrijd.

De spelers komen naar het uitvak om de aanhang te bedanken en zijn zichtbaar opgelucht met het applaus dat ze krijgen. Na afscheid genomen te hebben van de spelers wordende vlaggen afgehaald en begeven we ons terug naar de bus. Uiteindelijk toch met gemengde gevoelens, want ondanks de redelijke tweede helft hebben we het eigenlijk toch laten liggen door een te slappe instelling in de eerste helft. Maar goed, hopelijk kan de spelersgroep bouwen op dit resultaat en is die laatste plaats toch niet zo onontkoombaar als gedacht.


Na de 1-1 waren Ho & Mo vrij stil aan de overkant

Voor alle duidelijkheid, dit is geen neurolinguïstisch programmeren maar meer wishful thinking. Eerlijk gezegd denk ik dat het precies hetzelfde is, aangezien ik niet zo goedgelovig ben als Dhr. Airkes.De busreis verloopt op enkele pittige woordenwisselingen na voorspoedig en ongeschonden bereiken we onze thuishaven, alwaar we worden opgewacht door de politie en Limburg Bewaking, want dat het misdrijf tegen de slagboom hoog wordt opgevat staat als een paal boven water.

Waldorf

Nawoord: Langs deze weg wil ik de betrokkenen graag aanspreken op hun a-sociale gedrag in de bus. Na aankomst in Sittard bleek er een enorme teringbende achtergelaten te zijn in de bus. Ik vraag dan ook aan iedereen om in het vervolg het gezonde verstand te laten werken en de bus gewoon schoon te houden. Het buscomité doet dit werk ook vrijwillig en er gaat toch nogal wat tijd in zitten. Tijd die Anette en Wil vooral nu beter kunnen gebruiken. Bij voorbaat dank.