Zo het tripje naar Enschede zit er weer op. Het heeft geen punten opgeleverd, maar Fortuna heeft wel een lijn doorgetrokken: goed spelen tegen de verkeerde tegenstanders. We spelen goed op momenten dat de tegenstander sterk is en slecht op momenten dat de tegenstander zwak is. Dat schiet dus niet echt op.


1 December 1999

Een goed spelend Fortuna gaat toch onderuit

FC Twente 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 41. Booth 1-0
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Kiekens, Volmer, Hermans, Heering (67. Evers), Kool, Paciorek (54. Gerritsen), Landerl, Van Barneveld (79. Maris), Hamming.
Toeschouwers: 12.500
Scheidsrechter: Sterk
Geel (Fortuna): Kiekens
Rood (Fortuna): –

Het begon allemaal om 16.00uur in Sittard bij het oude stadion en dus niet aan de Lissabonlaan? Daar vertrok één bus. Die was wel helemaal vol en aangevuld met enkele gekken die op eigen vervoer naar Enschede waren gegaan, waren er in totaal zo’n 55 à 60 Fortunezen om onze ploeg te ondersteunen. Niet gek voor een doordeweekse dag.

In de bus bleek dat ik de verkeerde positie had ingenomen. Ik zat niet ver genoeg weg van een lopende Fortuna encyclopedie. Constant was ie medereizigers aan het bestoken met vragen die allemaal begonnen met Weet je wie/wat/wanneer/hoe? Na een half uurtje heb je daar wel genoeg van. Jammer genoeg ligt Enschede niet op een steenworp afstand van Sittard dus moesten we dat gezeur lang aanhoren…

Dat is trouwens toch een rotstuk van Sittard naar Enschede. Ik dacht dat na Arnhem de files wel zouden oplossen (op een verdwaalde tractor na), maar dat bleek geenszins het geval. De chauffeur had daar ook al geen rekening mee gehouden met als prettig gevolg dat we slechts 15 minuten voor aanvang arriveerden. En aangezien het flink waaide in het Arke stadion was dat geen slechte zaak.

De snacks dan. Vol verwachting klopt ons hart. Vorig jaar had ik een Goodyear ster uitgedeeld aan Twente. Eens kijken of ze die dit jaar weer in de wacht kunnen slepen. Eerder dit seizoen had ik Utrecht nog in de prijzen laten vallen, dat was dus mijn ijkpunt. Gelukkig was alles bij het oude gebleven. Voldoende bediening, ruime keuze (wel duur), maar dat mag ook wel als je bij je broodje hamburger zelfs gebakken uien krijgt!! Waar zie je dat nog???

Nee, ik ben dus opnieuw zeer te spreken over de snackafdeling in Enschede. En aangezien ik Twente beter vind dan Utrecht, moet ik een tweede Goodyear ster uitreiken aan Twente, gefeliciteerd!

Na deze festiviteiten snel door naar het voetbal. Het elftal was onveranderd sinds afgelopen zaterdag tegen NEC. Dat is dus goed nieuws, want blijkbaar zijn er geen nieuwe blessure gevallen bijgekomen. Het slechte nieuws is dus dat er ook niemand uit de ziekenboeg terug is gekomen.

Nou ja, we moeten maar roeien met de riemen die we hebben op dit moment, het is niet anders. Twente was compleet, het publiek stond er weer eens als één man achter, de ploeg draait als een tierelier, dus niets stond een Twentse zege in de weg.

Of toch, wat bleek, het andere Fortuna was komen opdraven. Je hebt twee soorten Fortuna’s. Het eerste speelt ongeïnspireerd, onsamenhangend en dus slecht. Dit elftal draaft op wanneer de tegenstand zwak is. Het andere Fortuna speelt gemotiveerd, strijdend, als een collectief en dus goed. Dit elftal speelt als er niks van ze verwacht wordt en dat is meestal in wedstrijden tegen sterkere ploegen voornamelijk in uitwedstrijden.

Dat laatste Fortuna speelde dus tegen FC Twente. De eerste helft was weinig verheffend. Twente had een overwicht maar tot serieus gevaar voor Van Zwam leidde dat niet. Ik heb Van Zwam geen enkele redding zien maken die ik niet zou hebben gemaakt en daarmee bedoel ik niet dat er een grote keeper in mij verloren is gegaan.

Het doelpunt van Booth in de 41ste minuut was dan ook onverwacht. Het gebeurde op een moment dat Fortuna met veel man in de aanval was. Paciorek verspeelde de bal en toen was er ineens ruimte voor de Twente aanvallers. Booth stond helemaal vrij en met een simpel lobje verschalkte hij Van Zwam: 1-0. Dat was tevens de ruststand. Met pijn en moeite zou je dat verdiend kunnen noemen op dat moment.

De tweede helft dan. Nu moest Fortuna met de billen bloot. 1-0 Achter, dan heeft het geen zin om je te gaan verschuilen. En dat deden ze dan ook niet. Tot mijn niet geringe verbazing is dit zwaar gehavende team in staat om Twente vast te zetten. Op een minuutje of tien na, heeft Twente de gehele tweede helft moeten verdedigen.

En soms meer dan dat. Soms konden ze alleen maar toekijken en hopen dat Fortuna niet zou scoren. Uiteraard gebeurde dat niet, ondanks het respectabele aantal van 4 goeie kansen. En dan bedoel ik kansen die een gemiddelde eredivisie speler dient te benutten.

De eerste was voor Landerl. Toch onze man in vorm. Hij krijgt een identieke kans als Booth had in de eerste helft. En hij dacht waarschijnlijk wat die Booth kan, kan ik ook: een lobje dus. Goed gedacht, slecht uitgevoerd….

Vervolgens krijgen Hamming en vooral Gerritsen dikke kansen op de gelijkmaker, maar het lijkt wel of die absolute wil om die bal desnoods met tegenstander en al de goal in te trappen ontbreekt.

De vierde kans is voor Brenny Evers. Brenny wie? Brenny Evers viel in voor de geblesseerd uitgevallen Heering (kan toegevoegd worden aan onze oneindige lijst van langdurig geblesseerden) als rechtshalf. Twee weken geleden had ie al een zenuwachtig debuut gemaakt tegen De Graafschap, maar toen als rechtsback. Nou wat die jongen allemaal deed daar op rechtshalf, dat overtrof mijn stoutste verwachtingen. De ene passeerbeweging na de andere. De linksback van Twente, weet nu nog niet wat er gebeurd is. Na weer zo’n mooie kapbeweging kwam ie vrij aan de zijkant voor de keeper. Jammer genoeg kon ie de bal net niet over Boschker stiften (ook goed gekeept trouwens). Dat zou toch wel de kroon op zijn werk zijn geweest. Ben benieuwd of ie zaterdag een vervolg kan geven aan deze puike prestatie.

Het slotakkoord was voor Ruud Kool, de oud tukker. We bevinden ons diep in blessuretijd. Vrije trap van een metertje of dertig. Mooie trap, keeper verslagen maar dan is er natuurlijk nog de lat. Bam, de bal spat uiteen boven op de lat. Het zit ook niet mee momenteel, maar dat had ik geloof ik al eerder opgemerkt….

Einde wedstrijd een punt hadden we zeker verdiend, maar het is er weer niet van gekomen….

Als verslagen honden maar weer naar huis. Huis? Nou ja eerst nog een urendurende reis natuurlijk…. Wel gezellig overigens. Maar toch, half twee thuis en om half zeven weer opstaan, dat valt allemaal niet mee….