Fortuna maakt niet de indruk er zelf nog in te geloven. Dat is een trieste constatering, maar meer kan ik er ook niet van maken. Ook tegen dit bepaald niet sterke FC Utrecht had er meer ingezeten dan een nederlaag, maar dan moet je wel vol overgave spelen. En dat is momenteel blijkbaar te veel gevraagd….


4 Maart 2001

Het Sittardse vuur gaat als een nachtkaars uit

FC Utrecht 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 5. Kuyt 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (46. Pfennings), Van Halst, Van Barneveld (46. Hamming), Haeldermans (84. Kool), Bjekovic, Gerritsen.
Toeschouwers: 13.600
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Van Barneveld
Rood (Fortuna): –

Rond 12.00uur vertrekt er één volle bus richting Utrecht. Voor deze vijftig man is blijkbaar niks te gek, zelfs niet na alles wat ze dit seizoen al voorgeschoteld hebben gekregen. Een nederlaag in Utrecht kan er dan ook nog wel bij.

In Sittard ligt sneeuw, maar hoe verder we naar het noorden gaan, hoe minder sneeuw we aantreffen. Jammer, want sneeuw zou het spelniveau van de wedstrijd zeker geen goed hebben gedaan, dat zou dus in ons voordeel zijn geweest! De reis naar Utrecht verloopt redelijk goed en zoals gebruikelijk ook snel. Onderweg vergapen we ons aan het mooie Nederlandse cultuurlandschap, met zijn karakteristieke geluidswallen, zijn pittoreske zichtlocaties en zijn typische reclamezuilen. Mochten archeologen over enkele tienduizenden jaren opgravingen gaan doen in Nederland, dan zullen ze nog heel vreemd opkijken…

Hoe dan ook over die busreis valt helemaal niet zoveel te vertellen, het wordt pas interessant als we Utrecht bereiken. Zoals gebruikelijk tijdens uitwedstrijden maken we onder leiding van de politie een “ontdek je plekje” in Utrecht. We hebben zo’n beetje alles gezien en komen tot de conclusie: er is niks te zien in Utrecht. Bij het stadion ziet het blauw van de politie. Natuurlijk, de ‘hools” van Sittard komen er aan en dan moet je alles uit de kast halen. Dat rechtvaardigt uiteraard een politiemacht van een man of vijftig (dat wil zeggen die vijftig man waren er alleen al voor ons).

Als we het stadion inlopen valt onmiddellijk op dat Utrecht zijn stadion aan het verbouwen is. Het dak van de tribune tegenover de hoofdtribune is eraf. Het ziet er naar uit dat daar een tweede ring gebouwd gaat worden. Als we het programmaboekje er op naslaan, blijkt dat hele stadion verbouwd te gaan worden.

Een half uurtje voor de wedstrijd richten we ons dan maar eens op de snacks. Vorig jaar was ik nog lovend over het dranghekje voor de snackbar dat voordringen voorkwam, nu zal Utrecht toch echt met kwalitatief goed voedsel over de brug moeten komen om in aanmerking te komen voor een fel begeerde Goodyear nominatie. Omdat ik vorig jaar een broodje bal nam, nemen we nu maar eens een broodje hamburger. Het smaakt verdacht veel naar dat broodje bal van vorig jaar en we gaan er dan maar van uit dat in Utrecht een hamburger de geplette versie van een gehaktbal is. Het smaakt eigenlijk naar niks, met andere woorden een Goodyear ster zit er helaas niet in.

We zitten nu een kwartiertje voor de wedstrijd en constateren dat er ook nog een 35 man met eigen vervoer naar Utrecht zijn gekomen. In totaal zijn er dus zo’n 85 Fortunezen op dit duel afgekomen. En wat willen die zien? Nou in ieder geval iets beters dan vorige week in Waalwijk, waar het niet veel soeps was. Het zal duidelijk zijn dat als we hier in Utrecht ook al geen strijd gaan leveren, we aan een kansloze missie beginnen. In de warming-up zien we dat Bjekovic zijn rentree gaat maken ten koste van Hamming. Gerritsen wordt dus boven Hamming verkozen. Voor de rest niks bijzonders bij ons. Op de tribunes is het redelijk onrustig. Aanleiding is een vlag die door Utrecht supporters is opgehangen, maar door de stewards wordt weggehaald. Het gaat over één of andere “uitkaart” maar de woordkeuze is op zijn zachtst gezegd ietwat ongelukkig!

Tijd voor de wedstrijd. Onder begeleiding van de “eye of a tiger” komen de spelers het veld op. Meestal slaat de vonk dan onmiddellijk over op het publiek, maar vandaag is het verrassenderwijs erg stil in Nieuw-Galgenwaard. De Bunnik side geeft vandaag niet thuis. Niet dat het wat uitmaakt voor de wedstrijd, want hoewel het eerste schot op één van beide doelen van de voeten van Gerritsen vertrekt, komt de tweede bal tussen de palen op naam van Dirk Kuyt: 1-0. Goh, het was toch zowaar 4 minuten 33 seconden goed gegaan! Hoe kon dit nu weer gebeuren? Nou, op het moment dat Vreven (?) de bal van rechts voorzet, staat er in ons verdedigingscentrum nog niemand vrij. Maar als die bal voorkomt loopt Gluscevic simpel weg bij Volmer en kan inkoppen. Hesp redt fraai, maar moet een rebound toestaan. Tja en voor wie zou die rebound zijn? U kunt kiezen uit Hermans, Roest en Kuyt. Die eerste slaapt al weken, de tweede komt net te laat en de derde net op tijd: 1-0. Dat hebben we toch weer mooi voor mekaar, of niet soms?

Maar goed, de wedstrijd gaat verder alhoewel het nu al een schier onmogelijke opdracht wordt gezien onze doelpuntenproductie. Bjekovic was de laatste die doel trof, dik een maand geleden tegen Roda…

En wie het aanvalskoppel aan het werk ziet krijgt pijn aan zijn ogen. Even voor de duidelijkheid, Dennis Gerritsen: Bjekovic is diepe spits en JIJ bent de man die daar omheen zwerft en NIET andersom. Resultaat, Bjekovic en Gerritsen staan continu op dezelfde plek, waardoor één van beide altijd wel in balbezit komt, maar de bal niet aan de ander kwijt kan. De verdedigers van Utrecht moeten zich kapot hebben gelachen om zoveel onvermogen.

Aangezien Utrecht een snipperdag lijkt te hebben opgenomen, beleeft Hesp een vrij rustige eerste helft. Sterker nog, Fortuna komt zowaar dichtbij de gelijkmaker als Gerritsen uit een vrij moeilijke hoek uithaalt. De bal spat uiteen op de lat. Ja zeg, we scoren zo wie zo al vrijwel nooit en als we dan ook nog geen geluk hebben, kunnen we hier wel helemaal inpakken….

De wedstrijd bevindt zich momenteel op een bedenkelijk niveau, Utrecht heeft de zaak onder controle, krijgt zonder al te veel inspanningen mooie kansen, maar Gluscevic heeft blijkbaar geen idee waar het doel staat. De mooiste kansen weet hij magistraal om zeep te helpen. Waarvoor dank, want zo blijft het een wedstrijd (nou ja, in theorie tenminste). Van onze zijde blijft het huilen met de pet op. Niks lukt, maar dat is geen nieuws.


Van Barneveld kan het ook niet alleen tussen drie Utrechtenaren

Wat wel nieuws is, is dat het publiek hier vandaag verrekte stil is. Ik hoor helemaal niks. Alles bij mekaar gevoegd is hier weer sprake van een redelijk vervelende wedstrijd. We gaan ons dus maar weer eens op andere zaken concentreren. Tijd voor een quiz. Wat hebben de heren Del Piero, Alfonso, Kluivert, Kezman en Simone gemeen buiten dat het allen redelijk over het paard getilde spitsen zijn?

Juist, ze dragen ook wel eens zilveren schoenen…

Dat moet Gerritsen ook zijn opgevallen. Hij zal gedacht hebben: ik ben ook spits en ja ik heb ook wel enige vedette neigingen, kom laat ik ook eens van die zilveren schoenen aanschaffen. En zo hobbelt Dennis met zilveren schoenen over het veld…

Toch is hij het die de tweede en laatste serieuze Sittardse kans in de eerste helft krijgt. Na wat gerommel in de Utrechtse defensie komt hij via Heering in balbezit in het strafschopgebied. Zijn eerste balcontrole is slecht, maar hij dwingt Wapenaar toch nog tot een mooie redding. De enige die dat in het stadion niet ziet is de scheids, achterbal dus…


Die bal moet er dus in, Dennis….

En zo eindigt deze flauwe eerste helft in een terechte 1-0 voorsprong voor Utrecht. Naast die goal moeten we ook nog onthouden dat twee supporters hun video/foto camera hebben moeten inleveren. Vreemd, in heel Nederland mag je foto’s maken, behalve in Utrecht.

In de rust treedt de Fortunior brigade aan tegen de Junior Tigers van Utrecht. De bedoeling is om na wat geslalom langs pionnen de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het lege doel te trappen. Vier Sittardenaren mogen het proberen, de slalom gaat viermaal uitstekend, maar als er dan op doel geschoten moet worden gaat de bal driemaal naast en eenmaal op de paal. Niet dat ik die jochies hier belachelijk wil gaan maken, maar dit is zo typerend voor het huidige Fortuna Sittard. De overtuigingskracht bij Fortuna Sittard is momenteel 0,0. Toch nog een compliment voor die vier jochies, de slalom ging behoorlijk goed. Ik vraag me namelijk sterk af of Haeldermans en Heering die pionnen zo soepel gepasseerd hadden!

Tweede helft dan maar. Pfennings en Hamming komen Heering en Van Barneveld vervangen. Heering had nog geen bal geraakt en Van Barneveld speelde een ongelukkige wedstrijd, maar hij zal wel vooral gewisseld zijn omdat hij op de rand van een tweede gele kaart stond. Emeran gaat op de plek van Heering spelen en Pfennings wordt rechtsback. Hamming wordt derde spits rond Gerritsen en Bjekovic. Maar ach, wat maakt het ook uit. De domstedelingen hebben namelijk besloten dat ze eens wat energieker gaan spelen en dan moet Fortuna terug, ver terug. Niet dat Utrecht nu echt geweldig speelt, maar het is ons in ieder geval te veel. Uitverdedigen is er niet meer bij, met als gevolg dat het eerste half uur van die tweede helft zich voornamelijk in en rond ons strafschopgebied afspeelt. Het levert Utrecht een reeks kansen op, die zeker tot de 2 of 3-0 hadden moeten leiden. Een uitslag die ook zeker verdiend was geweest, maar ja het is dus slechts 1-0 en er zijn nog tien minuten te spelen.

Een Sittards slotoffensief? Nou ja, dat gaat wat ver, maar we krijgen zowaar een serieuze kans. Die is voor Bjekovic. Niet makkelijk om die voorzet binnen te tikken, maar hij laat dan toch zien dat hij klasse heeft, want die bal gaat maar rakelings naast. In blessuretijd krijgen we dan nog een dot van een kans als Volmer zich niet realiseert dat hij zo vrij als een vogeltje staat in het strafschopgebied. Veel te gehaast kopt hij over en zo eindigt dit in een 1-0 nederlaag. Een verdiende nederlaag, laat dat duidelijk zijn. Fortuna toonde geen bezieling, slechts berusting. Een kwalijke zaak als je nog 11 wedstrijden hebt om het vege lijf te redden.


Op de foto is het moeilijk te zien, maar er zit een spin op de grond en daar schrikt Stijn danig van!

De enige die in staat was een Utrechtenaar te provoceren was Pfennings, die overigens hartstochtelijk werd ondersteund door de Fortunezen. Jammer dat de scheids Van de Berg geen rood gaf na zijn charge. Maar ach, wat maakt het ook allemaal uit. Als we zo doorgaan, gaan we er geheid uit. Symbolisch zijn de meeuwen die de laatste minuten van de wedstrijd boven het veld zweven. Het lijken wel de aasgieren die wachten op het moment dat Fortuna dood is…

De busreis terug is rustig, de muziekkeuze van de chauffeur bedroevend. Maar dat zal er wel allemaal bijhoren. Rond 18.30uur zijn we terug in Sittard. Opnieuw een stap dichterbij de degradatie.