Na OFI Kreta bleek ook de tweede serieuze tegenstander van Fortuna een maatje te groot. Op de overwinning van Geel was niets af te dingen. Fortuna maakte verdedigend een zeer kwetsbare indruk. Dat leek toch vooral een collectief probleem, het is te hopen dat de ziekenboeg snel leegloopt, want anders ziet het er niet al te best uit.


28 Juli 2001

Fortuna verliest terecht van Belgische tweedeklasser

Verbroedering Geel 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 46. Rodic 1-0; 60. Gerritsen 1-1; 70. Anderson 2-1; 77. Thys (pen) 3-1; 89. Gerritsen (pen) 3-2
Opstelling: Hesp, Geerinckx (73. Kaplan), Akerboom, Van Dieren, Hermans, Heering (58. Averdijk), Michels, Rook, Gerritsen, Hamming (46. Verheyen), Cramb .
Toeschouwers: 800
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Cramb, Geerinckx
Rood (Fortuna): –

Wie naar het oefenprogramma van Fortuna keek wist dat er weinig aansprekende tegenstanders in voorkwamen. Naast OFI Kreta was de wedstrijd tegen tweedeklasser Verbroedering Geel de meest aantrekkelijke. Tegen Kreta hadden we al vrij kansloos verloren, hier kwam dus een kans voor rehabilitatie of bevestiging natuurlijk van het tot dusverre povere optreden van onze geel/groenen.

Kortom, tijd dus voor Fortuna Online om de draad maar weer eens op te pakken. Sittard-Geel blijkt goed te doen, in een uurtje ben je er met de auto. Echter de wedstrijd werd niet gespeeld in Geel, maar in Herentals bij de plaatselijke voetbalclub. Het bleek dat de grasmat van Verbroedering Geel nog niet in de juiste conditie was om er een wedstrijd op te spelen. Gras te laat ingezaaid of zoiets…..

We hebben eigenlijk geen flauw idee op welk niveau VC Herentals speelt, maar de accommodatie doet “Hoofdklasserig” aan. Een zeer aardige overdekte zittribune aan de lange zijde, daartegenover een overdekte staantribune. Maar onze sympathie gaat uit naar de onoverdekte staantribune achter een doel. Met name de weggeroeste paaltjes op die tribune doen vermoeden dat hier in lang vervlogen tijden op redelijk niveau gespeeld is.


Ja ja, een hele leuke staantribune!*

De wedstrijd heeft zo’n 800 mensen getrokken, waaronder toch een tachtigtal Fortunezen. Het zijn (uiteraard) de bekende gezichten. Even bijpraten en dan blijkt dat er hier en daar naar aanleiding van de schermutselingen in Volendam de nodige stadionverboden zijn uitgevaardigd.

Als ik dat zo hoor zijn er al en zullen er nog rake klappen gaan vallen onder het toch al niet zo grote aantal Fortunezen dat uitwedstrijden bezoekt. Een zorgelijke situatie…..

We besluiten plaats te nemen op de goed gevulde zittribune. Maar als we op de tribune aankomen blijkt ook meteen waarom die zo goed gevuld is: de Sittardse ziekenboeg heeft er plaats genomen! We zien daar op een rijtje zitten: Klimek, Hamers, Haeldermans, Volmer, Emeran, Van Barneveld, Landerl, Van der Hoeven, Krijgsman, Tychon.

Kortom, een amateurclub die Fortuna wil uitnodigen voor een oefenpot, moet niet alleen met geld over de brug komen, maar moet ook beschikken over een goede accommodatie. Er moet op zijn minst één overdekte zittribune aanwezig zijn voor de Sittardse ziekenboeg!

Hoe dan ook, Verel is toch in staat om 11 spelers het veld in te sturen. Nieuwelingen in het elftal ten opzichte van vorig seizoen zijn Van Dieren en Akerboom centraal achterin en Michels en Rook centraal op het middenveld. Voorin vult Cramb de opengevallen plek van Bjekovic. Omdat de meeste rechtermiddenvelders van Fortuna geblesseerd zijn begint Gerritsen daar. Verder zien we Geerinckx blessurevrij aan de aftrap. Dat was vorig seizoen ook wel eens anders.

Het nieuwe Fortuna shirt is iets donkerder geel dan voorheen. Een verbetering ons inziens. Jammer alleen dat er van die grote reclamevlakken van Lotto op de mouwen staan, dat had wel wat minder gekund.

Van de tegenstander van vanavond weet ik niets. Nou ja, van de ploeg dan. De supporters kennen we iets beter!! Dit zijn dus de mannen die al meedere malen Jo Geerinckx zijn komen opzoeken!

De wedstrijd dan. Zoals gebruikelijk in een oefenwedstrijd gat het er vrij rustig aan toe. Het eerste wapenfeit komt eigen pas na een minuut of tien: Cramb krijgt geel, wegens aanmerkingen op de leiding! Ik zou wel eens graag willen weten wat hij daar gezegd heeft! Verder gebeurt er niet veel. Geel heeft het meeste balbezit maar kan onze verdediging niet echt verontrusten. Die verdediging wordt dus gevormd door de jonkies Van Dieren en Akerboom. Die twee laten een redelijke indruk achter, vooral de lange passes van Akerboom stemmen tevreden. Verder valt jeugdspeler Michels op. Hij staat centraal rechts op het middenveld opgesteld. Niet alleen zijn inzet is hartverwarmend, zijn tackles zijn vaak ook nog erg nuttig. En dan staat hij ook nog aan de basis van de eerste echte kans voor Fortuna in de eerste helft.

Een diepe bal van hem over de hele naar linksbuiten Gerritsen schept verwarring in de Geelse verdediging. Zeker als Gerritsen de bal weer naar de rechterkant plaatst waar Geerinckx vrij staat, hij geeft de bal aan Hamming, die onmiddellijk uithaalt en de paal raakt.

Deze aanval biedt perspectief, want daar zat duidelijk een idee achter. Maar ja, we moesten er wel een half uur op wachten….

De tweede mooie aanval van Fortuna in de eerste helft noteren we vijf minuten later. Opnieuw gaat de bal rond over veel schijven en komt links terecht waar Hermans voorzet op de vrijstaande Cramb. Hij raakt de lat, maar dat zou ik geen pech willen noemen. Van vijf meter voor de goal, moet je zo’n vrije kopkans toch echt benutten.

Ook Geel krijgt kansen in die eerste helft, Geerinckx heeft het dan al moeilijk aan de rechterkant. Van die kant komt het gevaar, maar de voorzetten van die kant zijn niet goed genoeg om echt gevaar te creëren voor onze goal: ruststand: 0-0.

Na rust komt Hamming niet meer terug, hij staat zijn plek af aan Youri Verheyen. Ook een jonge jongen die een kans gaat krijgen dit seizoen. Nou ja, als de ziekenboeg leegloopt zal hij wel één van de eerste afvallers zijn. Hij gaat spelen op de plek van Gerritsen, die de plek van Hamming invult.

Iets wat in de eerste helft al bleek, wordt nu bevestigd: Onze rechterflank is kwetsbaar. Binnen een minuut neemt Geel de leiding. Geeroms speelt Geerinckx kinderlijk eenvoudig uit (veel te snel gehapt) en legt voor op Rodic die de bal eenvoudig kan binnentikken 1-0.

Fortuna bijt nu een beetje van zich af, want ze zijn hier niet gekomen om een nederlaag te slikken. Er komt wat druk op de Geelse defensie. Het levert Cramb twee schietkansen op, maar Cramb is gewoon veel te nonchalant. Dat is toch de indruk die we van hem krijgen in deze wedstrijd: deze wedstrijd interesseert hem niet. Ondertussen staat ook Averdijk in de spits en dan zal duidelijk zijn dat scoren moeilijk gaat worden. Toch komt die gelijkmaker er, als Gerritsen verwoestend uithaalt: 1-1.

Het wordt dus 1-1, maar dan neemt Geel toch weer het heft in handen. Zij hebben bloed geroken aan onze flanken en beginnen dat nu consequent uit te buiten. Keer op keer zoeken de Belgen met lange ballen de vrije mensen aan de zijkanten. En die vrije mensen zijn er. Gelukkig is Hermans een goeie verdediger die de angel uit de Geelse aanval aan de linkerkant haalt, maar Geerinckx is daartoe niet in staat aan de rechterkant.

En dat levert onvermijdelijk problemen op voor Fortuna. Het is tien minuten na de treffer van Gerritsen opnieuw de handige Geeroms die Geerinckx te kijk zet en voorzet op de dertig seconden eerder ingevallen Anderson. Deze Braziliaan op rode schoentjes tikt binnen: 2-1.

En dan gaat Geel op de ingeslagen weg voort. Het wordt nu een beetje pijnlijk voor Fortuna, want deze Belgische tweedeklasser legt ons zijn wil op…..

Geerinckx heeft ondertussen het strijdtoneel verlaten en in zijn plaats komt Kaplan, de volgende jeugdspeler. Hij neemt de plek van Michels over, terwijl Michels op de plek van Geerinckx gaat spelen, maar ook hij kan niet voorkomen dat er nog meer onheil over onze rechterflank over ons uit wordt geworpen. Opnieuw zorgt die handige Anderson voor onrust. Michels laat zien nog erg onervaren te zijn, als hij een onbehouwen tackle inzet in het strafschopgebied. Dat is vragen om problemen. Hij raakt de bal niet, maar wel de Braziliaan: strafschop dus. Die wordt door Ives Thijs zuiver ingeschoten.

Gelukkig blijft het daarbij, want Geel krijgt nog kansen om hier blamerende cijfers op het bord te zetten. Want laten we wel wezen, wat Fortuna hier laat zien lijkt verdacht veel op wat we tegen OFI Kreta al zagen: Fortuna wordt gewoon overlopen en met name aan de zijkanten…..

De 4-1 komt niet op het bord, sterker nog het wordt vlak voor tijd zelfs nog 3-2. Cramb wordt in de rug gelopen in het strafschopgebied. Hij valt en de scheidsrechter ziet er een strafschop in. Cramb die al heeft aangegeven dat hij een zekerheidje is in het nemen van strafschoppen, gaat hem toch zelf niet nemen. Hij heeft duidelijk buiten Gerritsen gerekend, die de strafschop opeist. En niet ten onrechte, want zuiverder kun je een penalty niet benutten (binnenkant paal). En dan vindt de scheids het wel genoeg. Eindstand: 3-2.

De overwinning voor Geel is terecht. Ik vind zelfs dat we met 3-2 nog goed wegkwamen. Centraal achterin met Akerboom en Van Dieren zat het redelijk goed. Maar onze flanken zijn ronduit zwak. Dat ligt niet alleen aan onze backs, maar ook aan ons middenveld dat duidelijk te weinig rekening houdt met flankaanvallen van de tegenstander. Heering en Gerritsen zijn nu eenmaal niet de mensen die gaan meeverdedigen. Verder kon Rook ook al weinig indruk maken en die Michels deed het wel aardig, maar ja van die jongen mag je niks verwachten. Nee, het is wachten tot de ziekenboeg leeg is gelopen en dan maar hopen dat er dan nog mensen opstaan die deze ploeg naar een hoger niveau kunnen trekken (Van Barneveld, Landerl, Van der Hoeven, Emeran, Volmer).


Nou, ik weet niet of we hier nog terugkomen…..*

* Foto’s afkomstig van Fortuna Fansite, waarvoor dank!