Na de onverwachte en onnodige uitglijder van vorige week tegen FC Eindhoven wacht vandaag FC Volendam aan De Dijk in Noord-Holland. Eerder dit seizoen werd thuis verdiend gewonnen, wat brengt ons deze winterse vrijdagvond?


29 januari 2010

Geen doelpunten aan De Dijk

FC Volendam 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Nys, Geenen, De Boer, Vanek, Simone, Linssen, Voorn, Di Lallo (77. Rychlik), Gommans (90. Grabovac), Traore (77. Peljto).
Toeschouwers: 3.245
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Ricksen
Rood (Fortuna): –

Tijdens de heenreis naar een uitwedstrijd is er altijd meer dan genoeg gespreksstof voorradig. Vandaag is dat niet anders. Ten eerste verwelkomen we Wil en Annette terug na een korte afwezigheid. Daarnaast heeft trouwe supportster Gerda gisteren haar 50ste verjaardag gevierd. Een mooie groen-gele kroon en vele felicitaties vallen haar ten deel. Achterin de bus worden met name de geplande bezoeken aan het Britse continent besproken. Everton, Crewe Alexandra, Hearts en West Ham mogen zich op korte termijn verheugen op Limburgs bezoek. Uiteraard passeert ook het faillissement van HFC Haarlem de revue. Een uitermate pijnlijke situatie voor alles en iedereen die sympathie heeft voor deze club. En als er op zo’n moment iets is wat je niet kan gebruiken, is het wel het achterlijke commentaar van Henk Kesler. Volgens Kesler leven we in een ‘grotemensenwereld’ en hij is dan ook absoluut niet verdrietig vanwege het wegvallen van Haarlem. ‘Laat het een les zijn voor de andere profclubs’. Laat deze man in godsnaam zo snel mogelijk opzouten, hij heeft duidelijk totaal geen affiniteit met en verstand van de voetbalsport.

Na een korte stop bij het vernieuwde De Lucht wordt begonnen met de bekende loterij. Op het moment dat ik dit verslag schrijf, is me nog steeds niet duidelijk of ik iets gewonnen heb. De trekking vindt voor in de bus plaats en wordt meegedeeld zonder microfoon. ‘De kabel komt niet zo ver’ luidt het ietwat magere excuus. Om 19.15 uur bereiken we zonder noemenswaardig oponthoud het Kras-stadion.Daar waar de overige 35 buspassagiers direct het bezoekersvak betreden, ga ik op zoek naar de noodzakelijke programmaboekjes. Bij de hoofdingang zijn ze nog niet te vinden, waarop ik besluit een ommetje te maken in de hoop een eetgelegenheid te vinden. Na een korte wandeling vind ik deze op de Julianaweg in de vorm van friture ‘Roma’. Mijn maaltijd bestaat uit een frikadel speciaal die wordt geleverd op een bordje met de mayonaise, tomatenketchup en uitjes los naast de ongesneden frikadel. Daarnaast krijg ik een bordje frites (of ‘patat’ zoals ze het hier noemen) voorgeschoteld waarvoor oude aardappelen en vet dat ook voor het bakken van vis wordt gebruikt, zijn gebruikt. Slechts met een ongezonde portie zout en mayo en een blikje Minute Maid krijg ik dit met moeite weggewerkt. Het is inmiddels kwart voor acht, hoog tijd om terug te snellen richting stadion.

De programmaboekjes zijn gelukkig gearriveerd en met een stapeltje in mijn jaszak, betreed ik het bezoekersvak. Via een loopplank die me moet behoeden voor een paar zeiknatte voeten, kom ik aan bij de houten tribunes die meer weg hebben van een noodtribune in een circustent. FC Volendam durft hier zonder enige gêne €20 entree voor te vragen. Fortunezen laten zich echter niet zo snel afschrikken door dit soort prijzen en uiteindelijk tellen we 77 meegereisde fans.


Wintjens is bezig met de warming up

Fortuna begint de wedstrijd met dezelfde elf spelers die tegen Eindhoven aan de aftrap verschenen: Wintjens; Nys, Geenen, De Boer, Vanek; Simone, Voorn, Linssen, Di Lallo, Traoré en Gommans. Wederom geen plek voor Zarko Grabovac, iets waar een deel van de Fortuna-fans na vorige week wél op had gerekend.


Spelers bereiden zich voor

De bevolking uit de regio Volendam heeft vandaag blijkbaar belangrijkere dingen op de agenda staan dan het bezoeken van een voetbalwedstrijd. Meer dan 1000 toeschouwers kan ik niet ontdekken. Groot is dan ook mijn verbazing als ik ’s nachts op teletekst lees dat er wordt gesproken van 3245 toeschouwers. Ruim de helft hiervan is overduidelijk gelogen.


Tjokvol aan De Dijk

Naast tellen is ook sfeer iets waarvan men in Volendam weinig kaas heeft gegeten. Verder dan enkele oude mannen met lichtjes, een vlag met de tekst ‘Bang voor niemand’ en een cassettebandje met de tekst ‘Volendam, Volendam’ komt men niet.


Degene die dit heeft opgehangen is van schrik weggelopen

Fortuna moet duidelijk weer even wennen aan het kunstgras. Na een kwartiertje is de gewenning een feit en durft Fortuna zelfs af en toe mee te voetballen. Tot echte kansen leidt dit overigens niet. Aan de andere kant is Volendam enkele keren redelijk gevaarlijk, mede met dank aan grens- en scheidsrechter die een duidelijke handsbal en enkele buitenspelsituaties niet als zodanig herkennen. Fortuna’s beste kans ontstaat wanneer Angelo Simone op circa twintig meter van het Volendamse doel wordt neergehaald. Harrie Gommans staat klaar om de trekker over te halen maar zijn vrije trap verdwijnt met volle kracht in de oranje muur, een Volendam-verdediger groggy achterlatend. Na vijfenveertig minuten voetbal, die zich met name afspelen op het middenveld en een paar lichte sneeuwbuien, vindt scheidsrechter Wiedemeijer het tijd voor een bakje thee.

De Goodyear-commissie wordt vandaag gevormd door twee medewerkers van Fortuna Online die onafhankelijk van elkaar hun oordeel vellen. Samengevat komt hun oordeel op het volgende neer: het warme aanbod is zeer beperkt (broodje bal) en de gehaktbal is niet stevig genoeg. Zelfs de aanwezigheid van Kinder Bueno in het assortiment kan niet voorkomen dat hier geen ster wordt uitgedeeld.


Het leven van de Goodyear commissie gaat niet over rozen…

De pauze biedt ook mooi de gelegenheid om het programmaboekje door te bladeren. Columnist Cor Tol heeft blijkbaar een vervelende nasmaak overgehouden aan de nederlaag van Volendam eerder dit seizoen in Sittard. Volgens de goede man liet de scheidsrechter zich gek maken door het publiek en gaf hij daarom zonder enige aanleiding twee strafschoppen. ‘Bovendien had Traore rood moeten hebben’. Ach ja, beste Cor, met arbitrale dwalingen krijgen we, buiten Ajax, allemaal wel vaker te maken. Leer er mee leven zou ik zeggen.De tweede helft begint en Roger Reijners heeft geen aanleiding gezien een wissel toe te passen. Volendam toont, op enkele fases na, gedurende de hele tweede helft aan niet tevreden te zijn met een puntje. Dit dwingt Danny Wintjens ertoe enkele noodzakelijke reddingen te maken, iets wat hij gelukkig met succes doet. Twee keer is zelfs Wintjens geklopt, maar gelukkig is de grensrechter attent en signaleert buitenspel.


Is hier sprake van loopplankfinanciering?

Fortuna stelt hier aanvallend weinig tegenover. Pas in het laatste kwartier ruiken de groen-gelen bloed. Coach Reijners vervangt eerst Traoré en Di Lallo voor Rychlik en Peltjo en in de laatste minuut Gommans voor Grabovac. Helaas ontbreken de overtuiging en zorgvuldigheid en overheerst de angst om het ene punt alsnog te verspelen. Verder dan enkele ongevaarlijke schoten van afstand en een scrimmage waarbij de ingevallen Peltjo binnen de zestienmeter had moeten uithalen in plaats van nadenken en terugleggen, komen we niet. De wedstrijd eindigt dan ook zoals hij begon met een 0-0 stand op het scorebord.

In de bus woedt eerst nog een discussie over de vraag of we tevreden moeten zijn met dit punt. De discussie gaat later over in een één uur durende enquête waarbij de aanwezigen telkens moeten kiezen tussen twee mogelijkheden. Bij een enkele vraag zijn we het unaniem met elkaar eens (Maessen of Ricksen?) maar de meeste vragen verdelen de bus in twee kampen (AS of Lazio?, Celtic of Glasgow Rangers?, Londen of Liverpool?). Dit vermakelijke tafereel en de voortvarendheid waarmee de chauffeur over de A2 koerst, zorgen ervoor dat de terugreis snel verloopt. Na een bijna uitglijder van de bus op de hoek van de Lissabonlaan en de Barcelonastraat bereiken we even na half één heelhuids de Trendwork Arena. Hier is het schaaktoernooi net ten einde gekomen en wacht men nu geduldig op de grote zitting van de Marotte. Carnaval is aan ons echter niet besteed en we maken dat we wegkomen.

Volgende week ontvangen we Excelsior, de ploeg waartegen we vorig seizoen de periodetitel lieten glippen door slechts gelijk te spelen. Aangezien enkele concurrenten vandaag wonnen, wordt de behoefte aan een driepunter nog groter.

RvL