Eindelijk, de komkommertijd is weer voorbij. De tijd dat een of andere ‘fuckin’ monkey’ uit diergaarde Blijdorp de headlines van alle media wist te halen, ligt weer achter ons. We gaan ons weer bezighouden met de echt belangrijke (bij)zaken in het leven. Na de nederlaag in Roosendaal van vorige week vrijdag, ligt er nu de kans om ons te revancheren tegen Volendam. Na het bezoeken van het nieuwe supportershome, waarvan vooral de zeer beperkte ruimte ons opvalt, begeven we ons naar het stadion.


17 Augustus 2007

Grondoefeningen helpen Volendam aan zege

Fortuna Sittard 0 FC Volendam 1
Doelpuntenmakers: 19. Van Zaanen 0-1.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Op den Kamp, Grabovac, Vanek, Van Driel, Heinrichs (81. E. Guvenc), Van den Ouweland, Olondo (81. Schreurs), Derksen, Bouhadan (65. Jacobs)
Toeschouwers: 6.428
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): Vanek, Van Driel, Derksen, El Hammouchi
Rood (Fortuna): –

Bij het betreden van het stadion voel ik mij genoodzaakt om van het gebruikelijke protocol af te wijken. Normaal is men gewend dat de Goodyear commissie pas in de rust de keuringsjassen aantrekt. Afgaande op de misselijkmakende kwalm van verkoolde etensresten vanuit het cateringshok, is direct ingrijpen echter een must. Dat het Fortunastadion al jaren onafgebouwd ligt te verpieteren in een stuk weiland, is menig inwoner van Sittard of Supporter van Fortuna een doorn in het oog. Schadelijk voor de volksgezondheid is het echter niet. Dat kan van de aangeboden rotzooi bij de cateringspunten in het W&P stadion echter niet gezegd worden. Volstrekt onverantwoord wat er zich hier afspeelt. Bij de opening van het stadion werden de gloednieuwe fritures in gebruik genomen. Alleen jammer dat er in al die jaren nadien, nooit iemand op het idee is gekomen om het vet eens te verversen. Dit gerotzooi met etenswaren verdient het predicaat onverantwoord.

Als de ploegen om 20.00 uur het  belabberd, slechte veld betreden, blijkt dat Fortuna op een plaats gewijzigd is ten opzichte van de wedstrijd tegen RBC. Nieuwkomer Charlie van den Ouweland neemt de plaats in van Emrullah Güvenc. Het volgende voorbeeld van een Fortunatalent dat het slachtoffer wordt van de drang naar snel resultaat? De overige tien namen die in de basis starten, zijn: Christianen; El Hammouchi; Grabovac; Op den Kamp; Vanek; Van Driel; Bouhadan; Heinrichs; Derksen en Olondo.


Noord is er in ieder geval klaar voor

Aan Volendam-kant geen spelers met een Fortuna verleden en ook de technische staf kent geen bekende gezichten. Of het moet al Volendam trainer Stanley Menzo zijn die ooit een complete fruitmand cadeau kreeg tijdens een wedstrijd van Ajax tegen Fortuna, nadat eerst zijn volkslied ten gehore was gebracht. Maar goed, dat is een heel ander verhaal.

Fortuna gaat flitsend van start. Goed combinerend wordt Volendam achteruit gedrukt. Dat levert in de vierde minuut al de eerste grote kans op als een voorzet van Cedric Olondo het hoofd van Derksen weet te vinden. Helaas verdwijnt de kopbal van laatsgenoemde naast het doel.


Olondo haalt de trukendoos boven

Nauwelijks een minuut later ontsnapt Olondo aan zijn bewaker Kelvin Maynard. De rechtsback van Volendam haalt de Congolees van Fortuna net op of over (?) de rand van het strafschopgebied neer. Scheidsrechter Steegstra legt de bal echter op de rand van de zestien meter. Boosdoener Maynard krijgt voor zijn overtreding de gele kaart. De vrije trap van Jürgen Heinrichs gaat vervolgens echter ver over en naast.


Van Driel kan het allemaal niet geloven

In de 12de minuut verdwijnt een schot van Charlie van den Ouweland na een een-tweetje met Heinrichs op de vuisten van ‘die goede ouwe smulpaap’ Jeroen Verhoeven. In de 13de minuut begaat Volendam rechtsback Kevin Maynard zijn tweede bookable offence na een zware charge op Brahim Bouhadan. Scheidsrechter Steegstra verkiest echter om het incident met de mantel der liefde te bedekken en geeft Maynard een laatste waarschuwing.

Zoals gezegd begint Fortuna sterk aan de wedstrijd, maar zoals zo vaak in het voetbal wordt het niet afronden van grote kansen ook nu bestraft. Na 18 minuten weet Rowin van Zaanen zich vrij te spelen en schiet vanaf ruim 20 meter op doel. Doelman Christianen staat op het verkeerde been en kan alleen maar toekijken hoe de bal achter hem in het net verdwijnt. 0-1 voor de bezoekers, tegen alle verhoudingen in, maar dat telt ook.


Ongeloof op de Fortuna bank

Na de 0-1 begint Volendam te temporiseren en blijkbaar zweert Stanley Menzo op trainingen bij grondoefeningen, want om de haverklap rolt er wel weer een Volendammer over de grond. Verschrikkelijk irritant, maar daarom niet minder effectief. Twee goede voorbeelden hiervan zijn De Graafschap en VVV. Deze ploegen beheersten deze taktiek ook tot in de perfectie en beiden speelden het volgende seizoen in de hoogste afdeling. Zien we hier vanavond in Sittard dan de toekomstige kampioen in actie?

In de 30ste minuut begaat Yannick de Wit een overtreding op Heinrichs. Op de grond liggend reageert hij door de noppen van zijn voetbalschoenen vol in het gezicht van zijn tegenstander te planten. Een volkomen overbodige en schandalige actie, waarvoor donkerrood op zijn plaats zou zijn geweest. Steegstra doet het echter af met een gele kaart voor zowel De Wit als Heinrichs. Hieruit blijkt maar weer eens hoe belabberd het is gesteld met het niveau van de arbitrage. Steegstra stond erbovenop. Als hij de trap van Heinrichs heeft gezien is het rood, zo niet waarom dan die gele kaart?


Felle gevechten in Sittard-Geleen

Na dit incident gebeuren er weinig noemenswaardigheden meer. Tussen de Noord Hollandse valpartijen door wordt er af en toe een balletje getrapt en met een 0-1 achterstand bereiken we de rust.

In de rust in fanfare St. Caecilia uit Nattenhoven te bewonderen. Blijkbaar was het geen probleem om deze muziekvereniging te contracteren voor het muzikale vermaak gedurende de onderbreking. Grote vraag bleek te zijn, hoe raak je ze in hemelsnaam weer kwijt? Beide ploegen staan al weer lang en breed in het veld, wachtend op de aftrap, maar St. Caecilia denkt dat de 6.418 toeschouwers speciaal voor hun repetoire gekomen zijn. Nu weet ik wel dat er tegenwoordig meerdere spelers met Kerkraadse roots in onze sterrenbrigade spelen, maar het WMC vindt toch nog altijd in het PLS plaats. Afvoeren dus die handel!Als het dan eindelijk gelukt is om het ‘zaate hermenieke’ af te voeren kunnen we zeven minuten te laat beginnen aan de tweede helft. Blijkbaar is Stanley Menzo zeer tevreden over de verrichtingen van zijn ploeg. Aan de speel-, of beter gezegd valwijze van de ploeg is namelijk niets veranderd. Niet dat ik de achterstand wil toewijzen aan de taktiek van de tegenstander, want bij Fortuna klopt er speltactisch geen ene moer van.


Heinrichs vecht zich er langs

In de 51ste minuut krijgt Fortuna overigens toch nog een kans. Een voorzet van Mels van Driel bereikt DJD, wiens kopbal verwijnt op de voeten van Verhoeven. Uit de rebound schiet Jürgen Heinrichs over. Na deze doelpoging begint het spel van beide kanten steeds rommeliger te worden. Volendam wil niet meer en Fortuna kan blijkbaar niet meer.


Weer een eenzame avond voor Derksen…

In de 68ste minuut wordt de wederom zwaar tegenvallende Brahim Bouhadan gewisseld voor Bas Jacobs, maar veel verbetering levert het niet op. In de 79ste minuut haalt trainer Wisman, Heinrichs en Olondo naar de kant ten faveure van Emmo Güvenc en Danny Schreurs. Blijkbaar stond in de VI van woensdag jl een ingezonden brief van Danny Schreurs, waarin hij graag een misverstand uit de wereld hielp. Jammer Danny, want ik had er alle begrip voor gehad als jij het wel was geweest.


Niet alleen Verhoeven is een smulpaap bij Volendam…

Helaas mag de inbreng van deze twee spelers niet meer baten en zo verliest Fortuna ook haar tweede wedstrijd in deze competitie. Volgende week hopelijk beter, want dan staat de verre uitwedstrijd tegen SC Cambuur op het programma.

Groeten,

G.Erens