Twee weken geleden presenteerde Fortuna Sittard Bassala Sambou als versterking voor de aanval. De 21-jarige spits kwam over van Everton FC en tekende een driejarig contract, maar vooralsnog ontbreekt er een belangrijk element: een EU-paspoort.

Sambou werd geboren in Duitsland in een Senegalees gezin en woonde de laatste veertien jaar in Engeland. Hij kan dus waarschijnlijk aanspraak maken op zowel een Duits, Brits als Senegalees paspoort. Hij heeft echter alleen een Senegalees paspoort.

Dat Senegalese paspoort is onvoldoende voor een werkvergunning in Nederland. Voor een werkvergunning heb je een EU-paspoort (of een Noorse, IJslandse, Zwitserse of een Liechtensteinse pas) nodig, of je moet al vijf jaar in de Nederlandse ere- of eerste divisie gespeeld hebben. Sambou voldoet niet aan deze criteria.

De makkelijkste route naar een EU-paspoort is voor Sambou blijkbaar het Britse paspoort, want hij heeft momenteel een aanvraag lopen voor een Brits paspoort. Hij verwacht deze week een Britse staatsburger te zijn. Lukt dat, dan kan hij zondag speelgerechtigd zijn als Fortuna thuis speelt tegen Heracles Almelo (of hij wedstrijdfit is, is vers twee).

Fortuna trok deze zomer vier aanvallers aan. Naast Sambou zijn dat Vitalie Damașcan, Rasmus Karjalainen en Jacky Donkor. Zij moeten het verlies van Lazaros Lamprou, Andrija Novakovich, Finn Stokkers en Lars Hutten (samen afgelopen seizoen goed voor 23 eredivisiedoelpunten) goed maken.

Bron: Dagblad De Limburger