Fortuna Sittard heeft tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen 19/20 meteen een overwinning geboekt. Erg onlogisch is dat niet; derdeklasser VV Sittard werd met 3-7 verslagen na een 1-5 ruststand. Veelzeggend was het allemaal niet; de seizoensopening dient alleen nog maar om de beentjes los te gooien…


26 juli 2019

Fortuna winnaar stadsderby

VV Sittard 3 Fortuna Sittard 7

Doelpuntenmakers: Smeets 0-1, Heijsteeg 1-1, Dobos 1-2, Dianessy 1-3, Diemers 1-4, Diemers 1-5, Zeka 1-6, N.b. 2-6, Raitanen 2-7, N.b. 3-7.
Opstelling: Jug (46. Koot); Essers (46. Kroon), Niňaj (46. Raitanen), Amiot (46. Rau), Pinto (46. Ciranni); Smeets (46. El Ablak), Diemers (46. Ugur), Ioannidis (46. Bo Breukers); Dobos (46. Zeka), Dianessy (46. Kastrati), Donkor (46. Bas Breukers).
Toeschouwers: 350
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De wedstrijd op Sportpark ‘De Krao’ start met het huldigen van diverse jeugdelftallen. Zowel aan de zijde van Fortuna alsook aan de zijde van VV Sittard hebben jeugdselecties zich tot kampioenen gekroond en ontvangen uit handen van o.a. assistent-trainer Kevin Hofland en Algemeen Directeur Ivo Pfennings bekers en schalen.

Na de festiviteiten betreden beide eerste elftallen het Sittardse kunstgrasveld met aan Fortuna’s zijde de testspeler Grégoire Amiot en Jacky Donkor. Amiot speelt linker centrale verdediger, terwijl Donkor als linksbuiten start. Verder ontbreekt Lisandro Semedo. Hij is vertrokken naar Griekenland om te gaan spelen bij OFI Kreta. (Nog) niet aanwezig is de Deense aanvaller Nikolai Laursen (lees ook: ‘Interesse in PSV-er’). Volgens het Eindhoven Dagblad komt de aanvaller op proef naar Sittard, maar hij zit vanavond in ieder geval niet bij de selectie.

Zoals verwacht start Fortuna sterk aan de eerste helft. Het eerste serieuze schot van de wedstrijd komt van Áron Dobos.  Hij schiet de bal in de hoek, maar de doelman tikt de bal uit zijn rechter hoek. Dat is blijkbaar de doelmans goede hoek, want hij tikt de bal weer uit zijn doel als Djibril Dianessy uit de draai op doel trapt.

Vervolgens gebeurt er een hele tijd niet veel, al proberen Clint Essers (kopbal), Mark Diemers (afstandsschot op de deklat) en Dianessy (inzet op doelman) te scoren. Uiteindelijk capituleert de doelman toch een eerste keer als hij geen antwoord heeft op een schot van Jorrit Smeets.


Jorrit Smeets opent de debatten

Fortuna valt naar hartelust aan, maar het vizier staat nog niet helemaal scherp bij Dianessy. Zo kopt hij rakelings naast en op de deklat. Ook Amiot probeert te scoren. Na een corner van Diemers die in de voeten valt van Smeets ontvangt de Franse tester op de rechterflank de bal. Hij draait zich knap vrij en vuurt de bal op de kruising. Maar tot een doelpunt komen de Sittardenaren vooralsnog niet.

Dat lukt wel die ándere Sittardenaren. De diepe spits van VV Sittard neemt een wilde trap naar voren aan, draait weg van Braňo Niňaj en krult de bal buiten bereik van doelman Ažbe Jug in de kruising. Het zorgt voor enkele zure gezichten aan Fortuna-zijde.

Lang kunnen ‘De Kraoje’ niet genieten van de gelijke stand wanneer Dobos voor 1-2 zorgt. Vervolgens zorgt Dianessy voor 1-3 (rebound van afstandsschot van Diemers), waarna Diemers nog eens zijn vuurkracht toont. Eerst zorgt hij van afstand voor 1-4, waarna zijn volgende schot in de binnenkant van het zijnet eindigt. Ruststand derhalve 1-5.


Mark Diemers voert de score op

Na rust zien we een heel ander Fortuna. Het elftal dat de eerste helft speelt verdwijnt en wordt vervangen door de jongere garde, waaronder nieuwelingen Adnan Ugur en kapitein Patrik Raitanen.

Dat zorgt tevens voor een heel ander wedstrijdbeeld. VV Sittard is minimaal gelijkwaardig aan Fortuna’s jonge garde, al heeft Fortuna wel het merendeel van het balbezit. Toch loopt Fortuna nog verder uit nadat een schot van Agim Zeka tergend langzaam over de doellijn rolt.

Maar dan slaat de motor van VV Sittard aan. Na een fout in de achterhoede profiteren ‘De Kraoje’ optimaal en scoren een tweede treffer. Fortuna speelt vooral slordig en blijft maar zoeken naar gaatjes in de verdediging van VV Sittard. Er volgen diverse voorzetten, maar die zijn vaak niet op maat.


VV Sittard bijt van zich af

Uiteindelijk scoort Patrik Raitanen in zijn allereerste wedstrijd in het geel/groen waarna het slotakkoord voor VV Sittard is: 3-7.


Raitanen luistert zijn debuut op met een treffer

Fortuna scoort 7 maal in een wedstrijd van niks. Wat nu volgt is een trainingsweek waarin vast nog (enkele) spelers toekomen of vertrekken. Mogelijk dus dat we over een week een heel ander Fortuna zien als donderdag 4 juli wordt afgetrapt tegen Aris FC.

Michel Hennen