Na het typische zomeravondpotje tegen DVO staat vandaag een serieuze tegenstander op het programma. Het Turkse Trabzonspor, dat in eigen land afgelopen seizoen de beker won, is naar de Lage Landen afgezakt om een aantal oefenwedstrijden af te werken.


28 juli 2010

Turkse grootmacht maatje te groot voor Fortuna

Fortuna Sittard 0 Trabzonspor 1
Doelpuntenmakers: 60. Bolut 0-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Grabovac, Facenna (66. Diaz), Kotbani, Voorn, De Boer, Halim (71. Diogo), Di Lallo, Hofstede (80. Garlisi), Caracciolo.
Toeschouwers: Makkelie
Scheidsrechter: 1.000
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Eerder in de voorbereiding won Trabzonspor met 0-1 van Racing Genk en verloor met diezelfde cijfers van Standard Luik. Ondanks het feit dat van de ploeg die tegen Genk speelde alleen Teofilo Gutierrez vanavond in de basis staat, is dit natuurlijk een tegenstander van formaat. Trabzonspor heeft in Turkije een behoorlijk palmares opgebouwd met onder andere zes landstitels en acht bekerzeges. In 1976 was Trabzonspor de eerste ploeg van buiten Istanbul die Turks kampioen werd. Tot aan 1984 herhaalde men dit kunstje nog vijf keer. Sindsdien is het Karadeniz Firtinasi (‘De Storm van de Zwarte Zee’) niet meer gelukt om kampioen te worden.

Fortuna-trainer Dusseldorp heeft vandaag voor dezelfde basisopstelling gekozen als waarmee hij tegen Koblenz en Larnaca speelde. Slechts op één positie voert hij vandaag een wissel door: de tegenvallende Garlisi maakt plaats voor Halim. De volledige opstelling ziet er als volgt uit: Wintjens; Rick Geenen, Facenna, Grabovac, Kotbani; De Boer, Hofstede, Voorn; Di Lallo, Caracciolo en Halim.

Bij het betreden van Vak C krijgen we de eerste verbazing te verwerken als we vernemen dat twee bestuursleden van de SV Nao Veure Ajax – PAOK boven de oefenwedstrijd van Fortuna hebben verkozen. Gelukkig leven we in een vrij land en zal deze keuze geen sancties tot gevolg hebben. Als de wedstrijd net begonnen is, valt Vak C plotseling stil. De aankomst van een welgevormde jongedame is hier de oorzaak van. Zelfs de wat oudere vaste busreizigers zijn even sprakeloos. De rest van de wedstrijd wordt vrijwel nergens anders over gesproken.

Dat voetbal in Turkije een serieuze aangelegenheid is, blijkt uit het feit dat er circa zes Turkse fotografen rond het veld lopen. Waarschijnlijk zal minimaal een zelfde aantal journalisten in de tribune zitten. Ook qua support op de tribune heeft Trabzonspor niks te klagen. In het vak dat vandaag voor de Turkse aanhang is gereserveerd, tellen we in de gauwigheid makkelijk honderd fans in paars-blauwe shirts.

Het wedstrijdbeeld biedt ons weinig verrassingen. Fortuna doet haar uiterste best om tegenstand te bieden, maar de kwaliteit van de Turkse ploeg is simpelweg hoger. Desalniettemin zorgt de inzet van Fortuna voor enkele kansjes. Verder dan enkele vrije trappen van Caracciolo die vandaag ver over het doel gaan en een bijna penalty komen we in de eerste helft echter niet. Trabzonspor is enkele keren iets dichter bij een doelpunt. Zo zien we Gutierrez net naast koppen, Burak Yilmaz net naast lobben en komt diezelfde Burak Yilmaz’ schot even later kracht tekort om Wintjens te verslaan. Het hoogtepunt van de eerste helft vormt een opstootje waarbij Facenna de bal tegen een reeds op de grond liggende Turk aan schiet. Hier is men niet echt van gediend. Één minuut voor rust volgt de wraak van Gutierrez wanneer hij Facenna zonder bal in de buurt een flinke schop geeft. Scheidsrechter Makkelie is dit niet ontgaan en toont Gutierrez gedecideerd de rode kaart. Caracciolo haalt in de hierop volgende aanval verrassend van dertig meter uit met links en verrast hiermee bijna keeper Kivrak. Makkelie vindt het voor de eerste helft goed geweest en fluit voor het rustsignaal.

In de tweede helft blijft Fortuna op basis van werklust goed partij bieden. Het zichtbare verschil met vorig seizoen is dat trainer Dusseldorp de ploeg verder van de eigen goal af laat spelen. Dit zal in de competitie hopelijk tot minder tegentreffers en meer treffers in ons eigen voordeel gaan leiden. Iets waar het in het voetbal eigenlijk toch wel om draait.

Na een uur spelen, zien we dan iets wat we helaas al vaker hebben gezien in deze voorbereiding, namelijk een grote fout in onze verdediging. Deze keer schiet Gino Facenna de bal tegen een aanvaller van Trabzonspor aan, waarna de bal bij Umut Bolut belandt. Deze combineert zonder problemen met zijn rechtsbuiten en tikt de bal in het Sittardse doel. Het zal Dusseldorp niet lekker zitten dat dit soort fouten al in vrijwel elke wedstrijd zijn voorgekomen. Hier zal hij dan ook hard aan gaan werken in de laatste weken voor de competitiestart.

Inmiddels is Ibrahima Yattara in het veld gekomen. Deze 30-jarige Guinees is al jaren een van de publiekslievelingen bij Trabzonspor. Binnen de kortste keren zien we waarom. De man is razendsnel, fysiek oersterk en zeer technisch aangelegd. De man speelde van 2001 tot 2003 bij FC Antwerp en kon destijds ook naar Chelsea. Het ontbreken van een EU-paspoort gooide roet in het eten, iets wat tegenwoordig bij Chelsea waarschijnlijk geen probleem meer zou zijn.

Aan Fortuna-zijde worden in de laatste twintig minuten Voorn, Facenna en Hofstede gewisseld voor respectievelijk Diogo, Diaz en Garlisi. Twee keer komt Fortuna nog dicht bij de gelijkmaker. Eerst krijgen we binnen de zestien een indirecte vrije trap na mondeling commentaar op de leiding. Deze belandt helaas in de muur. Vijf minuten voor tijd plukt Rick Geenen verrassend een bal uit de lucht, maar komt bij het vervolg van zijn actie net tekort om doel te treffen. Trabzonspor speelt de wedstrijd uit en kan twee minuten voor tijd de score verdubbelen. De Turkse aanvaller die de trekker voor een vrijwel leeg doel mag overhalen, wil dit echter via een arrogant balletje achter zijn standbeen doen. Iets wat schitterend mislukt en hem op een honend ‘Sukkeltje, sukkeltje’ vanaf de tribunes komt te staan. In de laatste minuut windt de Turkse trainer zich nog zo op bij een wissel dat dit hem op een rode kaart komt te staan. Makkelie heeft het nu helemaal gehad en fluit na drie seconden blessuretijd meteen voor het einde.

Een zinvolle oefenwedstrijd wordt verliezend afgesloten, geen ramp. Belangrijker is dat de ploeg even heeft kunnen ervaren hoe het is om onder druk van de tegenstander te voetballen, dat de fans kunnen zien dat trainer Dusseldorp zijn ploeg offensiever wil laten spelen dan zijn voorganger en dat de slordige fouten in de verdediging er vóór 13 augustus toch echt uit zullen moeten. Zo stappen we met een overheersend gevoel van tevredenheid in onze auto op weg naar huis. Volgende week dinsdag wacht neo-eerste klasser Heidebloem in Geleen.

Ralf