In een wedstrijd van niks, maakten VVV en Fortuna hun positie op de ranglijst meer dan waar. Kansen werden niet gecreëerd, maar af en toe viel een bal goed zodat er doelgevaar was. Omdat dat doelgevaar zich verdacht vaak bij Baart afspeelde, gaan we er maar vanuit dat VVV de betere ploeg was.


28 Januari 2003

Fortuna houdt zowaar een punt over aan derby

VVV Venlo 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen, El Gaaouiri, Cagnazzo (51. Mészáros), Hamming, Rajcomar (80. Gommans).
Toeschouwers: 1.924
Scheidsrechter: Schenkels
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): –

De winterstop zit er eindelijk op. Een maand lang jeukte het. ’s Nachts gillend wakker, stevig onder de pillen tegen de afkickverschijnselen en elke dag maar weer een blaadje afscheuren van de scheurkalender, totdat daar eindelijk 28 januari op verschijnt: VVV-Fortuna Sittard. We mogen weer! In een nog niet zo gek ver verleden was dat een derby, tegenwoordig is het gewoon één van de 34 wedstrijden.

Aangezien Venlo niet al te ver is, nemen we de trein. Altijd gezellig, zeker als de NS besluit te bezuinigen op het aantal wagons: een staanplaats in het bagagerek is ons deel. Driekwartier later komen we aan in Venlo. Het is een graadje of vijf boven nul, er staat een zuidwesterstorm, de regen komt met bakken uit de lucht en het onweert ook nog: welkom in Venlo!

Snel door dan maar naar Stadion De Koel. Daar komen we twintig minuten later aan. Oké we zijn aan de vroege kant, maar bij het stadion wekt (behalve de stadionlampen) helemaal niets de indruk dat er binnen afzienbare tijd een voetbalwedstrijd gespeeld zal worden. Snel door naar het café. Goeie god, daar zitten tien Fortunezen, dat worden er naar verloop van tijd vijftig en we zien ook nog drie VVV supporters. De café-baas vertelt dat dit geen uitzondering is. Hij is dan ook blij als over twee jaar zijn contract met VVV om dit café open te houden op wedstrijddagen afloopt, want hij draait Fortunato-achtige omzetten!

We zijn nu een kwartier voor de wedstrijd en we dalen de trappen af richting uitvak. Het vriest niet, dus die afdaling wordt geen survival. Ondanks dat (of misschien wel juist omdat) De Koel niet van deze tijd is, blijft het natuurlijk mooi. Gelukkig hoeven we niet onoverdekt achter de goal te staan, maar kunnen we overdekt aan de lange zijde gaan staan. Dat is al een meevaller.

We noteren ruim 200 supporters uit Sittard. Op het veld is de warming-up bezig en dan zien we dat Koning de zaak weer eens overhoop heeft moeten gooien. De helft van de selectie is ziek, zwak en misselijk, dus moet de andere helft spelen. Zo simpel is het. We zien dat Roeland Geraerts in de basis staat. Hij speelt op de rechtsback positie en krijgt de voorkeur boven Thomas Janssen. En dat is zowat de enige beslissing die Koning heeft moeten nemen. De andere posities vulden zich vanzelf in. Op de linksback positie zien we een nieuw gezicht. Nou ja, eigenlijk een oud gezicht: Bart Meulenberg. Welkom terug! Centraal achterin spelen Paul Janssen en Jochem van der Hoeven. Ons middenveld mag gerust “experimenteel” genoemd worden. De gemiddelde leeftijd is 19 jaar. Op rechts staat de met 22 lentes gezegende senior van het gezelschap: Georges Tychon. Hij vervangt de half fitte László Mészáros. Centraal staan Tom Daemen (17 jaar met handschoenen…) en Samir El Gaaouiri (18 jaar) en op links staat Dario Cagnazzo (18 jaar). Dat kan tellen!

Voorin spelen Ronald Hamming en Prince Rajcomar, ook wel bekend onder de naam Rins Rijkema! De laatste vervangt de half fitte Harrie Gommans. De spelers die hierboven niet genoemd zijn, zijn om de een of andere reden geblesseerd. Geert Brusselers is geschorst.

VVV is dus de tegenstander. Moeten we nog iemand kennen uit de Venlose selectie? Op het veld niet, naast het veld wel: Willy Boessen. Hij is assistent trainer bij VVV. Maar daar houdt de overlap tussen Fortuna en VVV op.

Het stadion is volgelopen met 2.000 man, we kunnen dus beginnen. In de eerste vijf minuten tellen we twee reuze kansen voor VVV. Het gebeurt allemaal recht voor onze neus, dus we hebben er een goed zicht op. En dan wordt des te onbegrijpelijker waarom wij niet al vroeg in de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aankijken. Hoe kun je die kansen nou missen, heren Ammi en Van Galen? Nou ja, het zal duidelijk zijn dat Fortuna de wekker weer eens op 20.10uur heeft gezet. Geen goeie voornemens dit jaar?

Gelukkig komen we die fase schadevrij door en gaan we daarna ook meedoen. De vraag is alleen, meedoen waaraan? Geen idee eigenlijk, ik heb eerlijk gezegd weinig te melden over die eerste helft. Oké die tribune palen (ja ja ze bestaan nog!) belemmeren het zicht en de genuttigde alcohol helpt ook niet mee bij het grondig observeren van de vertoning die zich op het veld afspeelt. Maar ondanks dat kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het spel niet echt om over naar huis te schrijven is.

Zoals gebruikelijk is het niet de goede wil die ontbreekt, maar puur kwaliteit. Beide teams maken duidelijk waarom plek 16 en 18 momenteel precies is waar ze thuishoren, waarbij wij vandaag als verzachtende omstandigheid kunnen wijzen op een absurde blessuregolf.

Het enige Sittardse wapenfeit komt geloof ik uit een corner. De keeper gaat onder de bal door en een Fortunees (van 80 meter afstand is onmogelijk te bepalen wie) krijgt de bal op zijn borst. Vanuit onze positie leek die bal er in te gaan, maar dat bleek niet het geval. Jammer, ruststand: 0-0.

In de rust loopt de Goodyear commissie zich warm. Er is zowaar een snackbar in Venlo. Het assortiment is helaas beperkt: een broodje worst. De mayonaise blijkt al op. Niet dat de Goodyear commissie op mayonaise zit te wachten – die concentreert zich namelijk puur op de kwaliteit van de worst – maar toch. De worst is overigens matig. Niet slecht, maar ook niet echt goed. Geen vroege sterren dus in 2003.

De tweede helft dan maar. Aan Sittardse kant geen personele veranderingen. Op het veld verandert er ook niet veel. De wedstrijd kabbelt rustig voort op het middenveld. Af en toe heeft Fortuna wel eens een korte fase waarin er iets lukt en waarin je ook een paar leuke combinaties ziet. Maar zo onverwacht als die fases beginnen, zo onverwacht eindigen ze ook weer. Tijdens zulke fases gaat het Fortuna publiek er meteen achter staan, maar het mag niet baten. En die fases worden nog korter, omdat de KNVB gedacht heeft: “laten we een grensrechter naar Venlo sturen die geen moeite heeft zich aan te passen aan het niveau”. En dus stond er recht voor onze neus een man, uitgerust met een snor van hier tot ginder, met een vlaggetje te wapperen. Nou, je kunt in ieder geval niet zeggen dat de man niet beschikt over aanpassingsvermogen. Er is geen touw aan deze wedstrijd vast te knopen en hetzelfde geldt voor zijn beslissingen.

Toppunt is niet dat hij de enige is die niet ziet dat een voorzet van El Gaaouiri niet rechtstreeks over de achterlijn gaat maar via een VVV’er, maar de reactie van Hamming daarop. Hij loopt naar de grens en zegt dat ie zijn snor maar eens moet gaan scheren…

Anyway, de wedstrijd gaat verder. We slaan een half uur over. Ondertussen zijn Mészáros en Gommans er respectievelijk voor Cagnazzo en Rajcomar ingekomen en Fortuna krijgt zowaar een kans. Gommans zet van rechts voor en Hamming komt een teenlengte tekort om de 0-1 binnen te tikken. Dat moet zo’n beetje de enige serieuze kans geweest zijn van Fortuna in de wedstrijd.

De laatste vijf minuten zijn dan ineens volledig voor VVV. Is bij ons de tank leeg? Wie het weet mag het zeggen, maar VVV krijgt ineens kans op kans. Baart pareert een paar inzetten, de paal houdt een bal tegen, iemand haalt nog een bal van de lijn (Tychon?) en dan is er nog een hachelijk moment waarbij een kopbal van Van Galen onder Baart dreigt door te rollen, maar Baart kan de bal nog net op tijd pakken. Of misschien ook wel niet, want als er aan de overkant ook zo’n snor staat te vlaggen, wil ik niet uitsluiten dat de bal al een meter over de doellijn was. Ook in blessuretijd krijgt VVV nog een paar dikke kansen, maar de bal gaat er niet in. En dus blijft het 0-0. Fortuna maakt een einde aan een reeks van vijf op eenvolgende nederlagen en dan ook nog met een zwaar gehavende selectie. In dat licht bezien, moeten we misschien maar tevreden zijn met dit resultaat. En over de manier waarop, zwijgen we dan maar.

De spelers komen de supporters nog bedanken voor de steun en dan gaan we ook maar weg. Snel naar de trein die ons rond 23.00uur terugbrengt in Sittard. Zaterdag gaan we verder.