Veel tijd om na te genieten van de vijfklapper tegen Haarlem is er niet. De verplaatsing naar Almere staat op het programma; een heus ‘zespuntenduel’. Benieuwd of de ploeg van Roger Reijners een vervolg kan breien aan het goede spel van afgelopen vrijdag. Ook benieuwd hoe het met het gewicht van Henk Wisman is gesteld. Immers, als hij honger heeft, moet hij Hans Erkens bellen…


24 Augustus 2009

Puntendeling twee meter onder Nieuw Amsterdams Peil

FC Omniworld 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn (90. Öcal), Rychlik (64. Voss), Van den Ouweland (80. Garlisi), Di Lallo, Traoré.
Toeschouwers: 1.373
Scheidsrechter: Brekebede
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Jongens toch, wat was dat verleden jaar een gedoe. In Dagblad de Limburger werd voorafgaande aan het duel Omniworld-Fortuna aan nieuwbakken Omniworld- en ex-Fortuna-trainer Henk Wisman gevraagd of hij nog geld tegoed had van Fortuna. Wisman reageerde gepast door te stellen dat hij niet voor het faillissement van Fortuna zou zorgen. De reactie van Hans Erkens daarop liet zijn ware aard zien. Indien Wisman zou omkomen van de honger moest hij Erkens meteen bellen. Schaamteloos.

Hoe anders dit jaar. De sfeer rondom de club is 100% gedraaid en iedereen heeft er veel zin in. In Veendam werd Fortuna gesteund door 76 mensen in het uitvak en ook vandaag reizen heel wat supporters de club achterna.De heenreis wordt opgeleukt met oude samenvattingen van Fortuna. Niet alleen genieten we weer van Stadion de Baandert, ook worden we geconfronteerd met de schoonheid (althans, volgens mijn buurman; ‘schoonheid’ is mijns inziens een subjectief begrip) van Annette van Trigt en de zelfingenomenheid van Mart Smeets. Het is mij nog altijd een raadsel waarom Ria Visser ooit voor die man is gevallen.

Tijdens de samenvatting van Fortuna-Groningen zie ik een spandoek voorbijflitsen waarop onder andere ‘Debbie wil je met me trouwen?’ staat geschreven. De beelden stammen uit het seizoen 90/91. Met andere woorden, indien Debbie destijds ‘ja’ heeft gezegd is dat huwelijk nu ongeveer 18 jaar oud. Ervan uitgaande dat het paar een kinderwens had, zou het zomaar kunnen zijn dat een kind, voortgekomen uit dat huwelijk vandaag in de bus zit! Het kan. Nou ja, misschien heb ik in het weekend te lang blootgestaan aan zonlicht. Dat kan ook natuurlijk.

Inmiddels naderen we Utrecht en is het tijd voor een tussenstop. De reis is erg voorspoedig verlopen, op een rood stoplicht bij knooppunt Leenderheide na. Plots horen we een doffe knal en mindert de bus vaart. Als we door de achterruit naar buiten kijken, zien we een stuk rubber op de autosnelweg liggen. Het is meteen duidelijk dat een band is geploft. Een halve minuut later staan we stil op de pechstrook. Het is even na 18.00 uur. Nog 50 kilometers af te leggen waarvoor we twee uur de tijd hebben. Er moet tussendoor wel nog even een band worden omgelegd.


Rijkswaterstaat sluit even een rijstrook af

Ondanks de klapband heerst er in de bus een kalme sfeer. De chauffeur heeft de bus netjes naast de autosnelweg geparkeerd; een prestatie van formaat! In het vorige verslag heb ik de supportersvereniging gevraagd voortaan de chauffeur met meer zorg uit te kiezen. Ze hebben wonderwel naar me geluisterd!Ondertussen heeft Rijkswaterstaat een rijstrook afgezet waardoor de band veilig kan worden vervangen. Na enige tijd blijkt dat er in de bus onvoldoende materiaal voorhanden is om de band te verwisselen. Er rest niets anders om te wachten op een bergingsbedrijf uit Vianen. Ondertussen tikt de klok rustig verder en mogen we ons de vraag stellen of we het begin van de wedstrijd nog wel gaan halen. Met de minuut nemen onze zorgen toe, al stelt het bericht dat de spelersbus in een kilometerslange file staat ons wel wat gerust.

Ikzelf doodt de tijd met het lezen van een interview met Jo Coppens. In de rubriek ‘Doorgevraagd’ van het Belgische blad Sport- / Voetbalmagazine antwoordt de reservedoelman van Cercle Brugge op de vraag ‘Wat is voor jou het perfecte decolleté?’ dat ‘een decolleté niet te diep moet zijn’. Verder zou hij met Véronique de Kock wel eens naar de bakker willen wandelen. Waarvan akte.

Na twee uur is de band dan eindelijk verwisseld en kunnen we onze weg vervolgen. Ondanks dat door toedoen van John Leinaerts de aanvang van de wedstrijd is verzet naar 20.15 uur, komen we te laat om het beginsignaal te horen.


Trillend als een rietje treden we binnen

De klok staat op 27 minuten en 52 seconden, maar dan zijn we ook present. En ‘we’, dat zijn 127 supporters! Verleden jaar werden we door de supporters van Omniworld nog betiteld als ‘een lachertje’, maar ik kan alleen maar benieuwd zijn naar het aantal supporters dat zij op de been gaan brengen in Sittard.Het is een beetje vreemd om middenin een wedstrijd te vallen, maar het is niet anders. Als we onze ogen fijnknijpen zien we op de Almeerse bank Henk Wisman zitten. Hij ziet er in zijn geheel niet vermagerd uit, dus de telefoon van Erkens zal wel niet hebben gerinkeld. Verder bij Omniworld niemand met een Fortuna-verleden, al kan aanvoerder Sander Duits mogelijk binnenkort verbonden worden met de geelgroene familie. Maar dat blijft giswerk. Bij Fortuna niemand met een Omniworld-verleden, dat moge duidelijk zijn.


Een uur lang je shawl omhooghouden is niet mis!

Wat we zien is dat het spel zich voornamelijk op het middenveld afspeelt. Onmiworld ondergaat het spel grotendeels, maar tot echte grote kansen voor Fortuna leidt dat niet. Na enkele minuten speelt Ramon Voorn de bal diep op Demba Traoré. De Zweed neemt de bal echter verkeerd aan, waardoor Erwin Friebel redding kan brengen.Vlak voor rust krijgt Fortuna een corner. Voorn speelt de bal naar Rick Geenen, naar die kopt de bal tegen een verdediger. Het appèl voor hands wordt door scheidsrechter Bekebrede niet gehonoreerd.

We zijn pas even binnen, maar mogen alweer gaan rusten. Omdat er zoveel supporters zijn meegereisd, staat er een lange wachtrij voor het tuinhuisje waaruit het eten wordt verstrekt. De cateraar van dienst heeft met de drukte geen rekening gehouden. Het mag dan wel vakantie zijn, de kredietcrisis heeft voor een behoorlijke werkloosheid gezorgd, waardoor het aantrekken van een extra personeelslid geen probleem mag vormen.


Lange rijen bij het tuinhuis

Op de prijslijst staat niet vermeld wat de aanschaf van een hamburger ons voor financiële schade toebrengt. Erg slordig. Het verstrekken van onvolledige informatie is een jeugdzonde in de ogen van de Goodyear-Commissie. Bij het aansluiten in de rij kwam me het ‘laat de witte jassen maar in de tas, dit is niks’ ter ore. Dat was een vooruitziende geest. De verworven hamburger smaakt nergens naar. Sterker nog, het zou me niks verbazen als ik 10 minuten heb gekauwd op een stuk rubber dat afkomstig is uit de geplofte band van onze bus. Vanaf het tuinhuisje sprint ik terug naar de tribune, want de scheidsrechter heeft de fluit alweer in zijn mond.

Omniworld begint een stuk feller aan hoofdstuk II en dat resulteert meteen al in een paar schoten van afstand. Gelukkig staat Danny Wintjens nog altijd op post en kan hij alle ballen klemmen. Fortuna kan daar maar weinig tegenover stellen. Kunstgras speelt de Sittardenaren niet in de kaart waardoor het lastig is de bal in de ploeg te houden. Men probeert dat op te lossen door de lange bal te hanteren. Marcus Rychlik’s fysiek leent zich hier nu eenmaal niet zo voor en Traoré staat steevast tegen een overmacht van Omniworld-verdedigers. Het is dus erg rommelig in de tweede helft.

Desondanks heerst in het uitvak de overtuiging dat als het lukt de bal meer dan vijf keer over te spelen, je akelig dichtbij het doel van Friebel moet staan. En dat klopt. Chakib Tayeb wordt door Voorn de bal ontfutseld en laatstgenoemde steekt het middenveld over. Via Traoré komt de bal in de voeten van Charlie van den Ouweland en hij bereikt uiteindelijk invaller Paul Voss. Voss draait, schiet, maar besluit op de paal. In de rebound wordt een omhaal van Traoré van de lijn gehaald. Een uitgelezen mogelijkheid om de leiding te nemen, maar dat verzuimt de ploeg van Roger Reijners dus.

Na dit moment komt Fortuna er niet meer aan te pas. Het zijn Omniworlds snelle spitsen die de verdediging soms horendol draaien. Wisman gaf het al aan, hij heeft een scoringsprobleem, en dat klopt. Schoten van Snijders, Duits en Hasselbaink leveren niks op of kunnen ternauwernood onschadelijk worden gemaakt door Zarko Grabovac of Gino Facenna.

En zo hoopt iedereen dat er niet wordt verloren. In blessuretijd wordt Traoré nog weggestuurd, maar René Troost blokt zijn schot. De seconden tikken weg en na vier minuten blessuretijd maakt scheidsrechter Bekebrede er een eind aan. Een punt, niet slecht, maar er had zeker meer ingezeten. Nou ja, ook minder, dus al met al zijn we wel content.


Een welgemeend bedankje valt ons ten deel

Nadat we ons in de bus hebben genesteld, kunnen we alweer uitstappen. Het eerste de beste tankstation wordt met een bezoekje vereerd. Bij het afrekenen van een plakje peperkoek denk ik terug aan de wijze woorden van Cercle-doelman Jo Coppens. Inderdaad, een decolleté moet niet te diep zijn. Die mag de caissière van dienst in haar zak steken. Of in haar decolleté natuurlijk.

Omdat er niks warm te krijgen valt, wordt besloten snel weer aan boord te stappen en koers te zetten richting De Lucht. Uiteindelijk komen we daar om 11.01 uur aan. Juist ja, exact 60 tellen na sluitingstijd van de Burger King. Sommige dagen loopt alles in het honderd…Als we de Westelijke Mijnstreek naderen maken we kennis met Tarek Kniknek. Het gaat hierbij niet om Fortuna’s de Duitse linksback van weleer, maar om de Tunesische onderbuurman van een welbekende sokkenverkoper uit het Sittardse. Nadat we enigszins zijn bijgekomen van het lachen wordt er nog gefilosofeerd over de mogelijkheden om tegen een zo klein mogelijke tegenprestatie in het bezit te komen van een Fortuna ’54-shirt. Ach, het is al laat en iedereen is moe, dan mag er al eens wat minder serieus worden gepraat.


Deze band haalde het tot Sittard

Geen idee hoe laat we uiteindelijk in Sittard zijn, maar rond de klok van 02.00 uur lig ik in mijn bed. Het gewonnen punt leg ik voorzichtig in de bovenste lade van mijn nachtkastje. Hopelijk dat ik er vrijdag weer een drietal bij mag leggen.

Michel Hennen